Feature post image

Neprijatna bol u dojci kod žena

Bol u dojci na dodir zašto se javlja

Nema žene koja nije osetila bar jednom u životu bol u dojci pred menstruaciju. Grudi bole i u trudnoći, klimaksu, prilikom dojenja, ali nekada umeju zaboleti i iz nama nepoznatih razloga. Uzroci često ostaju nerazjašnjeni, najčešći krivci za ovu nelagodu jesu upravo hormoni: estrogen i progesteron. No lista krivaca je ipak malo poduža.

I zdrave grudi umeju da zabole i te kako!

Problem se donekle može rešiti promenom režima ishrane i sportskom aktivnošću. Tu su i stari dobri narodni lekovi za bol u dojci koje su i naše bake koristile. U velikoj meri mogu Vam pomoći i specijalna ulja za masažu.

U nastavku teksta pročitajte zašto se javljaju bolovi u dojkama kod žena i načine na koje ih možete ublažiti.

Mogući uzroci za bolne grudi kod žena

Bolovi u grudima kod žena mogu biti izazvani nizom različitih uzroka. Oni mogu biti blažeg intenziteta ili oštri kao probadanje u grudima. Razlikujemo:

 1. Kliničku bol – nju povezujemo sa menstrualnim ciklusom. Naziva se još i ciklična mastalgija. Uzrokovana je uticajem hormona estrogena i progesterona. Uglavnom se javljaju i bol u desnoj dojci i bol u levoj dojci istovremeno, tj. simetrično. Najčešće nije potrebna neka ozbiljnija terapija i u najvećem broju slučajeva se ova bolna manifestacija umiruje analgeticima. Uglavnom osećamo bolne grudi 10 ili 15 dana pre menstruacije.
 2. Nekliničku bol– povezujemo je za određene povrede tkiva dojki. Povređivanje, ciste i njihovo uvećanje najčešći su uzroci ove vrste boli u dojci kod žena. Povećanje fibroadenoma takođe može biti razlog za bolove u grudima.

Glavni uzroci za bol u dojci:

 • Hormonski poremećaji izazvani stresom.
 • Promene nivoa hormona izazvane pubertetom.
 • Fibrocistične dojke – znaju takođe oticati i boleti.
 • Žene obično osete bolne grudi u ranoj trudnoći.
 • Tokom dojenja bebe najčešće se oseća bol u dojkama i bradavicama.
 • PMS (predmenstrualni sindrom) je znak za uzbunu. Najviše žena se žali na bolne grudi pred menstruaciju.
 • Menopauza (klimakterij) je isto osetljivo razdoblje kada se menja hormonski status žene.
 • Bolne grudi u ovulaciji takođe nisu retka pojava.

I mnogi drugi.

Kada i zašto se trebate obratiti lekaru?

Bol u levoj dojci, kao i bol u desnoj normalne su pojave. Uzroci su u najvećem broju slučajeva hormonske prirode. No ukoliko primetite bilo šta sumnjivo kao npr. čvoriće, krvav iscedak – obavezno se obratite lekaru! Posebno ako postoji kvrdžica na dojci koja boli.

bol u dojci posle menstruacije

 

Rast grudi i bol u dojci u pubertetu

Telo se u pubertetu menja, hormone divljaju, čitavo telo trpi ogromne promene. Pored emocionalnog stresa praćenog promenama raspoloženja i eksplozivnih reakcija tu su i fizičke promene. Jedna od njih su bolovi u dojci i leđima, tačnije krstima.

Kod mladih devojaka uočljivo je povećanje grudi, koje lako može pratiti i bol u dojci pri pokretu. Za ovo su zaslužne i fiziološke promene i hormonski disbalans u ovoj osetljivoj fazi odrastanja.

Potrebno je par godina dok grudi ne završe sa svojim rastom, a najosetljiviji je baš taj početni period. Čak i kad je telo u mirovanju može se osetiti svojevrsno žiganje kroz dojku, ono je veoma neprijatno i bolno.

Bolovi u grudima pred menstruaciju i bol tokom menstruacije su intenzivniji u pubertetu nego kod zrelijih žena.  Većina njih nakon porođaja i perioda laktacije prestane osećati ovu neprijatnost, ili se ona bar smanji. Retke su žene koje osete bol u dojci nakon dojenja.

Bolne grudi pred menstuaciju nisu retkost

Otečene i bolne grudi su jedan od prvih znakova ciklusa.

PMS sa sobom donosi razdražljivost, nervozu, grčeve u donjem delu stomaka, neprijatno probadanje i bol u grudima. Ovi nelagodni simptomi se razlikuju od žene do žene.

Bolovi u dojkama pred menstruaciju se javljaju veoma često i gotovo da nema žene koju ne muči ova tegoba. Nekad se on širi i na područje ispod pazuha. A neke žene osete i bol u dojci u ruci i ramenu kao simptom.

Ne postoji „pravilo“ da li će se javiti bolne grudi 10 dana pre menstruacije, pa čak i ranije. Kod svake žene se ova tegoba drugačije manifestuje.

Za otečene i bolne grudi krivac su hormoni i nagomilavanje tečnosti u organizmu. Možete primetiti kako su vam grudi veće, a javlja se i bol u dojkama na dodir. Zadržavanje tečnosti i soli dovode do smanjenog priliva krvi u mozak zbog čega se melatonin i serotonin luče sporije. Sve to za posledicu ima nervozu i loše raspoloženje.

Progesteron utiče na to da vam se mlečne žlezde uvećavaju i zato su grudi bolne i otečene. Nivo estrogena se povećava pa će vam i zbog njega dojke dodatno nabujati. Na bolu u dojci utiče i izmenjen nivo prolaktina, aldosterona i prostaglandina.

Mogu li smanjiti bol u grudima tokom PMS-a i ciklusa na prirodan način?

Da, naravno. Postoje trikovi kako možete izbeći ili bar ublažiti ovu neprijatnu bol u dojci i ispod pazuha. Fizička aktivnost i opuštajuća masaža grudi će vam zasigurno pomoći. Uz to unosite dovoljne količine magnezijuma, a izbegavajte preteran unos soli, kofeina i čokolade.

Koliko dana pred ciklus bole grudi?

Uglavnom je to sedam dana pred sam početak menstruacije. No ovde pravilo zaista ne postoji. Sve zavisi od pravila vašeg ciklusa. Bol u dojci posle menstruacije je ređa pojava, jer se hormoni tada vraćaju na staro.

Bolne i otečene grudi su simptom rane trudnoće

Grudi u trudnoći se doslovno uduplaju! Konačno ste dočekale da kupite C korpe no taman što ste se obradovali neprijatna bol u dojci vas je preduhitrila.

Razni su simptomi trudnoće, uglavnom na drugo stanje posumnjamo ukoliko izostane menstruacija. Neke žene imaju konstantne mučnine, a gotovo svaku muči pojačana osetljivost u dojkama. Bol u dojkama zna biti toliko jaka da remeti san, grudi su otečene i osetljive na svaki pritisak. Srećom ova neugodna faza je specifična samo za prvi trimester.

Zašto grudi u trudnoći bole i povećavaju se?

 • Nivo hormona estrogena i progesterona se menjaju, odnosno povećavaju. A sa njima se uvećavaju i vaše mlečne žlezde.
 • Početkom drugog meseca placenta (posteljica) otpušta i veću količinu hormona laktogena. On je glavni krivac za povećanje grudi i bradavica, ali i za njihovu tamniju boju.
 • Povećava se i nivo “majčinskog hormona” prolaktina, koji je isto zadužen za uvećavanje mlečnih žlezda. On kasnije, prilikom dojenja, udružen sa oksitocinom pobuđuje kod majke zadovoljstvo dok doji svoju bebu. Narodski rečeno on u njoj budi “materinski osećaj”.

Iskustvo čitateljke:

Čim sam saznala da sam u drugom stanju počele su mučnine i bolovi u grudima na dodir. Nikako se nisam mogla namestiti u pozu koja mi odgovara pri spavanju. Puna dva meseca sam se borila sa nesanicom. Srećom ova faza je prošla kako je i došla, iznenadno. Nakon prvog trimestra počela sam zaista svesno uživati u trudnoći.

Bojana(34)

 

Bolovi u bradavicama dojki tokom dojenja

Dojenje je dar prirode i svaka majka je prava sretnica ukoliko može dojiti svoje dete. Majčino mleko je najzdravija hrana za bebu. No stvari nisu tako jednostavne a bol u dojci tokom dojenja je česta pojava.

Problem nisu samo bolovi u bradavici dok beba sisa, već on može biti i signal ozbiljnijeg problema, recimo mastitisa!

Bol u dojci pri dojenju je uglavnom znak da beba nije uhvatila dojku kako treba. Tada je najbolje isprobati različite položaje pri dojenju. Na taj način će se i mleko ravnomernije izmlazati iz kanalića i pritisak na bradavicu će biti manji.

Bradavice nakon porođaja i prvih podoja su izuzetno osetljive i bolne na dodir. Čak znaju i krvariti. Kada završite sa podojem izmuzite još malo mleka i namažite površinu bradavice. Pustite neka se osuše prirodno, na vazduhu. Koristiće vam ako ih povremeno namažete lanolinom, sitne ranice i crvenilo će brže proći!

Zanimljivost

Montomerijeve kvrdžice su sitne žlezde na površini areola koje su zadužene za lučenje dodatne masnoće radi zaštite bradavice. One su izraženije na početku trudnoće, a još više na kraju kad se pripremaju za dojenje.

Mastitis je noćna mora svake dojilje

Kanalići kroz koje nadolazi mleko jako lako se mogu zapušiti. Ovaj problem se javlja uglavnom u prvoj ili drugoj nedelji nakon porođaja. Može se primetiti žućkasta tečnost prilikom izmuzavanja iz bradavice. To je prvi znak da nešto nije u redu, jer se mleko zadržava u dojci.

Temperatura dojilje može jako lako preći i 40 stepeni C. Prate je groznica i malaksalost koju prate bolovi u levoj ili desnoj dojci, ili obe. Odmah zatim se uglavnom javlja bol u dojci na dodir i crvenilo. Ova faza je izuzetno bolna i intervencija je neophodna. Potrebno je izvući zaostalo mleko iz kanalića. U tu svrhu se koriste pumpice za izmlazanje mleka, ali je preporučljivija ručna masaža i tzv. izmuzavanje.

Uzrok mastitisa mogu biti i ciste u grudima ukoliko se neadekvatno tretiraju. One se prilikom grube masaže i pritiska takože znaju upaliti.

Ukoliko se upala grudi već javila a izmlazanje mleka nije pomoglo može doći do bakterijske upale. U tom slučaju se koriste se antibiotici. Od njih majčino mleko poprima slankast ukus, no bebe uglavnom ne reaguju na tu malu promenu.

Može se desiti i apsces dojke

Ukoliko se dojenje prekine naglo i mleko se ne izmuzava velike su šanse da će doći do apscesa. Tada je bol u dojci nepodnošljiva. U tom slučaju unutrašnjost se puni gnojem i ako se ne leči koža puca i on stiče na površinu. Takođe gnoj može da završi i u mleku koje tada nikako ne treba davati detetu za obrok.

Često se ovakve upale završavaju prestankom dojenja i prelaskom odojčeta na veštačku hranu. Nažalost, u nekim slučajevima upala dojki je toliko jaka pa se mora hirurški intervenisati i uraditi drenaža grudi.

Bolovi u grudima pred menopauzu i u klimaksu

Nemojte se iznenaditi ako vas u period pred menupauzu muče i bolne grudi. Kao da konstantno znojenje, valunzi i promene raspoloženja nisu dovoljni zar ne? Krivac su opet hormoni. Nivo estrogena i progesterone se stalno menjaju.

Nažalost bol u dojci u menopauzi je takođe nešto što prati većinu žena. Jako su retke sretnice koju zaobiđe ovaj neprijatan simptom.

Ipak sa godinama rastu i rizici za određene maligne bolesti pa i za rak dojke. Ukoliko primetite bilo šta sumnjivo kvrdžice, iscedak iz bradavice, obratite se lekaru.

Jeste li znali da je ishrana jako bitna za zdravlje grudi?

Naučno je dokazano da konzumacija mahunarki uravnotežuje hormone kod žena što je jako bitno za zdravlje dojki. Osobe ženskog pola koje imaju fibrocističnu bolest grudi trebale bi posebno obratiti pažnju na ovu činjenicu.

Takođe, ustanovljena je da orašasti plodovi smanjuju rizik za tumor dojke. Zato neka vam bademi, orasi i ostale zdrave grickalice budu svakodnevna užina.

Preporučuju se i žitarice punog zrna kao što su raž, ječam, kvinoja i kupusnjače. Oni sadrže sastojke koje blagotvorno deluju na zdravlje ljudi i sprečavaju rast potencijalnih tumora.

Bol u dojci na dodir i pritisak

Razlozi za bol u dojci pri dodiru mogu biti, kao što smo već naveli, različiti. Grudi bole u pubertetu, pred početak i u toku menstruacije , u trudnoći i menopauzi, tj. klimaksu.

U suštini kad god da se hormonski status žene na neki način menja muče je i bolne grudi. Čak i stres može biti okidač za ovaj ženski problem.

Bol se sa grudi može proširiti i na okolno tkivo. Stoga nije retko da se oseti i bol u dojci i i ispod pazuha. Ovo je najčešće jedan od simpotoma predmenstrualnog sindroma i nema razloga na paniku. Za svaki slučaj obavite samopregled dojki i pazuha, kako bi utvrdile postoje li možda kakve kvržice.

Grudi bole usled upale, benignih tumora-fibroadenoma, cista i ostalih razloga koje smo u tekstu naveli. Ali, da li možemo nekakvim prirodnim lekovima ublažiti ovu neprijatnost?

bolovi u dojkama u menopauzi

Prirodni lekovi za bolne grudi na dodir

Masaža ricinusovim uljem se upotrebljava u slučaju cisti i kada je u pitanju bol u dojci kod žena. Biljka ricinus sadrži rinoleičnu kiselinu koja smiruje upale i utiče na cirkulaciju. Korisno je i za dojilje jer masaža ovim uljem pojačava produkciju mleka. Gama-linolna kiselina iz ulja jagorčevine takođe odlično rešava ovaj problem i opušta napete mišiće grudi.

Obloge od ružina ulja su savršene za zdravlje vaših grudi. Stoga ih obavezno isprobajte.

Čaj od maslačka je prirodni diuretik kao i čaj od peršuna. Oni pospešuju izbacivanje vode iz organizma i na taj način direkto utiču na otečenost i bol u dojci kod žena.

Za ovaj napitak potrebna vam je kašika sušenog korena maslačka, šolja vrele vode i petnaestak minuta vremena.

Jeste li znali da i ulje maslačka pomaže kada je u pitanju preosetljivost grudi?  Umasirajte ga nežno u kožu i smanjićete otečenost mlečnih žlezda i napetost u tkivu.

Viteks (konopljika) utičući na hipofizu reguliše hormone u organizmu. Dovodi do uravnoteženja hormana te pomaže kod kada su u pitanju bolne grudi. Saznajte više o konopljiki.

Semenke lana sadrže fitoestrogene. Lan štiti tkivo dojki i dovodi hormone u ravnotežu. Preporučljivo ga je konzumirati svaki dan kao dodatak ishrani.

 

Za svaki slučaj ultrazvučni pregled pa i mamografija

Ultrazvučni pregled dojki se preporučuje kao preventivni pregled.  Pacijentkinja prilikom ovog pregleda nije izložena zračenju, a metoda je posve bezbolna. Preporučljivo ga je raditi između petog i dvanaestog dana ciklusa.

Zvučni talasi ultrazvuka nam pokazuju sliku tkiva unutar dojki. Radi se kako bi se proverilo da li su čvorići u dojkama čvrste materije ili su ciste ispunjene tečnošću. Sam pregled traje oko petnaestak minuta.

Mamografija je pregled i ispitivanje grudi x-zracima. Radi se da bi se ustanovio potencijalni karcinom dojki ili se pak lokalizuje tumor. Pregled se obavlja stojećki zajedno sa pripremama traje oko sat vremena. S obzirom na male količine zračenja prilikom mamografije potrebno je obavestiti lekara ukoliko ste trudni ili dojite.

Da rezimiramo..

Dakle, bol u dojci na dodir ne mora biti bauk. To je nešto što prati većinu žena kroz čitav život. Uglavnom je bezopasan, no ako primetitie išta sumnjivo obratite se svom lekaru. Ono što vam preporučujemo jeste zdrava ishrana i blaga fizička aktivnost uz redovne preventivne samopreglede i neće biti mesta brizi.

Sponzorisani linkovi:
f