Feature post image

Bundeva dijeta iskustva

BUNDEVA DIJETA DO 8 KG ZA 14 DANA

Bundeva dijeta se drži 14 dana i u tom vremenskom periodu je moguće skinuti od šest do osam kilograma. Dijeta sa bundevom jeste restriktivna, moraćete  se strogo pridržavati priloženog jelovnika. Povedite računa kada uzimate vaše obroke, ali opet to ćete odrediti sami, nije toliko komplikovano i teško za izdržati. Ovo potvrđuju brojna iskustva polaznika. Jednostavno je, satnicu za obroke donosite prvi dan i toga se pridržavate i naredne dve sedmice.

Jesen je idealno godišnje doba za ovu dijetu, jer sada bundeve imamo u izobilju. Neće vam biti teško da prilagodite recepte koje zahteva bundeva dijeta.

BUNDEVA KALORIJE I SASTAV

Mnogi je nazivaju kraljicom jeseni, što ona svojim izgledom, ukusom i dobrobitima za naše zdravlje svakako i opravdava. Jedna od tih zdravstvenih koristi koje nam nudi bundeva dijeta je brzo i lako skidanje suvišnih kilograma. Uz to ovo je odličan detoks celokupnog organizma u samo dve nedelje.

Ne zaboravimo da su bundeve niskokalorične što ih čini gotovo idealnim namirnicama za mršavljenje. Ako uzmemo u obzir i to koliko su recepti sa bundevom aktuelni ovih dana, a pri tom bi želeli i da skinemo koji  kilogram, ne preostaje nam ništa drugo nego da se pozabavimo sa ovom dijetom – ali na pravi način.

U 100 grama bundeve imamo ukupno 28 kalorija,i 117,23 KJ energije. Veoma je bogata sa mineralima kao što su magnezijum, gvožđe, selen, kalcijum, bakar, cink, mangan, kalijum, fosfor i natrijum. Tu su zatim vitamini  B12 i
B6, K, C, E, obiluje tiaminom, riboflavinom i niacinom.

Vitamin K je naročito koristan jer reguliše gustinu naše krvi, dok je zajedno sa vitaminom T veoma redak u ostalom povrću. Sve to čini ovu namirnicom nezamenljivom na jesenjoj trpezi.

U njenih 100 grama sadrži se 92,66 g vode, proteina ima 0,81 gram, dok su masti prisutne u 0,2 grama. Ugljenih hidrata je ukupno 5,73 grama i 0,9 g čine vlakna. Ona su nam izuzetno važna za ubrzanje metabolizma i regulaciju stolice. To nam u krajnjem pomaže mršavljenje i skidanje nagomilanih kilograma.

BUNDEVA DIJETA JELOVNIK

Daćemo vam primer jelovnika koji preporučuje dijeta sa bundevom za četiri dana. Njih kasnije ponavljate tokom naredne dve sedmice:

Bundeva dijeta I dan

Za doručak jedite kuvane bundeve sa šargarepama i pijte prirodni sok od limuna. Pojedite i bundevinu kašu sa dodatim žitaricama kao što je ovas, proso ili pirinač.
Za ručak napravite laganu supu od povrća sa bundevama, zelenim lisnatim povrćem ,šargarepom, paprikom, crnim lukom, malo krompira i biljnog ulja..
Za večeru spremite pečenu bundevu iz rerne.

II dan

Za doručak je preporuka kaša od bundeve i bundevina salata.
Za ručak se priprema lagana supa od povrća i pasirana bundeva.
Za večeru jedite sezonsko voće po vašem izboru.

Bundeva dijeta III dan

Za doručak pojedite salatu od svežeg povrća i bundevinu kašu.
Za ručak pripremite supu od povrća sa nodlama (pripremaju se bez krompira).
Večerajte salatu od bundeve sa dodatim ananasom uz dva parčeta tost hleba.

IV dan

Doručujte kašu od bundeve i laganu salatu od sezonskog povrća.
Ručajte: laganiju supicu od povrća i izdinstajte jednu slatku papriku.
Za večeru se preporučuje ragu od povrća, pečurki i bundeve.

Bundeva dijeta se peti dan ponavlja od početka.

Salata od bundeve je veoma korisna, kao i bundevin sok. Ovo povrće možete i lagano kuvati na pari ili u provreloj vodi (najduže 5 minuta). Preporučuje se i dinstana bundeva, pečena u rerni, pa čak i na roštilju. Odlična je kao hladna salata, kao potpuno samostalni obrok. U našoj narodnoj medicini ovo povrće je poznato kao moćan diuretik.

KAKVA SU ISKUSTVA SA BUNDEVA DIJETOM

Dosadašnja praksa i iskustva polaznika sa ovom dijetom su veoma pozitivna. Najbolje je da se bundeva dijeta praktikuje upravo sada u jesenjem periodu. Tada nam je ovo povrće i najzastupljenije i najukusnije. Nemojte preterati sa dijetom, smete je držati najduže četrnaest dana.

Ovo je sasvim dovoljno da skinete višak vaših kilograma i detoksikujete organizam od nagomilanih štetnih toksina. Ono na šta trebate obratiti pažnju je da jedete vaše porcije uvek tačno na vreme, po satnici koju ste sebi odredili tokom ovog perioda.bundeva dijeta iskustvaPijte dosta mineralne vode, čaj i kafu pijte isključivo nezaslađene. U dijetu ubacujte i lagane užine od sezonskog voća(bez banana po mogućnosti). Vaše telo će se detoksikovati i u potpunosti podmladiti. Kontraindikacije sa ovom dijetom nisu zabeležene. Ne bi je smele praktikovati osobe koje imaju probleme sa probavnim organima i digestivnim traktom.

Uz predložen jelovnik kojeg se trebate striktno pridržavati, bundeva dijeta predlaže i obaveznu tridesetominutnu šetnju u prirodi i rekreaciju u vidu vožnje bicikla i laganih vežbi. Osim ploda veoma su korisne i semenke bundeve za zdravlje. Ipak, nemojte ih koristiti za vreme dijete sa bundevom, jer su one veoma kalorične. Stoga i nisu poželjne u svakodnevnoj ishrani.

Bundeva dijeta je odličan izbor za obolele od šećerne bolesti,osobe sa povećanim masnoćama u krvi.  Odgovara i pacijentima sa bolestima želuca i tankog creva. Osim njih ustanovljeno je da bundeve prijaju i obolelima od ljuspavice – psorijaze.

Preporučujemo vam takođe članak o bundevinom ulju.

Sponzorisani linkovi:
f