Feature post image

čaj od preslice za zdravlje

KAKO UPOTREBITI ČAJ OD PRESLICE ZA PLUĆA 

Čaj od preslice priprema se i preporučuje kao pomoć pri lečenju najrazličitijih oboljenja i zdravstvenih tegoba. Njegovo izuzetno pozitivno delovanje zabeleženo je kod različitih oboljenja pluća i disajnih organa, kao i bubrega, anemije, velikog broja urinarnih infekcija, kod oboljenja želuca i slično. Poljska preslica biljka je sa puno potencijala, pozitivno deluje i na naše nokte i kosu , a preporučuje se i ispijanje lekovitog čaja kao pomoć kod mršavljenja, jer dokazano deluje kod oslobađanja od suvišnih kilograma. U nastavku saznajte kako se pravi pomenuti preslica čaj, kako ga trebamo dozirati i da li on može da izazazove neželjena dejstva i nepoželjne nuspojave..

POLJSKA PRESLICA BILJKA OPIS

Poljska preslica ima svoje brojne nazive: rastavić, obična preslica, njivska preslica, kositerka, kositerna trava, šutkavac, dok joj je latinski naziv Equisetum arvenseNjivska preslica je običan i rasprostranjen korov, a spada u rod papratnjača. Crna i trajna podzemna stabljika rasprostire se u širinu i dubinu ,vrlo je otporna zbog  čega se ova biljka kao korov vrlo teško iskorenjuje. Rano u proleće istera iz zemlje najpre nerazgranatu plodnu stabljiku svetlo-smeđe boje,koja na vrhu nosi klas sa sporama. Te plodne stabljike se ne beru. Iza njih se pojavljuju neplodne stabljike zelene boje koje su visoke oko tridesetak centimetara, čiji se listići granaju u
specifičnim pršljenima, a ti pršljeni su kako idemo prema vrhu sve manji, pa svojim oblikom podećaju na omoriku i jelu. Trava preslica nema naročit miris. Ukus joj je takođe slabašan, nešto gorak, pomalo i slan ,a rastavić ume i da zaškripi među zubima. Biljka je gotovo ravnomerno rasprostranjena po čitavoj severnoj polulopti i najčešće se priprema čaj od preslice, mada je sve popularnija i lekovita tinktura. Recimo i to da biljka uspešno raste po oranicama, poljima, nagibima, uz puteve i često je možemo primetiti neposredno uz železničke nasipe. Poljska preslica je karakteristična biljka jer joj godi nešto kiselije tlo. Vrlo dobro uspeva na ne previše mokrim i vlažnim, ali ipak nešto svežijim glinastim zemljištima.

POLJSKA PRESLICA ČAJ KAO LEK 

Rastavić ima šest najvažnijih lekovitih dejstava, krenućemo redom jedan po jedan…

  1. Čaj od preslice je jedno od najboljih prirodnih sredstava za lečenje pluća, kako kod akutnog i hroničnog bronhitisa tako i kod plućnih krvarenja, čak i kod tuberkuloze pluća. Prema najnovijim istraživanjima, redovnim uzimanjem ovog lekovitog čaja smiruju se i najteže upale praćene ozbiljnim krvarenjima…
  2. Nastupa i promena u krvnoj slici. Svež sok od preslice delovaće na stvaranje novih krvnih zrnaca i postižu se većinom vrlo dobri rezultati kod svih pojava malokrvnosti  izazvanih unutrašnjim krvarenjem kod čira, pa čak i raka na želucu.
  3.  Bogat sadržaj slobodne kremične kiseline takođe pomaže ozdravljenje kod čira na želucu, fistula na debelom crevu i drugih bolesti. Noviji rezultati istraživanja pokazuju da se čaj od preslice koji se konzumira nešto duži period odlično pokazao u prevenciji i sprečavanju rasta zloćudnih otoka (malignih tumora) koji konačno odumiru.
  4. Sledeće veliko područje primene gde se upotrebljava poljska preslica jesu oboljenja mokraćnih puteva i organa, bilo da se upotrebljava sveže napravljeni čaj od poljske preslice ili sedeća kupka od uvaraka biljke, nakon čega se još preporučuje i stavljanje nešto toplijih obloga. Ova izuzetna kombinacija, donosi vrlo dobre rezultate kod grčeva u bešici, slabe funkcije bešike, kod bolnog mokrenja ( peckanje i sl.), bolnog zadržavanja mokraće,mulja, peska, bubrežnih kamenaca, učestalog noćnog mokrenja, upale bubrega sa
    pojavom belančevina u mokraći, krvarenja iz bubrega, hroničnog nadražaja bešike s pritiskom na mokrenje kao i kod početne tuberkuloze bubrega i bešike.
  5. Vrlo je pouzdana primena poljske preslice kod krvarenja želuca, povraćanja krvi ili ukoliko se javi krv u mokraći usled stvaranja peska ili kamenčića. Ženama se najtoplije preporučuje čaj od preslice za sapiranje intimne regije, kod pojačanih mesečnih krvarenja, ali i kao prevencija  belog pranja.
  6. Čaj od preslice vrlo je efikasan za čišćenje krvi ,a takođe kod vlažnih kožnih osipa na glavi,čireva,ekcema i lišajeva na koži..

ČAJ OD PRESLICE ZA KOSU

čaj od preslice pripremaOsim šest nabrojanih izuzetnih lekovitih svojstava biljke, ne smemo zanemariti ni njen uticaj na našu kosu, nokte i kožu. Ukoliko se čaj od preslice redovno ispija i kombinuje sa lekovitom tinkturom od preslice i maslinovog ulja ( u srazmeri 4 kapi preslice na dve velike supene kašike maslinova ulja), ojačaćete koren kose, sprečiti alopceiju , ukloniti perut i ublažiti seboreju i pružićete vašem vlasištu najbolju moguću negu bez ikakavih primesa hemije i slično. Spoljašnja nega kose tinkturom i maslinovim uljem ponavlja se četiri puta tokom sedam dana, pri čemu je dovoljno svega desetak minuta masirati glavu i vlasište. U sve to uključite i čaj od poljske preslice koji trebate ispijati lagano u gutljajima svakodnevno tokom terapije..

KAKO SE PRAVI ČAJ OD PRESLICE

Nakon što smo utvrdili koliko je poljska preslica korisna i delotvorna kod velikog broja različitih zdravstvenih tegoba, kao i kako može da pomogne našoj kosi, red je da i podelimo sa vama
ovaj krajnje jednostavan recept za izuzetno dobar lekoviti čaj.

  • Čaj od preslice priprema se tako što u nešto hladniju vodu stavljamo jednu vrhom punu kafenu kašičicu, osušene ili sveže poljske preslice. Voda se zatim prokuva svega šezdesetak sekundi (1.min), sklanja se sa vatre i ostavi još jedan minut da odstoji, a zatim se dobijeni napitak lagano procedi. Uvek povedite računa da ga pijete isključivo nezaslađenog, u manjim odmerenim  gutljajima, maksimalno do tri šolje tokom dana. Ukoliko pijete ovaj fini topli napitak zarad čišćenja krvi i ukupnog poboljšanja vaše krvne slike (kod malokrvnosti ), poželjno je da ga zasladite sa kvalitetnim domaćim – „pravim“ medom, i to ne više od jedne čajne kašičice ,za jednu šolju čaja. Kod svih drugih zdravstenih tegoba, kako smo i napomenuli čaj od  preslice ne trebate sladiti.

Preslica čaj nuspojave :Dosta retko kod nekih osoba usled prisutnosti tijaminaze ( specifičan enzim koji se vezuje za B vitamin u našem organizmu) , može doći do simptoma veoma sličnih kao kod trovanja: mučnine,vrtoglavice, nesvestice, pojačana razdražljivost, usporeni refleksi, grčevi u nogama i mišićima  i dr. Sve pomenute komplikacije se preventivno mogu sprečiti pravovremenim unosom B vitamina, kada i čaj od preslice ne bi trebao predstavljati problem tokom konzumiranja…

Sponzorisani linkovi:

3 mišljenja na temu „Ateroskleroza simptomi i prirodno lečenje“

f