Feature post image

Dijabetesna nefropatija simptomi i prirodno lečenje

Dijabetesna nefropatija lečenje prirodnim putem

Dijabetesna nefropatija spada u jednu od najtežih komplikacija šećerne bolesti. Ona se javlja u proseku kod trećine obolelih od dijabetesa tipa 1 i 2, što je svakako izuzetno visok procenat.

Pored hipertenzije, nefropatija predstavlja najčešći uzrok propadanja bubrežne funkcije. Ukoliko se ne leči na vreme može imati vrlo ozbiljne posledice po zdravlje, a jedna od njih je i potpuno otkazivanje bubrega. U takvom scenariju nephodna je primena dijalize, pa čak i transplatacija ovih organa.

U nastavku saznajte koji su simptomi i prvi znaci nefropatije bubrega, te kako se ona može preventivno lečiti. Efikasnost biljnih preparata je više puta dokazana u slučaju ovog oboljenja. Osim što če sniziti krvni pritisak, regulisaće nivo glukoze u krvi, te će tako očuvati tkivo bubrega. Sve navedeno potvrđuje i savremena nauka.

Ostanite sa nama i saznajte šta je to dijabetesna nefropatija, te kako da sprečite propadanje bubrega.

Koji su simptomi dijabetesne nefropatije?

Ono što je otežavajuća okolnost kada je dijabetesna nefropatija posredi svakako je izostanak uobičajenih simptoma. Upravo zbog toga se ovo oboljenje dosta teže otkriva u ranoj fazi. Ipak ukoliko vam je šećerna bolest ranije dijagnostikovana, a prati je povišen krvni pritisak, svakako spadate u rizičnu grupu. Tada morate biti posebno na oprezu.

Neki pacijenti znali su osećati trnce, koje opisuju kao mravinjanje po koži. Zatim, osećali su umor tokom dana, a mokraća im je znala biti penušava prilikom uriniranja, što svakako nije zanemarljivo. Nešto ređe se javljaju otoci na potkolenicama i dr.

U slučaju da vam se jave ovakvi simptomi obavezno se javite vašem lekaru, a po mogućnosti i internisti nefrologu. Samo pravoremena dijagnostika i laboratorijska analiza mogu potvrditi vaše sumnje. Pomoću njih utvdićete da li je bubrežna funkcija očuvana ili pak postoji neki problem ili poremećaj.

Najčešće se radi kompletna krvna slika, utvrđuje se prisusto proteina u mokraći, urinokultura i druge analiza. Obavezno se zakazuje i ultrazvučni pregled bubrega jer on može pokazati da li je došlo do smanjenja bubrežnog tkiva.

Ako i dalje lekar specijalista ima određenih nedoumica oko postavljanja dijagnoze, radi se biopsija. Tom prilikom uzima se delič tkiva na analizu.

dijabetesna nefropatija simptomi bolesti

Šta se zapravo dešava sa bubrezima kod dijabetičara?

Visok nivo glukoze u krvi uzrokuje oštećenje krvnih sudova, a prvi na udaru su oni najsitniji – kapilari. Od njih se sastoje i glomeruli, mali filteri u bubrezima, čiji je zadatak da propuštaju u krv korisne supstance i eliminišu metabolički otpad.

Usled njihovog propadanja, u krvi se nagomilavaju azotne materije, a iz tela se izlučuju proteini. Sve to ukoliko izostane blagovremeno lečenje, dovodi do teških poremećaja u organizmu. Dijabetesna nefropatija ponekad ima i fatalni ishod.

Kako se leči dijabetesna nefropatija?

Prevencija kod nefropatije je kao i kod drugih ozbiljnih oboljenja ključna. Svakom dijabetičaru se stoga preporučuje prestanak pušenja cigareta, smanjen unos soli i promena ustaljenih životnih navika. Tu se pre svega misli na korekciju ishrane i promenu jelovnika. Naime smanjuje se unos proteina tokom dana.

Osnova lečenja dijabetičke nefropatije jeste striktna kontrola glukoze u krvi. To će zajedno sa primenom lekova protiv hipertenzije, znatno usporiti napredovanje bolesti i sprečiti opasnu uremiju bubrega.

U slučaju uremije dolazi do nagomilavanja azotnog otpada u krvi što može imati brojne posledice. Čak štaviše kada bolest izmakne kontroli primenjuje se krajnja terapijska mera – dijaliza ili transplatacija bubrega.

Važne napomene: Samo lekar specijalista može vam prepisati odgovarajuću terapiju. Kod izbora lekova za hipertenziju, važno je ciljati na one medikamente koji povoljno deluju na ceo organizam. Oni lekovi koji smanjuju izlučivanje albumina, dugoročno će pomoći bubrezima i usporiće napredak bolesti. Progresivno propadanje, pa čak i otkazivanje bubrega zahtevaju drastičnije mere u lečenju.

Ishrana kod nefropatije podrazumeva umerenost proteinima i kalijumom

Da biste sprečili propadanje bubrega koje uzrokuje dijabetesna nefropatija morate prilagoditi vaš jelovnik u potpunosti. To, pre svega, podrazumeva način ishrane koji se i inače preporučuje obolelima od dijabetesa za regulisanje nivoa šećera u krvi.

  • Ograničava se unos ugljenih hidrata, koji bi trebalo da budu složeni, nikako prosti.
  • Preporučuje se konzumiranje zdravih prirodnih masnoća,
  • Povrće i određene vrste voća se trebaju uzimati što više.

Doziranje proteina tokom dana

Nefropatija uključuje još jednu restrikciju, koja se odnosi na proteine. Njihova dnevna količina ne bi smela prelaziti gram po kilogramu telesne težine. Povedite računa kako ih dozirate, jer u suprotnom lečenje neće doneti željeni rezultat.

Ograničite unos namirnica koje obiluju kalijumom

Uz restrikcije sa proteinima, neophodno je i izbegavati namirnice koje sadrži mnogo kalijuma. To su na prvom mestu krompir, paradajz, grašak, šljive, pomorandže, spanać, beli pasulj, banane, avokado, jogurt. Ovog minerala ima dosta i u bobičastom voću, breskvama, limunu, karfiolu, zelenoj salati i krastavcima.

Smanjite soli na najmanju moguću meru

Ako unosite previše natrijuma (so, mesne prerađevine) otežaćete rad vašim bubrezima, stoga to korigujte i manje solite hranu. Takođe fosfor ima dosta negativnih efekata na bubrege. Izbegavajte svu industrijsku hranu  s aditivima i konzervansima, iz kojih se apsorbuje najviše ovog minerala.

Kako poboljšati rad bubrega prirodnim putem

Babin zub čaj za bubrege

Iako je dosta rasprostranjena u našim krajevima, biljka babin zub, inače je jedna od najcenjenijih u starogrčkoj medicini. U poslednje vreme sve je  popularnija u savremenoj fitoterapiji, a kod nas je relativno nepoznata.

Lekovita svojstva imaju svi njeni delovi: koren, list, seme i plod. Naročito dobro se pokazala upravo u terapiji bubrežnih oboljenja kakvo je i dijabetesna nefropatija. Zahvaljujući obilju saponina i alkaloida karbolina, blagotvorno deluje na oštećene ćelije bubrega. Pritom ima i antibakterijska svojstva pa je izvanredan saveznik u borbi protiv infekcija urinarnog trakta.

Kako se pravi čaj od babinog zuba?

Dve kašičice suve biljke treba preliti sa 4 decilitra hladne vode, poklopiti i ostaviti nek odstoji tako celu noć. Ujutro zagrejati sve do ključanja, procediti dobro i ostaviti nek se prohladi. Piti dve šolje odmah ujutro natašte i uveče pre jela.

Babin zub se sme konzumirati najduže dva meseca u kontinuitetu, nakon čega se pravi pauza od mesec dana. Sa terapijom se nastavlja narednih osam nedelja.

Naptitak od babinog zuba se ne preporučuje trudnicama, dojiljama, i osobama koje imaju česte stomačne probleme. Trebaju ga izbegavati svi oni kojima je dijagnostikovan čir na želucu.

Sprečite otkazivanje bubrega pomoću biljke zlatice

Brojne studije sprovedene poslednjih godina pokazale su kako zlatica stimuliše izlučivanje urina. Shodno tome, ona je izvanredno sredstvo za čišćenje bubrega od toksina i svih drugih štetnih produkata metabolizma.

Osim toga, sprečava stvaranje bubrežnih kamenca, smanjuje otoke u urinarnom traktu i obnavlja vitalnost celokupnog mokraćnog sistema. Jedna višenamenska biljčica koja deluje preventivno čak i kad je dijabetesna nefropatija u pitanju.

Recept za čaj od zlatice

Kašičicu osušene i usitnjene zlatice preliti šoljom vrele vode i ostaviti neka odstoji pet minuta. Piti nekoliko puta dnevno. Pošto ne izaziva nikakve štetne efekte, ovaj napitak se može konzumirati u neograničenom periodu.

Neizostavno seme celera

Seme ovog aromatičnog korenastog povrća efikasno je sredstvo za uklanjanje toksičnog otpada iz bubrega. To je naročito važno u slučaju smanjene funkcije ovih organa. Osim toga, sadrži isparjivo ulje koje ima antibakterijska i antigljivična svojstva i štiti urinarni sistem od upale i infekcije.

Napravite čaj od semenki celera na sledeći način:

Kašiku samlevenog semena celera sipati u solju vruće vode, pa ostaviti nek ključa nekoliko minuta. Sačekati da se ohladi i popiti.

Preporučuju se najviše tri šolje dnevno, nemojte piti više od toga.

Bokvica je odličan prirodni lek za bubrege

Neugledna korovska biljka prava je riznica korisnih materija koje mogu znatno usporiti napredovanje dijabetičke nefropatije. Pritom bokvica je vrlo efikasan diuretik i deluje protivupalno.

Recept za čaj od bokvice

Sitno iseckati celu bokvicu – koren, seme i lišće, pa kašiku biljke preliti šoljom vrele vode i kuvati na laganoj vatri 10 minuta. Ostaviti neka se malo prohladi, procediti, dodati kašičicu domaćeg meda i popiti. Piti tri do četiri šolje čaja dnevno.

Šta je još dobro za lečenje dijabetesne nefropatije?

Kao ozbiljna posledica kod šećerne bolesti, javlja se dijabetesna nefropatija, bolest koja može u potpunosti narušiti vaše zdravlje. Zatajenje bubrega je vrlo ozbiljan zdravstveni problem, a komplikacije su i te kako moguće, a mogu imati i smrtni ishod. Srećom osim medikamenata, postoji i dosta prirodnih lekova koji usporavaju taj progres. Jedan od njih je i vrbina kora.

Smatra se za najbolji prirodni izvor salicilne kiseline, jedinjenja od kojeg je dobijen prvi aspirin. Kora vrbe je pravi rudnik antioksidansa i moćan prirodni lek. Dobro je preventivno sredstvo protiv oboljenja bubrega, i to onih najtežih poput nefropatije. Takođe, ima antiupalna i antiseptička svojstva i suzbija upale koje vrlo često napadaju oslabljene bubrege.

Kako se pravi čaj od vrbine kore:

Dve kašike osušene i usitnjene kore vrbe potopiti u šolju i po hladne vode. Zagrejati do ključanja, sniziti temperaturu i ostaviti nek se lagano kuva pola sata. Procedite, prohladite i popijte. Najbolje vam je ovaj napitak dozirati do četiri puta dnevno.

Kora vrbe se može konzumirati i u obliku praha, kapsula i tinkture. Ipak ne smeju je uzimati osobe alergične na salicilnu kiselinu.

zatajenje bubrega zašto se javlja

Moćne ruske mešavine sprečavaju zatajenje bubrega

Iz ruske narodne medicine stižu na 3 odlična recepta koji su pravi spas za bubrege:

  • Pomešati 30 g kantariona, po 25 g latica cveta dan i noć i hajdučke trave i 20 g koprive. Kašiku mešavine preliti sa dva decil. ključale vode i ostaviti poklopljeno pola sata na mirovanju. Procediti i popiti. Piti dve šolje čaja dnevno, ujutru i uveče. Tretman traje 25 dana.
  • Kašiku vresa preliti vrelom vodom pa sačekati dok ne baci ključ. Sniziti temperaturu i kuvati dok ne ispari trećina tečnosti. Podeliti u tri jednake dnevne doze koje se piju 15 minuta posle jela.
  • Pomešati jednake količine plodova šipka i listova troskota, koprive, steže i brusnice. Sada pa dve kašike mešavine potopie u dve i po šolje ključale vode. Ostaviti neka odstoji dva sata na toplom mestu i procediti. Piti po pola šolje pet puta dnevno, pola sata posle jela.

Nadamo se da ste saznali šta je to dijabetesna nefropatija, a svakako vam preporučujemo i tekst o dijabetičkom stopalu.

Sponzorisani linkovi:
f