Feature post image

ishrana u trudnoci jelovnik recepti

ishrana u trudnoci  jelovnik i recepti 

Ishrana u trudnoci kao i nakon porođaja je od vitalnog značaja kako za majku tako i za odojče.Za zdravlje trudnice i pravilan rast i razvoj ploda nije presudna količina hrane već njen kvalitet i pravilan izbor. Nutritivne potrebe u trudnoći rastu kao odgovor na razvoj embriona te zbog majčinih fizioloških potreba. Zdrava ishrana u trudnoci kao i laktacija zahtevaju naročitu pažnju i dobar plan .

PRAVILNA ISHRANA U TRUDNOCI 

U narodu važi mišljenje da trudnice treba da jedu za dvoje.Međutim, razvoj i pravilan rast ploda nije presudno koliko jedete, već njen kvalitet namirnica koje unosite.

ISHRANA U TRUDNOCI JELOVNIK

Pravilna ishrana u trudnoci podrazumeva konzumiranje svežih namirnica, onih bez pesticida, aditiva i konzervansa. Preporučuje se pet manjih i laganih obroka tokom dana zbog toga što želudac trudnice ima manji kapacitet, pa tako i sposobnost varenja. Treba izbegavati previše slanu, začinjenu i masnu hranu, kao i gazirana pića jer otežavaju probavu ,izbegavajte maksimalno industriski prerađenu hranu jer sadrži štetne trans masti.

ISHRANA U TRUDNOCI RECEPTI

Karfiol salata

potrebno :1 veći karfiol,500 grama rotkvica,1/2 svežnja peršuna

  • Zagrejte vodu koju ste blago posolili,pa unutra stavite očišćene cvetove karfiola i kratko ih obarite(pazite da se ne prekuvaju)
  • Očistite rotkvicu i izribajte je sitno,listove peršuna saperite vodom a zatim sitno iseckajte.
  • Na prohlađen karfiol pospite izrendanu rotkvicu i peršun,malo zasolite morskom solju,dodajte malo bibera i na kraju prelijte maslinovim uljem.

Još ideja za recepte:mediteranska kuhinja,hrono ishrana i dr..

ishrana u trudnoci

ISHRANA U TRUDNOCI PO NEDELJAMA I MESECIMA

Kako od početka trudnoće rastu potrebe za hranljivim materijama, neophodno je posebnu pažnju posvetiti konzumiranju belančevina, kalcijuma, cinka,gvožđa, folne kiseline i joda.Nutritivne potrebe zavise od životne dobi, telesne mase i konstitucije, ali i fizičke aktivnosti i zdravstvenog stanja trudnice.Energetski unos mora biti usklađen s promenama u metabolizmu koje se menjaju tokom trudnoće, a trebalo bi i da obezbedi uštedu proteina,osnovnih organskih gradivnih materija u organizmu.Ishrana u trudnoci po nedeljama i mesecima se pojačava ,ali je veoma važno da znate šta i kako.Ponovo se ne radi o količinama hrane,zato krenimo redom.

PROTEINI U TRUDNOCI

Preporučena količina proteina u trudnoći iznosi oko 60 g dnevno (povećanje od 10 do 15 g u odnosu na ženu koja nije trudna), a glavni izvori ovih nutrijenata jesu mleko,jaja,sir i meso, koji istovremeno obezbeđuju i druge hranljive sastojke – kalcijum, gvožđe i vitamine iz grupe B. Dodatni izvori proteina mogu se obezbediti iz povrća (mahunarke) i žitarica.Tokom drugog i trećeg trimestra (od četvrog do devetog meseca trudnoće) preporučuje se dodatna količina od 300 kcal dnevno, tako da ukupne energetske potrebe iznose oko 2.200-2.500 kcal (povećanje od 10 do 15%).

GVOZDJE U TRUDNOCI

U toku trudnoće organizmu se mora obezbediti dovoljna količina svih minerala i oligoelemenata.Zdrava ishrana u trudnoci podrazumeva i unos veće količine gvožđa nego inače. Neophodna količina gvožđa u trudnoći povećava se za trećinu i iznosi 27 mg dnevno. Ponekad je potrebno da trudnica, pored hrane bogate gvožđem, uzima dodatne preparate (suplemente) u dozama od 30 do 60 mg. Dovoljna količina gvožđa u hrani (džigerica, meso, jaja, zeleno povrće) omogućava i formiranje rezervi ovog minerala u jetri fetusa, potrebnih za vreme porođaja i nakon njega.Pročitajte obavezno tekst nedostatak gvozdja u organizmu..

KALCIJUM U TRUDNOCI

Trudnice treba da unose u organizam 1.000 mg kalcijuma dnevno, što je jednako uobičajenoj dnevnoj dozi ovog minerala kad su u pitanju žene od 19. do 25. godina.Namirnice koje obiluju ovim mineralom jesu mlečni proizvodi i zeleno lisnato povrće koje takođe sadrži i zdrava biljna vlakna koja su neophodna.

VITAMINI ZA TRUDNICE

U trudnoći su povećane potrebe za vitaminom A, C i D, kao i vitaminima B-kompleksa, naročito folnom kiselinom. Ukoliko konzumira dovoljno ovih nutrijenata, trudnica će na raspolaganju imati i optimalnu količinu vitamina E i K.

VITAMIN A U TRUDNOCI

Namirnice s visokim sadržajem vitamina A jesu jetra, jaja i puter, tamnozeleno i žuto povrće,voće…

VITAMIN C U TRUDNOCI 

Dnevne doze vitamina C u trudnoći se povećavaju sa standardnih 75 mg na 85 mg dnevno. Ovaj vitamin veoma je važan za razvoj vezivnog tkiva i vaskularnog sistema, kao i za povećanje apsorpcije gvožđa. Najbolji izvori vitamina C jesu sveže voće i povrće.

VITAMIN B U TRUDNOCI 

Vitamini B-kompleksa nalaze se u žitaricama koje se svakodnevno konzumiraju pa retko dolazi do njihovog deficita.

GOJAZNOST U TRUDNOCI

Eksperti ističu da žena u drugom stanju ne bi smela da se ugoji više od jedanaest kilograma. Zbog toga je veoma važna redovna kontrola telesne težine. U prvom tromesečju trudnoće porast telesne mase trebalo bi da iznosi od jednog do četiri kilograma. Međutim, u ovom periodu može doći i do gubitka kilograma,stoje najčešće posledica jutarnjih mučnina i učestalog povraćanja. Tokom drugog i trećeg trimestra preporučljivi porast telesne mase iznosi 0,5 kg nedeljno (ako je trudnica gojazna, to bi trebalo da bude 0,3 kg nedeljno) zato je pravilna  i zdrava ishrana u trudnoci presudna za vašu liniju kao i za zdravlje u celini.

Povezani članci :sonoma dijeta,oticanje nogu ,nedostatak gvozdja u organizmu i dr..

ishrana u trudnoci  po nedeljama i mesecima

Sponzorisani linkovi:

3 mišljenja na temu „Ateroskleroza simptomi i prirodno lečenje“

f