Feature post image

Kako očistiti peglu od kamenca i masnoća

Primećujete kako vaša pegla prelako klizi preko odeće i ne pegla baš kako valja? Uz to zbog viška kamenca vam curi voda nekontrolisano iz pegle. Svi ovi problemi upućuju na ta kako se na njoj nalazi previše nečistoća. Mi ćemo vam pružiti najjednostavnije i najefikasnije načine kako očistiti peglu na paru bez ikakvih problema i za malo vremena.

Nastavite sa čitanjem i objasnićemo vam zašto se nečistoće stvaraju. Osim toga, daćemo vam detaljana uputstva za čišćenje pegle i pružićemo vam iskustva ljudi koji su isprobali ove metode.

Šta uzrokuje prljanje pegle?

Postoje razni razlozi koji utiču na to da ploča pegle nakon nekog vremena bude zaprljana. To se najviše dešava kod pegli na paru koje se danas najviše koriste.

Dakle, razlog broj jedan zbog kojih se pegla brzo zaprlja jeste kamenac koji nastaje zbog vode koja se u peglu stavlja. Zato se nikako ne preporučuje punjenje sa običnom vodom, već destilovanom, koja je mnogo mekša i u kojoj ima znatno manje kamenca.

Neke savremenije pegle imaju filtere za vodu, te je u tim slučajevima dozvoljeno posipanje vode sa česme. To je uvek naznačeno na pegli, zato obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu pre nego što počnete peglati veš.

Vremenom se filter istroši, a kada primetite kamenac na pegli, to znači kako je njemu već odavno prošao rok. To znači kako ga trebate zameniti novim filterom koji možete naći u prodavnicama bele tehnike.

Sa druge strane, kada imate peglu koja radi na destilovanu vodu uzmite u obzir kako se čak i tu može naći kamenac. On se skuplja kada voda duže vremena ostane u njoj.

Kamenac šteti pegli tako što on zapuši rupice kroz koje prolazi voda. Tada može doći do curenja vode iz pegle..

Drugi faktori koji otežavaju njen rad jeste skupljanje prašina i nečistoća. Nekad odeću ispeglate na prejakoj temperaturi pa se tkanina za nju zalepi. To stvara tvrdokorne nečistoće. Isto tako, prljavštine se na ploči skupljaju time što se pelga odeća koja nije sveže oprana.

Dobar deo nečistoća nastaje zbog neredovnog čišćenja pegle, te se one nagomilavaju i ometaju njeno normalno funkcionisanje.

U narednim redovima ćemo vam dati odgovor na pitanje kako očistiti peglu na paru bez ikakve štete po nju.

Kako očistiti dno pegle namirnicama iz kuhinje?

Na svu sreću najjednostavnija rešenja kako očistiti peglu se nalaze upravo u vašoj kuhinji. Ove metode su veoma efikasne i ne iziskuju previše vašeg vremena. Naravno, ako je prljavština tvrdokorna tada će trebati malo više vremena.

Neka sredstva za čišćenje pegli mogu biti previše agresivna za vašu iako u osnovi bi pomogli kod otklanjanja nečistoća. Zato na uputstvu za upotrebu pročitajte upozorenja koja će vas informisati koje supstance nikako ne biste trebali u nju stavljati.

Stoga mi smo pripremili nekoliko efektivnih metoda koja će vam pokazati kako očistiti dno pegle na paru. Videćete, nije uopšte teško.

Čišćenje pegle na paru sodom bikarbonom

Naše mame i bake su uvek govorile kako se skoro sve može rešiti sa sodom bikarbonom i u pravu su. Naime, ova supstanca je odlična za skidanje nečistoća jer na njih deluje kao abraziv. U isto vreme nije toliko invazivno, te neće oštetiti ploču, niti unutrašnjost pegle.

Čišćenje pegle od kamenca uz pomoć sode bikarbone se obavlja na sledeći način:

  • Pomešajte dve kašike sode bikarbone sa malo vode. Smesa bi trebalo biti slična abrazivnom sredstvu ili pasti za zube.
  • Uključite peglu na najmanju temperaturu.
  • Uzmite komadić pamučne odeće koja vam nije potrebna i koju možete zaprljati.Umočite u pastu od sode i blago trljajte po pegli. Možete i sunđerom ukoliko primetite kako se prljavština ne skida. Ova metoda će vam pomoći ako nema mnogo prljavštine na ploči.
  • Ako to, pak, jeste vaš slučaj, onda dodajte i malo acetona u smesu i blago trljajte. Kada očistite peglu isperite ovu smesu sa nje i ostavite je neka se ohladi.

    kako očistiti peglu postupak
    Foto: Pixabay

Očistite peglu uz pomoć soli

Ovaj savet kako očistiti peglu je izuzetno jednostavan. Sve što vam je potrebno jeste so i tkanina ili peškir koju možete isprljati. Neka pegla bude topla, možete je uključiti na nisku temperaturu ili uraditi ovo posle peglanja. Ako to činite onda obavezno izbacite vodu iz pegle.

Pospite peškir ili neku staru majicu sa soli. Nemojte štedeti, što više soli ima, to će se bolje skidati. I lagano prelazite preko majice. Videćete kako so polako na nekim mestima postaje tamnija. To znači da se skidaju masnoće i prljavštine sa vaše pegle.

Ovaj metod jeste efikasan, ali može potrajati neko vreme dok ne stignete skinuti baš sve prljavštine sa nje.

Za bolji efekat preporučujemo kombinovanje dva metoda.  Prvo očistite sodom pa onda solju, ili obrnuto. Ni jedna od ovih namirnica neće šteteti ovom aparatu jer su potpuno prirodni. Ipak, neće biti preterano od pomoći kod zagorele pegle.

Jabukovo sirće čini čuda za kamenac

Jedan od najboljih načina kako očistiti peglu je sirćetom. Sirće jeste prirodno sredstvo, ali kod nekih pegli ono može biti veoma jako. Zato je neophodno razrediti ga dovoljno kako ne bi oštetio unutrašnost pegle. Naime, kada se obavlja čišćenje pegle sa sirćetom, tada se ne čisti samo njena ploča, već i otvor za vodu i rupice.

Uz sirće ćete imati najtemeljnije čišćenje pegle na paru od kamenca. Kako očistiti peglu od kamenca? Veoma lako.

Za ovaj način čišćenja biće vam potrebno jabukovo sirće i so.Pre nego što počnete čistiti stavite masku za lice, jer će miris verovatno biti veoma neprijatan. Takođe, preporučujemo i provetravanje prostorije tokom i posle čišćenja.

Mešajte sirće i so tok više ne vidite tragove soli. Ispraznite peglu od destilovane vode i dodajte u  tri četvrtine otvora napravljenu smesu. Nemojte uključivati peglu. Povremeno pritiskajte dugme za paru i trljajte peglu po tkanini koja se može uprljati.

Primetićete kako iz otvora teče tamna tečnost, sve je to prljavština i kamenac. Možete videti i manje komadiće kamenca kako ispadaju kroz otvore. Nakon toga očišćenu peglu iznutra i spolja prebrišite vlažim i suvim maramicama.

Čišćenje kamenca limunskom kiselinom

Limunska kiselina je prilično jeftina i jednako delotvorna za skidanje kamenca kao i sirće. Obavezno je razredite sa vodom i sipajte malu količinu u otvor od pegle. Ostavite neka deluje dvadesetak minuta. Za to vreme ona će sakupiti sav kamenac.

Kada prođe dvadeset minuta pritiskajte dugme za ispuštanje pare i kroz rupice će izaći sav kamenac i prljavština koji su se nalazili u pegli. Onda limunsku kiselinu trljajte lagano po ploči i ostavite tako nekoliko minuta neka deluje. Istrljajte ponovo i skinite je sa ploče.

Nakon toga, pegla će biti u potpunosti čista i radiće jednako dobro kao onda kada ste je tek kupili.

Ipak, ako primetite kako čišćenje pegle limunskom kiselinom ne deluje, to znači kako je bilo previše prljavština u pegli. Tada kamenac nije jedini problem već i sitni komadići tkanine i prašina koji su se slepili na ploči. Onda vam preporučujemo neke druge metode.

Kako očistiti peglu od tkanine

Prilikom peglanja iako pazite može se desiti da se komadići tkanine zalepe za peglu. Tada nastaju manje prljavštine, koje se zbog zagrevanja i hlađenja pegle još teže skidaju. No, ako vam je neka tkanina izgorela to uzrokuje prljavštine koje se prilično tečko skidaju i gde će sredstva za skidanje kamenca biti samo od delimične pomoći.

Stoga, naredne metode kako očistiti peglu od tkanine podrazumevaju korišćenje hemikalija koje nisu prirodne. Ipak ne brinite, one neće naškoditi vašoj pegli. Kod masnoća i naslaga od odeće će pomoći samo neko jače sredstvo.

Ovo su načini kako očistiti peglu od naslaga koji su se pokazali kao izuzetno efikasni i brzi.

Paracetamol za tvrdokorne masnoće

Paracetamol u sebi sadrži supstance koje podstiču razgradnju prljavština. Zato se preporučuje kod čiščenja pegle, ali i jednako kod drugih tvrdokornih prljavština.

Videćete kako je čišćenje pegle na paru uz paracetamola definitivno najlakši metod.

Uzmite nekoliko tableti paracetamola, sve zavisi od toga koliko je masnoća tvrdokorna i koliku površinu ploče prekriva. Obično veći deo masnoća možete skinuti sa dve tablete.

Kako bi ovaj metod uspeo pegla mora biti uključena na najblažoj temperaturi. Uzmite tabletu paracetamola i prelazite preko prljavština. Od toplote će se početi topiti. Tada će se pretvoriti u uljastu tečnost tamnu koja će curiti sa pegle. Tamna je zato što u sebi sadrži prljavštinu koju skida sa ploče.

Ako ne želite da ostaci prljavštine ostanu na pegli onda ovo radite na peškiru ili bilo kojoj tkanini koju možete isprljati bez problema. Nemojte brisati krpom ili maramicama prljavu peglu kako se ne bi zalepile nju. Sem ako nemate peglu koja ima non stick površinu, ali ovi proizvodi se kod nas veoma retko mogu naći na tržištu.

Trljajte lagano paracetamol po toploj ploči i svim zaprljanim delovima. Kako se ne biste opekli uzmite pincetu i nemojte golom rukom držati tabletu. Nakon 10 minuta trljanja će vaša pegla biti toliko čista, izgledaće kao da je nikada niste ni zaprljali.

Pasta za zube je efikasno rešenje

Često je najbolje rešenje i najprostije, kako očistiti peglu na paru uz pomoć paste za zube?

Nebitno je koja je pasta u pitanju, baš iz razloga što sve u suštini imaju sastav koji je neophodan za otklanjanje nečistoća i kamenca. To znači kako je ovo sredstvo jednako efikasno za čišćenje pegle bilo imali problema sa kamencem ili sa tvrdokornim nečistoćama.

Kako biste očistili peglu sa pastom ona treba biti ohlađena. Utrljate pastu po površini gde god vidite prljavštinu. Za ovo vam može biti potrebna i veća količina paste. Ostavite neka odstoji par minuta.

Nakon toga trljajte pastu po ploči i tako ćete je istovremeno i skidati. Najbolje je uzeti belu tkaninu jer ćete najviše videti koliko ste prljavština skinuli.

Čišćenje pegle na paru tefal

Tefal je znatno osteljiviji materijal od metalne ploče od koje se pegla obično pravi. Stoga, ne preporučuju se sredstva koja bi ga mu mogla naškoditi. U ta sredstva spadaju limunska kiselina, sirće, so i pasta za zube. Svako od ovih sredstva bi mogla nagristi teflonsku ploču.

Stoga, jedan od načina kako očistiti peglu sa tefalnom pločom jeste sa sodom bikarbonom prema uputstvu koji smo naveli u prethodnim pasusima.

Tefal je posebno zahvalan za čišćenje jer se na njemu znatno teže lepi prljavština i kamenac. To znači kako ćete imati mnogo manje muka kada budete obavljali čišćenje pegle. No, najlakše ju je očistiti odmah posle peglanja kad je još topla. Jedino što je tada potrebno jeste blago utrljavanje sode sa čistom tkaninom i posle sodu skinite suvom stranom tkanine.

Pegle sa tefalnom pločom baš zbog izuzetno lakog održavanja postaju izuzetno popularne i kod nas.

Moja pegla se više ne lepi – iskustva

U mom slučaju peglanje veša je postala prava muka. Pegla je bila puna kamenca i imala je na ploči zagorele ostatke odeće. Počela je kliziti dok peglam i ispuštala je vodu. Onda sam pokušavala naći način kako očistiti peglu na paru i svekrva mi je preporučila sirće.

Uradila sam kako je učinila i iz pegle su bukvalno ispadali kamenčići kamenca koji su se vremenom nakupljali. Ponovila sam postupak još par puta u narednih mesec dana i evo sada pegla radi kao nova.

Ivana 32

Spržila sam jednom slučajno omiljenu košulju, a ostaci su ostali na pegli. Nisam to mogla nikako skinuti, ni sodom ni uz pomoć soli. Nisam znala šta da radim jer se pegla lepila za drugu odeću. Bilo je baš strašno. Onda sam čula kako je paracetamol odličan za čišćenje tvrdokornih masnoća i probala sam.

Odmah ću vam reći – rezultati su bili fascinantni, a ja prezadovoljna. Uz par tableta sam usepla skroz očistiti peglu, izgledala je čisto kao kad sam je kupila. Preporučujem paracetamol svima koji se bore sa izgorelim tkaninama na pegli.

Dragica 45

Održavanje pegle kako se ne bi ponovo zaprljala

Pegla se neće ni zaprljati ako je redovno čistite. Zato je bitno raditi na prevenciji jer se tada nikad neće ni stvoriti tvrdokorne fleke i masnoće. Za održavanje pegle je najbolje isprazniti je od vode svaki put posle peglanja. Tada smanjujete mogućnost nastanka kamenca.

U radnjama bele tehnike možete kupiti vosak koji služi baš za čišćenje pegle.

On se koristi dok je pegla još uvek vruća. Vosak prislonite na toplu površinu pegle i trljajte po prljavim delovima. On će se lagano topiti i skupljati sve prljavštine. Redovnom upotrebom sprečićete bilo kakav nastanak prljavština, a vaša pegla će biti čista i blistava dok god je koristite. Cena sredstva za čišćenje pegle je oko 600 dinara. Stoga može nekima biti skup, ali jednom kad kupite ovaj vosak će vam dugo trajati.

Ako vam ponestane voska dobra zamena za njega su so i soda bikarbona. Skidate prljavštinu tako što vučete peglu po tkanini prekrivenoj solju ili sodom. Dobra stvar je što su sva sredstva koja smo ponudili prilično jeftina. Njihova cena se kreće od dvadesetak dinara na 100 grama, što je slučaj sa sodom, ili par stotina dinara za paracetamol ili pastu za zube.

Dakle, sva ova sredstva je moguće lako priuštiti, te nema razloga da i vaša pegla ne zablista.

Sponzorisani linkovi:
f