Feature post image

Šta poneti na letovanje sa decom

Letovanje sa decom saveti i preporuke

Letovanje sa decom je nešto najlepše. Slike razdraganih mališana izazivaju osmeh i dugo nakon povratka sa mora. Ovo važi samo pod uslovom ako su vam deca u potpunosti zdrava.

Na roditeljima je da se dobro pripreme i odgovore na sve postojeće izazove. Samo tako ćete na putovanju i letovanju izbeći eventualne opasnosti po zdravlje i bezbednost vaših klinaca.

Povišena temperatura, alergija, mučnina i opekotine najčešće su dečje tegobe na putovanju i letovanju. Srećom uz adekvatnu pomoć ne traju dugo. Saznajte šta da radite kako bi vam letovanje sa decom proteklo u najboljem mogućem redu. 

Letovanje sa malom decom zahteva oprez

Bebama do godinu dana, a naročito onima do šest meseci, duže putovanje uopšte ne prija. Zato njih ne treba ni voditi na put koji traje duže od dva sata. Let avionom nije za bebe mlađe od pola godine – zbog pritiska u ušima. Letovanje sa bebom stoga nije preporučljivo, naročito ne pre 1 rođendana.

Bolje je putovati danju

Putovanje noću s malom decom ne preporučuje se, jer bilo kakve nepredviđene okolnosti po mraku, s mališanima mogu biti problem. Bolje je krenuti na letovanje sa decom u ranim jutarnjim ili prepodnevnim satima, kad ste najodmorniji. Tokom vožnje treba praviti česte pauze, na svakih sat i po do dva. Mališanima obavezno davajte vodu i laganu, suvu hranu.

Tableta sprečava mučninu

Ukoliko dete ne podnosi putovanje, pola sata pre polaska na put treba mu dati antiametik. Ovaj lek će smanjiti
peristaltiku creva i sprečiti eventualnu mučninu i povraćanje. Ovi medikamenti će ga malo i uspavati, te mu pomoći da lakše podnese putovanje.

Udaljite klima uređaj od deteta

Ako planirate letovanje sa decom u Crnoj Gori, Grčkoj, Turskoj i idete sopstvenim autom poslišajte sledeći savet.
Ukoliko klima baš mora da se uključi, ona ne bi trebalo previše da rashlađuje niti da duva u smeru deteta.

Opekotine od sunca sprečite na vreme

Planirate letovanje sa decom koja su još uvek mala, onda ih ne izlažite jakim sunčevim zracima. Dermatolozi preporučuju da se bebe nipošto ne sunčaju. Decu mlađu od godinu dana ne treba direktno izlagati suncu, čak ni zaštićenu preparatima za sunčanje. Bebina koža još nema razvijene sve odbrambene slojeve. Ona se može izvesti napolje u rano jutro i uveče posle 19 sati.

Predškolce i školarce treba mazati preparatima s visokim faktorom zaštite i oznakom 50+. Najbolje sa onima koji sadrže mineralne faktore, pa ostavljaju beličast trag na koži i tako prave i fizičku barijeru. Ni mališani ovog uzrasta u periodu od 10 do 17 sati ne smeju biti direktno izloženi suncu.

Treba znati kako ni tanke majice nisu dovoljna zaštita od UV zračenja. Čak i preko njih mogu dobiti opekotine od sunca dok se igraju u plićaku.

U slučaju da se i pored svih mera opreza desi da dete, kako se to kaže, izgori na suncu, treba ga skloniti u hladovinu. Svakih šest sati stavljate mu vlažne obloge na kožu i držite ih oko 15 minuta. Takođe ga obilno mazati hidratantnim kremama. One sadrže dosta vlage i ekstrakata biljaka, koje smirujuće deluju na opečenu kožu.

Ukoliko pak klinac dobije povišenu temperaturu, a na koži mu se pojave plikovi, najbolje ga je odvesti lekaru.

Trovanje hranom počinje naglo

Letovanje sa decom ponekad prate i česte stolice i stomačne infekcije. Najsigurnije vam je kupovati flaširanu vodu i voditi računa o roku trajanja namirnica. Izbegavajte konzumiranje majoneza, mlevenog mesa, sladoleda na točenje…

Inače, trovanje hranom počinje veoma burno i naglo, obilnim višestrukim povraćanjem. Nakon toga kreće retka pa sve ređa stolica, dok ne postane vodenasta. Obično nema povišene temperature, ali dete bude dehidrirano, malaksalo, izmučeno. Najsigurnije ga je odvesti lekaru jer je nekad neophodno uključiti i intravensku dehidraciju.

Posekotine i razderotine su veoma česte kod mališana

Gotovo ni jedno letovanje sa decom ne može proći bez razderotine usled pada ili posekotine. Šta uraditi kad se to desi?
Razderotina se prvo opere hladnom tekućom vodom – topla nije dobra jer može da produži krvarenje. Zatim se na nju nanese neko sredstvo za dezinfekciju, u vidu spreja ili jod.  Prvog dana ranu treba prekriti sterilnom gazom ili flasterom.

Isto se postupa i s rasekotinom, s tim što se, ako je duža i dublja od dva centimetra, obavezno treba javiti lekaru. Ukoliko u roku od sat-dva i dalje rana krvari, otidite u ambulantu, kako bi bila dobro ušivena. U protivnom će zjapiti i više boleti dete, a kasnije ni hirurg neće moći lepo da je ušije.

Sunčanica traži hladovinu

Mališani nemaju razvijen centar za termoregulaciju i zato se ne mogu, kao odrasli, izboriti s ekstremno visokim temperaturama. Usled toga lakše dobijaju konvulzije i fras.

Koji su simptomi sunčanice? Prepoznaje se po tome što je dete zajapureno, dehidrirano, usta su mu suva, a temperatura povišena. Stoga ako planirate odmor sa decom na moru, povedite računa o svemu navedenom.

Ponekad se javlja vrtoglavica, groznica, čak i gubljenje svesti. Treba ga skloniti sa sunca, u prostoriju u kojoj je temperatura oko 23 do 25 stepeni, i davati mu dosta tečnosti. Ukoliko su simptomi teži, neophodno je potražiti lekarsku pomoć.

letovanje sa decom

 

Koje lekove poneti na letovanje sa decom

Roditelji trebaju biti pripravni i spremni za sve moguće neprijatnosti. Evo šta sve treba sadržati putna apoteka za more i letovanje sa decom.

Antipiretici i analgetici

U slučaju pregrevanja, toplotnog udara ili sunčanice, zatim virusnih i bakterijskih infekcija, javlja se povišena temperatura. Tada dete valja pojiti tečnošću, najbolje vodom. Gledajte da vaš mališan popije makar 6-8 čaša dnevno.

Dajte mu neki od lekova koji istovremeno snižavaju temperaturu i ublažavaju bol. Preporuka: paracetamol ili ibuprofen.

Antihistaminici su nezaobilazni 

Alergije na sunce često se dešavaju ukoliko se ne koriste zaštitne kreme protiv sunčevog zračenja. Česte su i alergije posle ujeda insekata ili na polen. Stoga je za letovanje sa decom neophodno spakovati i neki lek iz grupe antihistaminika.

Danas se proizvode dečji sirupi koji se piju, te gelovi i kreme koje se mažu na kožu. One će smanjiti svrab, crvenilo i neprijatnost usled alergije. O izboru preparata najbolje je konsultovati se s pedijatrom vašeg deteta.

Probiotici su obavezan deo putne apoteke

S povraćanjem obično ide i dijareja, zbog čega u dečjoj putnoj apoteci mora da se nade i neki od probiotika. I to ne bilo koji, već baš probiotik koji ciljano deluje na proliv. Ukoliko ni oni ne pomognu, mališanu se može dati neki od crevnih antiseptika, koji će zaustaviti vodenastu stolicu.

Rastvori za rehidrataciju

Za nadoknadu elektrolita koriste se posebni rastvori za rehidrataciju, obično u obliku granula koje treba razmutiti u vodi. Oni maju dvostruko pozitivno dejstvo. S  jedne strane, nadoknađuju tečnost i elektrolite izgubljene povraćanjem, a s druge sprečavaju novi nagon.

Sirup za kašalj

Za teže slučajeve kašlja neki prirodan sirup biće sasvim dovoljan. Za letovanje sa decom nije na odmet poneti i sprej za nos. Ipak, ako se letuje na moru, onda on nije potreban. Udisanje morskog vazduha i svih negativnih jona i joda pomaže bolje od bilo kog spreja. Najbolje su jutarnje šetnje pored obale. Plivati u morskoj vodi znači isto što i uroniti u fiziološki rastvor.

Verujemo da ćete kao svaki savestan roditelj preduzeti sve neophodne mere. Želimo vam prijatno letovanje sa decom koje će i vama i njima ostati u pamćenju.

Sponzorisani linkovi:
f