Feature post image

Lipov med kao lek za želudac

LIPOV MED LEKOVITA SVOJSTVA

Lipov med već vekovima važi za jedan od najboljih prirodnih lekova – ne gubi blagotvorna svojstva čak ni nakon dužeg stajanja, a najbolje ga je uzimati drvenom ili plastičnom kašikom i to u kombinaciji sa jabukovim sirćetom, orasima ili belim lukom. Mada su sve vrste meda prijatelji ljudskog organizma, najdelotvorniji od svih po mnogima je med od lipe. Svetle boje i slatkastog, prefinjenog ukusa, odlikuje se bistrinom, gotovo prozirnošću.

Čim se sa tegle skine poklopac, širi se jak, prepoznatljiv miris žuto-belih cvetova sa kojih pčele rado ubiru nektar, pa je lipa, koja je inače prisutna u mitovima i legendama mnogih naroda, dobila epitet „pčelinjeg stabla“, dok je lipov med poznat i kao „tečno zlato“.

Med od lipe je izuzetno lekovit i zdrav

Bistro, gotovo prozirno, ovo „tečno zlato“ jakog mirisa i slatkog ukusa koristi se u prevenciji i lečenju mnogih oboljenja – od prehlade, preko disajnih tegoba, do srčanih problema. Mnogi, naročito stariji ljudi, koji se bude sa prvim zracima sunca, ne mogu da zamisle jutro bez kašike pčelinjeg blaga sakupljenog sa lipovih cvetova. Iskusne domaćice neretko stavljaju med od lipe u slatkiše umesto rafinisanog belog šećera.

Osim što daje posebnu notu poslasticama iz mamine ili bakine kuhinje, lipov med efikasno pomaže u prevenciji i lečenju mnogih bolesti i infekcija. Stoga umesto čokolade ili nezdravih industrijski prerađenih slatkiša, počastite sebe kašikom prirodnog lipovog meda, koji možete namazati i na krišku integralnog hleba ili ga kombinovati sa zdravim integralnim žitaricama.

Budući da ima antibakterijsko dejstvo, lipov med je od najboljih prirodnih lekova protiv kijavice, prehlade i groznice, naročito ako se koristi u kombinaciji sa sveže ceđenim sokom od aloe vere i to u razmeri 1:5. Kašičicu ove mešavine treba uzimati 3 puta dnevno, sat vremena pre obroka. Podstiče bolje iskašljavanje, te olakšava izbacivanje sekreta iz nosa i grla, a naročito je efikasan u borbi protiv upale grla.

Najbolji med sa obronaka Fruške gore

lipov med kao lekMada mnogi proizvođači nude ovu vrstu meda, u očuvanju zdravlja naročito je delotvoran onaj med od lipe čiji nektar pčele ubiru sa lipovog drveta na obroncima Fruške gore. Od prošle godine njegova proizvodnja zaštićena je oznakom geograskog porekla, koja garantuje kvalitet i prepoznatljivost, kako medu kupcima, tako i medu samim pčelarima.

Postupak zaštite geografskog porekla podrazumeva rigoroznu kontrolu proizvodnje, kojom se osigurava proizvodnja meda u oblasti čije se ime štiti, ali i detaljnu kontrolu kvaliteta, da bi lipov med zaista imao karakteristike koje odlikuju proizvod iz datog regiona.

Ukratko, ovaj prirodni med je veoma specifične arome i intenzivnijeg mirisa. Nektar lipe je izrazito aromatičan, pa ga ne mora biti mnogo da bi proizvod imao ukus monofloralnog lipovog meda. Međutim, prisustvo drugog nektara u medu menja lekovita svojstva lipovog nektara, stoga je važno da u medu postoji velika koncentracija lipovog nektara.

Koliko traje lipova paša?

Ona je relativno kratka – pčele skupljaju nektar koji nalikuje kapljicama rose krajem proleća i početkom leta, a najviše ga ima kada je napolju toplo i vlažno vreme, s tim što klima i vremenski uslovi mogu uticati na mednost lipovih šuma.

Po udelu lipovog nektara, fruškogorski lipov med značajno se razlikuje od meda koji se proizvodi u drugim oblastima – zbog maksimalnog mogućeg udela lipovog nektara ima intenzivniju aromu i miris, te manje drugih primesa, a kristališe homogeno i to sa veoma sitnim kristalima.

S obzirom na trajanje lipove paše, pčelinja društva moraju se dobro pripremiti da bi bila maksimalno efikasna tokom sakupljanja nektara na Fruškoj gori, gde se vrši i ekstrakcija meda, a u prostoru u koji će pčele unositi nektar ne sme biti zaostao med sa prethodne paše, i pri tom se lipov med koji se proizvodi na Fruškoj gori ne filtrira.

Filtracija meda eliminiše polen

Mada med prevashodno čine šećeri, u njegov sastav ulazi i mnogo organskih jedinjenja – neka iz sastava biljke, druga koja luče pčele, a upravo su ona zaslužna za njegovu lekovitost i razlikuju lipov med od šećernog sirupa. Takođe, pčele se sa ramova uklanjaju isključivo fizičkim sredstvima, što sprečava prisustvo nedozvoljenih supstanci u medu, koji se proizvodi na geografski ograničenom području već dugi niz godina pa ima određenu reputaciju medu proizvođačima.

Oblast proizvodnje je Nacionalni park i pčelinja paša je udaljena od poljoprivrednog zemljišta pa postoji manja šansa kontaminacije proizvoda pesticidima, što je dobro i za pčele i za potrošače meda.

Lipov med kao lek za želudačne tegobe

Lipov med pravi je melem i za zeludačne tegobe – dovoljno je razmutiti jednu kašiku meda u čaši vode i piti 3 puta dnevno. S druge strane, može se primeniti i topikalno, kao pomoć u lečenju kožnih oboljenja poput ekcema, te otvorenih rana i opekotina. Ukoliko imate bolove prilikom mokrenja, saveznika potražite u čistom lipovom medu sa fruškogorskih padina.

U ishranu obavezno uvrstite lipov medi ako su vam nervi osetljivi, konstantno ste pod stresom, a uveće ne možete da zaspite. Najzad, med od lipe možete koristiti i da biste pospešili svoj metabolizam, ali i sačuvali opšte zdravlje i ojačali imunološki sistem – sadrži mnogo brojne enzime, aminokiseline, te vitamine K, C, E i B kompleksa.

S druge strane, ova vrsta meda odlično se pokazala i u lečenju disajnih tegoba, naročito akutnog bronhitisa. Tada je posebno efikasna u kombinaciji sa sveže cedenim limunovim sokom, a korisna je i kao pomoć prilikom lečenja jetre i žučne kese, kao i bolesti srca i krvnih sudova.

Slobodno konzumirajte lipov med kako vam najviše prija: neko će ga samo rastopiti u čaši vode, mleka ili čaja, možete ga dodavati u vaša omiljena jela i slično. Fitoterapeuti preporučuju da ga jedete pre obroka, naročito u jutarnjim satima, kada će ovaj prirodni lek obložiti sluznicu želuca i zaštiti je. Najbolje ga je čuvati na hladnom mestu i vodite računa da je teglica uvek dobro zaklopljena. Preporučujemo da pročitate i članke čaj od lipe i kako napraviti med od bagrema.

Sponzorisani linkovi:
f