Feature post image

Namirnice i životne navike koje pomažu jačanju imuniteta

Imunitet predstavlja “prvu liniju odbrane” koja nas štiti od infekcija, patogena, otrova i kancerogenih ćelija. 

Naš celokupni imunološki otpor čini urođeni imunitet koji stičemo pri rođenju, i stečeni koji gradimo na različite načine tokom čitavog života. Samim načinom življenja, pravilnom ishranom i izloženošću štetnim organizmima. 

Značaj jakog imuniteta posebno dolazi do izražaja u zimskom periodu, dobu jakih virusa ili u ekstremnijim slučajevima, nalik svetskoj pandemiji koja je obeležila prethodnu godinu.

Ali šta treba činiti kako bi naš imunitet bio potpuno spreman da nas efikasno odbrani?

Namirnice koje pomažu jačanju imuniteta

Hrana je naš glavni izvor energije i moramo voditi računa da unosimo namirnice koje grade imunitet, kako bismo ga ojačali i učinili što spremnijim da nas zaštiti.

Ishrana siromašna adekvatnim nutrijentima ne samo da utiče loše na imunitet, već i na naše mentalno i fizičko zdravlje, a takođe je povezana sa nastankom mnogih bolesti. 

Ali koje su to namirnice koje pomažu jačanju imuniteta?

Namirnice namenjene osnaživanju imuniteta

Zbog važnosti posedovanja što snažnijeg imuniteta, kompanije osluškuju tržište i lansiraju upravo one proizvode kojima je glavna namena jačanje odbrambenog sistema organizma na najraznovrsnije načine.

Hrana koja pozitivno utiče na jačanje imunog sistema bogata je korisnim vitaminima i mineralima, te probioticima i drugim poželjnim sastojcima čija je delotvornost dokazano pogodna po snagu imunog sistema. Umesto veštačkih suplemenata zato radije u svakodnevnu ishranu uključite jogurt sa vitaminima, na čiji ste ukus navikli, a koji će obezbediti vašem organizmu dodatne korisne nutrijente pogodne za jačanje imuniteta. 

Uključite beli luk u ishranu

Sigurno ste nebrojeno puta čuli da je beli luk neprikosnoven saveznik za jačanje imuniteta, a u narodu je poznat i kao “prirodni probiotik”. Tajna lekovite moći belog luka krije se u alicinu, koji ima protivupalno i antibakterijsko dejstvo što ga čini idealnim u borbi protiv virusa

Međutim, to je samo mali deo benefita koje ovo hemijsko jedinjenje ima na naš organizam – alicin uništava patogene, smanjuje opterećenje na srčani mišić i krvne sudove, pomaže pri kontroli holesterola u krvi, a pozitivno utiče i na nervni sistem.

Potrebno je naglasiti da se alicin u potpunosti gubi termičkom obradom belog luka, pa imajte na umu da ga prilikom dodavanja kuvanim jelima koristite arome i ukusa radi. Za jačanje imuniteta potrebno je da ga konzumirate sirovog. 

Voda sa limunom za dobro jutro

Da li počinjete dan šoljicom kafe? Uradite nešto dobro za svoje zdravlje, i popijte vodu sa limunom na prazan stomak jer je citrusno voće odličan partner u borbi protiv prehlada, gripa i virusa. 

Bilo da su u pitanju limun, mandarina, pomorandža ili grejpfrut citrusi su bogati antioksidantima i vitaminom C, koji je izvrstan protiv zapaljenja i često se koristi u borbi protiv respiratornih bolesti. 

Iako je ukus limuna kiseo, ovo citrusno voće je zapravo jedan od najjačih alkalizatora, odnosno smanjuje ukupnu kiselost organizma.

Avokado – rekorder među voćkama

Avokado se sa pravom naziva super hranom

U Ginisovoj knjizi rekorda pobedio je u kategoriji za najhranjivije namirnice na svetu. Snižava krvni pritisak i holesterol, smanjuje rizik srčanog oboljenja, štiti naše oči i obezbeđuje bolji metabolizam.

Na svim navedenim prednostima avokado može da zahvali svojim vrednim nutritivima kojima je prepun. Poput vitamina B, kalijuma i luteina a može da se koristi u ishrani na pregršt kreativnih načina.

Odlična je osnova mnogih jela, a popularan je i kao preliv i salata.

Poboljšajte životne navike

Našom svakodnevnicom gradimo navike koje nam utiču na život. Iako loše navike na kratkoročne staze neće ostaviti posebne posledice po naš organizam, svako u nekom periodu života postavi sebi pitanje – šta mogu da uradim da se osećam bolje?

Spavajte dovoljno

Da li spavate dovoljno? Dobar san je krucijalan za jak imunitet. Umoran organizam jednostavno nema snage da se izbori sa svim pretnjama koje dolaze iznutra i spolja. Studija na Čikago univerzitetu je pokazala da osobe koje spavaju dnevno samo 4 sata, imaju duplo manje antitela neophodnih za borbu protiv patogenih mikroorganizama.

Kada smo odmorni funkcija belih krvnih zrnaca se poboljšava. Tada je manje verovatno da ćemo dobiti neku od respiratornih infekcija. 

jutarnje trčanje za jak imunitet
Izvor: Pexels

Budite fizički aktivni

Koliko puta ste čuli od nekog, ili ste vi bili ti koji su to rekli, kako jednostavno nemate vremena za trening? 

U velikoj većini slučajeva to prosto nije istina, jer samo sat vremena umerenog vežbanja dnevno po 3 puta nedeljno pružiće vam nemerljivu vrednost za vaše zdravlje.

Vežbanjem ne dovodimo sebe samo u dobru formu, već i radimo na jačanju našeg imunog sistema kako bi on mogao da nas efikasno štiti od spoljašnjih i unutrašnjih faktora. 

Trening je idealan način da se rešimo toksina kroz znojenje. Tako ćemo da proadimo na našoj kondiciji, produbimo disanje, smanjimo stres, ubrzamo cirkulaciju krvi i povećamo sebi samopouzdanje.

Prednosti vežbanja se ne ogledaju samo u poboljšanju fizičkog zdravlja, već i mentalnog

Da rezimiramo: ne postoji jedna namirnica ili jedna navika koju trebamo forsirati neprestano u nadi da ćemo imati jak imunitet. Imuni sistem se gradi kontinuirano, kombinacijom unosa zdravih namirnica i zdravog načina života.

Pomozite vašem imunom sistemu kako bi on mogao da pomogne vama.

Sponzorisani linkovi:
f