Feature post image

Najbolji prirodni lek za prehladu od pet vrsta bilja

Sezona respiratornih infekcija je u punom jeku. Stoga je potrebno uložiti maksimalne napore da se organizam zaštiti od negativnih spoljašnjih uticaja. Zato danas pravimo jedan fantastičan prirodni lek za prehladu na biljnoj bazi. U pitanju je tinktura protiv virusa od pet vrsta bilja.

 

Neće vam trebati nikakve tablete za prehladu iz apoteke, ovaj prirodni lek jača organizam, a pomoći će vam i ako su simptomi virusne prehlade već prisutni.

Najbolje namirnice protiv virusa

Kombinacija zdrave ishrane na bazi namirnica bogatih vitaminima, hidratacije i fizičke aktivnosti može mnogo učiniti za zdravlje. Isto tako pripravci od lekovitog bilja daju dodatni podstrek imunitetu. Kada sve to primenjujete bakterije i virusi vam neće moći ništa.

Preporučujemo vam da pogledate naš video na temu zdrave ishrane

 

Prirodni lek za prehladu i kijavicu

Određene vrste biljaka, poput crne zove, šipurka, nevena, astragalusa i ehinacee, odlično su se pokazale za prirodno lečenje virusnih prehlada. One nisu nisu tipične za ove prostore – deluju upravo imunostimulativno. Najbolji efekti za zdravlje se postižu kad se biljna mešavina napravljena na njihovoj bazi iskoristi za pripremu tinktura.

Ovaj prirodni lek protiv prehlade može se koristiti preventivno i to svaki dan. Njegovo dejstvo je dokazano i u slučaju već izraženih tegoba – kada su simptomi prehlade već prisutni. Tinktura će ublažiti njihov intenzitet i pomoći obolelima da ih prebrode puno lakše.

Preporuka: tibetanski eliksir zdravlja

Kako izlečiti prehladu brzo

Za početak dobro opremite vašu kućnu apoteku i pridržavajte se svih predloženih saveta. Biće vam potrebno lekovito bilje koje smo malopre naveli. U nastavku se bavimo svakom od njih ponaosob…

ehinacea kao lek za prehladu
Prirodni lek za jačanje imuniteta (ehinacea)

 

Ehinacea – najbolji lek protiv virusa

U terapeutske svrhe koriste se koren i nadzemni delovi ove biljke. Oni deluju snažno antivirusno, te mogu pomoći u slučaju respiratornih tegoba izazvanih virusima.

Šta leči ehinacea?

Ehinacea poseduje aktivne principe zahvaljujući kojima deluje trojako:

 1. Jača imunitet i podiže odbrambene sposobnosti organizma.
 2. Suzbija dejstvo patogena nakon što dospeju u telo.
 3. Sprečava razvoj bakterijskih infekcija, koje se često nadovezuju na primarnu viralnu infekciju.

Takođe, ova biljka izaziva manje sporednih efekata od pojedinih medikamenata. Zato ne kupujte nikave praškove i tablete za prehladu iz apoteke, puni su hemije. U slučaju pomenutih tegoba birajte preparate od ehinacee..

Crna zova protiv gripa i prehlade

Bobičasti plod ove biljke naročito je pogodan za ublažavanje simptoma gripa i prehlade. Isto tako odlično se pokazala crna zova kao lek za kašalj i njeno dejstvo je nabolje kod upala donjeg respiratornog trakta.

Plod crne zove obiluje moćnim sastojcima koji blokiraju enzime pomoću kojih virus pokušava da prodre kroz membrane zdravih ćelija. Istovremeno jačaju i zaštitne opne tih membrana, usled čega one postaju otpornije na napade.

Kako pokazuju istraživanja, konzumiranje kašike sirupa od bobica bazgi nekoliko puta dnevno – skraćuje trajanje tegoba za čak četiri dana.

Neven kao prirodni lek za prehladu

lako je najpoznatiji po blagotvornom dejstvu na kožu, cvet ove biljke sadrži elemente koji deluju snažno antiupalno i antibiotski. Zato se može koristiti neven protiv prehlade i kijavice jer je velika pomoć u borbi s infekcijama disajnih organa.

Obiluje i antioksidansima, koji deluju detoksikujuće. Usled tog svog blagotvornog dejstva, krv i limfa se pročišćavaju, pa organizam bolje funkcioniše i postaje otporniji na viruse i bakterije.

Šipurak jača imunitet

I bobice šipurka prava su riznica antioksidansnih komponenata – vitamina A, ali i C.

Količina od 100 g sušenih bobica sadrži čak 2.000 mg askorbinske kiseline!

Od plodova ove biljke mogu se pripremati sirupi, marmelade, čajevi. Sa druge strane bobice se mogu koristiti i kao sastojak tinktura za jačanje imuniteta.

Ipak, ovaj prirodni lek za prehladu, gripu i kijavicu, trudnice i dojilje bi trebalo da izbegavaju. Isto pravilo važi i za druge pripravke od šipurka – nemojte ih upotrebljavati!!!

Astragalus – najpoznatiji kineski lek protiv prehlada

Ova biljka vrlo je cenjena, a u tradicionalnoj kineskoj medicini često se koristi u tretiranju različitih bolesti. Kod nas je dostupna uglavnom u vidu ekstrakta ili sušenog korena.

Pomaže u slučaju različitih tegoba povezanih s disajnim organima, kao i sezonskih alergija, poput rinitisa. Takođe, oporavlja organizam iscrpljen dugotrajnom borbom s bolešću.

Kako se priprema najbolji lek za prehladu – recept

Već smo vam naveli kakve vam sve zdravstvene benefite nude ove lekovite biljke. A kada ih sve zajedno spojimo, njihovo dejstvo se pojačava…

Potrebni sastojci:

 • pola šolje cveta ehinacee,
 • 1 šolja usitnjenih bobica crne zove,
 • četvrtina šolje sušenog cveta nevena,
 • četvrtina šolje usitnjenih bobica šipurka,
 • četvrtina šolje sušenog korena astragalusa,
 • 1,2 Iitre domaće rakije.

Priprema recepta:

 1. Veliku staklenu teglu dobro properite toplom vodom i prosušite, pa sipajte u nju biljnu mešavinu. Zatim prelijte to rakijom i zatvorite.
 2. Ostavite sve neka odstoji 48 sati da se bilje slegne, pa ako je potrebno, dospite još malo rakije.
 3. Nakon toga, preparat odložite na tamno i suvo mesto i ostavite ga da odstoji četiri do šest nedelja (svakog dana promućkajte).
 4. Zatim procedite i sipajte u staklene flašice, koje ćete držati na tamnom i hladnom mestu.
 5. Dva do tri puta dnevno uzimajte po kašiku preparata s malo vode.

Preporuka: Kako podići imunitet na prirodan način

Sponzorisani linkovi:
f