Feature post image

Dekstroza upotreba u ishrani za dobro zdravlje

Šta je dekstroza i kako se koristi 

Dekstroza (grožđani šećer) predstavlja vrstu ugljenog hidrata koji je bogat i zdrav izvor energije za vaše telo. Ovaj prost UH ima visok glikemijski indeks (GI), što znači da se on veoma brzo apsorbuje, a upravo zbog toga ga koriste bodibilderi i sportski rekreativci. Njegova glavna karakteristika je da stimuliše brzo podizanje nivoa insulina u krvi, a pored toga lako transportuje proteine do svake ćelije. Upotreba dekstroze se može pronaći kod osoba koje brinu o svom izgledu i mišićima, pre ili posle treninga.

Uz grožđani šećer se veoma dobro kombinuje surutka, jer zajedno sa dekstrozom doprinosi razvoju muskulature, kao i njenom održavanju. Ovaj ukusan zaslađivač je veoma koristan i za celokupno zdravlje vašeg organizma. Poznato je da se njegova upotreba preporučuje osobama koje pate od hipoglikemije. Dekstroza je koristan dodatak vašoj ishrani, pa ćemo vas u nastavku teksta bolje upoznati za šta je dobra, kako se koristi i gde je možete kupiti.

Kako se upotrebljava grožđani šećer u ishrani

Kada je u pitanju upotreba dekstroze, ona se može pre svega pronaći u mnogim namirnicama, pre svega u slatkim jelima. Osim toga, osobe kojih je prisutna hipoglikemija, u bolnici mogu da dobiju rastvor grožđanog šećera. Na taj način njihov organizam dobija potrebnu količinu energije za normalno funkcionisanje.

Dekstroza je od svih ugljenih hidrata najzastupljenija u ljudskom organizmu i kao takva predstavlja zdrav izvor prostih šećera koji će se pobrinuti da vaše telo održi optimalan nivo insulina u krvi. Zbog toga se njena upotreba savetuje nakon težeg fizičkog napora. Grožđani šećer obnavlja rezervu energije u svim mišićima, sprečava njihovu upalu i omogućava transport proteina do njih.

Važno je da znate da grožđani šećer i glukoza nisu iste vrste UH. Ona je monosaharid koji ima visok glikemijski indeks (GI), što znači da se veoma lako apsorbuje u organizmu i transportuje ka organima i ćelijama.

Izvori dekstroze mogu biti prirodni (pšenica, krompir, šljive, urme, kajsije, kukuruzni skrob) i veštački (dobijena putem industrijske obrade glukoze).

Pošto je u pitanju ugljeni hidrat, dekstroza kalorije sadrži u značajnoj količini, pa se tako u 100 grama ovog šećera nalazi čak 375 kcal.

Sa druge strane, proteina i masti nema u njenom sastavu, pa se oni moraju nadomestiti pomoću drugih aditiva i preparata. Ipak, ovo ne treba da vas zabrinjava ukoliko ste fizički aktivna osoba, jer će na taj način kalorije distribuisati kroz vaše telo, a mišići će ih lako potrošiti.

dekstroza upotreba u ishrani

Kako se koristi dekstroza posle treninga

Podelićemo sa vama jednu zanimljivu činjenicu kada je upotreba dekstroze pre treninga u pitanju. Naime, ukoliko u organizam unesete 100 grama grožđanog šećera, za njegovu potpunu potrošnju i sagorevanje potrebno je da pretrčite 9,7 km za pola sata, ili da plivate slabijim intenzitetom 53 minute ili da preskačete vijaču neveovatnih 31 minut. Stoga treba da budete svesni da je korišćenje dekstroze pre treninga opravdana samo ukoliko je u pitanju intenzivan i veći fizički napor.

Profesionalni sportisti koji posećuju teretanu prema ustaljenom režimu treniranja sigurno koriste grožđani šećer kako bi postigli željene rezultate. Velika prednost dekstroze u odnosu na druge šećere jeste ta što se lako probavlja. Ona ne opterećuje organe za varenje i ne izaziva osećaj nadutosti i onu karakterističnu tromost koja često može da bude loše opravdanje za preskakanje treninga.

Bodibilderi se stoga opredeljuju da prilikom vežbanja njihov izbor budu kreatin suplement i dekstroza, jer se oni zajedno lako sintetišu u jetri, pankreasu i bubrezima. Na taj način se transportuju do mišića, dajući im potrebnu energiju da bi izdržali napor i opterećenje tokom vežbanja.

Najbolji rezultati postižu se dodavanjem proteina ovoj kombinaciji, a surutka i dekstroza su idealan spoj, a opšte je poznato koliko su aminokiseline iz ovog mlečnog proizvoda važne za pravilan rad muskulature.

Dekstroza posle treninga doprinosi pre svega lakšem i bržem oporavku mišića. Ujedno sprečava pojavu upale, a pošto stimuliše lučenje insulina omogućava da se osećate zadovoljno, odmorno i zdravo. Zbog toga se savetuje da se koristi grožđani šećer nakon vežbanja,  i to najbolje tako što ćete uzeti 20 grama, razmutiti ga u čaši vode i popiti.

Kod problema sa hipoglikemijom koristite dekstrozu

Hipoglikemija je danas sve češća bolest, koja za posledicu ima nizak nivo šećera u krvi. Mnogi dijabetičari pate od ovog zdravstvenog problema, a njeni uzroci leže u preskakanju obroka, neredovnoj i nepravilnoj ishrani ili u uzimanju lekova koji deluju iscrpljujuće na organizam. Posledice hipoglikemije ogledaju se u osećaju umora, gladi, razdražljivosti, nesigurnosti, nervoze, a česte su i vrtoglavice i problemi sa koncentracijom.

Ako osetite neke od ovih problema, rećićemo vam da dekstroza dijabetes može da pobedi jednostavnim unosom ovog šećera na dnevnoj bazi kroz napitke i namirnice. Njena upotreba savetuje se onima koji imaju nivo glukoze manji od 70 mg/dl, jer će grožđani šećer pomoći jetri da sama luči svoj insulin i transportuje ga kroz telo. Dovoljno je da uzmete oko 15 grama ovog UH, razmutite ga u čaši vode ili čaja i popijete na prazan stomak.

Osim što je bogata ugljenim hidratima koji daju energiju organizmu, dekstroza ne sadrži masti, što znači da može biti pogodna za one koji drže dijetu. Nedostatak lipida znači i bržu apsorpciju u organizmu, a ujedno pomaže svim hranljivim materijama da se lakše svare, pri tim ne opterećujući želudac i creva. Grožđani šećer je sjajan zaštitnik organizma od srčanih oboljenja, jer ne sadrži zasićene i trans masne kiseline.

Ovaj UH ne sadrži natrijum, što može biti korisno iz razloga što ne dovodi do nagomilavanja vode u telu. Naprotiv, upotreba dekstroze pomoćiće eliminisanju suvišne tečnosti, čime ćete regulisati i telesnu težinu. Samim tim, izbeći ćete i rizik od pojave povišenog krvnog pritiska, jer grožđani šećer ne sadrži holesterol.

Koja je cena dekstroze i gde je kupiti

U pitanju je veoma pristupačan proizvod, pa se tako dekstroza može kupiti u svim prodavnicama zdrave hrane i u bolje snabdevenim marketima. Osim toga, moguća je i porudžbina putem interneta putem ovlašćenih distributera suplemenata za bodibildere, što značajno olakšava njenu nabavku.

Cena dekstroze kreće se oko 150 dinara za pakovanje od 1 kg, što je svakako veoma povoljno.

Koje namirnice sadrže grožđani šećer?

Dekstroza se ponekad može pronaći u različitim namirnicama, pre svega kao zaslađivač. Stoga je najčešće prisutna u sitnim kolačima, sokovima, slatkim prelivima, bombonama, energetskim napicima i sladoledima. Osim toga, ona se nalazi i u nekim slanim namirnicama, kao što su na primer konzervirana hrana, perece, turšija i krekeri za dijabetičare.

Zanimljivo je da se grožđani šećer upotrebljava i u  različitim mesnim prerađevinama, pa ga tako pronalazimo i u suhomesnatim proizvodima poput kulena, kobasice i šunke.

Ukoliko vas zanima koje namirnice sadrže dekstrozu, potrebno je da na deklaracijama pažljivo pročitate navedene sastojke. Najčešće je označena i kao D-glukoza, pirinčani, kukuruzni ili kao pšenični šećer.

Izaziva li grožđani šećer nuspojave?

Netolerancija na dekstrozu može da se javi kod nekih ljudi, a najčešće se radi o pojavi akni, bubuljica i u vidu pojačanog mašćenja kože glave i lica.

U nekim slučajevima javlja se i pojačano mokrenje, crvenilo na koži, a u težim slučajevima otežano disanje, oticanje usta, konfuzija, grčenje mišića i nesvestica. Zbog toga je potrebno biti na oprezu i koristiti je uz prethodno savetovanje sa vašim lekarom.

Ženama se savetuje da ne konzumiraju više od šest kašičica dnevno, dok je za muškarce taj limit ne veći od devet kašičica na dan.

Ukoliko se dekstroza koristi bez redovne fizičke aktivnosti, ona veoma lako može da dovede do njenog konvertovanja u masno tkivo. To za posledicu ima gojenje, a osim toga veoma lako može doći i do pada imuniteta.

Kod starijih osoba dekstroza može da izazove povećanje rizika za oboljenja srca, moždanog udara pa i Alchajmerove bolesti. Zbog toga je veoma važno da grožđani šećer koriste samo oni koji se redovno bave nekom fizičkom aktivnošću, jer će jedino na taj način iskoristiti sve njene benefite za svoj organizam.

Sponzorisani linkovi:
f