Feature post image

Sojin lecitin upotreba za zdravlje i iskustva

Kada čitate etikete na prehrambenim proizvodima, sigurno ste  na većini njih naišli na termin sojin lecitin.

Iako  je portošačima skoro nepoznat, lecitin soje se nalazi među deset prvih sastojaka  koje koristi prehrambena industrija. Sveprisutan je i vrlo kontroverzan. Zašto? Zato što jedni hvale njegov pozitivan uticaj na srce, jetru i mozak, dok ga drugi smatraju otrovom.

Šta je istina u tome? Kako se koristi sojin lecitin? Koje su mu osobenosti ? Treba li ga izbegavati? Gde ga kupiti i u kom obliku? Odgovore na ova pitanja naći ćete u našem teksu. Pročitajte još mnogo korisnih informacija, saveta i zanimljivosti.

Krećemo.

Šta je zapravo sojin lecitin?

Soja je poreklom iz Kine, u Evropu je stigla početkom 18. veka. Ova biljka bogata hranljivim supstancama, mastima i proteinima je široko zastupljena u ishrani ljudi i životinja. Ceđenjem zrna soje dobija  se gusta tečnost, zlatne boje. To je mešavina ulja i lecitina, koji se zatim odvajaju  procesom dekantacije.

Sojin lecitin je dakle prirodna, uljana supstanca koja se sastoji se od:

 • masnih kiselina i gicerola / fosfolipida,
 • fosfata,
 • holina, vitamina iz grupe B vitamina.
sojin lecitin sve prednosti za zdravlje
Foto: Unsplash

Lecitin soje upotreba za zdravlje

U prehrambenoj industiji se koristi sojin lecitin kao biljni emulgator pod oznakom E 322. Dodaje se u malim količinama pekarskim proizvodima, sirevima, slaktišima, začinima…

Ukupna količina sojinog lecitina je oko 1 posto težine namirnice. Služi kao emulgator i stabilizator. Drži na okupu sastojke, sprečava vodu i masti da se odvoje, daje teksturu i čvrstoću prerađenim proizvodima.

Lecitin soje se koristi još u farmaceutskoj industriji, zatim za proizvodnju boja i plastike. U kozmetičkim proizvodima je vrlo zastupljen zbog osobenosti da omekšava i neguje kožu.

Sojin lecitin u prahu i u kapsulama se koristi kao dodatak ishrani. Bogat je holinom, sastojkom koji se nalazi i u membrani ćelija. On doprinosi dobrom funkcionisanju mozga, srca, održavanju nivoa dobrog holesterola i eliminaciji štetnih materija iz jetre.

Gde sve nalazimo lecitin u hrani

Lecitin nije samo osoben za soju. Ima ga skoro svuda, može biti biljnog i životinjskog porekla. Nalazi se u mnogim namirnicama. Neke od njih su:

Lecitin soje nalazimo i u samom ljudskom organizmu. Žuč je dobrim delom sačinjena od lecitina koji razgrađuje masnoće u dvanaestopalačnom crevu i sprečava njihovo taloženje i nagomilavanje.

Zdravstveni benefiti i lekovitost sojinog lecitina

Sojin lecitin može imati dobar uticaj na zdravlje. Neke njegove zdravstvene preddosti su dokazane i potvrđene, druge valja ispitati.

Ipak danas možemo reći ovaj sastojak:

Sojin lecitin za bolje pamćenje

Budući da se sastoji od fosfolipida koji su sastavni deo mozga (25 posto) uz to sadrži esencijalne masne kiseline i holin. Zatim, fosfor koji ima sposobnost da stimuliše metabolizam, intelektualne funkcije, te olakšava stanja preopterećenosti i napetosti.

Borac protiv holesterola

Mnogi korisnici ističu upravo povoljan uticaj sojinog lecitina na regulaciju i prevenciju lošeg holesterola, čuvenog LDL-a. Polinezasićene masne kiseline  u sojinom lecitinu sprečavaju taloženje masti na zidovima krvnih sudova. Ujedno je on i odlična prevencija ateroskleroze.

Štiti jetru

Sojin lecitin drži masti jetre rastvorene u vodi i sprečava njihovo taloženje. Istovremeno pospešuje izbacivanje štetnih materija iz organizma. Preporučuje se u slučajevima ciroze i masne jetre.

Kako se koristi za kožu i kosu

Lecitin soje poboljšava zdravlje kože. Usporava proces starenja i ublažava bore. Obezbeđuje dobru hidrataciju epiderma jer sadrži sastojke koji zadržavaju vlagu.

Deluje kao antioksidans koji se bori protiv slobodnih radikala. Takođe doprinosi stavaranju kolagena. Bogat je vitaminom E koji će vašu kožu prolepšati i podmaladiti.

Lecitin se pokazao delotvornim i protiv bolesti kože kao što su ekcemi i akne.

Savršen za negu kose

Sojin lecitin je dobar za tanku, suvu i kosu sklonu lomljenju, jer doprinosi obnavljanju ćelija. Revitalizuje i hidrira kosu.

Ako imate neki od ovih problema, slobodno uporebite lecitin. On će omogućiti pravilno, međusobno delovanje i dopunjavanje raznih preparata koje koristite za negu kose.

Najbolje je sojin lecitin uzimati tokom obroka, tako se pospešuje njegovo dejstvo. Dodajte ga tečnostima koje pijete ili koristite kapsule sa čašom vode.

Sojin lecitin za mršavljenje – koliko je dobar?

Još jedan adut sojinog lecitina je da se koristi za mršavljenje i često se preporučuje u dijetama. Evo i razloga za to:

 • Lecitin soje topi masti na prirodan način. Razbija masnoću, tako da je ona stalno u pokretu i ne taloži se na dobro poznatim mestima kao što su butine, zadnjica, stomak.
 • Ubrzava metabolizam i omogućava sagorevanje kalorija, smanjenje holesterola i triglecerida u krvi.
 • Lecitin soje je moćan diuretik. On pomaže da se izbace otrovi, da se očisti organizam i spreči stvaranje celulita.

Možete uzimati sojin lecitin u prahu i u kapsulama, o čemu će kasnije biti reči.

Ono što je vrlo važno je da ga ne uzimate na svoju ruku, već da se konsultujete sa nutricionistom budući da ima i neželjenih efekata. Posebno obratite pažnju ako već koristite neke lekove ili preparate.

Iskustva korisnika sa sojinim lecitinom

Prenećemo vam recepte i ideje za upotrebu sojinog lecitina od naših čitalaca.

Iskustva gospođe Nevene iz Kragujevca

Lecitin dodajem svim hlebovima koje pravim. Moja mera je 2 kafene kašičice na 500 g brašna. Najpre u činiju stavim vodu, so i šećer, polovinu brašna, zatim lecitin, drugu polovinu brašna i kvasac na kraju. Ovako se povećava zapreminu hleba, testo je mekše i produžava se trajanje i svežina.

Koristim isključivo sojin lecitin u prahu i kupujem ga po bio buticima po pristupačnoj ceni.

Iskustva gđe Dragice iz Novog Sada

Gospođa Dragica ima ekološki razvijenu svest i svojim primerom ukazuje na prednosti prirodnih preparata.

Od lecitina pravim domaći deterdžent za pranje veša. Već godinama ne koristim ništa od konvencionalnih kozmetičkih preparata. Ne pamtim kad sam kupila neko skupoceno sredstvo za održavanje higijene kuće, odeće i sudova.  Sve sama izrađujem…

Domaći tečni prašak za veš sa sojinim lecitinom

Potrebna vam je flaša ili kantica veća od 1 litre. Za litar tečnosti biće vam potrebno:

 • 3 do 4 čaše mlake vode
 • 1 čaša  izrendanog sapuna za pranje veša. Najbolje domaćeg ali možete koristiti i sapun za fleke, ili kupovni sapun.
 • četvrt čaše kalcinisane sode (kupuje se u poljoprivrednim apotekama , 1 kilogram je oko 100 dinara). Možete upotrebiti i običnu sodu bikarbonu, međutim njeno dejstvo nije tako jako kao dejstvo kalcinisane sode.
 • pola čaše belog sirćeta.
 • Destak kapi eteričnog ulja lavande, nane, pomorandže.

Pomešajte sve sastojke i dobili ste za tili čas prirodni deterdžent. Koristite po jednu manju čašu za pranje odeće. Posebno se preporučuje za dečiju garderobu.

Upotreba lecitina soje u molekularnoj kuhinji

Već smo rekli da je sojin lecitin E 322, prirodni emulgator. Koristi se u ovoj vrsti kuhinje za pravljenje vazdušastih i lakih pena koju ćete dodavati raznim jelima.

Kako? Evo ovako:

Uzmite posudu za mućenje mikserom. Stavite 2 do 4 grama lecitina u tečnost, sok vodu ili mleko, čija je temperatura slična spoljašnjoj. Emulgatorsko dejstvo se smanjuje pod uticajem temperature.

Nagnite sud, zaronite glavu miksera do pola u tečnost, kako biste omogućili da što više vazduha uđe u smesu. Mutite dok ne dobijete željenu količinu pene. Koristite penu da začinite jela  i date im na vazdušastu strukturu.

Sojin lecitin štetnost i neželjena dejstva

Naučno je dokazano lecitin soje, koja je hemijski tetirana, može biti toksičan za organizam ako se koristi u velikim dozama. Ovaj rizik potiče od prisustva pesticida i hemisjskih sredstava u zrnu soje.

U malim dozama, kao dodatak ishrani sojin lecitin nije štetan. Maksimalna dnevna doza koja ne treba da se pređe je 3,5 grama. Ako se prekorači mogu se javiti:

  • alergije,
  • umereni do jaki bolovi u glavi i u stomaku,
  • pad pritiska,
  • povraćanje,
  • dijareja.

Sojin lecitin izaziva alergiju kod osoba koje su inače alergične na soju i proizvode od soje.

Ono što dodatno  izaziva nesigurnost  je podeljeno mišljenje o upotrebi soje u ishrani. Takođe i činjenica da je skoro polovina soje u svetu iz genetski modifikovane proizvodnje. Stoga se  deci i odojčadi ne daje lecitin soje. Takođe se ne uzima u periodu trudnoće i dojenja. Najsigurnije je da se pre upotrebe konsultujete sa lekarom.

Još jedna stvar koja brine ekologe je to što uzgoj soje utiče na nestanak šuma. Tako na primer u Brazilu, jednom od najvećih proizvođača soje u svetu, deforestacija amazonskih šuma je poslednjih godina porasla za skoro 70 procenata. To će, bez sumnje, uticati na životnu sredinu na celoj planeti.

Čime zameniti lecitin soje?

Najbolja i najpristupačnija alternativa je lecitin suncokreta. I on se dobija na sličan način kao i sojin i ima delotvoran  uticaj na  zdravlje. Tako lecitin suncokreta:

Ako iz bilo kog razloga niste pristalica soje, pokušajte sa suncoktretom.

Za suncokret se ne vezuje toliko protivurečnosti , a njegova proizvodnja uglavnom nije genetski modifikovana.

Gde kupiti sojin lecitin i cena

Sojin lecitin  u granulama, u prahu i kapsulama. To su oblici u kojima je dostupan na tržištu. Porazgovarajte sa specijalistom kako biste znali koji da izabarete i koji je najpodesniji za vaše potrebe. Savetujemo vam da uvek izaberete organske dodatke ishrani, kako biste iskoristili sve njihove prednosti i sprečili ili umanjili neželjena dejstva.

 • Kapsule sojinog lecitina se kupuju u apotekama i prodavnicama zdrave hrane. Piju se sa vodom. 100 kapsula košta od 2000 do 2500 dinara. Dostupna su i manja pakovanja. Mi smatramo da je ambalaža od 100 kapsula najoptimalnije i najekonomičnije rešenje, mada na prvi pogled cena može da vas odvrati.
 • Sojin lecitin u prahu i u granulama. Kupuje se u bio buticima, ponekad ga je moguće naći u supermarketima. Prah i granule možete dodati supama, sokovima, mleku. i drugim tečnostima. Uzima se po jedna kašika 2 puta dnevno. 350 g košta oko 400 dinara. Mlađe osobe, tinejdžeri uzimaju po pola doze.

Lecitn soje je dostupan u onlajn prodavnicama, u kojima postoji veliki izbor proizvođača  i pakovanja. Cene se razlikuju i zavise od proizvođača, načina proizvodnje itd. Skuplji su uvezeni preparati a najskuplji organski.

Za kraj, saznajte za šta je sve dobro sojino mleko...

IZVORI I REFERENCE:

https://farrp.unl.edu/soy-lecithin

https://www.healthline.com/health/food-nutrition/is-soy-lecithin-good-or-bad-for-me#2

https://www.medicalnewstoday.com/articles/319260.php

Sponzorisani linkovi:
f