Feature post image

Kako donji veš utiče na zdravlje intimne regije kod žena?

Zdravlje intimne regije kod žena je vrlo važan segment celokupnog zdravlja organizma, a ova regija poznata je kao najosetljiviji deo tela. Zbog toga je bitno intimnu regiju tretirati i negovati na adekvatan način, kao i to da vodite računa prilikom odabira i održavanja donjeg veša.

U nastavku teksta predstavljamo vam nekoliko stavki o kojima treba da razmišljate kako biste se u donjem vešu osećale što prijatnije, ali i održale normalnu vaginalnu floru.

donji ves sušenje

#1 Kvalitet donjeg veša treba da bude osnovni kriterijum prilikom kupovine

Mnoge žene se prilikom kupovine donjeg veša odlučuju za par atraktivnih gaćica, a ne bace pogleda na način održavanja i materijal od kojeg su gaćice sačinjene. 

Međutim, karakteristika kojom treba da se vodite prilikom odabira donjeg veša je upravo kvalitet, a veš visokog kvaliteta koji je podjednako atraktivan pronaći ćete u specijalizovanim radnjama donjeg veša. Kvalitetan donji veš obezbediće vam udobnost i osećaj prijatnosti u intimnoj regiji tokom celog dana. 

Često se zanemaruje uloga donjeg veša kad govorimo o zdravlju intimne regije kod žena. Međutim, kako pojedini stručnjaci navode, ukoliko ne koristite adekvatne gaćice, u riziku ste od iritacija i razvijanja gljivica. 

Važno je istaći da ovu tvrdnju ne treba uzimati “zdravo za gotovo”, te da su kod pojedinih žena koža i sluzokoža u ovom predelu mnogo osetljivije, dok kod drugih to nije slučaj. Pamuk i drugi prirodni materijali se preporučuju u svakom slučaju jer najbolje upijaju vlagu, sa druge strane dozvoljavajući koži da diše.

Još jedan benefit kvalitetnog donjeg veša je dugotrajnost koja vam je zagarantovana ukoliko se vodite naznakama sa etikete gaćica koje kupujete. Pamuk je dobar i zbog toga što dozvoljava pranje i peglanje na najvišim temperaturama, kojim se ubijaju mnogi neželjeni mikroorganizmi.

#2 Pranje donjeg veša u mašini – o čemu treba voditi računa

Kada govorimo o pranju veša, mnogi od nas sortiraju veš po boji, te na niskim temperaturama peru na primer crnu odeću i donji veš iste boje. Vratićemo se ponovo na istraživanja i pomenuti časopis “Applied and Environmental Microbiology” čije istraživanje je pokazalo da većina bakterija i virusa preživi ciklus pranja u veš mašini, posebno kada se pere na niskim temperaturama.

Stoga je osnovna preporuka da uvek nakon pranja veš dobro osušite, te opeglate, jer se ovim procesom ubija najveći deo bakterija i virusa, a ova preporuka se posebno naglašava nakon kupovine veša. 

Pored toga, ukoliko perete donji veš korišćenjem agresivnih praškova i omekšivača za veš, može doći do rizika od osipa ili sličnih iritacija, te vam preporučujemo da odabere sredstva sa oznakom “sensitive” ili sredstva preporučena za bebe.

Takođe, savetujemo vam da se trudite da veš perete zasebno, tačnije da ga odvajata od veša drugih ukućana jer se bakterije mogu preneti sa jednog komada odeće na drugi, posebno ako ne peglate odeću. 

#3 Veličina donjeg veša igra važnu ulogu 

Jasno je da prilikom kupovine donjeg veša treba da vodite računa o veličini koja vam odgovara, a imajte u vidu da se pranjem u veš mašini gaćice isto kao i bilo koja druga odeća smanjuju. 

Problem kod donjeg veša koji je mali, sličan je kao problem koji može nastati ukoliko nosite nekvalitetne tange koje su takođe bile predmet istraživanja naučnika. 

Problem naime leži u “premeštanju” bakterije sa jednog mesta na drugo, te bakterije koje se prirodno ne nalaze na ulazu u vaginu mogu dospeti do nje. 

Naravno ovo nije slučaj ako kupite veš, ali i tange odgovarajuće veličine i komfornih materijala.

#4 Najadekvatniji donji veš za spavanje 

Zdrav san vam omogućava da uđete orni u novi dan i imate dovoljno energije za obavljanje različitih poslova.  Da biste se naspavali, važno je da na vreme odlazite u krevet, imate udoban dušek, posteljinu, ali i veš. 

Za spavanje je najbolje odabrati pamučni veš, a posebno se ističu ženske slip gaćice koje će svojim oblikom pokriti sve neophodne delove, ujedno pružajući komfor i udobnost tokom cele noći. 

Koji su još načini da izbegnete bakterijske i gljivične infekcije?

Žene često imaju problema sa nastankom gljivica i bakterija koje izazivaju vaginalnu upalu i mnogobrojne probleme u intimnoj regiji. Izuzev nekvalitetnog donjeg veša, uzročnici infekcija može biti neredovna, ali i preterana higijena agresivnim hemijskim sredstvima koja narušavaju vaginalnu floru.

Izuzev toga, jedna od najčešćih gljivica, kandida, poslednjih godina javlja se posebno kod mladih žena, a njeni uzročnici su različiti – stres, hronična oboljenja, pad imuniteta i slično.

Češće je da će se kandida pojaviti kod osoba sa dijabetesom, oslabljenim imunitetom i kod trudnica. Kada govorimo o različitim bakterijama, one se mogu preneti polnim putem, ali i na bazenima gde se ne održava adekvatna higijena prostora i td. 

Dakle, ono što vi možete da uradite jeste da redovno održavate higijenu, da koristite što prirodnija sredstva za tuširanje, koristite adekvatnu zaštitu tokom seksualnih odnosa i redovno odlazite na preglede kod ginekologa. Takođe, čim primetite bilo kakvu promenu, važno je da posetite svog odabranog ginekologa. 

Nadamo se da vam je naš tekst pomogao i upoznao vas sa karakteristikama donjeg veša koje su značajne za zdravlje vaše intimne regije, a za kraj ćemo istaći da je donji veš deo odeće u koji vredi uložiti novac, s obzirom an to da je u kontaktu sa najdelikatnijim delovima našeg tela. 

 

Sponzorisani linkovi:
f