Feature post image

Kako da opremite spavaću sobu za miran i zdrav san?

Imate problem sa uspavljivanjem, ili se pak budite nekoliko puta tokom noći?

Zdrav, miran i dug san jedna je od osnova za očuvanje zdravlja čitavog organizma, te je za svakoga od nas veoma bitno da se tokom noći adekvatno odmorimo i pripremimo za obaveze koje narednog dana predstoje.

Pored brojnih problema koje mogu uzrokovati nesanicu, uređenje spavaće sobe takođe igra važnu ulogu za uspavljivanje. Nastavite da čitate naš tekst i saznajte kako da uredite spavaću sobu i učinite važan korak za zdravom i mirnom snu.

Nameštaj u spavaćoj sobi igra veliku ulogu

Jedna od bitnih stavki za miran i zdrav san jeste uređenje spavaće sobe.

Pre svega, važno je da prostor u kome spavate ne pretrpavate nepotrebnim komadima nameštaja.

spavaca soba namestaj

U slučaju ove prostorije – manje je više.

Komadi nameštaja koji su vam zasigurno neophodni jesu kvalitetan krevet, noćni ormarići, lampe pored kreveta, posebno ukoliko ste ljubitelji čitanja pred spavanje i ormar u kome držite posteljinu.

Veliki broj ljudi u spavaćoj sobi ima veće gardorebere i komode sa odećom, što nužno nije greška, ali ne dozvolite da vam se ova prostrorija pretvori u skladište.

Prilikom odabira nameštaja, birajte prirodne materijale i one koji njima nalikuju u  neutralnim tonivima.

Najviše pažnje posvetite odabiru kreveta, dušeka i jastuka, budući da ove stavke direktno utiču na kvalitet sna. Mnogi se noćima bude zbog previše tvrdog ili mekanog dušeka, a jutro dočekaju ukočenog vrata, ukoliko ne odaberu adekvatan jastuk za spavanje.

Kako boje zidova utiču na san?

Poznato je da boje u enterijeru utiču na ljude.

Kako svaka prostorija u domu ima svoju namenu, u skladu sa njom, kao i sa vašim stilskim afinitetima, trebalo bi da birate i boje za zidove.

Brojna istraživanja rađena su na temu uticaja boja na san i kao najbolji odabir za spavaću sobu pokazala se plava boja. Uz nju, odličan izbor su različite nijanse žute i zelene, sa izuzetkom drečavih tonova, dok ljubičasta nije najbolji izbor, budući da previše stimuliše mozak, te vas navodi na brojna razmišljanja pred spavanje.

Sivi i smeđa boja takođe nisu preporučljive i pokazale su se kao depresivne nijanase. Naravno, ukoliko ste ljubitelji ovih boja, drugim detaljima možete uneti živost u prostoriju i učiniti ga pravom oazom za miran san!

Ne zaboravite na detalje

Detalji igraju važnu ulogu u opremanju spavaće sobe za miran san. Previše polica ispunjenih sitnicama nisu najsjajniji izbor za prostoriju u kojoj spavate.

Kako biste sebi obezbedili lakše uspavljivanje i opustili se, potrudite se da drage sitnice prebacite u drugu sobu u vašem domu, a u ovoj prostoriji ostavite tek nekoliko detalja poput uramljenih slika i mirišljavih sveća.

Odličan način da doprinesete udobnosti sobe jesu teksture, pa je to polje na kome se možete igrati. Na krevet stavite mekane jastuke u bojama koje se uklapaju u ostatak enterijera, a u pletenu korpu pored kreveta smestite mekano ćebe.

Šta ne treba da bude deo prostorije u kojoj spavate?

Posao ne unosite spavaću sobu.

Akt tašnu, dokumente i poslovni laptop ostavite u dnevnoj sobi ili vašem radnom kutku. Ukoliko imate nemiran san ili problem da zaspite, psotoji velika mogućnost da je upravo stres na poslu uzročnik ovog problema.

Baš zato, sve stvari koje vas asociraju na radno mesto, treba da se nađu van spavaće sobe.

Isto tako, savetujemo da se u vašoj spavaćoj sobi nalaze sitnice koje vas asociraju upravo na miran san i spokoj, a da iz nje izbacite sve čemu tu nije mesto. Naravno, knjige su izuzetak, buduću da mnogi uživaju u čitanju pred spavanje i na taj način se maksimalno opuste.

Još jedno pitanje koje muči mnoge jeste da li pametni uređaji treba da se nađu u prostoriji u kojoj spavate.

Mišljenja su po ovom pitanju podeljena, ali je činjenica da telefoni, tableti, laptopovi i televizori emituju takozvano plavo svetlo koje vas zapravo razbudi umesto da vas uspava. Iako se pred spavanje opuštate uz omiljenu epizodu serije, postoji mogućnost da je upravo ovaj ritual zaslužan za česta buđenja i nesanicu.

Kako da se pripremite za miran san?

Nesanica je jedan od čestih problema današnjice i mnogi uzaludno pokušavaju da reše ovaj problem.

U pojedinim situacijama, konsultacija sa lekarom je najbolja opcija, a ukoliko od nesanice ne patite dugo i tek ponekad se desi da imate problem da zaspite, na prirodan način možete pokušati da rešite ovaj problem.

Pre svega, pred spavanje smanjite kontakt sa uređajima poput mobilnog telefona, televizora i računara, a umesto toga odaberite da u krevetu pročitate nekoliko strana opuštajuće knjige koja neće stvoriti nemir u vama.

Još jedan trik za lakše uspavljivanje je definitivno topla kupka uz malo opuštajućih esencijalnih ulja poput lavande ili ruže. Na ovaj način vaše telo će se opustiti i pripremiti za dug i miran san.

I za kraj, u spavaćoj sobi napravite idealnu atmosferu za uspavljivanje. Temperatura prostorije trebalo bi da bude nešto izpod dnevne, a važno je i da u potpunosti zamračite sobu. Povucite tamne zavese ili spustite roletne i smestite se u mekanu posteljinu.

Nadamo se da će vam naši trikovi za uređenje sobe pomoći da kreirate sredinu u kojoj ćete mirno i dugo spavati, te zaboraviti na nesanicu i neprospavane noći!

Sponzorisani linkovi:
f