Feature post image

Lasersko skidanje dioptrije kod dece i odraslih

LASERSKO SKIDANJE DIOPTRIJE DA ILI NE? 

U zadnjih par godina lasersko skidanje dioptrije postaje sve popularnija metoda za vraćanje oštrine vida među populacijom. Za taj zahvat se najčešće koristi Egzajmer laser. On je primenjiv u korekciji od -13 D kratkovidosti, pa do +5 D dalekovidosti, sa astigmatizmom. Podrazumeva se uz uslov da je rožnjača potpuno zdrava i ima zadovoljavajuću debljinu.

Danas je laserska korekcija vida sa ovom metodom potpuno bezbedna, precizna, predvidiva i  bezbolna. U Srbiji se već 30 godina primenjuje kod odraslih i 20 godina kod dece. Reč je o kompjuterski kontrolisanoj primeni „letećih“ laserskih snopova. Oni se velikom frekvencom kreću po rožnjači i fino je reoblikuju i “ blago poliraju“. Pri tome menjaju njenu prelomnu moć te koriguju dioptriju.

Koje su najčešće nedoumice i zablude kada je lasersko skidanje dioptrije posredi? Ima li razloga za strah i brigu, koliko je pouzdana i sigurna ova metoda? Sve to i puno više, saznajte u nastavku teksta…

KOD KOGA JE NEOPHODNO SKIDANJE DIOPTRIJE LASEROM

Indikacije za lasersko skidanje dioptrije kod odraslih i dece jasno su definisane. Neke od njih su motivacija da se otkloni zavisnost od naočara ili kontaktnih sočiva. Njih prate iritacije, alergija na sočiva, nemogućnost da se vid koriguje uz dioptrijske naočare ili kontaktna sočiva. U pitanju su i  različiti profesionalni razlozi (bavljenje skijanjem, plivanjem, ronjenjem…). Nije zanemariv ni osećaj socijalnog neuklapanja, izdvojenost iz društva zbog debelih naučara i nekorigovane dioptrije.

Dioptrija kod dece se menja s rastom i sazrevanjem. Sama procedura prati normalne fiziološke momente i ima za cilj da detetu stvori uslove da razvije oštar vid.

Lasersko skidanje dioptrije kod dece se ponekad primenjuje kod predškolaca kao jedina mogućnost da se smanji slabovidost. Ona bi inače nastala ako bi se izostavila puna korekcija dioptrije. Često se laserom dioptrija smanjuje, dok se ostatak može korigovati naočarima.

Kod dece se takva korekcija primenjuje u slučaju različite dioptrije na očima, pojave strabizma (skretanje oka). Izvodi se i  usled neadekvatno korigovane dioptrije.

Kod odraslih je period razvoja vida već završen. Tu se ničim ne može uticati na „konstrukciju’ vidne oštrine“ ukoliko je nije bilo od najranijih dana. Dioptrija se može korigovati  lasersom u potpunosti i tada se vraća vidna oštrina koja je postojala u vreme kada je završen razvoj vida, oko sedme-osme godine. Dakle, oko koje je ostalo slabovido nakon tog uzrasta – ostaje slabovido.

KOLIKO TRAJE LASERSKO SKIDANJE DIOPTRIJE U PRAKSI

Danas, lasersko skidanje dioptrije spada u vrlo brzu, preciznu, efektnu, predvidivu, te sigurnu intervenciju. Sam zahvat u proseku traje nekoliko minuta, ali ipak razlike u trajanju procedure postoje. Ponajviše u zavisnosti od visine dioptrije te primene specifičnog postupka u slučaju izražene slabovidosti, kojim se maksimalno štiti rožnjača.

Procedura jeu svakom slučaju sve vreme kontrolisana. Savremeni laseri namenjeni za korekciju dioptrije su izuzetnog kvaliteta i preciznosti u gotovo svakoj bolje opremljenoj očnoj klinici u Srbiji..

Da li je procedura laserske korekcije vida bolna?

Anestezija je lokalna, zapravo topikalna (sprovodi se kapima). Jedino se kod male dece, ljudi koji ne sarađuju i pacijenata sa psihičkim poremećajima primenjuje opšta anestezija.

I kod nešto starije dece lasersko skidanje dioptrije se može raditi u opštoj anesteziji.  Tome se pristupa ukoliko postoji strah ili nemogućnost saradnje s njima. Često se čak i kod mališana od šest-sedam godina radi intervencija u topikalnoj anesteziji. To je izvodljivo samo kada porodica dobro pripremi dete. Važno je da nema nikakvog zastrašivanja, jer tad vaš mališan kroz proceduru prolazi s mnogo sigurnosti i podrške.

Koliko traje oporavak nakon laserskog skidanja dioptrije?

Neposredno nakon korekcije vida laserom, „slika“ je obično blago zamućena. Kao da recimo pokušavate gledati kroz vodu, ne brinite, to je sasvim normalna reakcija. Ipak već i tad primećuje se boljitak. Kontrolni pregled je obavezan već sledećeg jutra. Puna oštrina vida se postiže već u toku 24 časa nakon zahvata.

Ipak, za oporavak, to jest do postizanja epitelizacije rožnjače, potrebno je nekoliko dana. Za to vreme, dok imaju zaštitno kontaktno sočivo pod kojim se odvija proces reepitelizacije, oboleli treba da izbegavaju jako svetio. Naime, upravo ono deluje iritirajuće prvih nekoliko dana i nije mu se poželjno izlagati.

Prvi dan nakon zahvata, takve osobe su osetljivije na svetlo, pa je preporučljivo izbegavanje jake osvetljenosti bilo sunca, bilo jakog veštačkog svetla. Savetuje se i zaobilaženje zagušljivih i zadimljenih prostorija i to u širokom luku kako bi se sprečila iritacija očiju.

Nakon što se obavi lasersko skidanje dioptrije, pacijenti mogu odmah da idu kući, bez zadržavanja u bolnici. Najvažnije je redovno ukapavanje kapi i postupanje po detaljnom uputstvu lekara.

Najčešće se kombinuju antibiotske kapi sa veštačkim suzama, a kasnije se u oči ukapavaju samo suze. U naredna 3 meseca obavezni su kontrolni pregledi kod oftamologa.

RIZICI I KOMPLIKACIJE KOD SKIDANJA DIOPTRIJE LASEROM

Laserska korekcija vida se ne primenjuje u slučaju da je rožnjača suviše tanka u odnosu na visinu dioptrije koja se koriguje. Tada postoje određeni rizici. Za takve situacije metoda izbora jeste hirurgija s implantacijom specijalnih intraokularnih sočiva. Ona se takođe radi u lokalnoj anesteziji.

Oporavak je brz, traje jedan dan, a rezultati su odlični. U slučaju keratokonusa (bolesti rožnjače koju karakteriše promena njenog oblika), lasersko skidanje dioptrije se može raditi. Ipak intervencija se izvosi samo u kombinaciji s procedurom za zaustavljanje promena – CXL, i to samo limitirana dioptrija.

Skidanje dioptrije laserom se ne izvodi ukoliko postoji disfunkcija rožnjače, neko sistemsko oboljenje ili imunološka bolest oka. Nije preporučljiva ni kod trudnica i dojilja dok se ne ustali hormonski status.

Rožnjača se ponaša po biološkim zakonima, te je podložna promenama čak i u dnevnom ritmu. U određenim situacijama dioptrija se može menjati i nezavisno od laserske korekcije vida. Stoga se laser mora shvatiti kao mogućnost da se dioptrija koriguje.  Nikako kao način da se ona zaustavi u svojim eventualnim promenama diktiranim drugim biomehanizmima.

Nakon četrdesetih godina života, kada nastupi starenje sočiva i gubitak akomodacije, javlja se tkz. dioptrija za čitanje. Ona se ne koriguje laserom.

lasersko skidanje dioptrije u Beogradu
očna klinika „Sveti Vid“

LASERSKO SKIDANJE DIOPTRIJE ISKUSTVA KORISNIKA

Milioni pacijenata širom sveta zadovoljni su rezultatima ovih procedura. One ih oslobađaju zavisnosti od dioptrijskih naočara i kontaktnih sočiva.

Kod dece se stvaraju uslovi za formiranje jasnijeg, oštrog vida u situacijama kada se ne postiže želeni efekat ni naočarima ni kontaktnim sočivima. Lasersko skidanje dioptrije rešava probleme kod dece jer se ovom metofom njihove oči adekvatno koriguju. Snižava se stepen slabovidosti i stvaraju se uslovi za normalno detinjstvo i školovanje.

Ukoliko bi ova blagovremena korekcija izostala, mališani bi bili visoko-slabovidi i pohađali bi specijalnu školu za decu s oštećenim vidom. Iskustva iz proteklih nekoliko godina, su izvanredna, kada su u pitanju očne klinike u Srbiji.

Oslobodio sam se naočara nakon 3 duge decenije

Novinar sam po struci i družio sam se sa naočarima preko 30 godina. Bilo je stvarno izazovno biti u mojoj profesiji sa tako lošim vidom. Situacija da negde ne ponesem naočare, zaboravim ih u automobilu ili bilo šta od toga bila je nezamisliva, ali ipak dešavalo se. Nisam bio u stanju da rastumačim najobičniju SMS poruku ako sam bez njih. Frustirajuće zar ne?

Odlučio sam se za lasersko skidanje dioptrije u našoj poznatoj očnoj klinici. Velika podrška u svemu kao i uvek bila je moja supruga Jelena. Ona me je i odvela na prvi razgovor i očni pregled. Mene kao novinara, fascinirala je sva ta vrhunska tehnologija za dijagnostiku, nisam mogao verovati da sam u Beogradu, ostao sam bez teksta. U najmanju ruku sam se osećao kao u nekoj NASA svemirskoj laboratoriji.

Pregled je bio detaljan i temeljan, odmah sam dobio utisak da sam u rukama vrhunskih profesionalaca. Preciznost, predvidivost i maksimalna sigurnost je nešto što ovo osoblje krasi.

Zahvat skidanja dioptrije trajao je nekih 15-ak minuta, puno kraće od samog pregleda. Ja nisam osetio nikakve tegobe, po svemu sudeći posredi je potpuno bezbolna operacija laserom. Išao sam narednih par meseci na kontrole i hvala bogu sve je prošlo ok.

Sad sam potpuno nov čovek, posmatram svet bez pomagala za vid i osećaj je prosto neverovatan! Zamislite, gledaću Mundijal bez naočara, pa gde to ima.

Dragan (N. Beograd)

 

Postoje li starosna ograničenja za skidanje dioptrije

Skidanje dioptrije laserom kod dece i kod odraslih, radi se uvek kada postoji jasna indikacija za to. Može se uraditi u vrlo ranom uzrastu, već u drugoj ili trećoj godini. Najčešće se zahvat laserom izvodi u slučaju postojanja velike razlike u dioptriji. Takođe, ako se dioptrija pojavila samo na jednom oku, što nije uobičajeno u tom uzrastu.

Ukoliko je dioptrija nekorigovana u ranom, predškolskom uzrastu, dete neće imati uslova da formira oštar vid . Ako se ne uradi do sedme godine života, znajte da se ne može potpuno ispraviti kasnijom korekcijom. Dioptrija se ipak delimično može korigovati i kasnije, ali će slabovidost u nekom stepenu ostati.

Laserko skidanje dioptrije kod dece ima za cilj da stvori uslove za formiranje oštrog i jasnog vida. Intervencija kod starijih mališana, pa i u školskom i kasnijem uzrastu, samo koriguje dioptriju, ali ne ‘konstruiše’ vid.

KOLIKO KOŠTA LASERSKO SKIDANJE DIOPTRIJE CENA

Cenovnici su različiti zavisno od klinike i ustanove u kojoj se procedura izvodi. U proseku iznose više hiljada eura po oku, za detaljnije informacije preporučujemo da posetite stranicu očne klinike „Sveti Vid“ iz Beograda.

Recimo još i to da se kod dece, u slučaju rastuće kratkovidosti, primenjuju operacija skleroplastike i laserska korekcija vida. U srednjoj dobi pacijenata, od 40 godina pa naviše, lasersko skidanje dioptrije se može primeniti za korekciju vida na daljinu, ali ne i za čitanje. Zato je u ovoj populaciji bolje rešenje implantacija specijalnih intraokularnih sočiva. Njima će se postići jasan vid na blizinu, daljinu i na srednjoj udaljenosti.

Posetite stranicu: Sveti Vid – specijalističku očnu bolnicu iz Beograda.

Sponzorisani linkovi:
f