Feature post image

Lekovito bilje kako se pravilno bere i čuva

Kako se pravilno sakuplja i skladišti lekovito bilje

Već na prvoj zelenoj površini koju osmotrite nakon što se nađete u prirodi, možete uočiti lekovito bilje. Pažljivim posmatranjem pronaćićete najmanje dve takve korisne biljčice i to u vrlo kratkom roku. Sve nam to dokazuje koliko je zapravo priroda darežljiva.

Ovu privileguju nemaju samo ljudi sa sela, već i svi vi koji živite u gradovima. Da, dobro ste pročitali! Neprocenjivo blago nalazi se svuda oko nas, gotovo nam je nadohvat ruke, samo trebate dobro posmatrati.

Međutim, berite i koristite samo one primerke koji rastu na nezagađenom području. Lekovite biljke ubirajte daleko od saobraćajnica, fabrika i svih zagađivača vazduha.

Najbolje savete o tome kako se i gde sakuplja lekovito bilje, te na koji se način skladišti i čuva, pročitajte u nastavku teksta.

Kada započeti sa branjem lekovitog bilja

Sakupljanje lekovitog bilja dolazi već sa dolaskom ranog proleća (čak i krajem zime). Tada možete brati pupoljke breze, topole, jablana i bora. Imelu takođe započnite sakupljati odmah po cvetanju. Uvek trebate imati na umu da je rascvetala biljčica puno lekovitija od već oplođenog cveta. On nema takav ugodan miris, niti boju.

Majska ruža je specifično lekovito bilje, kod nje berite već razvijene pupoljke, ali je bitno da još nisu otvoreni. Listove, kao i biljke trebate početi skupljati odmah nakon što primetite prve cvetove. Ipak, ovo ne važi za sve, postoje izuzeci.

Preporuka je da se listovi matičnjaka beru pre nego što procvetaju, jer su tada najkrupniji i očaravajuće mirišu. Ovo lekovito bilje u narodnoj medicini Balkana ima zapaženo mesto.

Pelin je takođe poseban slučaj, ako želte praviti sa njim rakije ili liker, berite biljke visine do 20 cm. Za pripremanje blagotvornih čajeva ubirajte vrhove grančica koje su već u cvetu. Najbolje ih je brati u trenutku kad je ovo lekovito bilje dosegnulo 1 metar visine.

lekovito bilje branje i sakupljanje

Detaljan i informativan kalendar branja lekovitog bilja neophodan je svakom fitoterapeutu.

Kada se beru semenke i vadi korenje

Semenke i plodove sakupljajte tek nakon što potpuno sazru. Takođe, ni tu nema jedinstvenog rešenja. Npr. šipurak nikako ne sme biti nedozreo prilikom branja, jer tada je veoma tvrd. U tom slučaju sadrži manje količine C vitamina i puno ćete ga teže osušiti. Povrh svega kvarljiv je.

U ranim prolećnim mesecima najbolje se guli kora. Tada obiluje sokom i puno ćete je lakše skinuti nego tokom jeseni za vreme opadanja lišća. Uvek ljuštite samo mladu, glatku i zdravu koru, nikako ispucalu i hrapavu.

Ako se pitate kada se vadi korenje, znajte da je najbolji period jesen. Puno ređe se sakuplja u proleće, mada i tu ima izuzetaka. Zeljasto jednogodišnje lekovito bilje na livadama najbolje je vaditi za vreme cvetanja. Višegodišnje izvadite tek ukoliko im je korenje u potpunosti razvijeno i krupno.

Odstranjujte trule i saušene delove, dobro pročistite od trunaca zemlje i nagomilane prljavštine. Pre korišćenja detaljno operite hladnijom vodom i ostavite na sušenju.  U ovome vam može pomoći i blago zagrejana rerna na otprilike 70 stepeni.

Sušenje lekovitog bilja na promaji i suncu

Cvet, list i nadzemni deo biljke trebate sušiti na promaji i u hladovini, nikako na suncu. Taj proces treba trajati što kraće je moguće.

Trave nipošto ne sušite na gomili, već u što tanjem sloju, na hartiji ili platnu, i morate ih redovno protresati. Koren, seme, plod i koru možete osušiti i na suncu.

I lekovito bilje ime rok trajanja

Osušeni delovi lekovitog bilja ne mogu se čuvati beskonačno – što su stariji, to su lošiji. Opšte je pravilo kako biste ih trebali iskoristiti u roku od godinu dana nakon branja. Međutim ovo pravilo ne važi za koru krušine. Ona treba „odležati“ godinu dana pre upotrebe.

Kako čuvati lekovite biljke?

Osušeno lekovito bilje dobro zapakujte i sklonite na suvo mesto, koje se često može provetravati.

Mnoge droge (osušene lekovite biljke) morate čuvati hermetički zapakovane. Najvažniji uzroci njihovog kvarenja jesu vlaga, toplota, sunčeva svetlost, kiseonik iz vazduha, nečistoća i nagle promene temperature.

Takođe, opasnost vreba i od insekata, plesni i bakterija. Digitalis, gorocvet, đurđevak, jedić, ražena glavica i mnoge druge za medicinu veoma važne biljke naročito su osetljive. Njih morate držati skroz suve u adekvatnoj ambalaži, dobro zatvorenoj.

Savet plus: manja pakovanja su puno bolji izbor.

Kako se biljke skladište i pakuju

Cveće, lišće i druge nežne biljne organe najbolje vam je pakovati u čiste metalne kutije, hermetički zatvorene. Još bolji izbor su sanduci, standardne veličine sa dvostrukom debelom hartijom crne i tamnoplave boje. Pogodne su i postavljene kartonske kutije.

Ako ga želite skladištiti za još kraće vreme, najbolje ga čuvajte u u vrećama i kesama od višestruke hartije. Ovo vam je odličan izbor ukoliko lekovito bilje ne morate nikud transpotovati.

Korenje pakujte u veće, a semenje u manje vreće od čiste tkanine. Tako se pakuju suve biljke za izvoz, dakle, industrijske količine.

Male količine skupocenog osušenog bilja trebate čuvati u crnim ili tamnim posudama. Osetljive lekovite biljke trebate pakovati tako da ispune sudove do samog vrha. Tada će praznina u kojoj je vazduh biti što manja, ovo važi, uostalom i za sve druge lekove.

Ražena glavica, đurđevak, digitalis, gorocvet, primorski luk, navala i sve ostale biljke čuvajte cele, a ne u prašku. Njihovi lekoviti sastojci se brzo menjaju i gube pod uticajem vlage i spoljašnjih činilaca.

Kako ga pakovati?

Pakujte ih u tamne staklene staklene, porcelanske ili keramičke tegle. Eventualno ih smestite u metalne sudove, koje trebate hermetički zatvoriti (zalijte parafinom,voskom). Pre zatvaranja u sud stavite kesu sveže pečenog kreča, fosfor-pentoksida, bezvodnog gipsa ili silikonskog gela. Oni će upiti svu svu zaostalu vlagu iz vazduha i osušene biljke.

Mnogim suvim biljkama dodaju se razna insekticidna sredstva. To su hartije natopljene lepljivom masom u kojoj ima piretrina, DDT-ja, pepeina, aloje ili stipse, žive, hloroforma i slično. Stoga budite na oprezu.

Čuvajte ga od vlage i jake svetlosti

Jedan od glavnih uzroka kvarenja jeste vlaga. Zato izabrano lekovito bilje što pre i što bolje trebate osušiti, a zatim adekvatno zapakovati.

Sastojci digitalisa i ražene glavice brzo se menjaju i gube lekovita svojstva pod uticajem enzima usled dovoljne količine vlage. Zato se zahteva da, na primer, digitalis ne sme imati više od pet posto vlage.

Primorski luk, želatin, škrob i većina droga u prašku manje-više su higroskopne materije, koje se u vlažnoj atmosferi brzo kvare. One upijaju veliku količinu vlage, što je prvi uslov za razvoj plesni i aktivnost raznih enzima. Ponekad se te promene vide i po spoljašnjim znacima.

Na primer, pokvarena ražena glavica može se osećati na amonijak, na belom slezu pojavi se plesan i on onda ima odvratan miris. Takođe, slačica izgubi ljutinu, na kori cimeta uočavaju se crvenkaste pege itd.

Šteti mu i sunčeva svetlost

Na većinu suvih biljaka, štetno utiče svetlost. Šafran, kičica, kao i cvetovi ljubičice, ruže, lipe i drugi – menjaju i gube prirodnu boju, blede.

Ukoliko držite digitalis u otvorenom sudu na svetlosti će brzo izgubiti aktivna svojstva usled razlaganja lekovitih sastojaka.

Ultravioletni deo sunčeve svetlosti ima jako hemijsko dejstvo i, u loše zapakovanoj drogi, može izazvati neželjene promene. Na taj način smanjiće njenu lekovitu vrednost ili je u izvesnim slučajevima sasvim uništiti. Zato sve osetljive biljke trebate pakovati u neprovidne sudove i sanduke dobro obložene debelom hartijom.

Meljite biljke samo po potrebi

Osušeno lekovito bilje u prašku mnogo se brže kvari od onog koje je još celo. Zbog velike usitnjenosti, pod uticajem svetlosti i vlage samlevene biiljčice brzo će izgubiti miris. Takođe, nestaće im prepoznatljiv ukus i boja. Povrh svega ostaće bez veće količine alkaloida i drugih lekovitih sastojaka (rizom navale, brašno slačice, itd).

Sve farmakopeje za većinu lekovitog bilja propisuju pravljenje praška, neposredno pre upotrebe kad zatreba. Praškovi su više higroskopni (privlače vlagu) nego odgovarajuće droge. Zato ih trebate čuvati u dobro zatvorenim sudovima. Stoga se u kesicu ili u šupalj zapušač posude, stavlja malo bezvodnog kalijum-hlorida ili nekog drugog sredstva za upijanje vode.

Osušeni delovi se ne mogu čuvati beskonačno – što su stariji, to su lošiji. Jedan od glavnih, uzroka kvarenja praškova jeste vlaga, zato izabrano lekovito bilje što pre i što bolje treba osušiti, a zatim adekvatno zapakovati

Da rezimirano, koja su osnovna pravila

  1. Nikad ne trebate ubrati svo lekovito bilje koje se nalazi na jednom mestu. Najlepši primerci se uvek ostavljaju radi daljeg razmnožavanja.
  2. Trave sakupljajte isključivo po suvom i sunčanom vremenu, jer će u suprotnom istruliti zbog velike vlage. Najosetljiviji su nadzemni delovi, cvetovi i listovi.
  3. U fitoterapiji se ne smeju koristiti primerci koji rastu pored puteva ili industrijskih zona. Stoga, potražite ih van sabraćajnica i gradske vreve.
Sponzorisani linkovi:
f