Feature post image

Liker od oraha recepti za štitnjaču i želudac

Domaći liker od oraha i meda

Mladi zeleni orasi natopljeni u rakiji, pretvoreni u ukusan sladunjav orahovac, odavno se koriste u narodnoj medicini. Domaći liker od oraha kao lek za štitnjaču je pouzdan tradicionalni recept. Osim štitnoj žlezdi on će pomoći želucu i crevima u eliminisanju gotovo svih probavnih smetnji.

Recept za orahovac je vremenom doživeo evoluciju, varijacija za njegovu izradu ima mnogo i veoma je raznovrstan.

Može se pronaći u starim manastirskim knjigama, zapisima travara ili čak privatnim zbirkama veleposednika. Oni su liker od zelenih oraha vekovima koristili kao lek za brojne tegobe.

Ostanite sa nama i saznajte više o ovom drevnom napitku. Naučite kako se pravi ukusna i zdrava rakija sa orahom na brz i jednostavan način. Proučite koje aromatične začine možete dodati, te poboljšati ukus ovog lekovitog aperitiva.

Lekovitost mladih zelenih oraha i dobrobiti po zdravlje

Kao što smo rekli, liker od oraha je lekovit i koristi se u terapeutske svrhe već vekovima unazad. Upotrebljavao se za lečenje želudačnih tegoba, problema sa probavom i obolelom štitnom žlezdom.

Lekovita svojstva ovaj napitak crpi iz mladih orasa, koji su odličan izvor brojnih vitamina. U njihovoj kori nalazi se izvorište jedinjenja poznatog pod nazivom juglon. Po najnovijim istraživanjima upravo ono deluje protiv tumora.

Za bolju potenciju i zdravlje reproduktivnih organa

Ova koštunjava voćka je važan izvor vitamina B1 i B2 koji telu pružaju neophodnu energiju. Važni su za zdrav razvoj muških polnih organa. Značajan su izvor cinka koji podstiče seksualnu želju i libido.

Domaći liker od oraha i meda najbolja je kombinacija za lečenje potencije. Oni se zajedno međusobno dopunjuju i pojačavaju dejstvo.

Rakija orahovača protiv anemije

Zeleni orah je prirodni rezervoar vitamina C, E, B kompleksa i folne kiseline. Mladi nezreli orasi su značajan izvor zdravih omega 3 masnoća i dragocenih minerala. U njima imamo kalcijuma, kalijuma, cinka, gvožđa, magnezijuma, fosfora i joda.

Kako obiluje gvožđem, cinkom i magnezijumom, domaći liker od oraha koristi se za lečenje malokrvnosti. Koristan je za poboljšanje krvne slike.

Orahovac je ipak alkoholno piće i ne treba preterivati sa njim. Čašica dnveno je sasvim dovoljna za dobru krvnu sliku, a u lečenju anemije preporučuje se jedna ujutru i uveče.

liker od oraha recept

Orahovac liker  recept za lečenje želuca

Najpoznatija i najrasprostranjenija uloga koji liker od oraha ima jeste lečenje želučanih tegoba i smetnji. On je takođe efikasan u tretmanima infekcija sluznice usta i grla. Ove zdravstvene tegobe ima veliki deo populacije, češće muškarci nego žene.

Najčešće oboljenje želuca osim gastritisa je čir (peptički ulkus). Može se javiti na osetljivoj sluzokoži želuca, početku tankog creva i dvanaesterca. Jedan od glavnih preduslova za njegov nastanak jeste stres i loša ishrana.

Najčešći simptomi želučanih oboljenja su bolovi u stomaku, nadutost, mučnina i povraćanje. Savremena medicina leči ove tegobe jakim antibioticima koji mnogima ipak ne pomažu, te se okreću alternativnim načinima. Zeleni orahovac sa medom je dokazano delotvoran u prevenciji pomenutih stanja.

Liker od oraha u tretmanu želudačnih infekcija izazvanim bakterijama, kao što je npr. Heliko Pylori, ima značajnu ulogu. Pokazao se kao vrlo efikasan prirodni lek, jer direktno napada bakterije i poboljšava crevnu floru, te jača stomak. Poboljšava i olakšava varenje hrane, uklanja neprijatnu gorušicu i nadutost.

Uz sve navedeno domaći orahovac poboljšava protok žući i ublažava tegobe sa slezinom. Ovaj prirodni lek je bez premca.

Orahovcem do zdrave štitne žlezde

Normalna funkcija štitne žlezde za opšte zdravlje ima primarnu važnost. Ona je regulator telesne temperature, reguliše rad srca i nervnog sistema. Ima važnu ulogu u metabolizmu. Njen pravilan rad utiče na zdravlje i izgled kože i kose.

Jod je značajan za pravilno funkcionisanje štitnjače, a posebno ako ona smanjeno radi. Domaći liker od oraha za štitnu žlezdu naša narodna medicina od davnina koristi. On je bogat izvor joda pa time i značajno utiče i stimuliše rad ovog organa.

Poremećaj u njenom radu koji se ogleda u smanjenom funkcionisanju zove se hipotireoza. Ogleda se u gojaznosti, preosetljivosti na hladnoću- povišena zimogoržljivost i zaboravnost. Osobama sa ovim poremećajem preporučuje se zeleni orahovac bar dva puta dnevno, ujutru i naveče.

Neki manje poznati benefiti orahovca

Liker od oraha kao lek se kroz istoriju koristio za brojne bolesti.

  • Stari spisi koji su nedavno pronađeni potvrđuju da se koristio u lečenju sifilisa, pa čak i suzbijanje malarije.
  • Poznato je kako štiti srce, krvne sudove i nervni sistem.
  • Koristi se za lečenje kolika.
  • Sprečava pojavu paradentoze.

Pored toga, orahovača se uspešno koristi i za negu kože i uklanjanje akni. Za ove svrhe ona se koristi tako što se željeni deo kože provo očist,i a zatim se umota gazom natopljenom ovom tečnosti. Kasnije se ispira.

Kako se pravi liker od oraha zelenih

Osnova za pripremu orahovca je uvek ista. Najbitnije je nabaviti sveže mlade zelene orahe i dobru domaću rakiju. Vrsta rakije nije toliko bitna, koliko je važno imati dobre orase. Svi ostali dodaci su stvar ukusa, recepta koji ste nabavili i iskustva osobe koja spravlja ovaj ukusan napitak.

Ovde smo Vam izdvojili nekoliko zanimljivih recepata za liker od oraha koje savetujemo da isprobate. Prvi recept predstavlja neku vrstu osnovnog i najčešće korišćenog načina za spravljanje napitka. Ujedno je i jedan od najstarijih.

Manastirski orahovac za dugovečnost

Neophodni sastojci:

11-13  zelenih mladih orasa,

1 litra domaće rakije – lozovače,

400 grama smeđeg šećera ili domaćeg meda,

4 -5 karanfilića,

ceo limun.

Priprema likera:

Prvo dobro operite orase i isecite ih na polovine. Limune isto isperite i izrežite na kriške. Sjedinite sastojke i mešajte dok se šećer ne istopi. Zatvorite bocu i držite na suncu najduže 40 dana. Napitak promućkajte svaki dan, ali ga nemojte otvarati.

Preporučuje se konzumacija jedne čašice ujutru i uveče. Ovako napravljen domaći liker od zelenih oraha, koristan je za lečenje želuca, pomaže kod anemije i obolele štitnjače.

Napravite zeleni orahovac na francuski i italijanski način

Francuski liker od oraha je aromatičan i ukusan, odličan za užvanje u zimskim večernjim satima.

Potrebno:

500 gr šećera,
1 litra votke,
2 štapića cimeta,
10 celih karanfilića,
pola zrna vanile,
izrendana kora limuna i
30 zelenih orasa opranih, osušenih i isečenih na četvrtine.

Liker od oraha priprema se na ovaj način:

Sjedinite sve sastojke u velikoj tegli. Mešajte ih dok se šećer ne istopi, a potom dodajte orase. Teglu dobro zatvorite i ostavite neka stoji 2 meseca, ali ne zaboravite je promućkati bar jednom dnevno. Kada istekne vreme, procedite tečnost kroz gazu i sipajte u staklene flaše.

Italijanska verzija recepta

Noćino je vrsta orhovca koji se pravi u regionu „Emilia-Romana“ u Severnoj Italiji. Pronađeni su podaci o njegovom korišćenju još u srednjem veku. Italijanski monasi su ga koristili u manastirima u medicinske svrhe.

Pravi se naravno od zelenih oraha koji se natapaju u alkoholu. Kada se izvade, u crni alkohol se dodaje prost sirup, cimet ili karanfilići. Italijanski liker ima gorko sladak ukus. Uglavnom je proizvod domaće radinosti, može se kupiti i u prodavnicama. U prodaji Noćino ima 40 procenata alkohola.

Koktel sa orahovcem za noćni provod

Ovaj recept pravi se lako a veoma je ukusan i jak.

U šejker uspite čašicu (mera je čašica za rakiju) konjaka, čašicu orahovca, malo limunovog soka i pola kašikice šećera. Sve dobro izmućkajte, prespite u čašu, dodajte kockice leda i ukrasite kolutićem limuna.

Kakva su iskustva korisnika sa domaćim likerom orahovcem

Pravim domaći orahovac već godinama. Cela porodica ga baš voli. Više ga pijem zimi jer zagreva organizam i stvara osećaj toplote. Prvi put sam ga koristio za lečenje želuca, jer važi kao najbolji prirodni lek za ove tegobe. Uz mene i supruga je počela da ga pije. Jedna čašica dnevno bila nam je skroz dovoljna.

Vremenom olakšanje je bilo očigledno, postepeno su bolovi u stomaku nestali, a sa njima nadutost i gorušica. Varenje se jako popravilo. Pravim ga jednom godišnje, uglavnom čist, bez aroma. Prošle godine sam napravio liker od oraha sa karanfilićima i limunom i bio je vrlo ukusan.

Saša, Sremska Mitrovica

Za orahovac liker znam odavno ali nikada ga nisam probala, sve do pre 5 godina kod jednih prijatelja na slavi. Baš mi se dopao, sladak, nije bio preterano jak. Kasnije sam čula koliko je lekovit i kako ga ljudi koriste u zdravstvene svrhe. Što je važno dobar je za anemiju, a moja kćerka ima takvih problema.

Dete mi je tad imalo 17 godina, probali smo sve lekove, ali nije bilo trajnijeg poboljšanja. Pitala sam njenog lekara šta misli o tome i rekao je da probamo jer ne može naškoditi.

Jednu čašicu orahovca pila je mesec dana, a rezultati posle toga su bili fantastični. Dete se preporodilo i što je najbitnije ti rezultati se nisu promenili ni na sledećoj kontroli. Sada ga i ja pravim, čak su i neke komšije kupovale moj domaći liker od oraha i kažu da im se dopada.

Senka, Gornji Milanovac

 

U kojim slučajevima orahovac nije preporučljiv

Iako lekovit, ne zaboravite u osnovi je domaći orahovac snažno alkoholno piće. Mere opreza se svode na to da ne preterate u njegovoj konzumaciji. Cilj kod uzimanja ovog vrhunskog likera pored lečenja jeste užitak, ali imajte na umu, ovo je ipak jak alkoholni napitak.

Preporučuje se njegovo korišćenje u prevenciji raznih bolesti i stanja. Tada je dovoljna jedna čašica likera dnevno za optimalan efekat u zaštiti organizma. Kod lečenja preporučuju se najviše dve čašice zelenog orahovca dnevno. Sve preko toga je čist višak i nema nikakve potrebe za bilo kakvom većom količinom.

Ukoliko imate ozbiljne tegobe, pre svake upotrebe preporučljivo je posavetati se sa lekarom. Ovo posebno važi ukoliko koristite lekove ili drugu terapiju. Negativni efekti od upotrebe ovog aperitiva do sada nisu zabeleženi.

Imaje u vidu ukoliko ste popili koju čašicu orahovače više ne sedajte za volan, prepustite vožnju nekom drugom. Deca, trudnice i dojilje svakako ga ne bi trebali piti, što važi i za sve druge alkoholne likere.

Gde kupiti zeleni orahovac i cena

Orahovac možete kupiti u pojedinim marketima zdrave hrane i specijalizovanim prodavnicama alkoholnih pića. Kada je u pitanju liker od oraha cena varira, zavisno od proizvođača i kvaliteta, ali i od geografske oznake porekla. Ona se kreće od 350 pa čak i do 1.500,00 dinara.

Možete ga poručiti i putem interneta na svega nekoliko klikova. Ipak, najpre se informišite što bolje. Ukoliko više verujete komšijama, raspitajte se po vašem kraju. Postoji velika verovatnoća da ćete tako naći odličan-vrhunski proizvod iz domaće radinosti.

Liker od oraha se čuva u staklenim flašama. Treba ga držati na hladnom i tamnijem mestu. Ne kvari se, može se godinama čuvati i dalje će biti u odličnom stanju.

Zaključak

Da rezimiramo. Liker od oraha i meda široko je prihvaćen u narodu, često se koristi za tretman kod želudačnih smetnji. Uspešno se koristi u lečenju digestivnih i problema probavnog sistema. Leči zatvor, ali i dijareju (proliv) i ublažava grčeve u crevima. Poboljšava krvnu sliku i značajna je prevencija za bolesti štitnjače.

Ukoliko vam prija njegov ukus, obavezno ga koristite, ali samo jednu do dve čašice dnevno. Preporučujemo vam još jedan odlličan tekst, orasi i med za lečenje i prevenciju. Pročitajte.

Sponzorisani linkovi:
f