Feature post image

Sikavica biljka za jetru

Sikavica biljka ima latinski naziv Silybum Marianum, jedan je od najboljih regeneratora jetre kojeg nam je priroda dala. Ona ujedno i štiti ovaj organ i teško joj neki drugi preparat može stati na crtu.  Drugi nazivi koji se koriste na Balkanu za nju su: gospin trn, badelj, osljebad, oslobod, beli stričak, šareni čkalj, šarena badeljka i divlja artičoka. U našem članku saznajte kako se pravi čaj od sikavice, te koje još pripravke možemo koristiti od ove izuzetne biljke…

Čudesni sok koji čisti jetru za SAMO 3 dana (VIDEO)

Biljka sikavica opis i stanište

Sikavica biljka pripada porodici Asteraceae (glavočike). Jednogodišnja je  i zeljasta, koren joj je mesnat, vretenast , a stabljika joj je uspravna i viša je čak od 2,5 metra. Listovi su dosta veliki, oštrije nazubljeni, tamnozelene su boje sa opasnim bodljama koje luče otrov. Na površini lista nalazi se voštana prevlaka. Na samim vrhovima njihove razgranate stabljike oblikuju se glavičasti cvetovi, veličine od pet do osam cm. Oni su ljubičaste boje, ređe beli, a spoljne latice završavaju vrlo oštrim bodljama.

Sikavica biljka ima izdužen jajast plod, dug 8 -9 mm. Opna zrelog ploda je smeđa sa svetlim pegama i žutim prstenom. U plodu se nalazi 2 do 5 odsto flavonida, i to više u plodu belih cvetova nego ružičastih. Oni u sebi sadrže dragocena masna ulja.

Vegetacija sikavice traje 110 do 140 dana. Sikavica biljka raste samoniklo na području šireg sredozemlja, u svim krajevima sa toplom klimom, u Dalmaciji ali i u Hercegovini na suvim i osunčanim mestima i položajima. Uzgaja se uspešno u celom svetu. Najbolje uspeva na gnojištima, koja su nasuta humusom i ostalim bogatim terenima.

Kada cveta biljka sikavica? Vreme cvetanja joj je u 6 i 7 mesecu (junu i julu) i to 80 do 90 dana nakon nicanja, kada počinju da se pojavljuju cvetovi. Neretko se dešava da se seme osipa, što je opet karakteristika za one vrste sa produženim razdobljem cvetanja.

Najbolje ju je sejati u rano proleće

Kako potiče sa toplijih podneblja, rod samog ploda kao i sadržaj aktivne materije se prilično smanjuje u slučaju da je sikavica biljka izložena  dugo niskim temperaturama ili obilnijim padavinama. Ako je zemljište kvalitetnije i bogatije, davaće daleko veći rod nego uobičajeno. Inače, sam badelj nije mnogo izbirljiv po pitanju tla – uspeva svuda. Kao jednogodišnja biljka prilično se dobro uklapa u plodored, ali kako joj se seme znčajno osipa pre žetve kao i za vreme nje, nije pogodna kao predusev. Seme sikavice koje se na taj način ospe, već u toku sledeće godine se pojavljuje kao korov u novom usevu.

Badelj uvek treba posejati već na samom početku proleća(mart mesec), razmak u međuredu treba da je barem 70 cm, a u jednom redu se seje do 30 kljijavih zrna, na dubinama od dva i po do tri centimetra. Biljka sikavica se žanje kada već svi listovi postanu suvi, a njeni primarni cvetovi ne budu bele boje. To  se najčešće događa krajem leta u 8 i 9 mesecu (avgust i septembar). Tada je potrebno da se plodovi sasuše i spreme na odgovarajućem suvom mestu. Sikavica biljka u sebi sadrži dragocen flavonoid silamarin, koji je veoma delotvoran – više u nastavku.

Sikavica biljka kao lek 

U lekovite svrhe može se koristiti seme sikavice i listovi. U našoj narodnoj medicini najpoznatija je sikavica biljka za jetru, ali i žuč i gušteraču. Pripravci na bazi ove biljke koriste od davnina, čemu svedoče brojni zapisi starih travara sa Balkana. Laboratorijskom analizom došlo se do toga da je badelj ništa drugo nego „rehabilitovani korov“ da se tako prilično precizno izrazimo.

Osim u našoj medicini, sikavica biljka se kao lek pominje još od antičkih vremena, jer je preporučuje već starogrčki lekar Dioskorid. Nekad su se od korena i listova badelja  kuvali lekoviti napici protiv groznice, probadanja u slabinama, protiv vodene bolesti i kod izostanka menstruacije.

Najnovijim laboratorijskim analizama utvrđeno je da se u semenkama sikavice nalaze aktivni sastojici koji sadrže dragoceno eterično ulje, zatim tu su i aminokiseline i  biogeni amini. Oni su nama veoma značajni jer deluju na naš vegetativni nervni sistem i istovremeno balansiraju organsku razmenu materija i stimuilišu naše žive ćelije u
jetri – tačnije oni je štite i veoma su korisni za obolele od hepatitisa, kao i kod osoba koje imaju dijagnostikovanu cirozu jetre (otvrdnuće i oštećenje jetre od alkohla i sl).

Sikavica biljka pomaže i kod srčanih tegoba, zaustavlja krvarenja, preporučuje se čak i kod raka prostate. Dokazani su njeni efekti kod dojilja za bolju proizvodnju mleka, jer deluje poput hormona estrogena, pomaže za lečenje psorijaze, upale creva, kod različitih oboljenja bubrega, odlično balansira nivoe holesterola, delotvorna je kod alergija, migrena, niskog pritiska i  vrtoglavice, astme, upornog i jakog kašlja, bolesti putovanja itd…

Čaj od sikavice priprema

Da bi se čaj od sikavice pripremio, postupak je krajnje jednostavan:

Jednu malu kašičicu osušene biljke trebate preliti sa punom šoljom kipuće vode. Nakon toga poklopiti, skloniti sa šporeta i pustiti da odstoji od deset do dvadeset minuta. Nakon tog perioda, dobro ocedite čaj od sikavice, nemojte ga zaslađivati i popijte uvek pre jela. Možete ga koristiti i neposredno pred glavne obroke – do 3 puta tokom dana. Pijte ga lagano, nemojte odjednom. Ispijajte u manjim odmerenim gutljajima u slučaju da imate navedene zdravstvene tegobe ili bolesti.

U nemačkoj farmakologiji ponajviše se koristi tinktura od sikavice. Tinktura se dobija od zrelih plodova i semena, dok amerikanci koriste biljku u cvetu. U našoj narodnoj medicini najčešće se koriste listovi Cardui Mariae Folium. U nekim krajevima u lekovite svrhe koristi se zelen tj. cela stabiljka.

Čaj od sikavice gde kupiti?

Kod nas (na području Balkana) može da se nabavi suvi ekstrakt biljke koji se priprema iz njenih plodova. Mogu se kupiti tablete od sikavice (dražeje), kapsule ili film tablete. Od nedavno u prodavnicama sa zdravom hranom, bolje snabdevenijim apotekama, kao i drugim biljnim apotekama na policama možete pronaći i sve traženiji čaj od sikavice. To je izuzetan detoksikator i regenerator jetre, te se i dokazao u praksi. Uskoro možemo očekivati da se ovaj proizvod pojavi i online, tj. putem interneta, te će njegovo poručivanje biti izuzetno lako. Mi zasad još uvek nismo videli da se i ovaj čaj reklamira na internetu. Svakako to očekujemo u nekom narednom periodu.

Ranije se sikavica biljka mogla naći isključivo kod poznatih travara, dok je danas kako je prirodno lečenje sve aktuelnije možete pronaći i u pomenutim prodavnicama.

 

Sponzorisani linkovi:
f