Feature post image

Povišeni trigliceridi u krvi simptomi i lečenje

Povišeni trigliceridi u krvi kako se leče

Povišeni trigliceridi u krvi ozbiljan su zdravstveni problem, i ovu pojavu ne treba zanemarivati. Osobe koje vode računa o tome kakav im je krvni pritisak i koje su vrednosti holesterola, veoma dobro znaju o čemu se radi. Za one koji nisu upućeni, rećićemo kako je reč o povećanoj količini određene vrsti masti (lipida) u krvi koja može biti glavni okidač za brojna srčana oboljenja.

Da biste održavali njihov nivo u granicama normale, potrebno je pre svega voditi zdrav život. Ukoliko je vaša ishrana sačinjena od namirnica bogatim zasićenim mastima, sigurno sebe dovodite u opasnost. Saznajte kako povišeni trigliceridi u krvi utiču na celokupno zdravlje, kao i na koji način ih možete smanjiti i prirodno lečiti.

Koji su simptomi povišenih triglicerida

Pre svega, potrebno je da saznate više o tome šta su trigliceridi. Kao što smo već u uvodu napomenuli, reč je specifičnoj vrsti masti koja se nalazi u krvi. Kada jedemo hranu, u telo unosimo i određeni broj kalorija. Ukoliko je njihova količina veća od vaših potreba, biće konvertovane upravo u ove lipide i transportovane u krvotok. To praktično znači da, ako konzumirate namirnice koje su bogate ugljenim hidratima, nivo triglicerida u krvi će biti veći.

Zato vam odmah savetujemo smanjivanje ili eliminaciju takve hrane, jer ćete na taj način sačuvati svoje zdravlje i zaštiti se od brojnih oboljenja! Ali, nisu trigliceridi u krvi loši, već naprotiv – korisni su za nas. Samo, potrebno je održavati ih u normali, jer oni služe našem organizmu kao gorivo za ćelije i tkiva. Naročito su korisni u momentima kada smo gladni, pošto se deponuju i u masnom tkivu koje telo sagoreva.

Ako su vam pak već povećani trigliceridi u krvi, simptomi koji dolaze uz njih su lako uočljivi. Naime, njih ćete prepoznati po promenama kože na predelima zadnjice, ruku, ramena. Najčešće se javljaju u vidu naslaga koje na prvi pogled deluju poput bubuljica crveno-žute boje, a posebno ih je lako primetiti na laktovima i kolenima.

Ove pojave i promene ćete uočiti već nakon dva sata nakon unosa hrane koja sadrži zasićene masti i ugljene hidrate. Ono što je karakteristično jeste da su vidljive i 12 sati nakon toga. Naravno, kada su u pitanju povišeni trigliceridi u krvi simptomi se najbolje ogledaju putem laboratorijskih analiza. Upravo je ovo jedini relevantan način za utvrđivanje nivoa ovih masti.

Holesterol i trigliceridi referentne vrednosti

Najpre treba reći da su holesterol i trigliceridi dve različite, ali međusobno povezane stvari. Naime, ovo su odvojene vrste lipida koji cirkulišu našim krvotokom i sasvim je normalno da ih svi imamo.

Kao što smo već rekli, trigliceridi u krvi imaju ulogu rezervne energije za naš organizam kada unosimo manje kalorija nego što je to potrebno našem telu, ili kad gladujemo pa je tad njihova količina jednaka nuli.

Sa druge strane, holesterol služi za izgradnju i obnavljanje ćelija našeg organizma. Verovatno je već poznato kako postoje dobar (HDL) i loš (LDL). Osnovna razlika je što onaj prvi sadrži veću količinu lipoproteina, a neretko se kaže kako ova vrsta služi kao svojevrsan „lovac“ na LDL.

Kada su u pitanju trigliceridi normalne vrednosti ovih masti su kad je njihov nivo u krvi do 1,7 mmol/l, odnosno najviše 150 miligrama po decilitru. Sportisti i fizički aktivne osobe imaju najčešće ovakve rezultate pri laboratorijskim analizama.

povišeni trigliceridi u krvi simptomi

Kada je reč o tome koje su granične vrednosti, one se mogu smatrati prihvatljivim ali ih je potrebno smanjiti, jesu 150 do 199 mg po decilitru, tačnije 1,8 do 2,2 mmol/l. Obično ovakve rezultate mogu imati oni koji su neposredno pred vađenje krvi konzumirali neko alkoholno piće ili pojeli nešto slatko.

Stanja u kojima su povišeni trigliceridi vrednosti su za koje se utvrdi kako prelaze 2,3 mmol/l (visoki) i 5,7 mmol po litri krvi (veoma visoki). U ovim slučajevima reč je o ozbiljnim zdravstvenim poremećajima koji zahtevaju lekarsku intervenciju i adekvatnu terapiju.

Kao što smo već spomenuli, bolesti koje se mogu javiti kao posledica povišenih triglicerida jesu srčana i kardivaskularna oboljenja. To nije ni malo bezazleno, obzirom na činjenicu kako se na taj način povećava rizik od infarkta, moguća je pojava arteroskleroze, ali i moždani udar.

Bolesti jetre i visoki trigliceridi u krvi su u direktnoj povezanosti, jer povišeni nivo ovih masti dovodi do pojačanog mašćenja ovog organa. Konkretno, konzumacija alkohola je glavni uzročnik ovog stanja, naročito ako se radi o kontinuiranom i svakodnevnom unosu takvih pića.

Kako smanjiti trigliceride ishranom

Da bi se korigovali trigliceridi ishrana je od suštinskog značaja. Pre svega, savetujemo vam konzumiranje hrane bogatu nezasićenim mastima, a pre svega je reč o maslinovom ulju, ribi, tuni, lososu i haringama. Masti bi trebalo da čine 25 do 35 posto naših dnevnih unosa namirnica. Pobrinite se o tome da konzumirate i više orašastih plodova, pošto oni obiluju omega-3 masnim kiselinama koje su izuzetno zdrave i neophodne vašem organizmu.

Zanimljivo je kako krompir doprinosi povećanju nivoa triglicerida, pa je poželjno smanjiti ili u potpunosti izbegavati njegovu upotrebu. Upravo nutricionisti kažu da, ako se jave povišeni trigliceridi u krvi, dijeta mora biti sprovedena na adekvatan način. Zbog toga se generalno savetuje izbegavanje krompira pošto je bogat skrobom, a uvek možete jesti čičoku koja je zdravija.

Ako vas zanima kako smanjiti trigliceride ishranom, svakako vam moramo napomenuti još nekoliko bitnih stvari. Naime, kad su mesni proizvodi i prerađevine u pitanju, obavezno konzumirajte piletinu i ćuretinu, a izbegavajte svinjetinu, crveno i meso divljači.

Od voća dozvoljene su jabuke, jagode, višnje, limun, kupine i borovnice. Sa druge strane nemojte jesti grožđe (naročito suvo), smokve, kao i bilo kakve vrste kandiranih voćki.

Od mlečnih proizvoda birajte isključivo obrano mleko, jogurt sa maksimalno 1% m.m. i kravlji sir. Nije poželjno jesti pavlaku, maslac i druge vrste sireva. Na kraju, pića koja je dozvoljeno konzumirati su čajevi i kafa ali bez ikakvih zaslađivača. Izbegavajte čokoladno mleko, sokove i gazirana pića, i naravno alkohol.

Koji je najbolji prirodni lek za trigliceride

Dobra vest je to što prirodni lek za trigliceride možete pronaći svuda oko nas, ali pre toga daćemo vam nekoliko saveta koji će vam pomoći u smanjivanju njihovih vrednosti u krvi.

Za početak napravite zeleni čaj

Kako obiluje antioksidansima, zeleni čaj je odličan izbor za dobro zdravlje. Pomaže pri skidanju kilograma, obara povišen pritisak, eliminiše LDL holesterol i trigliceride u krvi. Recept je krajnje jednostavan:

U 2,5 dl proključale vode dodati kašiku listova, poklopiti i ostaviti da miruje nekoliko minuta. Napitak pijte dok je topao.

Još recepata i informacija o ovom daru prirode pročitajte u članku lekovitost zelenog čaja.

Rešite se suvišnih kilograma

Pre svega, ako patite od viška kilograma potrebno je što pre smršati. Ukoliko izgubite 5 do 10 kilograma, učinićete veliku stvar ne samo za vaš fizički izgled već i za svoje zdravlje. Na kraju krajeva, nivo masnoća u krvi biće manji, pa ćete mršavljenjem smanjiti trigliceride prirodnim putem lako i efikasno.

Redukujte unos kalorija

Trebate znati kako vaš organizam kroz hranu uzima kalorije koje koristi kao energiju za svakodnevne aktivnosti. Ukoliko pak budete unosili više namirnica, samim tim će se broj kcal povećavati. Poznato vam je kako se na ovaj način javljaju povišeni trigliceridi u krvi, pa je savet redukovati unos kalorija.

Izbegavajte slatkiše, alkohol i namirnice od belog brašna

Nadovezaćemo se na prethodnu stavku, jer su direktno povezane. Naime, osim manjih kalorijskih vrednosti, važno je izbeći hranu bogatu zasićenim šećerima.

Osim toga, poznato je kako belo brašno predstavlja jedan od glavnih okidača za povećanje masnoće u krvi. Budite sigurni kako ćete smanjiti trigliceride prirodnim putem ukoliko ne budete konzumirali i alkohol.

Vežbajte i budite fizički aktivni

Znate li kako samo 30 minuta fizičke aktivnosti na dnevnoj bazi predstavlja najbolji način kojim ćete smanjiti trigliceride prirodnim putem? Redovno vežbanje doprinosi povećanje nivoa dobrog holesterola, a čak i svakodnevna šetnja može biti od velike koristi. Idite pešice na posao, vozite bicikl, s vremena na vreme plivajte i osećaćete se mnogo bolje.

Veoma je bitno pridržavati se ovih saveta. Ukoliko patite od većih vrednosti masnoća u krvi, od velike pomoći će vam biti zeleni čaj za holesterol i trigliceride. U pitanju je potpuno prirodan proizvod dostupan u gotovo svim marketima i prodavnicama zdrave hrane. Pijte dve šolje dnevno i bićete zadovoljni rezultatima.

Za one kojima se pak ne svidi ukus ovog napitka, od pomoći može biti i limunada. Naime, poznato je kako limun čisti krvne sudove od viška masti i pomaže pri mršavljenju. Ovo je sjajan put za detoksikaciju organizma, pa je najbolje konzumirati po jednu čašu svakog jutra na prazan stomak. Po potrebi, možete dodati i med koji će pojačati dejstvo limuna.

Iskustva i ostale napomene

Povišeni trigliceridi u trudnoći su nešto sa čime se svaka buduća majka može suočiti. Blago povećane vrednosti ovih masti je normalna pojava, tako da nema mesta panici.

Plodu je potrebno više lipida kako bi se razvijao pravilno (naročito kad je mozak i pitanju), stoga su povišeni trigliceridi u krvi tokom trudnoće, reakcija vašeg tela na potrebe bebe. Generalni savet za sve trudnice jeste pripremanje hrane na maslinovom ulju i da izbegavaju konzerviranu hranu, a od slatkiša mogu jesti med.

Kada su u pitanju povišeni trigliceridi  u krvi, iskustva ljudi koji su se suočavali sa ovim problemom su uglavnom neprijatna, jer se svako uplaši nekog srčanog oboljenja. Još veća zabrinutost je prisutna kod osoba sa genetskom predispozicijom za bolesti srca i kardio-vaskularnog sistema.

Ukoliko spadate u ovu grupu, trebate znati kako nema mesta panici. Pridržavajte se saveta koje smo podelili sa vama i obavezno posetite vašeg lekara. Obavezno izbegavajte gladovanje, jer ono vam neće biti od koristi, već možete napraviti veću štetu svom organizmu. Stoga, uskladite ishranu prema spisku dozvoljenih namirnica i istrajte u nameri da pomognete sebi i vašem zdravlju prirodnim putem.

Za sam kraj, još jednom ćemo ponoviti da je glavni preduslov za držanje nivoa triglicerida vođenje zdravog načina života. Redovno posećujte lekara i koristite prepisanu terapiju, a uz nju se hranite zdravo i budite fizički aktivni. Vaše telo će reagovati pozitivno i samim tim smanjićete rizik od brojnih oboljenja srca.

Sponzorisani linkovi:
f