Feature post image

Trihomonijaza simptomi kod muškaraca i žena

Šta je trihomonijaza i kako se leči 

Trihomonijaza je poznata polna bolest, uglavnom se prenosi seksualnim putem. Do infekcije najčešće dolazi usled korišćenja istih sredstava za ličnu higijenu,intimnu negu pre svega peškira, ali i prilikom kupanja u bazenima. Glavni prenosnik je bakterija trichomonas vaginalis.

Kod žena infekcija pogađa vaginu, bešiku i mokraćne puteve, dok se trihomonijaza kod muškaraca najčešće ispoljava na uretri i prostati, gde se bakterije najpre razmnože. Polno prenosiva bolest pogađa sve uzraste, mada su joj najpodložnije nešto mlađe, ali i sve druge osobe koje su seksualno aktivne.  Veoma je važno na vreme započeti lečenje trihomonasa, jer posledice mogu biti itekako ozbiljne. U nastavku sazajte više o prevenciji i prirodnom lečenju.

Trichomonas simptomi kod žena i muškaraca

Prvi simptomi trihomonijoze kod muškaraca manifestuju se kroz učestalo mokrenje praćeno bolom, nevoljno oticanje mokraće iz uretre, lučenje penušave tečnosti, kao i sivožute boje iz anusa. Međutim, ponekad infekcija ne daje nikakve prepoznatljive znake.

Pošto se trihomonijaza neretko javlja bez vidljivih simptoma, stvara se iluzija da muškarci nisu podložni infekciji. Prve manifestacije oboljenja pojavljuju se od nedelju dana, pa do četiri nedelje nakon  kontakta s obolelom osobom, a kod žena čak i do šest meseci posle inficiranja.

Simptomi infekcije kod pripadnica lepšeg pola

Vaginalni sekret neprijatnog mirisa je žućkasto-zelenkaste boje, prisutan je svrab vagine i spoljašnjih genitalija, koje su otečene i sluzokoža je blago crvenkaste boje. Žene imaju izražen osećaj bola tokom seksualnog odnosa ili za vreme mokrenja.

Ovoj polnoj bolesti podjednako su izložena oba pola, mada se trihomonas kod žena nešto češće dijagnostikuje. Bakterija je izuzetno otporna, i lako se prenosi i indirektno – kontaktom putem peškira, jer može da preživi 45 minuta bez domaćina. Seksualni odnos, stoga nije jedini vid prenošenja ove uporne infekcije.

trihomonijaza slike

Posebno je opasna trihomonijaza u trudnoći, jer može da izazove i pobačaj.  Ukoliko se ne otkrije i ne leči na vreme, trichomonas može uzrokovati i neplodnost.

Trichomonas terapija antibioticima i vaginaletama

Da bi se trihomonijaza dijagnostikovala, obavezan je odlazak kod lekara, koji će na osnovu pregleda i određenih testova potvrditi prisustvo bakterije. U slučaju da su se trichomonas simptomi već javili, potrebno je odmah uzeti uzorak tečnosti iz uretre ili vagine. Prisustvo infekcije teže je ustanoviti kod muškaraca.

Od medikamenata lekar specijalista prepisuje kombinaciju vaginaleta i antibiotika, koji su se dobro pokazali u praksi. Važno je da terapiju u isto vreme sprovodi i partner obolelog, čak i ako nema nikakve simptome, a savetuje se izbegavanje seksualnih odnosa tokom dužeg perioda.

Lečenje trihomonijaze obuhvata: opšti i lokalni tretman, obnavljanje funkcije vagine i njene mikroflore, jačanje imuniteta i uzimanje propisanih medikamenata.

Trichomonas kako sprečiti njegov povratak

Medikamente uzimajte do kraja, čak ukoliko i primetite boljitak, nastavite ih piti, jer trihomonijaza ume itekako da se vrati. Da bi se sprečio povratak infekcije, žene redovno treba da posećuju ginekologa na svaka tri meseca, dok muškarac treba da ponavlja analize dva meseca nakon lečenja.

Kako biste se  oslobodili hronične trihomonijoze potrebno je praktikovati antimikrobnu terapiju, koja je dugotrajnija i u većini slučajeva kombinovana.

Prirodno lečenje trihomonijaze – šta preporučuju fitoterapeuti?

Prirodni preparati mogu biti i te kako efikasni, kada je trihomonijaza u pitanju, a najčešće se preporučuju

sledeće biljke:

Beli luk protiv trichomonasa

Istisnuti sok iz čenova belog luka, u količini od pola kašičice i piti tri puta dnevno. Obavezno piti isključivo sveže isceđen sok.

Takođe, trihomonijaza se može lečiti i pomoću crnog luka:

Narendati četvrtinu glavice crnog luka i tri čena belog luka i natopiti komad gaze koji treba uviti i kao tampon staviti u vaginu. Držati oko  četiri sata. Kuru praktikovati najmanje pet dana (duže po potrebi).

Ukoliko se pojavi svrab vagine, u smesu s lukom dodati mast od nevena.

Fenomenalna aloja vera 

Iscedite sok iz jednog lista aloje.  To možete uraditi na sledeći način:

Smrvljeni list aloje umotajte u gazu i iscedite sok. Pola sata pre jela piti po jednu kašičicu,  tri puta na dan. Ukoliko je svrab jedan od simptoma trihomonasa, ovim sokom možete natopiti tampon i staviti ga u vaginu. Sok se takođe može koristiti i za mazanje.

Napravite čaj od kamilice

Prelijte 5 supenih kašika kamilice sa 4 dl ključale vode i ostavite poklopljeno da odstoji dva sata. Procedite i pijte po šolju čaja, dva puta dnevno pre jela.

Eukaliptus i vratić leče trihomonijazu

Pomešati po 4 kašičice cvetova vratića i listova eukaliptusa, 2 kašićice hajdučke trave, 3 kašičice ploda sofore (japanskog bagrema). Jednu kašiku mešavine preliti sa  2 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji pola sata. Procediti i piti 2 kašike na prazan stomak tri puta dnevno.

Trihomonijaza se sa ovim tretmanom leči 21 dan, nakon čega trebate ponovo uraditi laboratorijske analize.

Koren iđirota je odličan prirodni lek

Iđirot je poznat po svojim osobinama čišćenja, pa se tako i koren ove biljke uspešno koristi u lečenju bolesti kakva je trihomonijaza i to u obliku tinkture. Pravi se na sledeći način:

Sipati u staklenu teglu 3 kašike korena idirota i preliti s pola litre votke. Dobro zatvoriti i ostaviti na toplom mestu da odstoji dve nedelje. Procediti, sipati tečnost u tamnu staklenu flašicu. Uzimati tri puta  dnevno po 30 kapi rastvorenih u malo tople vode.

NAPOMENA: Ukoliko vam je trihomonijaza već dijagnostikovana, poslušajte savete vašeg lekara i primenite propisanu terapiju. Fitoterapija može biti odlična dopuna, ali je ne smete samoinicijativno primeniti. Konsultujte se sa vašim doktorom oko primene čajeva i preparata od lekovitog bilja.

Sponzorisani linkovi:
f