Feature post image

Uvin čaj za mokraćne kanale i bubrege

Za šta je dobar uvin čaj kao lek

Uvin čaj, koji se priprema od biljke Uva ursi, veoma je popularan prirodni napitak koji rešava oboljenja urinarnog trakta. U narodu je poznat i pod nazivom medveđe grožđe, pa je od davnina sastavni deo tradicionalne medicine. Kad odete kod urologa na pregled, veoma lako se može desiti da će vam preporučiti upravo čaj od uve za urinarne infekcije. Osim što se koristi za lečenje bolesti i infekcije bubrega, bešike i mokraćnog kanala, ovaj napitak svoju upotrebu ima i kod uklanjanja simptoma zatvora, a efikasan je i protiv bronhitisa.

Zbog toga je bolje da umesto klasičnih medikamenata koji su skupi, uzmete čaj od uve, koji će vas oduševiti svojom blagotvornošću. Veoma lepo se kombinuje sa brusnicom, a naročito je efikasan ako se pije sa sodom bikarbonom. U nastavku ćemo vam reći za šta je dobar uvin čaj, kako se pravilno priprema, gde ima svoju primenu i kako se dozira.

Kako izgleda biljka uva – opis i sastav

Biljka uva je dobila i drugi naziv u našem narodu – medveđe grožđe, jer su ljudi primetili da ove krupne životinje često jedu njene bobičaste plodove. U pitanju je vrsta zimzelenog patuljastog žbunja koja raste do 30 centimetara u visinu, a rasprostranjena je širom Kanade, SAD, Azije, Evrope i Latinske Amerike. Zanimljivo je da je veoma otporna na niske temperature, pa je stoga ima i u arktičkom pojasu na severu Norveške, Islandu i u Rusiji.

Njeni listovi su sjajni i tamno zelene boje, i blago su ovalnog oblika na samom vrhu. Biljka uva cveta tokom proleća, tačnije od aprila do juna, kada se pojavljuju beli i ružičasti cvetići. Tokom jeseni, oni se transformišu u bobičaste plodove crvene boje. Važno je napomenuti da se za potrebu čaja beru listovi uve, i to u vreme kad ona počne da cveta. Oni za neke mogu imati neprijatan, opor i gorak ukus, što je dokaz da su puni lekovitih sastojaka.

Medveđe grožđe svoj blagotvorni uticaj na ljudski organizam ima jer je prirodan i snažan antiseptik. Najbolje deluje ukoliko se konzumira kao uvin čaj, jer na taj način najefikasnije eliminiše štetne bakterije nagomilane u mokraćnim kanalima.

Lekovitost ove biljke leži u njenom sastavu, jer listovi uve sadrže do 11 procenata fenolnih glikozida, a prisutni su tanin i flavonid. Kombinacija ovih sastojaka osigurava da medveđe grožđe ima i antimikrobno dejstvo, a ujedno je i jak antioksidant.

Saveti za gajenje uve u dvorištu

U našim krajevima, biljka uva raste na mestima koja su suva i kamenita, a najviše joj odgovara nadmorska visina preko 1200 m. Zbog obimnog i sve neopreznijeg prikupljanja listova, ova vrsta je postala prilično proređena na svojim prirodnim staništima, pa je zbog toga regulisano posebnom zakonskom uredbom.

Gajenje uve je sasvim moguće vršiti i u sopstvenom dvorištu, samo je potrebno da pronađete dovoljno osunčano mesto. Odgovara joj kamenito, plitko i vlažno zemljište, na kojem nema korova.

Uva biljka sadi se tako što se seme poseje u martu mesecu, na razmaku od 50 cm između svakog reda, a udaljenost između svakog treba da bude oko 25 cm. Dubina treba da bude do 4 cm.

Sadnice uve možete kasnije presaditi na drugo mesto, ali tek kad dostignu 15 cm visine, što se dešava krajem avgusta meseca. U tom slučaju preporučujemo da joj pronađete prostrano mesto, a najviše joj pogoduju poljane, jer su osunčane tokom celog dana.

Tokom letnjih meseci kada su moguće suše, savetuje se vršenje navodnjavanja useva, a pobrinite se da je redovno plevite, štitite od korova i bolesti. Posle dve godine, ona će prekriti celu površinu i onemogućiti rast korova.

Koja su lekovita svojstva uvinog čaja

Ono što najbolje karakteriše lekovita svojstva uvinog čaja jeste njegova upotreba protiv infekcija urinarnog trakta. Veoma je efikasan pri sprečavanju i lečenju bolesti poput cistitisa, uretritisa i nefritisa.

Arbutin, koji je glavni sastojak ove biljke veoma lako se apsorbuje u želucu i dospeva u urinarni trakt. On deluje protiv svih mikroba koji su uzročnici upalnih procesa u bešici, pospešuje njihovu eliminaciju i stvara osećaj olakšanja nakon svakog izlučivanja. Uvin čaj za mokraćne kanale ima blagotvorno dejstvo jer smanjuje i samu iritaciju i sprečava pojavu novih infekcija urinarnog trakta.

Takođe, efikasan je i kao diuretik. Brojni antioksidansi kojima ova biljka obiluje pomoćiće da očistite svoj organizam od svih štetnih materija. Uvin čaj je dobar za eliminaciju bakterija i toksina iz bešike, ali i iz creva. Svoju primenu ima i pri sprečavanju dijareje, omogućava hidrataciju organizma ukoliko je došlo do pojačanog gubitka vode.

Zanimljivo je da je korisno piti čaj od uve za regulaciju krvnog pritiska. Brojni diuretici mogu da izazovu iscrpljenost organizma i dovedu do pada nivoa kalijuma. Kako biste izbegli ovaj rizik, savetujemo vam da pijete uvin čaj, jer on neće imati štetne efekte po vaše telo. On će sačuvati kalijum u vašem telu i blagotvorno će delovati na krvni pritisak.

Najbolji prirodni lek za prostatu koja je uvećana

Mnoge muškarce interesuje koje prirodno sredstvo pomaže kod upale prostate, budite sigurni da je upravo ovaj napitak među najboljima. Ako imate potrebu za čestim noćnim mokrenjem, odložen početak uriniranja, sporadičan i isprekidan mlaz, sigurno je da imate problem sa uvećanjem ove žlezde.

  • Kako biste eliminisali ove neugodne simptome, savetujemo vam da pijete uvin čaj za prostatu i to dve do tri šolje dnevno.

uvin čaj za bubrege

Pomaže kod ženskih bolesti

Tanin koji biljka uva sadrži u svojim listovima, takođe pogoduje i damama, zbog čega se preporučuje da koriste čaj od uve za jajnike. Kao biste eliminisali upalu ovih ženskih polnih žlezda, potrebno je da pijete po tri šolje ovog lekovitog napitka dnevno.

Bitno je da ga ne koristite duže od mesec dana tokom jedne godine, pa se ženama savetuje da se konsultuju sa ginekologom ukoliko žele da koriste uvin čaj za jajnike.

Alkalizacija je neophodna

Ono što se često dešava, a vezano je za ovaj napitak jeste da nema pravilno dejstvo ukoliko je u organizmu izražena kiselost. To znači da, ako vam je mokraća kisela (ima ph vrednost manju od 7), onda ni ovaj lekoviti napitak neće delovati. Važno je da znate da biljka uva najbolji efekat ima kada se nalazi u baznoj ili alkalnoj sredini, pa je bitno da prvo prilagodite svoju ishranu.

Kako bi uvin čaj dejstvo ispoljavao na najbolji način, potrebno je da izbacite iz upotrebe hranu bogatu prostim šećerima, masne namirnice, kao i sve one koje narušavaju ph vrednost organizma. Fokusirajte se na ishranu baziranu na svežem povrću, voću, žitaricama. Izbegavajte prženje na ulju, najbolje je da koristite maslinovo ili sojino ulje, a konzumaciju kafe i alkohola svedite na najmanju moguću meru.

Kako se pravi čaj od uve kod kuće

Kada je u pitanju uvin čaj priprema je veoma jednostavna i laka. Potrebno je nabavite listove ove biljke i da uzmete jednu punu kašičicu. Kako biste bili sigurni u njegovo dejstvo, savetujemo vam da ih sami naberete i osušite ih. Usitnjeni listići mogu imati slabije dejstvo zbog toga što dugo stoje.

Prelijte listiće sa 2 dl ključale vode, poklopite i ostavite da odstoji oko 15 minuta.

Često se javljaju pitanja vezana za uvin čaj koliko dugo piti i kako se dozira, pa je važno da znate da ga možete konzumirati najviše tri puta dnevno.

Još jedan važan savet za ovaj napitak koji želimo da vam napomenemo jeste da uvin čaj i soda bikarbona zajedno imaju mnogo bolje i jače dejstvo. Nikako nemojte sipati sodu u njega, već pre konzumacije popijte u 2 dl vode rastvor jedne kašičice NaHCO3.

NAPOMENA: Tek nakon 15 minuta ispijte čaj od uve, jer ćete na taj način omogućiti njegovo bolje dejstvo. Soda bikarbona će pomoći da mokraća ne bude kisela, pa će samim tim podstaći što bolji efekat ovog lekovitog napitka.

Ukoliko vam smeta opor ukus, čaj od uve možete kombinovati sa brusnicom. Osim toga, veoma lepo se slaže i sa brezom, žalfijom, rastavićem, belim slezom i kamilicom.

Izbegavajte korišćenje šećera ili bilo kakvih zaslađivača, jer na taj način uvin čaj dejstvo gubi u potpunosti.

Čajna mešavina protiv peska i kamena u bubregu 

Ova biljka ima fenomenalno i efikasno dejstvo protiv kamena u bubregu. Kombinacija sa brezom i pirevinom će vas osloboditi ovog zdravstvenog problema.

Potrebno je da nabavite 50 grama listova svake biljke, da ih usitnite i pomešate. Po jednu kašiku ove biljne mešavine trebate preliti sa 2 dl vode i da kuvate do pet minuta na blagoj vatri. Nakon toga, poklopite i ostavite na šporetu da još malo odstoji na ringli. Potom da odstoji da se hladi barem dva sata, a zatim ga procedite i popijte.

Uvin čaj protiv peska, mulja  i kamena u bubregu možete piti 4 do 6 puta dnevno, po jednu šolju.

Izbegavajte uvin čaj u trudnoći i ako dojite

Tokom perioda trudnoće i dojenja, zaista je teško odrediti adekvatnu ishranu i posebno treba paziti na to šta se od tečnosti unosi u organizam. Tokom ovog perioda žene su veoma podložne razvoju infekcija urinarnog trakta što je veoma neprijatna pojava koja mora brzo i efikasno biti rešena. Baš tada se javljaju pitanja da li se sme piti uvin čaj u trudnoći, obzirom na njegova blagotvorna dejstva.

Kao što smo napomenuli, savetujemo da ne koristite ovaj napitak duže od mesec dana u toku jedne godine. Posebno treba naglasiti da za vreme trudnoće, čaj od uve treba u potpunosti izbegavati, jer može da izazove kontrakcije. To za posledicu može imati prerani porođaj, a u nekim slučajevima i spontani pobačaj.

Osim što je štetan po plod, uvin čaj u trudnoći je škodljiv i po trudnicu i ne treba ga piti, jer može da izazove ozbiljna oštećenja jetre.

Kao što nije preporučljiv budućim majkama, ne bi trebalo da ga piju ni deca mlađa od 12 godina. Isto tako, uvin čaj i dojenje ne idu jedno s drugim, pa ukoliko imate problema sa urinarnim infekcijama koristite adekvatnu zamenu, kao što je brusnica.

Cena uvinog čaja u domaćim prodavnicama i apotekama

Kada je u pitanju uvin čaj cena je veoma pristupačna. Filter kesice koštaju oko 60 dinara, a mi vam savetujemo da ipak koristite sušene listove ove biljke.

Ukoliko možete, uberite sami u prirodi i ostavite ih nekoliko dana da se dobro osuše na suncu. Ako pak niste u mogućnosti, onda ih nabavite u prodavnicama zdrave hrane gde se cena kreće nešto iznad 100 dinara za 100 grama.

Uvin čaj koliko dugo piti (doziranje)?

Odgovarajuća doza uvinog čaja zavisi od nekoliko faktora, a najviše od starosne dobi i celokupnog zdravstvenog stanja. Kao što smo već napomenuli, pijte dnevno tri šolje ovog napitka, odnosno do šest ukoliko ga koristite u mešavini sa drugim biljem. Njegovo dejstvo je uočljivo već posle dva dana, a posle jedne sedmice može da dođe do izlečenja bolesti.

Ukoliko primetite da vam je boja mokraće postala tamnija ili blago crvenkasta, ne treba da se plašite. Ovo je prirodna reakcija koju postiže uvin čaj za urinarne infekcije, jer na taj način eliminiše štetne bakterije i toksine.

Neke osobe mogu osetiti bol u želucu, kao i mučninu i povraćanje. Veće količine od preporučene doze uvinog čaja mogu da dovedu do dekoncentracije, gubljenja daha i nesvestice. Budite oprezni i koristite ovaj prirodni lek u okviru granica normale, obavezno uz sodu bikarbonu, jer ćete na taj način imati najbolji efekat po ceo organizam.

Sponzorisani linkovi:
f