Feature post image

Biljka čičoka lekovita svojstva i upotreba

Čičoka kao lek za dijabetes

Biljka čičoka, latinskog naziva Helianthustuberosus, poznata još i po imenima topinambur i Jerusalimska artičoka, ima stabljiku visine od 2 do 3 metra sa žutim cvetovima, pa je po izgledu veoma slična suncokretu. Iako se po nazivu veže za grad Jerusalim, zapravo vodi poreklo iz Severne Amerike gde je rasla u vidu divlje korovske biljke, a počela je intenzivnije da se gaji u XVII veku u Francuskoj.

Ona je posebno preporučljiva kao hrana za dijabetičare, jer njenom konzumacijom ne dolazi do povećanja nivoa šećera u krvi. Popularno je nazivaju hranom 21. veka jer se sve više koristi u kulinarstvu, a može da se jede sirova ili kuvana, pošto zbog svog izuzetno prijatnog ukusa najčešće može da se nađe u supama ili salatama. U ovom članku saznaćete više o uzgoju ove biljke, njenim svojstvima, receptima za pripremu raznih jela kao i kome se najviše preporučuje čičoka kao lek.

Sadnja i uzgoj čičoke u Srbiji

Kao što smo vam već rekli, ova biljka vodi poreklo iz Severne Amerike, gde su je indijanska plemena koristila kao namirnicu tokom zimskog perioda. Karakteristična je po tome što daje visoke prinose uz upotrebu jednostavnih agrotehničkih sredstava, a otporna je na vremenske uticaje.

Iako je u pitanju višegodišnja biljka, u Srbiji se čičoka uzgaja najčešće kao jednogodišnja kultura. Njena stabljika i listovi mogu da se koriste kao stočna hrana, kao i krtola koja se, osim toga, može upotrebiti za pravljenje alkohola, odnosno alkoholnih pića, a zanimljivo je da se često koristi kao obnovljivi izvor energije.

Biljka čičoka ima cvet koji pomalo podseća na onaj suncokretov, ali je nešto manjih dimenzija. Ima veoma razgranato korenje koje seže duboko u zemlju, a gomolj se nalazi na podzemnoj stabljici i može da bude bele, žute i ružičaste boje. Zbog toga se kod nas za nju često koristi i naziv slatki ili divlji krompir.

Kakvo joj zemljište najviše odgovara?

Iako je u pitanju kultura koja veoma dobro uspeva na različitim vrstama tla, za uzgoj čičoke potrebno je pronaći ono koje je dovoljno rastresito i koje ima pH vrednost između 6 i 7,5. najviše joj odgovara vlaga, jer joj voda omogućava razvoj krtole i samog stabla. Međutim, uzgajivačima divljeg krompira savetuje se da obrate pažnju da se voda previše ne zadržava oko same biljke, kao i da se ne sadi na tlu na kojem je prethodno uzgajan suncokret.

Sadnja i uzgoj čičoke može da se obavlja u kasnu jesen ili početkom proleća, a za te potrebe najbolje je koristiti gomolje koje je težine oko 50 grama. Ovoj biljci potreban je kalijum, a njega možete da obezbedite kroz upotrebu prirodnih gnojiva, stajnjaka i komposta. Kada je u pitanju jesenja sadnja ne treba da vas brinu niske temperature, jer čičoka ima krtolu koja je veoma izdržljiva kada su u pitanju i ekstremne hladnoće sa kojima se suočava tokom zime.

Ono što može da predstavlja problem tokom sađenja čičoke tokom jeseni jesu razne vrste glodara koje se pojavljuju u ovom periodu, pa ukoliko ne možete da ih se rešite, preporučuje se da se odlučite za prolećnu sadnju.

Kada dođe period za vađenje krtola iz zemlje, a u pitanju je kraj oktobra ili početak vegetacije na proleće, potrebno je da se stabljike pokose i uklone, jer su one tada već suve. Potom se ručno ili putem posebne mehanizacije iz tla vadi divlji krompir. Pošto imaju veoma tanku potkožicu, koja se pri vađenju može lako oštetiti, savetuje se da se to radi što pažljivije. Kada je u pitanju optimalni prinos čičoke, on može da iznosi između 30 i 50 tona po hektaru.

Lekovita svojstva čičoke su brojna

Iako je prijatno slatkog ukusa, biljka čičoka sadrži i malu količinu kalorija. Tačnije, u njoj se nalazi oko 73 kalorije na 100 grama, što je dosta manja količina nego što je to slučaj kod domaćeg krompira. Ipak, ono što divlji krompir bitno razlikuje od domaćeg jeste to što obiluje inulinom. Ovu materiju nipošto ne treba poistovetiti sa insulinom, jer u pitanju je polisaharid koji se lako konvertuje u fruktozu (prirodni voćni šećer), a insulin je hormon.

čičoka kao lek priprema

Svaka krtola sadrži oko 25  procenata dragocenog inulina i on predstavlja svojevrsnu prirodnu zamenu za sintetičke probiotike, jer stimuliše razvoj korisnih crevnih bakterija, omogućava održavanje normalne ravnoteže crevne mikroflore i veoma lako je probavljiv.

Zbog svega toga, čičoka biljka se preporučuje protiv zatvora, kao i za smanjenje rizika od dobijanja raka debelog creva. Osim toga, inulin pogoduje pravilnom radu srca i reguliše krvni pritisak.

Njena krtola predstavlja bogat izvor minerala koji su veoma bitni za ljudski organizam i zdravlje, a najzastupljeniji su fosfor, kalijum, kalcijum, gvožđe, bakar i magnezijum.

Zanimljivo da je njen plod jedinstven po tome što 100 grama svežeg divljeg krompira sadrži 429 mg kalijuma, što predstavlja 9 odsto dnevnih potreba našeg organizma za ovom materijom. Kombinacija ovih lekovitih elemenata doprinosi boljem zdravlju kose, kostiju, zuba, a pomaže i ženama kod ublažavanja simptoma predmentrualnog sindroma.

Neugledni divlji krompir je prepun vitamina

Čičoka biljka i pored svoje pomalo neugledne pojave, nudi puno toga kada je u pitanju zdravlje. Naime u njoj su  zastupljeni su vitamini C, D, kao i kompleks B vitamina i provitamin beta karoten. Iako njih nema u velikoj količini, oni uz karoten zajedno čine idealnu kombinaciju koja predstavlja prirodan antioksidans i time pomaže pri izbacivanju štetnih slobodnih radikala. Najprisutniji je tiamin, odnosno vitamin B1, kojeg ima 0,2 miligrama u 100 grama sveže čičokine krtole.

To predstavlja oko 13 procenata dnevne doze koja je potrebna našem organizmu da bi pravilno funkcionisali nervni sistem i mišići. Zbog toga divlji krompir pruža zaštitu od malignih bolesti, upalnih procesa, ali i sezonskih virusnih oboljenja, kijavice i kašlja, pa se čičoka kao lek sve češće upotrebljava u alternativnoj medicini.

Čičoku karakteriše visok nivo proteina, jer njena krtola sadrži više ove materije nego što je to slučaj sa drugim sličnim povrćem. Naime, u 100 grama divljeg krompira nalazi se 3 grama proteina, tačnije kompleks esencijalnih aminokiselina, gde se izdvajaju metionin, cistein i taurin, a uz njih nalazi se i značajna količina sumpora.

Pošto je biljka čičoka bogata vlaknima, omogućava nam  pravilan rad creva i pomaže kod ublažavanja simptoma dijareje. Osim toga, ona daje više energije organizmu, doprinosi ubrzanju metabolizma i sagorevanja masti. Zbog toga se često preporučuje sportistima, jer pomaže razvoj i oporavak vezivnog tkiva u telu. Preporučujemo Vam da pročitate članak: kako ubrzati metabolizam, ako vas ova tema više interesuje.

Izvanredna hrana za dijabetičare

Kao što smo već naveli, divlji krompir možete konzumirati svež, kuvan ili kao dodatak raznim jelima. A kako nam narodna izreka kaže da „zdravlje na usta ulazi“, tako i sva lekovita svojstva čičoke ispoljavaju se ukoliko se ona nađe na vašem stolu. Pošto ne dovodi ni do kakvih neželjenih efekata, možete je konzumirati u neograničenim količinama, svakog dana. u nastavku teksta ćemo vam reći protiv kojih bolesti se uspešno bori.

Kada je glikemijski indeks u pitanju, čičoka biljka na toj skali ima vrednost 50. To znači da je konzumacija ove namirnice, za razliku od domaćeg krompira, potpuno bezbedna za osobe koje boluju od dijabetesa, jer ne utiče na povećavanje nivoa šećera u krvi. Naprotiv, lekarske analize dokazale su da se ona može slobodno upotrebljavati u neograničenim količinama na dnevnom nivou, što za posledicu ima snižavanje nivoa šećera u krvi.

Posebno se savetuje da je osobe obolele od šećerne bolesti koriste svežu i sirovu, a najbolje u vidu salate, pošto se termičkom obradom gubi značajan deo lekovitih materija i minerala koji su bitni za borbu protiv simptoma ove bolesti. Zbog toga je ovo idealna hrana za dijabetičare.

Pomaže pri mršavljenju

Zbog činjenice da sadrži veliku količinu korisnih vlakana koje stvaraju osećaj sitosti, čičoka se preporučuje pri mršavljenju. Pošto, za razliku od krompira, ne sadrži skrob, a bogata je drugim vrednim hranljivim materijama, Ukoliko vam se redovno nalazi čičoka u ishrani, možete biti sigurni da ste na pravom putu da postepeno smanjite i na posletku uklonite neželjene masne naslage.

Čičoka biljka ublažava stomačne tegobe

Kod bolova u stomaku uzrokovanim smanjenom količinom hlorovodonične kiseline u želucu, umesto da posegnete za sintetičkim rešenjima i raznim tabletama, slobodno može da se upotrebi čičoka kao lek. Zahvaljujući tiaminu, koji sintetiše sve ugljene hidrate i proizvodi hlorovodoničnu kiselinu, čime se postiže normalan metabolizam proteina.

Smanjena količina želudačne kiseline predstavlja opasnost, jer se u tom slučaju razvijaju bakterije koje su opasne za probavni sistem, a za posledicu ima dijareju i nagli gubitak vode iz organizma. U ovom slučaju, najbolje je da se jede supa od čičoke, svakog dana sve dok simptomi potpuno nestanu.

Smanjuje povišene masnoće u krvi 

Lekovita svojstva divljeg krompira, a posebno visok nivo kalijuma, omogućavaju normalizaciju nivoa holesterola i triglicerida u krvi. Preporučljivo je da ga konzumiraju osobe koje imaju probleme sa povišenom masnoćom u krvnim sudovima, a korisna je i za one koji imaju urođen rizik od dobijanja kardiovaskularnih oboljenja.

Jača koren kose i smanjuje opadanje 

Obzirom da sadrži gvožđe, bakar i vitamin C, lekari često savetuju da se upotrebljava čičoka kao lek za probleme sa opadanjem kose. 100 grama sadrži 20 procenata dnevne količine ovih minerala koji su preko potrebni ukoliko imate slabu i tanku kosu sklonu lomljenju i opadanju. Gvožđe doprinosi boljem snabdevanju svih ćelija kiseonikom, a bakar daje čvrstoću dlaci, pa će samim tim i folikul biti zdraviji i stvaraće jaču kosu koja će biti jača i sjajnija.

Salata od čičoke jača potenciju

Muškarcima koji imaju probleme sa erektilnom disfunkcijom, kao prirodno rešenje preporučuje se biljka čičoka za jaču potenciju. Pošto sadrži magnezijum, ona predstavlja svojevrsan prirodni afrodizijak i deluje na polnu funkciju kod pripadnika jačeg pola tako što rešava probleme impotencije i samim tim povećava pokretljivost spermatozoida i pospešuje plodnost.

Da bi se obezbedio optimalan unos lekovitih materija koje pomažu oko ovog problema, lekari najčešće savetuju da se u jelovnik ubaci salata od sveže krtole ove biljke.

Recepti za jela od čičoke

Daćemo vam nekoliko recepata kako da napravite ukusna jela od čičoke i samim tim je iskoristite za poboljšanje svog zdravlja.

Supa od čičoke

Potrebni sastojci:

4 krtole čičoke
2 šargarepe
1 peršun sa listom
150 g krompira
1 supena kašika brašna (bezglutenskog)
2 do 3 supene kašike maslaca
1 čaša kisele pavlake
so (po želji)

Kako se priprema:
Šargarepu i peršun operite i potom ih isecite na kolutove i blago propržite na maslacu sve dok ne dobiju rumenu boju. Zatim, dodajte brašno i litar vode i željenu količinu soli. Čičoku isperite, oljuštite i isecite na kockice. U međuvremenu učinite isti postupak sa krompirom. Kada voda proključa, ubacite čičoku i kuvajte sve dok potpuno ne omekša, a u potom ubacite i krompir. Na kraju u supu dodajte pavlaku i iseckan peršunov list kako bi dobila svoj kremast izgled i prijatan ukus.

Ukusna Salata od čičoke

Potrebni sastojci:

200 grama čičoka (krtola)
4 supene kašike pavlake
2 supene kašike soka od limuna
1 supena kašika maslinovog ulja
1 supena kašika sitno iseckanog vlašca

Priprema:
Krtole temeljno operite kako biste uklonili sve nečistoće. Potom ih izrendajte ili tanko isecite nožem. Dodajte iseckan vlašac na rezance, a sve to prelijte smesom od umućene pavlake, soka od limuna i maslinovog ulja. Verujemo da će vam se biljka čičoka dopasti u ovoj kombinaciji.

Lekovita tinktura od čičoke

Neophodni sastojci:

domaća rakija ili 70-postotni alkohol
4 krtole čičoke

Kako se pravi tinktura
Biljka čičoka (krtola) se opere i izrenda na sitna rezanca. Potom je ubacite u staklenu teglu i prelijte alkoholom tako da izrendana masa potpuno bude prekrivena tečnošću. Teglu dobro zatvorite poklopcem, kako vazduh ne bi ulazio u nju. Potrebno je da odstoji 10 do 14 dana, a za to vreme je povremeno protresite i čuvajte na sobnoj temperaturi. Nakon toga, kroz cediljku ili gazu je procedite u posebnu bočicu.

Ovako pripremljenu tinkturu možete uzimati svakog dana i to po jednu kašičicu pre obroka.

Gde nabaviti čičoku i koja je cena

Pošto ste se upoznali na koje sve načine može da se upotrebi čičoka kao lek, verujemo da ste se zainteresovali da je kupite i probate. Nju možete nabaviti na svim pijacama u periodu od novembra do marta meseca, a pošto je slična krompiru, najčešće se i prodaju zajedno na istoj tezgi.

Pri kupovini trebate obratiti pažnju da su krtole sveže, da nemaju fleke nastale od udaraca ili bilo kakvih drugih oštećenja, kao ni da nisu u fazi klijanja. Cena joj se kreće oko 80 dinara po kilogramu. Pošto je u pitanju biljka koja je veoma jednostavna za sadnju i održavanje, svakako je isplativije da je sami uzgajate pa ćete tako na dohvat ruke imati plodove ove veoma lekovite i korisne biljke.

Sponzorisani linkovi:
f