Feature post image

Bolne bradavice kod dojenja kako se leče

Kako tretirati bolne bradavice na dojkama nakon dojenja

Mnoge porodilje vrlo dobro znaju kakve im sve neprijatnosti mogu izazvati bolne bradavice kod dojenja, naročito kada su pod jakom upalom. Da biste sprečile ove neugodne tegobe i probleme, pripremili smo vam ovaj interesantan mini vodič.

Pravilno izmuzavanje, dobra priprema grudi za dojenje, održavanje higijene na visokom nivou i nošenje adekvatnog grudnjaka, najbolja su preventiva ovog bolnog stanja. Međutim, ako se bolne bradavice na dojkama i pored svega navedenog ipak jave, ne očajavajte puno, jer postoje odlični prirodni lekovi, koji su vam na nadohvat ruke. Ostanite sa nama da biste saznali kako da napravite izvanredne meleme i kreme za dojke.

Šta uzrokuje upaljene grudi kod dojilja

Velik broj porodilja ima problema sa upalom dojki, a obično je uzrok to što beba ne može dobro da uhvati bradavicu tokom dojenja. Upravo zbog toga je mladim mamama itekako potrebno dati odgovarajuću podršku, kako bi prevazišle ove probleme.

Drugi uzroci za bolne bradavice na dojkama su nošenje grudnjaka neodgovarajuće veličine (obično preuskih, da nam istaknu obline), vežbanje bez adekvatnog sportskog grudnjaka, kao i povreda u predelu grudi i izrazito suva koža koja može da uzrokuje pucanje bradavica.

Upala grudi može se javiti i usled hormonskih promena tokom trudnoće, a nisu retke ni bolne bradavice pred menstruaciju. Takođe, neprijatnu upalu mogu uzrokovati i određeni zdravstveni problemi kao što su infekcija, mastitis ili u najgorem slučaju rak dojke.

Neki simptomi upaljenih bradavica jesu bol u grudima, pojačana osetljivost, svrab i naglo oticanje. Ponekad se može javiti i iscedak iz dojke u vidu gnoja ili bele, prozirne tečnosti koja je najsličnija vodi.

bolne bradavice kod dojenja treba masirati

U prodaji se danas mogu naći preparati i kreme za dojke, koji pomažu u rešavanju ovog problema, a od pomoći mogu biti i masaža grudi uljima i obloge od bosiljka ili nevena.

Majčino mleko je najbolja terapija za bolne bradavice

Ako je dojenje uzrok upale grudi, sopstvenim mlekom možete ublažiti bolne i ispucale bradavice. Majčino mleko ima izvanredna antibakterijska i brojna lekovita svojstva. Evo kako da ga upotrebite:

 • Nekoliko kapi mleka nanesite na bolne bradavice i to obavezno neposredno pre dojenja. Ponovite postupak i nakon hranjena bebe i ostavite da se mleko prirodno osuši. Potpuno isto učinite i sa drugom bradavicom. Postupak ponovite nekoliko puta dnevno dok u potpunosti ne prođe upala.

Takođe, da vam bolne bradavice kod dojenja više ne bi pravile probleme, na osetljiva područja stavite topli oblog. Toplota će smanjiti neugodnost i ubrzati lečenje sve dok se potpuno ne oporavite.

 • Parče krpe umočite u toplu vodu, smotajte i nekoliko minuta držite na grudima. Ovo uradite najmanje deset minuta neposredno pre dojenja. Ponovite postupak nekoliko puta tokom dana dok upala ne prođe.

Topli tuš ili toplo ćebe takode mogu sanirati ispucale bradavice.

Ishrana tokom dojenja mora biti raznovrsna

Zdrava ishrana je veoma važna za ceo organizam, pa samim tim i za grudi kod porodilja. Pre svega, što češće jedite sveže voće i povrće koje obiluje vitaminom C naročito ako već imate bolne bradavice na dodir. Obavezno konzumirajte voće kao što su pomorandže, limeta, limun, kivi, jagode, kelj, brokoli i peršun.

Ovaj vitamin pomaže oštećenoj koži da se oporavi i sprečava infekciju, a možete ga uzimati i u obliku suplemenata, ali se prethodno konsultujte sa doktorom oko doziranja.

Kako masirati grudi koje bole?

Bolne bradavice na dojkama možete ublažiti i masažom kvalitetnim maslinovim, kokosovim ili bademovim uljem. Hidratantna svojstva tih ulja oštećenu površinu učinitće vlažnom i ublažiti isušenost. Takođe će redukovati ispucalost bradavica, koja može pogoršati stanje i usporiti zarastanje ranica.

Masiranje grudi uljima je krajnje jednostavno, evo šta treba da uradite:

Zagrejte punu kašičicu ulja po vašem izboru, nanesite na bolne bradavice i masirajte vrlo laganim pokretima – što nežnije. Postupak ponovite nekoliko puta dnevno, par dana dok ne primetite poboljšanje.

Nije retka pojava da se javljaju i bolne bradavice na dojkama u menopauzi, u ovom slučaju može pomoći i eterično ulje čajevca, jer ima fenomenalno antiupalno i antiseptičko dejstvo koja pomažu u lečenju i ubrzavaju oporavak bolnih grudi, a uz to, smanjuju se šanse da ponovo nastane upala.

Ovaj recept svakako se preporučuje i dojiljama:

Jednu do dve kapi ulja čajevca dodajte u čašu mlake vode. U tu tečnost umočite pamučnu krpu i natapkajte na iziritirana područja. Ostavite da se osuši, a potom operite grudi sa mlakom vodom. Postupak ponovite nekoliko puta dnevno.

Još jedan način jeste da kap čajevca pomešate sa kašikom kokosovog ili maslinovog ulja, i nanesete na obolela mesta. Ostavite da se osuši. Pre dojenja bradavice nežno isperite mlakom vodom i osušite ih peškirom.

Kako lečiti ispucale bradavice na dojkama

Bosiljak ubrzava zarastanje ranica na dojkama

Lišće bosiljka ima lekovita svojstva koja pomažu u lečenju mnogih kožnih oboljenja, uključujući i infekcije na dojkama. Ta biljka ubrzava oporavak i ublažava sušenje, pucanje i krvarenje bradavica.

Sameljite ili istucajte u avanu šaku svežih listova bosiljka, pa nanesite na bolne bradavice i ostavite da deluje najmanje pola sata. Potom temeljno isperite dojke sa mlakom vodom. Postupak ponovite tri do pet puta dnevno tokom nedelju dana.

Ublažite bol u grudima cvetovima nevena

Neven se takode koristi za ublažavanje otoka i bola, dva najčešća simptoma upale bradavica. Takođe, antibakterijska svojstva ove biljke mogu smanjiti rizike od infekcije.

 • Dva cveta nevena sameljite u  kompaktnu pastu i nanesite je na bolno područje. Ostavite da se pasta dobro osuši.

Još jedna opcija jeste da pomešate jednaku dozu ulja nevena i maslinovog ulja, i tu mešavinu nanesete na ispucale bradavice.

Za ublažavanje bola možete koristiti i nevenovu mast. Bilo koji od ovih tretmana ponavljajte dva do tri puta dnevno dok bolne bradavice na dojkama ne sanirate u potpunosti.

Blagotvorni čaj od kamilice ublažava upalu

Kamilica takođe znatno može ublažiti upalu bradavica jer ima antiupalno i antimikrobno dejstvo.

Prelijte dve kesice čaja od kamilice decilitrom proključale vode i ostavite poklopljeno da odstoji dobrih dvadesetak minuta. Potom izvadite kesice, ocedite višak tečnosti i držite ih na dojkama minimum pola sata.

Za bolne bradavice kod dojenja, većina lekara će vam preporučitu upravo ovaj recept, jer je potpuno bezbedan, uz njega slobodno pijte i blagi čaj od iste biljke.

Bilo koji od navedenih tretmana ponavljajte dva do tri puta dnevno dok upala ne prođe, a pre dojenja bebe, obavezno temeljno operite vaše bradavice toplom vodom kako biste uklonili ostatke ulja ili lekovitih biljaka.

Pravilno dojenje bebe sprečiće nastanak infekcije

U nastavku članka saznajte zašto je priprema grudi za dojenje toliko bitna, i na koji način nam ona doprinosi da do upala i infekcija ne dođe.

 1. Pre dojenja, vaše grudi uvek lagano operite mlakom vodom, ali izbegavajte sapun i proizvode koji sadrže alkohol ili su na bazi nafte.
 2. Ukoliko su vam bolne bradavice pri dojenju, trebali biste nakon toga, grudi izložiti što više na vazduh, pa neko vreme posle hranjenja nemojte oblačiti grudnjak. Takođe, izbegavajte isuviše tesne grudnjake, koji vas jako stežu u prsima.
 3. Opustite se dok dojite dete, i nikad se nemojte naglo odvajati od bebe dok je hranite.
 4. Dojite bebu često kako ona ne bi, usled gladi, jače zubima stiskala vašu bradavicu.
 5. Menjate položaj tokom dojenja, kako biste izbegli pritisak samo na jedno područje.
 6. Proverite da li je beba u dobrom položaju i da li pravilno sisa.
 7. Tokom sisanja, uverite se da vilica bebe vrši pritisak na najmanje mekanim delovima grudi.
 8. Ako koristite uloške za grudi, menjajte ih često i neka uvek budu suvi.

NAPOMENA: Ako imate bolne bradavice na dojkama, a niste dojilja, obavezno idite na pregled kod vašeg lekara. Takođe, konsultujte se sa njim, ukoliko planirate  primenjivati neki od gore navedenih tretmana lekovitim biljem ili masažama. Preporučujemo da pročitate i članak koji se nadovezuje na ovu temu: šta je mastitis dojke?

Sponzorisani linkovi:
f