Feature post image

Dijeta sa heljdom i kefirom iskustva

Dijeta sa heljdom i kefirom za tanak struk

Dijeta sa heljdom, biljkom koja je izuzetno hranljiva, zdrava i dostupna tokom cele godine. Predstavlja sjajan izbor za one koji žele svom organizmu da obezbede prirodan lek za neke od bolesti. Takođe, ukoliko želite regulisati telesnu težinu.  Iako mnogi za ovu namirnicu misle da je žitarica, zapravo je reč o semenu voća koji je veoma hranljivo i lako probavljivo.

Zbog tih činjenica, heljdina dijeta najčešći je izbor onih koji žele da oslabe, pošto za oko nedelju dana mogu da izgube čak 10 kilograma. Ipak, oni koji je odluče na primenu ovog režima ishrane treba da znaju da je u pitanju izuzetno stroga metoda. Ona zahteva mnogo čvrstu volju i odlučnost.

Ukoliko pravilno budete sledili osnovne principe, vaga će vam svakog jutra pokazivati da napredujete ka cilju koji ste zacrtali. Ostanite sa nama i saznajte više o načinu ishrane, receptima, beneficijama i iskustvima drugih ljudi kada je u pitanju dijeta sa heljdom.

Sadrži li heljda kalorije i da li goji

Obzirom da sadrži jako malo kalorija, a sa druge strane dosta proteina, belančevina, hranljivih materija i minerala poput kalijuma, magnezijuma, joda i fosfora, heljda se svrstava u zdrave dijetetske namirnice.

Kao i kod svake dijete, da bi ona bila efikasna potrebno je da se pridržavate određenih pravila. Kada je dijeta sa heljdom u pitanju, plan ishrane je prilično jednostavan.

Ovu namirnicu možete da jedete u neograničenim količinama, odnosno onoliko koliko vam treba da bi bili siti. Ipak, samo prva četiri dana trebate da pazite da ne konzumirate više od 600 kalorija. Nakon tog perioda pa sve do kraja sprovođenja dijete možete da povećate unos kalorija.

Ovaj režim ishrane se primenjuje u periodu od 14 dana, a možete biti sigurni da ćete izgubiti između 7 i 10 kilograma za to vreme. Posle toga treba prestati sa primenom  heljdine dijete i napraviti pauzu u periodu od dve nedelje do mesec dana.

Dozvoljeno je da uz heljdu konzumirate i sledeće namirnice na dnevnoj bazi: kefir od 1 do 1,6 procenata masti i to najviše litar. Takođe, bezmasni jogurt u količini ne većoj od 1 litra, punomasni jogurt u količini ne većoj od 150 ml. Jedite sezonsko voće u količini od dva komada dnevno.

Ljubitelji kafe i čaja mogu slobodno da piju svoj omiljeni napitak tokom dana. Ipak, dijeta sa heljdom i kefirom zahteva da se izbegava korišćenje šećera i veštačkih zaslađivača.

Što se unosa vode tiče, svakako da se treba pridržavati standardne preporuke da pijete oko 2 litre dnevno. Trebate imati u vidu da ukupna količina unesene tečnosti sa kafom ili čajem ne bi trebalo da bude više od tri litre.

Priprema heljde u zrnu za dijetu

U večernjim satima, jednu čašu zrna prelijte sa 4 decilitra tek ključale vode, potom ostavite da odstoje dobrih 5 minuta. Nakon toga iscedite vodu i ponovo prelijte heljdu novom ključalom vodom i ostavite da odstoji sve do jutra. Možete pripremiti jednu, dve ili tri šolje ukoliko želite. Najbolje je da prva četiri dana počnete sa jednom šoljom heljdinih zrna, dok se ne naviknete, a posle postepeno povećavate tu količinu.

dijeta sa heljdom iskustva polaznika

Ujutru možete da pojedete svu količinu koju ste pripremili, ili da rasporedite ravnomerno tokom dana, u zavisnosti kako želite. Kao što smo već naveli, nju možete kombinovati i sa raznim zdravim namirnicama. Najbolje se pokazala heljda i kefir, kombinacija koja predstavlja pravi eliksir za probavni sistem.

Važno je da znate da dok traje dijeta sa heljdom izbegavate upotrebu soli. Nemojte preterati sa začinima, jer oni  dovode do nakupljanja vode u organizmu.

Pošto sada znate kako se heljda priprema, ne preostaje Vam drugo, već da se pridržavate preporučenog jelovnika. Pratite rezultate sa kilogramima u narednom periodu.

Zašto je heljda za mršavljenje dobra

Kao što smo već naveli, ovaj metod ishrane za rezultat ima gubitak 7 do čak 10 kilograma. Osim toga, pozitivni efekti koje donosi dijeta sa heljdom mogu da se pripišu visokoj koncentraciji rutina koji se nalazi u semenkama ove biljke. Naime, ovaj flavonoid je vrsta fitonutrijenta koji štiti organizam od raznih bolesti. Obezbeđuje prikupljanje vitamina C i njegovu pravilniju i efikasniju distribuciju. Osim toga, u pitanju je i jak oksidans koji se uspešno bori protiv malignih oboljenja.

Dijeta sa heljdom će vam pomoći i da očistite vaše krvne sudove. Rešićete se eventualnih problema sa povišenom koncentracijom trombocita i zaštititi se od lošeg holesterola koji se nakuplja na njihovom zidovima.

Pošto se ovim načinom ishrane unosi značajna količina magnezijuma, ovaj mineral će da opusti srčani mišić. Obezbediće bolji protok krvi i prokrvljenost organa. Time će sve hranljive materije koje sadrži biljka heljda biti bolje raspoređene u celom organizmu, uz istovremeno smanjenje i regulisanje krvnog pritiska.

Ovu dijetu mogu da drže i osobe koje imaju problema sa celijakijom, pošto semenke i heljdino brašno ne sadrže gluten. Samim tim, ovo je izvrsna zamena za pšenicu, ovas, raž i ječam. Od heljdinog brašna može se napraviti i kvalitetan domaći hleb.

5 razloga zašto je dijeta sa heljdom zdrava

  1. Dobijate vrhunski izvor lako svarljivih i visokokvalitetnih proteina. Zbog toga, biljka heljda je odlična kao zamena za meso. Najčešće je koriste vegetarijanci i vegani u svojim jelovnicima. Pored toga, naučne studije su utvrdile da brašno od heljde pomaže osobama koje imaju problema sa visokom holesterolom u krvi, kao i u žuči, te ga ono odlično balansira.
  2. Dijeta sa heljdinim brašnom je dobra jer je poznato da ova namirnica predstavlja odličan alternativni izvor masti – skrob. Njega sadrže semenke, a može da se koristi kao zamenski sastojak za mast u procesu prerade hrane.
  3. Regulišete krvni pritisak a da ne pijete lekove– pošto je biljka bogata rutinom. Dijeta sa heljdom dokazano pomaže kod ublažavanja simptoma visokog pritiska i  nepredvidivih srčanih aritmija.
  4. Drži šećer pod kontrolom. Kanadski naučnici su došli do saznanja u svojim istraživanjima da heljdina semena imaju glikemijski indeks od 54.  To znači da uspešno snižavaju nivo šećera u krvi.
  5.  Rešićete se viška vode iz organizma i to vrlo efikasno – zbog svojstva da se lako vari, heljda je izuzetno efikasna u eliminisanju vode koja se nakuplja i taloži u telu, apsorbuje je lako i brzo eliminiše.

Heljdina dijeta iskustva korisnika

„Heljda je izuzetno zdrava namirnica, odgovara mi i često je koristim ishrani. Pošto sam probala i ovu dijetu, izgubila sam blizu 8 kilograma za dve nedelje. Preporučujem svima koji žele da mršave brzo, zdravo i prirodno“, kaže Ivana (30 god.).

„Prvenstveno sam se odlučio sa heljdu i heljdino brašno zbog celijakije koja mi je godinama stvarala ogromne probleme. Dijeta sa heljdom i kefir su mi mnogo pomogli da regulišem problem sa probavom, a uz to sam izgubio 6 kilograma“, tvrdi Stefan (25 god.).

„Ranije sam pokušavala držati dijete koje nisu imale nekog efekta kod mene, a gotovo uvek je dolazilo do čuvenog jo-jo efekta, tj. kilogrami kako odu, tako se i vrate. Kad sam saznala da postoji dijeta sa heljdom i odlučila se odmah za nju, uspela sam da nakon tri ciklusa izgubim 13 kilograma. Ono što je najvažnije oni se nikad nisu vratili, tako da sam prezadovoljna!“, reči su Milane (31 god.).

„Za nepune dve nedelje skinula sam celih 9 kilograma! Ovim sam veoma zadovoljna, obožavam  da pravim domaći hleb od heljde, tako da s vremena na vreme kupim heljdino brašno i zamjesim ga sama, jer znam da ne sadrži gluten koji meni škodi.“, iskustvo je Branislave (37 god.).

Ostale napomene

Osobe koje žele da oslabe svega nekoliko kilograma mogu da se odluče da heljdinu dijetu primenjuju nedelju dana. Isto važi ukoliko prepoznate simptome iscrpljenosti organizma tokom sprovođenja ovog režima ishrane, a da biste to izbegli i sprečili, savetuje se da unosite i multivitamine i suplemente u vidu šumećih tableta.

Gde kupiti heljdino brašno i koja je cena

Kao i svaku drugu namirnicu, heljdu možete da nabavite u supermarketima u rinfuzi. Još bolje ćete proći u snabdevenijim prodavnicama sa zdravom hranom. Posebnu pažnju morate da obratite na to kako je proizvod izložen na policama, naročito da li je dobro hermetički zatvoren kako ne bi izgubio svoju svežinu.

Takođe, proverite da li ima eventualnih tragova vlage na njemu. Da ne biste došli u situaciju da kupite zrna ili heljdino brašno koje je u početnoj fazi buđanja. Tada vam i dijeta sa heljdom nema previše smisla.

Kod kuće ovu namirnicu možete da držite u dobro zatvorenoj posudi na hladnom i suvom mestu. Kada je u pitanju brašno heljde, preporučljivo je da ga držite na hladnom, najbolje u frižideru. Na ovaj način se čuvaju svežina i hranljivost brašna. Samim tim mogu imati rok trajanja od nekoliko meseci pa čak do godinu dana.

Cena heljde je veoma pristupačna, tako da je za kilogram oljuštene i propržene biljke potrebno izdvojiti oko 250 dinara. Heljdino brašno možete naći u vidu belog ili integralnog. Zbog svega navedenog dijeta sa heljdom i kefirom je izuzetno jednostavna i za njeno planiranje i sprovođenje vam nije potrebno mnogo vremena, ni novca.

Sponzorisani linkovi:
f