Feature post image

Cista na zubu simptomi i prirodno lečenje

Cista na zubu opasnost za celokupno zdravlje

Imate povišenu temperaturu i oticanje u predelu usta, pojavila vam se gnojna kesica na zubnom mesu – desnima? Vrlo je moguće da je u pitanju cista na zubu. Ovo zapaljenje se može poprilično zakomplikovati ukoliko se zanemari, te usled širenja može dovesti i do pucanja čitave vilice.

Ipak nemojte se brinuti, nastavite sa čitanjem teksta i mi ćemo vam dati sve potrebne informacije o zubnim cistama. Daćemo vam opis njihovog izgleda, klasifikaciju vrsta, kao prirodne načine kojima možete umanjiti bol.

Šta je zapravo zubna cista i kako izgleda?

Najpre ćemo vam objasniti kako izgleda cista na zubu. Ona predstavlja šupljinu na tkivu koje je ispunjeno tečnošću. Obično je ovalnog ili kruškolikog oblika. Sastoji se od omotača i sadržaja. Omotač nastaje od vezivnog i epitelnog tkiva. Sadržaj kasice čini gnoj koji je nekad kašast, a nekad sasvim tečan.

Zubne ciste se najčešće javljaju na koštanom tkivu i znatno ređe na mekom – zubnom mesu. No, ipak se mogu pojaviti na usnama, obrazima i vratu. Cista se može proširiti i do nosa, dok je izvor zapaljenja zub u gornjoj vilici.

One nikad nisu sam uzrok problema već označavaju reakciju organizma na neka zapaljenja. Cista na zubu može biti infekcija koja nastaje kao posledica karijesa, drugih vrsta bakterija ili nepravilnog rasta zuba.

Neretko se ciste otkrivaju sasvim slučajno, putem RTG snimka. Na njemu se uvek mogu videti rasvetljenja kao tamne šupljine ovalnog oblika. Razlikuju se od tumora po tome što nisu čvrsto prilepljene za tkivo.

Faze njihovog razvoja se mogu podeliti na tri: inicijacija, pojava mikrošupljine i rast veličine ciste.

Naime, kod inicijacije, uvek mora biti neki uzrok koji će cistu pokrenuti. Ona nikada ne nastaje sama od sebe, već kao reakcija organizma na neki proces. To mogu biti hronične iritacije u samom zubu ili neke traume koje su došle spolja (jak udarac).

Takođe, zubne ciste mogu prouzrokovati i nepoznati metabolički poremećaji. Neki stručnjaci smatraju kako su neki ljudi genetski podložniji cistama od drugih.

U drugoj fazi cista na zubu raste, ona stvara pukotine bilo u mekom ili koštanom tkivu i razvija se. Ona uvek sporije napreduje u tvrđem, koštanom tkivu, zbog otpora, ali ga ipak rastapa. Tako bukvalno pravi šupljinu u vilici.

U poslednjem stadijumu napretka je izraslina toliko narasla, time može ugroziti i susedne zube, pa čak i čitavu viličnu kost. Sve ovo može nastati samo zbog zanemarivanja oralne higijene.

cista na zubu skrivena opasnost u usnoj duplji

 

Koje vrste zubnih cisti postoje?

Vrste cista na zubima zavise od raznih klasifikacija. Mogu se podeliti i na akutne i hronične. Akutne su sa očiglednim simptomima i zahtevaju njihovo brzo umirenje. Sa druge strane, hronične napreduju veoma sporo, te su simptomi skoro neprimetni.

Svetska zdravstvena organizacija je dala klasifikaciju nekoliko osnovnih vrsti cista. One se u osnovi dele na razvojne i inflamatorne.

 

Razvojne ciste na zubu

Ove vrste cisti nastaju bez bekterijske infekcije, razvijaju se u samom razvoju epitela koji se nalazi u koštanom tkivu. One se dalje dele na gingivalne (prisutne kod novorođančadi), folikularne, erupcione i gingivalne ciste kod odraslih.

Gingivalne ciste su neretke kod beba, razvijaju se u mekim tkivima. Izgledaju kao male gnojne kesice na zubnom mesu, veličine od par milimetara. Ako primetite ovako nešto u ustima vaše bebe nemojte paničiti. Ove izrasline su sasvim normalne i spontano se povlače posle par nedelja. Stoga, terapija za njih nije ni potrebna.

Folikularne ciste su češće kod starijih ljudi, a pojavljuju se i kod dece sa mlečnim zubima. Kod odraslih se ova cista na zubu pojavljuje kod umnjaka ili očnjaka. Nastaje tako što se gnojna kesica pojavila na mestu gde bi se trebalo formirati novi zub, sprečavajući njegov dalji rast. Ovo izaziva inflamatorne procese u vilici.

Pojava ciste je moguća i kod dece koja su prerasla mlečne zube ali ih i dalje imaju. Razlog tome je što mlečni zub neće otpasti sve dok ga stalni na to ne natera. Ako su svi mlečni zubi ustupili mesto stalnim već pre nekog vremena sem jednom, onda je cista vrlo verovatno uzrok. Ona sprečava rast stalnog zuba, jer je pripojena za njega.

Inflamatorne ciste nastaju zbog nelečenog karijesa

Za razliku od razvojnih, inflamatorne zubne ciste nastaju od bakterijskih infekcija, najčešće karijesa.

Inflamatorne su, dakle, zato što je njihov izvor neko zapaljenje na zubu. Dele sa na: radikularne, apikalne i lateralne, rezidualne i parodontalne ciste.

Radikularni zapaljenski procesi  predstavljaju čak polovinu svih cističnih izraslina. Najčešće nastaju u kanalu korena zuba i umeju se razvijati bez simptoma. Pojavljuju se zbog karijesa i drugih zapaljenja. Dakle, loša oralna higijena predstavlja njihov osnovni uzrok.

Kada se neredovno ili loše peru zubi, karijes se neometano razvija na zubu, zalazi u njegovo tkivo i prodire do pulpe (živca). Tada nastaju inflamatorni procesi i stvara se cista na zubnom mesu ili samom zubu. Ona se dalje može širiti i na druge zube pa čak i na čitavu vilicu.

Cista na zubu simptomi koji ukazuju na problem

Postoje razni znaci koji ukazuju na cistološke promene. Oni se često mogu mešati sa simptomima koji impliciraju na neke druge bolesti. Međutim, najstrašnije od svega je to što se simptomi kod cista na zubu nekad uopšte ne pojavljuju.

Sada ćemo se pozabaviti uobičajnim simptomima, ali ipak se cista sa sigurnošću može utvrditi tek rentgenskim snimkom.

Jedan od privih simptoma jeste čudan osećaj pri žvakanju. On ukazuje na cistu koja je još uvek u fazi razvoja i koja još nije pronašla svoj put napolje. Čudan osećaj ukazuje na teškoće koje generalno nemate kada žvaćete i gutate. Mnogi zanemare ovaj simptom misleći kako je privremen i kako će nestati sam od sebe.

Sledeći, simptom koji se pojvaljuje kada se gnojna kesica dovoljno razvila za prouzrokovanje inflamatornih procesa jeste povišena temperatura. Ona uvek ukazuje na to da se organizam brani od nekog zapaljenja, bilo bakterijskog ili virusnog.

Problem kod nje je što se ne može sa tačnošću odrediti ša ju je prouzrokovalo. Možete imati visoku temperaturu bez nekih drugih simptoma. Cista na zubu predstavlja tihu opasnost baš zato što dugo možete misliti kako je sa organizmom sve u redu.

I bolovi u zubima mogu ukazivati na ciste

Očigledniji pokazatelji kako nešto ne valja sa zubima jeste bol u zubu, viličnoj kosti, kao i promene boje na zubima. Naime, promena se dešava kada je već došlo do odumiranja srži zuba, a bol se javlja kao pokazatelj kako je cista prodrla do nerava. Ovo je obično praćeno crvenilom i oticanjem kod zuba.

Bol može biti izuzetno jak, a onda se najednom umiri. Nedajte se zavaravati ovime i idite kod stomatologa kako biste saznali šta se dogodilo. Cista na zubu može doći do nerava i prouzrokovati bol, ali kada i preko njih pređe, on naglo prestaje. Tako se gnojna kesica na zubnom mesu nastavlja širiti kroz tkivo, zauzimajući sve veći obim.

Oticanje se može javiti ne samo na desnima, već i u obrazima, vratu ili ispod nosa i iznad usana. Ukoliko primetite kako su vam strane lica asimetrične, to sigurno znaći  da je jedna otečena.

Morate požuriti lekaru i ukoliko primetite fistule na desnima.

Fistula na zubnom mesu nam govori kako je cista pronašla svoj put napolje. One najviše podsećaju na bubuljice. Iz njih se često vidi beo sekret i dešava se da curi gnoj. Takođe, ukoliko primetite takav sekret u nosu, najverovatnije je cista došla i do sinusa.

Zašto nam je redovan odlazak stomatologu važan

Sve ove nepotrebne muke možete sprečiti ako redovno idete vašem zubaru. Morate raditi na prevenciji i tako ćete sačuvati sebe od svog ovog neprijatnog bola i komplikacija koje vas mogu zadesiti.

Najbolje je posetiti stomatologa dva puta godišnje čisto predrostrožnosti radi, pa čak  i ukoliko nemate nikakvih problema sa zubima. Redovne kontrole će pomoći da na vreme sprečite dalji razvoj mogućih problema i komplikacija.

Znamo, mnogi se plaše stomatologa i od pomisli na bušilice i rotirajuće instrumente se diže kosa na glavi. U suštini proći ćete mnogo gore ukoliko izbegavate vašeg zubara, to će se odraziti i na vaš novčanik.

Jeste li znali kako cista na zubnom mesu može sasvim uništiti zube, pa čak i čitavu vilicu? Kada ovaj problem nastane, ne rešava se tako lako.

Pored redovnog odlaska na kontrole obratite pažnju i na pravilno pranje zuba i korišćenje zubnog konca.

Konac za zube se mora upotrebljavati svakodnevno. Upravo on doseže do onih uglavljenih mestašca između zuba do kojih sama četkica ne može. To će sprečiti nastanak karijesa i spasiti vas mnogih muka.

Kada treba hitno otići kod zubara

Takođe, ukoliko sumnjate na cistu, smesta idite lekaru. Ovo zapaljenje se ne može tretirati bez stručne pomoći. Stomatolog će vam najpre uzeti anamnezu, a zatim pregledati zube. Tako će uvideti ima li oticanja ili nekih neuobičajnih promena u ustima.

Ako takve promene postoje vaš stomatolog će opipati mesto koje izgleda sumnjivo. Naime, zubna cista se može dijagnostikovati i dodirom. U zavisnosti od toga koliko je razorila koštano tkivo može biti mekša ili tvrđa, ali nikad neće biti tvrda kao sama kost. Izraslina na desnima će se ugibati pod pritiskom i neće biti prilepljena za tkivo i čvrsta kao što je tumor.

Dalja dijagnoza se daje aspiracijom, koja se izvodi iglicama koje uzimaju mali deo sadržaja sumnjivog mesta. Ukoliko je u pitanju cista na zubu, taj sadržaj će biti gnoj. Defitnitivna dijagnoza ciste se dobija uz RTG snimak, već tada je pacijent spreman na terapiju. Ona može biti hiruška ili endodoncijom. U narednom pasusu ćemo govoriti o hirurškom zahvatu uz pomoć lasera.

Kada je operacija ciste na zubu laserom neophodna?

Operacija je jedino rešenje kada se cista na zubu uspostavi kao dijagnoza. Uz pomoć nje ćete se jako brzo moći osloboditi neželjene izrasline, koja vam više neće praviti problema.

Operacija ciste može biti cistostomia ili cistektomija.

Cistostomija zuba označava delimično uklanjanje kesice ciste sa delom kostiju. Ova operacija se vrši samo kod većih cista na vilici, kako sama intervencija ne bi bila previše invazivna za celu kost. U prvoj fazi se otklanja manji deo, pa se nakon desetak dana uklanja drugi manji deo. To daje kosti vremena da se barem malo oporavi od traume.

Cistostomija ima za cilj postepeno uklanjanje čitave ciste.

Sa druge strane, cistektomija, predstavlja hirurški postupak uklanjanja čitave ciste odjednom. Rez se može obaviti i laserom. Mnogi stomatolozi preporučuju operaciju laserom jer manje oštećuje zdravo tkivo. Kada se koriste, recimo, rotacioni instrumenti onda je pritisak na tkivo mnogo veći, trauma je veća i oporavak je nešto sporiji.

Laser uspeva sve to izbeći, ali on je daleko od neinvazivnog sredstva. Rez će svakako biti napravljen, nakon operacije pojaviće se otok i oporavak će biti bolan. Mnogi imaju zablude kako operacija ciste na zubu laserom magično rešava probleme, to u praksi nije baš tako.

Operacija laserom pomaže preciznosti u operaciji, te se ne oštećuje više od tkiva koje ne mora. Zato su otoci kod ovakvih intervencija manji i čitav proces bude manje bolan. Laser se kad je cista na zubu u pitanju koristi sve češće baš zbog svih ovih prednosti.

Kako teče oporavak nakon operacije?

Nedelju dana nakon operacije jedite tečnu, kašastu hranu. Ona će znato olakšati gutanje i žvakanje. Nemojte nipošto jesti tvrdu hranu koja može oštetiti šavove i otvoriti rane. Zabijanje hrane u tim predelima je idealno mesto za razmnožavanje bakterija i nastanak infekcija. Šavovi se obično skidaju desetak dana nakon operacije.

Kako se leče izrasline na zubima – prirodni lekovi

Najpre napominjemo kako kod cista na zubu ne može pomoći samo prirodno lečenje. Ukoliko ste prepoznali neke od simptoma zakažite pregled kod vašeg stomatologa što pre možete. Lečenje biljem može samo donekle ublažiti simptome, ali ih ne može nikako otkloniti.

Neke biljke su se pokazale veoma dobrim za ublažavanje bola i simptoma upalnih procesa. Žalfija za ispiranje je preporučena od mnogih stomatologa.  Ona će smiriti smiriti upaljene desni i privremeno smanjiti osećaj bola.

Za tečnost za ispiranje vam je potrebna kašika sušene žalfije koju ćete preliti sa dve litre vode. Neka tako odstoji pet minuta.

Malo po malo ispirajte usta žalfijom tokom celog dana sve dok ne istrošite tečnost. Ovo možete raditi svakog dana. Popijte čaj ako želite, ali ga prethodno promućkajte po ustima.

Neki smatraju kako će kod otoka zuba pomoći i klinčić.

Biljku stavite na bolno mesto, zagrizite i tako držite petnaest minuta.

Klinčić(karanfilić) je poznat po svom anti-inflamatornom dejstvu i brzom delovanju.

Kako smanjiti otok zuba nastao od cisti

Od lekova iz kuhinje vam može pomoći i jabukovo sirće.

Natopite vatu sirćetom i prinesite upalnom mestu, držite tako desetak minuta.

Cista na zubu ovime svakako neće biti rešena, ali će simptomi biti ublaženi dok ne budete mogli otići stomatologu.

Čaj od nane je takođe vrlo poznat po svojim smirujućim dejstvima na desni. Možete direktno naneti svežu nanu na bolno mesto, popiti čaj ili ispirati usta njime. To ostavljamo vašem izboru.

Ovaj čaj ćete napraviti tako što ćete u vrelu šolju vode staviti kašiku sušene nane.

Koren đumbira i beli luk se koriste na isti način za smanjenje otoka.

Prislonite jednu od dve biljke na bolno mesto i čekajte desetak minuta na ublažavanje simptoma.

Poslednji način je držanje leda na otoku!

Led će svakako smanjiti otok i otupeti privremeno bolno mesto.

Još jednom napominjemo kako ni jedno od ovih prirodnih sredstava neće učiniti da cista nestane. Odlazak kod stomatologa je neminovan. Što se više odlaže veća je mogućnost komplikacija. Njima ćemo se sada pozabaviti.

izraslina na zubnom mesu simptomi

 

Koje su posledice i komplikacije neizlečenih cisti?

Odlaganje intervencije kod cista na zubu neretko prouzrokuje komplikacije. Posledice mogu biti od manjih do fatalnih.

Jedna od najčešćih jeste proširenje ciste na susedne zube. Kada je izraslina mala, takoreći još u razvoju i kad se tretira na vreme, može se čak i sačuvati zub koji je imao zapaljenje. Negiranjem problema obim gnojne kesice na zubnom mesu postaje samo veći. Umesto da sačuvate zub ili ostanete samo bez jednog zuba, možete izgubiti više njih i deo kosti.

Dalje, zubna cista koja se pojavila u gornjoj vilici može napredovati do sinusa i ispuniti njihovu šupljinu. To uzrokuje pored upale na zubu i upalu sinusa, a taj kombinovani bol je izuzetno veliki.

Izraslina na donjoj vilici može napredovati do zauzimanja čitave te kosti. Ovo dovodi do frakture donje vilice, tj. do njenog pucanja. Jedan od početnih simptoma jeste osećaj tromosti i ukočenosti donje usne i zuba.

Jedna od komplikacija jeste i pretvaranje ciste u karcinom. Za nastajanje ciste je potrebno epitelno tkivo koje se sastoji od ćelija. Ove ćelije u cisti mogu mutirati i postati maligniteti. Ova promena se češće dešava kod inflamatornih nego kod razvojnih vrsta cisti. Ipak, ovo se verovatno neće desiti, ali ništa ne treba ostavljati slučaju. Na karcinom se sumnja kada pacijent bez razloga izgubi telesnu težinu i kada primeti neobjašnjive limfne čvorove.

Ni jedna od ovih komplikacija nije za šalu. Većini ljudi su se ove komplikacije dogodile zbog straha od posete stomatologu.

Moje iskustvo sa cistama – komentari čitalaca

Moj stomatolog mi nije pravilno popunio koren i to je izazvalo upale, ali ja to nisam znala niti osetila. Posle par nedelja sam primetila oticanje ispod nosa, gde se formirao gnoj. Ja sam to svojim rukama cedila i ono se stalno vraćalo. Ponavljala sam postupak više puta, dok nisam uvidela kako moram otići zubarki. Ona mi je rekla kako to nema veze sa zubom. Oticanje se vratilo, bolovi su bili ogromni.

Uradila sam snimanje zuba gde su videli ogromnu cistu u gornjoj vilici. Operisala sam je i sad je sve ok. Popila sam tone antibiotika i brufena, kako bih barem malo smanjila bol. Lečite probleme sa cistama, komplikacije su užasne.

Marija (33)

Imam veliki strah od zubara, pa sam ignorisala izraslinu koju sam primetila pored gornje šestice levo. Prošle su godine, nisam tome pridavala značaj, nema boli nema ni problema. Onda sam primetila još jednu novu kod gornje trojke. To sam ignorisala par meseci. Onda su počeli bolovi u vilici, i to strašni. Oralni hirurg je odmah dao dijagnozu ciste i pošteno me izgrdio što sam toliko čekala. Zubna cista je izvađena, kao i par zuba i nije se više vraćala, a ja od tad redovno posećujem stomatologa.

Iris (48)

Iskustva kod cista na zubu mogu biti i prilično pozitivna kada se ne odlaže rešavanje problema.

Imala sam jake bolove kad mi je nicao umnjak, te kad su se malo smirili otišla sam na snimanje. RTG snimak je pokazao kako se manja cista na zubu formirala baš oko umnjaka koji tek treba da iznikne. Uz to umnjak nije bio pravilno pozicioniran. Stomatolog je preporučio operaciju što pre, i to smo i uradili.

Izvađeni su mi i cista i umnjak. Oporavila sam se za nedelju dana. Prošlo je prilično brzo i bez komplikacija.

Aleksandra (25)

Sponzorisani linkovi:
f