Feature post image

Male boginje kod dece simptomi i lečenje

MALE BOGINJE BAŠ I NISU TAKO MALI PROBLEM 

Smatralo se da je ova bolest na evropskom kontinentu suzbijena, ali  su se male boginje kod dece i odraslih nedavno ponovo pojavile u našem regionu. Uprkos tome što naziv ovog oboljenja ne asocira na neku opasnu i strašnu bolest, morbile svake godine odnose blizu milion života u svetu i izazivaju i do 60.000 slučajeva slepila. lako se ove statistike prvenstveno odnose na zemlje u razvoju (pacifička regija i Afrika ), gde nije bilo većih kampanja vakcinacije, svedoci smo povratka ovog oboljenja i na naše prostore, i to u godini u kojoj je EU nameravala da proglasi zvaničnu pobedu nad morbilama. Epidemija u Srbiji nije proglašena, ali su 21. novembra uvedene pooštrene epidemiološke mere nadzora, a do kraja januara 2015. god evidentirano je više od 160 obolelih osoba. U ovom članku se upoznajte detaljno sa morbilama…

KAKO SE PRENOSE BOGINJE KOD DECE

Ova bolest bila je poznata od davnina i u poslednjih 500 godina javljala se u svim delovima sveta. Uzročnik morbila je istoimeni virus, koji opstaje u sekretu disajnih puteva (neotporan je u spoljašnjoj sredini). Prenosi se kapljično, a u organizam ulazi preko sluzokože gornjih disajnih puteva i konjunktive (tkiva koje oblaže oko i ivicu kapka). Novorođenčad su zaštićena u prvih šest meseci života pasivno, imunitetom majke, ukoliko je ona prebolela morbile. Javljaju se u vidu epidemije, unutar grupa, najčešće kao male boginje kod dece predškolskog i ranog školskog uzrasta i smatraju se bezopasnom dečjom bolešću, iako to zapravo nije istina.

Po dijagnozu obavezno idite kod lekara!

Dijagnoza morbila se postavlja na osnovu anamneze, brojnih epidemioloških podataka, pune kliničke slike i praćenja toka bolesti. Na osnovu ovih kriterijuma u obzir dolaze i sve vrste osipne groznice, ali i drugih virusnih infekcija, kao i usled promena alergijske prirode, kao najpouzdanija metoda se pokazala serološka dijagnoza, to jest otkrivanje antitela na virus morbila. S druge strane, i sama analiza krvi pokazuje nam da li su u pitanju male boginje kod dece. Recimo i to da se kao posledica ove infekcije javlja se smanjen broj belih krvnih zrnaca (leukopenija), uz istovremeno povećanje limfocita u krvi (limfocitoza).

MALE BOGINJE SIMPTOMI I FAZE

Inkubacija malih boginja traje desetak dana i uglavnom protiče bez simptoma, ali je u poslednjoj trećini ovog perioda zaražena osoba infektivna. U nastavku saznajte kako izgledaju male boginje kod odraslih i dece i kako se bolest manifestuje u svakoj od svoje tri faze?

Kataralni stadijum malih boginja

Traje tri do četiri dana i tada se postepeno male boginje kod dece ispoljavaju kroz sledeće znake bolesti:

  • Telesna temperatura postepeno raste, dete oseća umor i malaksalost, nema apetit, a na kraju ovog stadijuma na sluzokoži usta pojavljuju se promene koje liče na zrnca griza. Nakon 12 do 24 sata sluzokoža se umiruje, ali se javljaju konjunktivitis i upala sluzokože nosa i ždrela.

Osipni stadijum – (male boginje kod dece)

Traje pet do šest dana. Nakon kratkotrajnog poboljšanja, naglo raste telesna temperatura i opšti simptomi boginja kod dece i drugi znaci bolesti se dodatno pogoršavaju:

  • Na koži počinju da se pojavljaju tipične ospe (prvo na glavi, iza ušiju, a ubrzo zahvataju kožu lica i vrat), koje se tokom dva do tri dana šire od glave naniže. Lice je tada vidno zaraženo i  ono se opisuje kao „plačna maska“ (Facies morbillosa). Ospe se povlače po redu kojim su izbijale, a zatim nastupa stišavanje bolesti uz postepen pad temperature.

Male boginje kod dece i odraslih oporavak

Traje do pet dana i karakteriše ga povlačenje ospi..

  • Na mestima promena na koži javljaju se prolazna hiperpigmentacija i brašnasto perutanje. Oobolela osoba se oseća puno bolje, temperatura počinje da pada i ukoliko nije došlo do drugih zdravstvenih komplikacija i pojave sekundarnih infekcija, male boginje kod dece i odraslih se povlače u potpunosti. Morbili traju oko 14 dana, ali stadijum rekonvalescencije može se produžiti i na nekoliko sedmica iza toga.

KAKO SE LEČE MALE BOGINJE KOD DECE I ODRASLIH

male boginje kod dece slikeLek za male boginje ne postoji, a terapija je isključivo simptomatska i primenjuje se da bi se samo ublažile tegobe. Upotrebljavaju se lekovi koji smanjuju curenje nosa, koji ujedno i ublažavaju prateći kašalj. Neophodna je što bolja izolacija bolesnog deteta i primena higijensko-dijetetskog režima ishrane, puno mirovanje, ishrana bogata vitaminima i mineralima… Tek u slučaju nastanka drugih komplikacija, prvenstveno se misli na sekundarne bakterijske infekcije, koriste se antibiotici – koje može prepisati samo lekar. Najčešće su to upala pluća, oka, srednjeg uha, zapaljenje sinusa, ali može doći i do jačeg zapaljenja delova digestivnog trakta, pa čak i centralnog nervnog sistema. Izostanak terapije ili neadekvatno lečenje može izazvati ozbiljna i trajna oštećenja, pa čak i slepilo, dok u najtežim oblicima bolest može biti čak i fatalna.

KOJE JOŠ VRSTE BOGINJA POSTOJE 

Boginje su zajednički naziv za četiri oboljenja koja karakterišu promene na koži. One imaju različite pojavne oblike, uzročnike i prognozu. Uz  pomenute male boginje, postoje i  ovčije boginje (varičele) najčešće blago oboljenje, crvenka (rubeola) – karakteriše je mrljasti osip i otok limfnih žlezda na vratu, rizična je za trudnice u prvom tromesečju i velike boginje „variola vera“ (u 90 odsto slučajeva u pitanju je tip „obične velike boginje“ kod kojih je smrtnost oko 30 odsto; u slučaju površinske i hemoragične vrste, smrtnost je gotovo stoprocentna; tip „variola minor“ koban je u oko jedan odsto slučajeva). Male boginje u trudnoći takođe mogu biti opasne i rizične. Prevencija za sve pomenute vrste je vakcinacija, s tim što su velike boginje iskorenjene sada već davne 1977. god.

VAKCINA PROTIV MALIH BOGINJA 

Aktivna imunizacija dece (vakcinacija) protiv morbila obavezna je za svu decu nakon prve godine života, a revakcinacija se sprovodi za četiri do pet godina. Kako se navodi u saopštenju Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ – uprkos tome što je kao sastavni deo zdravstveng sistema oblast imunizacije dece u Srbiji regulisana zakonima, poslednjih nekoliko godina nailazi na određene teškoće i sve češće se mogu čuti različite poruke protiv imunizacije, koje za posledicu imaju odbijanje vakcinacije među roditeljima. Po pedijatrima imunizacija je i dalje ubedljivo najefikasniji i najefektivniji  metod savremene primarne prevencije, sa kojom se na brz i jeftin način kontrolišu mnoge druge ozbiljne zarazne bolesti, pa i male boginje kod dece i zato predstavlja prioritet u današnjoj zdravstvenoj zaštiti. Svako dete bi trebalo da ima pravo da ne oboli od pomenutih bolesti, što se postiže imunizacijom –  ovakve informacije nam prenose pedijatri.

Ako želite dodatno da se informišete o vakcinaciji, nije loše ni da pročitate šta ima da kaže i „druga strana“ –  na brojnim grupama i forumima alternativne medicine. Danas postoji velik broj takvih rasprava poput FB grupe dr. Slađane Velkov i slično. Slobodno ukucajte u vaš pretraživač „vakcinacija dece – da ili ne “ ili “ male boginje kod dece i vakcinacija“ ili  već nešto slično da bi ste došli do traženog članka – kakav god on bio. Obratite pažnju i na komentare, tu obično ima svega i svačega. Naša osnovna smernica bi bila da je svaka „isključivost“ opasna i da je to najgora moguća opcija za sve…

Sponzorisani linkovi:
f