Feature post image

Evo zašto je važno nositi odeću od prirodnih materijala

Iako je glavni faktor na osnovu kojeg biramo odeću njen izgled, ipak je najvažnije da ona bude napravljena od prirodnih i kvalitetnih materijala koji će prijati našoj koži.

U prodavnicama je dostupan veliki broj tkanina i materijala različitog sastava, karakteristika i kvaliteta na koje trebamo obratiti pažnju kada kupujemo neki komad odeće, posebno one koja je u direktnom dodiru sa najosetljivijim delovima kože.

Ukoliko želite da saznate o brojnim prednosti prirodnih materijala u odnosu na veštačke i zašto je važno uložiti novac u kvalitetne komade, pročitajte ostatak teksta.

#1 Majice od pamuka – zašto je pamuk sinonim za udobnost i kvalitet?

Pamuk je prirodni materijal koji je najviše zastupljen u svakodnevnom oblačenju. Sa obzirom da je biljnog porekla, pamuk je materijal koji najviše prija koži.

Zbog svoje jačine, koja se povećava kada se materijal pokvasi i otpornosti na visokim temperaturama. Koristi se za izradu komada odeće koji se često peru i peglaju kao što je donji veš, svakodnevne majice i odeća za spavanje i sportska garderoba.

Značajna prednost pamuka je što odlično upija vlagu i znoj, pa je pogodan za nošenje na velikim vrućinama. Pamučne ženske majice visokog kvaliteta učiniće da se osećate prijatno i komforno tokom celog dana. Iz tog razloga predstavljaju nešto u šta vredi uložiti novac.

Ono o čemu treba voditi računa je pranje pamučnih stvari. Sa obzirom da pamuk ispušta boju, pri pranju ne treba mešati veš, već ga treba odvojiti po bojama da ne bi došlo do prenošenja boje na drugi komad odeće.

devojka u svilenoj haljini

#2 Svilene spavaćice – svila je najstariji prirodni materijal

Svila je najstariji prirodni materijal koji je nastao oko 2500 godine pre nove ere. Za razliku od pamuka, svila je životinjskog porekla i dobija se odmotavanjem čaura svilene bube.

Odeća od svile je zastupljena vekovima, pogotovo u Kini, gde se koristila za pravljenje tradicionalnih komada odeće. Zbog njene važnosti i velike upotrebe u istoriji postoje mnogo mitova i legendi oko njenog otkrivanja.

Sa obzirom da postoji više vrsta svile, njen kvalitet zavisi od vrste i porekla svilene bube. Kada se pokvasi svila gubi svoju snagu, pa se treba održavati sa velikom pažnjom kako se ne bi oštetila.

Svila odlično upija vlagu, pa je baš ona često izbor pri odabiru materijala za izradu odeće za spavanje kao što su spavaćice, pidžame i bebi dol. Zbog svoje udobnosti, sjaja, prefinjenog i elegantnog izgleda, veliki broj žena uživa u nošenju svilenih haljina i bluza. Jako je nežna i prijatna na koži, pa se odeća od svile često nosi leti zbog velikih vrućina.

#3 Lanene haljine – omiljeni izbor za letnje dane

Lan se dobija od istoimene biljke i predstavlja jedan od najkvalitetnijih materijala koji su omijeni svim krojačima. Ovaj materijal teže prima boju od ostalih, pa ga najčešće možemo naći u prirodnim bojama kao što su boja slonovače, sveto siva ili bela boja.

On je jedan od najjačih materijala i od njega se može praviti svaki komad odeće. Ima svilenkasti sjaj i dobro upija vlagu i znoj, ne izaziva osip i alergije na koži, pa je odličan izbor za odeću tokom najtoplijih dana.

Popularna je izrada lanenih košulja, haljina, pantalona i ostalih letnjih komada u kojima ćete se osećati izuzetno komforno i prijatno.

Jedini razlog zbog kojeg nekad izbegavamo da nosimo lanenu odeću je taj što je lan sklon gužvanju pa se i najmanjim pritiskom na njega stvaraju prelomi na odeći.

vuneni dzemperi

#4 Vuneni džemperi – najbolji prijatelj tokom zimskih dana

Vuna je materijal koji izuzetno greje, pa je odeća od vune odličan izbor tokom hladnog zimskog perioda. Najveći izvor vune je runska vuna, koja se dobija šišanjem ovce.

Mekana na dodir i topla i udobna za nošenje, vuna je najčešći izbor za zimske kapute, džempere, šalove i kape.

U zavisnosti od kvaliteta može biti merino ili kašmir vuna. Kašmir vuna je nežnije, mekša i toplija u odnosu na običnu vunu, pa su komadi odeće od nje nešto većih cena. Uprkos ceni, kupovina odeće od kašmir vune se isplati jer se zbog kvaliteta materijala ovi komadi mogu nositi godinama bez da promene oblik ili teksturu od pranja, a ukoliko pratite sniženja odeća, možete nabaviti vunene stvari i po dosta povoljnijoj ceni. 

Iako na prvi pogled deluje da štedimo novac kupovinom jeftinije i manje kvalitetne odeće, zanemarujemo činjenicu da se manje kvalitetna odeća od veštačkih materijala za razliku od prirodnih materijala brzo uništava i kraće traje. Samim tim je potrebno da je češće kupujemo. Takođe, kupovinom kvalitetne odeće utičemo pozitivno na naše zdravlje, a dodatan plus je udobnost i komfor koji nam ona pruža.

Iako je glavni faktor na osnovu kojeg biramo odeću njen izgled, ipak je najvažnije da ona bude napravljena od prirodnih i kvalitetnih materijala koji će prijati našoj koži.

U prodavnicama je dostupan veliki broj tkanina i materijala različitog sastava, karakteristika i kvaliteta na koje trebamo obratiti pažnju kada kupujemo neki komad odeće. Posebno treba obratiti pažnju na onu koja je u direktnom dodiru sa najosetljivijim delovima kože.

Ukoliko želite da saznate o brojnim prednosti prirodnih materijala u odnosu na veštačke i zašto je važno uložiti novac u kvalitetne komade, pročitajte ostatak teksta.

 

Sponzorisani linkovi:
f