Feature post image

Fibromialgija simptomi i lečenje prirodnim putem

Fibromialgija je oboljenje koju karakteriše dugotrajan bol u mišićima i zglobovima, osetljivost pojedinih tačaka na telu, kao i izražen umor i malaksalost. Takoreći, ako vas doslovno sve boli, moguće je da patite od ovog poremećaja. Još pre 150 godina znalo se za fibromialgiju, ali se ta bolest smatrala mentalnim poremećajem, sve dok je pre 15 godina Svetska zdravstvena organizacija nije priznala za „pravu“ bolest.  Ona danas postaje sve učestalije oboljenje, ali se do dijagnoze i dalje dosta teško dolazi. Javlja se najčešće nakon 40. godine i u preko 90 odsto slučajeva pogađa žene. Može trajati godinama, tj. do kraja života, ali na njen intenzitet utiču i mnogi faktori, poput vremenskih prilika, stresa, neaktivnosti, problema sa nesanicom i dr. 

Ojačajte zglobove i zaboravite na bolove! Prirodni lek od 3 sastojka (VIDEO)

Fibromialgija simptomi bolesti 

Fibromialgija se teško dijagnostikuje, jer se simptomi ovog sindroma poklapaju i sa simptomima mnogih drugih poznatijih oboljenja. Za nju je karakterističan hronični i dosta široko rasprostranjeni bol ili peckanje u kostima i mišićima, kao i nešto veća osetljivost na pritisak u karakterističnim anatomskim tačkama, pojačan umor, iznurenost  i iscrpljenost organizma. Bolesnike neretko prati jutarnja ukočenost, koja može da potraje više od jednog sata, kao i otečenost zglobova, mekih tkiva šaka i stopala, iako otoci nisu stvarno prisutni. San obolelih je nekvalitetan, te se bude umorniji nego što su bili pre spavanja.

Zbog stalno prisutnog bola, umora i malaksalosti  radna sposobnost je znatno smanjena, bolesnici su potišteni i često osećaju teskobu. Glavobolje i migrene su vrlo česte kod ovog poremećaja. Kod žena se javljaju i predmenstrualne tegobe. Simptomi fibromijalgije se javljaju i kroz anksiozna stanja, pojavljuju se neugodni trnci po telu, opstipacija i zatvor, proliv i nadutost, suva usta, ukočenost vrata, problemi sa viličnim zglobom, vrtoglavice…

Za ublažavanje neprijatnih simptoma, koji znatno narušavaju kvalitet života, fitoterapeuti preporučuju preparate na bazi začinskog i lekovitog bilja koji će opustiti mišiče i otkloniti neprijatne bolove, više o njima u nastavku..

Koji su najčešći uzroci oboljenja

fibromialgija simptomi bolestiTačan uzrok nastanka ovog oboljenja nije poznat, ali se zna da su fibromialgiji podložnije žene, naročito ukoliko su u menopauzi, zatim osetljive osobe, koje su pri tom i anksiozne, depresivne ili pate od nekih drugih psihičkih poremećaja, osobe koje imaju niži prag tolerancije bola, kao i one koje su imale povredu vratnog dela kičme. Neki istraživači sumnjaju da bolest fibromialgija može da bude uzrokovana i nekom neutvrđenom virusnom infekcijom. Nekoliko ispitivanja je pokazalo da se određene komponente imunološkog sistema ponašaju abnormalno kod pacijenata za koje se sumnja da pate od fibromialgije. Postoje znaci promena na imunološkom sistemu koji možda ukazuju na to da se organizam teško bori protiv infektivnog agensa. Zato bi jačanje imuniteta moglo da bude vrlo važan faktor u ublažavanju neprijatnih simptoma.

Fibromialgija krvna slika i dijagnoza

Analize krvi i rendgenski snimci kod obolelih potpuno su uredni, a ne postoji ni neko drugo dijagnostičko sredstvo za utvrđivanje postojanja bolesti, te je klinički nalaz jedini način da se postavi pravilna dijagnoza. Upravo zbog toga su ustanovljena jasna uputstva koja predstavljaju put do otkrivanja bolesti kakva je fibromialgija. Prema tim uputstvima, osoba mora da ima bolove i probadanja na bar jedanaest od osamnaest standardnih osetljivih tačaka. Te tačke su locirane na kukovima, člancima, kolenima, gornjem delu grudi, vilici, vratu, gornjem i donjem delu leda, laktovima i ručnim zglobovima.

Sindrom fibromialgije je karakterističan i po tome da tegobe moraju biti prisutne nekoliko meseci u kontinuitetu, a njihov intenzitet može da varira. Vrlo često se do prave dijagnoze dolazi sistemom eliminacije, to jest onda kada se isključi postojanje drugih bolesti koje mogu dati istu kliničku sliku.

Fibromialgija terapija i lečenje medikamentima

Terapijski tretman zahteva multidisciplinarni pristup, a u lečenju učestvuje ceo tim lekara različitih specijalnosti, uključujući reumatologa, fizijatra, neurologa i, ako je to potrebno psihijatra i psihologa. Sve oblike lečenja (terapiju lekovima i fizikalnu terapiju) treba kombinovati, jer oni pojedinačno neće doneti rezultate. Od lekova se uglavnom koriste oni za bolove, antidepresivi, lekovi za spavanje, a obavezne su i fizikalne procedure za opuštanje mišića, poput lasera, magneta, struje i ultrazvuka. Od velike pomoći su i relaksirajuće masaže, tople kupke ili bazen, akupresura, akupunktura i bihejvioralna terapija kod psihoterapeuta.

Zbog nedovoljnog poznavanja ove bolesti, lekari i dalje često ne shvataju pacijente ozbiljno, jer sve analize ukazuju na to da problem ne postoji, te se smatra da tegobe potiču isključivo iz naše glave! Sa druge strane iako je dugotrajan stres okidač za pojavu fibromialgije, ove tegobe su stvarne i nije reč o nikakvim umišljenim simptomima, već se fibromialgija mora uzeti za ozbiljno. Između ostalog, potrebno je promeniti način razmišljanja, ishranu i redovno se baviti prilagođenim fizičkim aktivnostima.

Kakva se ishrana kod fibromialgije preporučuje?

Ukoliko bolujete od fibromialgije, preporučljivo je da ostavite cigarete i smanjite unos kofeinskih napitaka – nemojte piti više od dve kafe dnevno. Treba izbegavati svu nezdravu, kupovnu tj. industrijsku hranu, poput mesnih prerađevina, konzerviranih namirnica, slatkiša, veštačkih soseva i različitih namaza, gaziranih napitaka i sl. Ishrana kod fibromialgije se bazira na zdravim i svežim namirnicama, ponajviše voću i povrću.Na ublažavanje bola možete uticati korišćenjem namirnica bogatih magnezijumom, među kojima su koštunjavi plodovi, integralne žitarice, spanać, zelena salata, pšenične klice, pivski kvasac. Od pomoći može biti i selen, a namirnice bogate tim mineralom jesu brazilski orah, jabuke, pomorandže, beli i crni luk, kupus i druge… Takode je potrebno jesti hranu bogatu kalcijumom i vitaminom C, da biste dodatno osnažili kosti i celokupan organizam.

Da bi se ublažili simptomi fibromialgije fitoterapeuti preporučuju biljke koje utiču na opuštanje mišića i ublažavanje bola, poput majčine dušice, vrbe, čkalja, nevena, rastavica, đumbira u prahu… A za početak da vidimo kako nam to može pomoći čili papričica!

Prirodno lečenje fibromijalgije

Blagotvorni kapsaicin eliminiše bolove u celom telu

Krema od ljutih papričica, koja se uspešno koristi za lečenje artritisa, može da pomogne i u slučaju oboljenja kakvo je fibromialgija. Upravo kapsaicin, dragocena supstanca koja daje ljutinu čili papričicama, ima sposobnost da ublaži bol u celom telu, što su pokazale i studije sprovedene na obolelima od fibromialgije. Vi svakako možete kupiti kremu sa kapsaicinom u vašoj apoteci, ali i sami možete napraviti ovo blagotvorno ulje za masažu.

  • Pripremite zagrevajuće ulje za bolne mišiće tako što ćete u pola litre kvalitetnog suncokretovog ulja dodati pedeset grama suvih čili papričica. Ovu uljnu mešavinu prvo nanesite na mali deo kože, jer kod nekih ljudi ona može izazvati plikove.

Ulje žutog noćurka pomaže kod fibromialgije

  • Ova lekovita biljka često se koristi za lečenje reumatoidnog artritisa ili zapaljenja mekog tkiva zglobova, jer ima protivupalno dejstvo. Isto tako, može donekle ublažiti bolove u zglobovima i mišićima kada je u pitanju fibromialgija. Preporučuje se masiranje bolnih mesta uljem noćurka ujutru i uveče.

Kurkuma eliminiše neugodne simptome

Ova biljka sadrži kurkumin, koji je moćno sredstvo protiv bolova i reumatskih upala. Kurkuma se može uspešno koristiti umesto nesteroidnih antiupalnih lekova bez ikakvih štetnih posledica. Otkriveno je da kurkumin sprečava neurotransmiter supstance P da šalje signal o bolovima u mozak. Obično doziranje je 400-600 mg kurkumina
tri puta dnevno.

Čaj i kupka od majčine dušice 

Oboljenje kakvo je fibromialgija, prate neprijatni bolovi u celom telu, stoga je neophodno da se oboleli što više opusti. Obavezno isprobajte ovu kupku:

  • Preliti 50 g majčine dušice litrom ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji jedan sat, a zatim procediti i dodati vodi za kupanje. Provesti 15-20 minuta u ovako pripremljenoj kupci.

Takođe se preporučuje sledeći čaj od majčine dušice:

  • Preliti 2 kašike majčine dušice sa 5 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji pola sata, potom procediti i piti u toku dana.

Čaj od vrbe protiv bolova u mišićima

  • Dva grama kore vrbe kuvajte 5 minuta u šolji vode. Dnevno treba piti 2-3 šolje ovog čaja. a na smanjenje intenziteta bola uticaće zahvaljujući silicinu, koji deluje slično kao aspirin.

Đumbir u prahu otklanja simptome

  • Trećinu kašičice đumbira u prahu razmutiti u čaši tople vode i popiti. Uzimati tri puta na dan.

Nadamo ste da ste saznali šta je fibromialgija, kao i na koji način možete ublažiti neprijatne simptome, preporučujemo članak kako lečiti hronični umor.

Sponzorisani linkovi:
f