Feature post image

Vađenje umnjaka iskustva i oporavak

 KADA JE VAĐENJE UMNJAKA NEOPHODNO

Zubi umnjaci, poznati kao osmice, a nazivaju ih još i zubima mudrosti, izrastaju u kasnijem periodu života, nakon svih ostalih zuba, umeju često da izazivaju neprijatne bolove tokom nicanja, ponekad i ne izniknu u potpunosti ili se pokvare čim izrastu – sve ovo su razlozi za vađenje umnjaka hirurškim putem.

Mogu ugroziti okolne zube, ali i čitavu vilicu, razlog je u tome da često umnjak raste krivo. Jedan od najčešćih problema jeste, ipak, skoro nepodnošljiv bol u vilici što se u većini slučajeva javlja dok je u toku nicanje umnjaka, a koji se gotovo uvek širi i na ostatak vilice, uho, slepoočni predeo i grlo. Zbog svega pobrojanog, neki stomatolozi preporučuju preventivno vađenje umnjaka. Ipak, ukoliko je zub umnjak zdrav i u adekvatnom položaju, ne treba ga vaditi, jer on kasnije može poslužiti kao nosač mostne konstrukcije u slučaju potrebe za tim.

Rast umnjaka simptomi praćeni bolovima

Umnjaci su granični zubi koji ne učestvuju u kontaktu, ali imaju svoju funkciju u očuvanju vilične kosti, ako su u pravilnom položaju i ukoliko ima adekvatnog prostora za nicanje i smeštanje u pravilan zubni niz, jer sprečavaju gubljenje (resorpciju) kosti na krajevima vilica. Nažalost, zubi ummnjaci često prave smetnje tokom nicanja, jer je ono pračeno bolom i obolelima stvara velike tegobe. Taj bol umnjaka može biti poprilično jak i uporan jer se širi ka uhu, slepoočnom predelu ili vratu, u zavisnosti u kojoj vilici rastu. To su zubi sa čestim anomalijama položaja, pa tokom nicanja ugrožavaju okolne zubne strukture, odnosno druge molare (kutnjake), jer mogu vršiti pritisak na korenove sedmica i izazvati dodatne bolove.

Zbog toga je stomatolozima otežana lokalizacija bola, jer pacijenti navode da ih boli kompletna strana vilice na kojoj zub umnjak izrasta. Ponekad se javlja i upala zubnog mesa oko umnjaka, koja dodatno otežava bilo kakvu intervenciju, pa i samo vađenje umnjaka pod upalom nije moguće jer najpre ona mora da se sanira…Ako problem s umnjacima nije vidljiv, a oboleli i dalje oseća snažne bolove, dijagnostika se lako uspostavlja na osnovu rendgenskog snimka, na kojima se odmah vidi kako rastu zubi umnjaci i šta dalje treba činiti.

Kada je vađenje umnjaka preporučljivo?

Mnogi, stomatolozi savetuju vađenje umnjaka hirurškim putem, i to za svaki slučaj, ali samo kada je to neophodno. Budući da rast umnjaka može da pogura celi zubni niz i izazove pomeranje drugih zuba mnogim stomatolozima je jedini izbor ekstrakcija umnjaka, za koji se tada i odlučuju.

kada je vađenje umnjaka potrebnoMeđutim, postoji više klasifikacija položaja ovih zuba, u zavisnosti od toga kako su pozicionirani u donjoj vilici. Hirurška intervencija vađenja osmica je neophodna kada je reč o impaktiranim umnjacima. To su osmice koje nisu iznikle i kompletno se nalaze u kosti. Postoji i termin ‘poluimpaktirani umnjaci’, što podrazumeva da se u ustima uočava samo mali deo krunice zuba. Oni su takođe indikovani za hirurško vađenje.

Kada se zubi umnjaci trebaju spasiti?

Česti su slučajevi kada se zubi umnjaci čuvaju i leče, jer je svaki zdrav zub dragocen. Ukoliko nedostaju prvi i/ili drugi molar (šestica i sedmica), a prisutan umnjak sa očuvanom biološkom vrednošću, on se može iskoristiti za eventualnu protetsku rehabilitaciju (izrada metalo-keramičkog mosta). Zato se treba ‘boriti’ da se spase i sačuva svaki zub koji ima smislenu funkciju, pa tako i  osmica – umnjak. Saznajte više o mostovima i zubnim implantatima.

Operacija umnjaka iskustva i moguće komplikacije

Strah od bilo kog tipa hirurške intervencije je veoma česta pojava među populacijom, tako da ni zubi umnjaci nisu izuzetak. Međutim, u ovom slučaju strah nije opravdan, jer vađenje umnjaka je intervencija koja se često izvodi u praksi i pri kojoj su bilo kakve komplikacije zaista svedene na minimum, govoreći u današnjoj stomatološkoj praksi. Sem u slučajevima produženog krvarenja, kada je neophodno hematološki pripremiti pacijenta.

Sama priprema za operaciju nije komplikovana, kao ni postoperativni tok. Osobe koje se pripremaju za nju ne treba da jedu neposredno pre intervencije, što i zahtevaju stomatolozi. Operacija umnjaka se izvodi u lokalnoj anesteziji i apsolutno je bezbedna. Ekstrakciju neizniklih i poluizniklih umnjaka izvode isključivo specijalisti oralne hirurgije.

Uz dobru anamnezu i pripremu, vadjenje umnjaka hirurškim putem je danas postala rutinska intervencija, koja ne traje dugo i gotovo je potpuno bezbolna. Nakon intervencije osoba može da se vrati svojim svakodnevnim aktivnostima, dva do tri sata nakon prestanka dejstva anestezije, naravno bez izlaganja većim fizičkim naporima. Posebno se treba pripaziti na mehaničke povrede. Kod osoba kod kojih nastupi dugotrajnije i nešto obilnije krvarenje, opšta preporuka je da se jave osim svom oralnom hirurgu koji je izvršio intervenciju i specijalisti hematologu. 

Vađenje umnjaka oporavak

Nakon operacije vađenja umnjaka najbitnije je da pacijenti što više hlade mesto gde je bio zub (hladnim oblozima). Preporučuje se i konzumacija hladne hrane i pića u naredna dva dana – podrazumeva se i nešto mekša – kašasta hrana, jer je veoma važno da se rane mehanički ne povrede, da bi proces zarastanja, tekao nesmetano i bez novih krvarenja. Po potrebi se propisuju lekovi protiv bolova i antibiotici, a konci koji su ušivani se uklanjaju nakon sedam dana. Uz poštovanje ovih pravila, intervencija je uglavnom komforna za svakog pacijenta.

Kada rastu umnjaci?

To su poslednji zubi koji niču u gornjoj i donjoj vilici. Vreme nicanja umnjaka je podložno varijacijama, najčešće niču posle šesnaeste godine života, ali nisu retki primeri da zubi umnjaci izrastaju i u poznim godinama. Takođe, dešava se da nekim osobama osmice uopšte ne izniknu, jer nemaju zametak, što se uočava na rendgenskom snimku vilice.

Šta preduzeti ukoliko umnjak boli koji izrasta?

Ukoliko umnjak koji raste izaziva jake bolove, a najčešće je to u večernjim satima, treba popiti standardni lek protiv bolova (kafetin, ibuprofen, nimulid) i što pre se javiti stomatologu. Važno je napomenuti da su redovne kontrole jedini pravi lek za sve tegobe i eventualno sprečavanje mogućih komplikacija, kada je i vađenje umnjaka hirurškim putem neophodno.

Sponzorisani linkovi:
f