upala srednjeg uha simptomi kod odraslih i dece

upala srednjeg uha kod dece

UPALA SREDNJEG UHA SIMPTOMI I LEČENJE 

Upala srednjeg uha kod odraslih i dece je nešto učestalija sa dolaskom toplijih meseci ,jer se usled velike vlažnosti vazduha razvijaju mikroorganizmi koji izazivaju upalu gornjih disajnih organa i, posledično, infekciju srednjeg uha.Kako delovati preventivno da do neugodne upale srednjeg uha i ne dođe i koji su najbolji metodi lečenja,pročitajte u nastavku…

UPALA SREDNJEG UHA SIMPTOMI 

Infekcija uha se ponekad dosta teško otkriva ,naročito kod beba i male dece jer su oni jednostavno premaleni da bi nam rekli šta ih muči.Upala srednjeg uha kod dece obično nastupa neposredno posle prehlade i zna se dogoditi da se bolovi u ušima jave već nakon 24 h po infekciji.Male bebice koje još sisaju a trpe bolove ,ukazivaće svojim plačem,bezvoljnošću i odbijanjem mleka da nešto nije u redu,roditelji će  to svakako prepoznati.Kod nešto starije dece, upala ušiju se može lakše primetiti, jer deca ponekad zaglunu i ne reaguju na zvukove i slabije se oglašavaju na roditeljske pozive ,a neretko povlače i trljaju uši.Ako dete oseća bol u uhu, ima zapušen nosić, upaljeno grlo i povišenu temperaturu,plačući se drži za uho a pritom je uznemireno,razdražljivo i nema apetit – obavezno se obratite vašem pedijatru! Ukoliko se ovakvi bolovi i tegobe ponavljaju, mogu izazvati oštećenje sluha i teže infekcije.Vodite računa da ako vam dete boluje od infekcije uha češće od 3 puta u 6 meseci ,najverovatnije ima rekurentni otitis media i tada su neophonde konsultacije sa specijalistom.

UPALA SREDNJEG UHA SIMPTOMI KOD ODRASLIH 

Najčešći simptomi upale srednjeg uha su povišena telesna temperatura,uznemirenost,jak pritisak u ušima  i nesanica . Akutni otitis prati i jak pulsirajući bol,zujanje u ušima ,neretko i oslabljen sluh .Kod odraslih upala srednjeg uha se leči najmanje 10 dana  i lekari najčešće prepisuju jače doze amoksicilina ili penicilina u obliku injekcija ,u slučaju visoke temperature prepisuje se brufen,panadol ali i analgetici za umirenje ukoliko se jave neugodni i nesnošljivi bolovi za koje se smatra da su jedni od najjačih uopšte.Simptomi se ubrzo po primeni odgovarajuće terapije povlače i bolest polako jenjava.Otorinolaringolog će vam najverovatnije preporučiti i ispiranje ušiju da bi se očistio ušni kanal od nakupljenog gnoja i nezaobilazne kapi za nos.Naravno i fitoterapija značajno može ublažiti tegobe o čemu će biti reči nešto kasnije..

SREDNJE UHO VRTOGLAVICA 

Vodeće mesto među takozvanim dečjim bolestima zauzima upala srednjeg uha, dela slušnog aparata koji se sastoji od šupljina ispunjenih vazduhom,a čine ga ušna duplja (Eustahijeva tuba), bubna opna i mastoidne ćelije. Ove šupljine obložene su sluzokožom koja je, u stvari, nastavak sluzokože ždrela, pa se zato upala srednjeg uha kod beba i male dece često nadovezuje na upalu grla i ždrela.Kod odraslih ali i dece zna doći i do poremećaja ravnoteže i vrtoglavice što je takođe jedan od simptoma,koji ume pratiti pomenutu infekciju,ovo obavezno napomenite vašem lekaru.

ŠTA UZROKUJE UPALU SREDNJEG UHA ?

Najčešći uzročnici zapaljenja srednjeg uha jesu virusi koji izazivaju infekciju gornjih disajnih puteva, nakon koje dolazi do nakupljanja tečnosti u Eustahijevoj tubi, čija sluzokoža otiče, pa tečnost ostaje zatvorena u srednjem uhu i izaziva zapaljenje. Posledica toga jeste bolni pritisak, koji, ukoliko se bolest ne leči, može izazvati pucanje bubne opne. Bakterije koje obično prate virusne ili alergijske reakcije brzo pronalaze put do toplog i vlažnog okruženja srednjeg uha, a najčešće su to pneumo-koke, koje, osim infekcije uha, izazivaju i upalu sinusa i pluća.Upala srednjeg uha je naročito prisutna među decom u toplim letnjim mesecima,kada mališani često borave na bazenima i drugim kupalištima,gde se vrlo lako inficiraju,vodite računa i o tome..

UPALA SREDNJEG UHA LEČENJE 

Pošto je upala srednjeg uha najčešće uzrokovana virusnim infekcijama, lečenje se sastoji od ublažavanja tegoba – primenjuju se lekovi koji će smanjiti otok Eustahijeve tube, antihistaminici (medikamenti protiv alergija), kao i sredstva protiv povišene temperature i bola (brufen ili paracetamol). Primena antibiotika indikovana je kada se posumnja ili dokaže prisustvo bakterija, a lečenje treba da traje deset dana. Međutim, bakterija pneumokoka ponekad stvara
odbrambeni enzim koji sprečava delovanje antibiotika. Zato se deci od druge godine koja imaju česte upale ušiju preporučuje vakcina protiv pneumokoke. Daje se u jednoj dozi, bez revakcine, i ne izaziva neželjene reakcije.

DA LI SE UPALA SREDNJEG UHA KOD DECE MOŽE LEČITI BEZ ANTIBIOTIKA 

Rezultati nedavne studije pokazuju da u lečenju upale uha nije uvek neophodna upotreba antibiotika. U opsežnoj studiji kod koje se upala srednjeg uha pratila kod 320 malih pacijenata  uzrasta od šest meseci do šest godina došlo se do interesantnih  rezultata.Deca koja su imala slabiju upalu uha bila su u grupi koja je dobila naziv „čekaj i vidi“, a druga grupa -ona s ozbiljnijom infekcijom odmah je podvrgnuta lečenju. U prvoj grupi bilo je 76 odsto dece koja su dobijala samo lekove protiv bolova, dok je ostatak ispitanika uzimao antibiotike. Nakon tri dana mališani su ponovo pregledani i kod  81 odsto dece iz prve grupe upala srednjeg uha  je nestala, dok je kod 19 odsto bila neophodna antibiotska terapija. U drugoj grupi infekcija je ostala kod 63 odsto dece, dok je 37 odsto slučajeva zahtevalo dalje lečenje. Ukupno četvoro dece bilo jepodvrgnuto hirurskoj intervenciji.Autori su zaključili daje metoda „čekaj i vidi“ bila odgovarajuća u više od 60 odsto ušnih infekcija te da se redovnom kontrolom mogu sprečiti različite komplikacije, zahvaljujući tome može se i drastično smanjiti upotreba lekova.

upala srednjeg uha

ANTIBIOTICI ZA UPALU UHA

Infekcija uha je i  najčešći razlog što deca piju antibiotike. Nažalost,sve više vrsta bakterija postaju rezistentne na tu vrstu lekova zbog toga što se previše često koriste. Zato stručnjaci smatraju da je neophodno skratiti listu zdravstvenih problema u čijem se lečenju primenjuju antibiotici.Preterana upotreba antibiotika, naročito hemomicina, dovela je do toga da ovaj izuzetno jak lek više ne deluje. Zato se savetuje roditeljima da ne žure lekaru. Potrebno je posmatrati dete bar 48 sati i za to vreme mu davati samo lekove protiv bolova. Ako se stanje ne popravi, tek tada se treba obratiti lekaru koji će propisati antibiotik „iz prvih redova“, to jest slabiji lek, ali u duploj dozi,jer je poznato da rezistentnost bakterija na antibiotike dovodi do toga da se upala srednjeg uha kod dece često vraća.

PREVENCIJA UPALE SREDNJEG UHA SA PRAVILNOM ISHRANOM 

Upala srednjeg uha nije nimalo bezazlena i svaki oblik njenog sprečavanja je dobrodošao.Za prevenciju upale nutricionisti preporučuju uzimanje vitamina A, C i cinka, a pošto alergije na hranu takode igraju važnu ulogu
u slučaju zapaljenja srednjeg uha,  neophodno je smanjiti upotrebu pšeničnih proizvoda i začina podjednako i kod dece i odraslih osoba. Isto tako, iz kuće treba eliminisati štetne materije (prašina, duvan)jer doprinose infekciji. Bolovi u ušima se mogu ublažiti uz svež sok od čuvarkuće,ali treba biti pažljiv i ne koristiti medikamente i priručna sredstva za ukapavanje u uho, posto u tom slučaju postoji rizik od kontraefekta,koji donosi nove komplikacije,što vam svakako nije potrebno.

UPALA SREDNJEG UHA PRIRODNO LEČENJE

Pored kapi za nos,ispiranja ušiju,antibiotika,analgetika,antihistaminika koje preporučuje zvanična medicina ,svakako se raspitajte i o prirodnim metodima lečenja i lekovitim biljnim pripravcima.Kako smo već pomenuli ranije,kombinovanje jednog sa drugim ,bez prethodnih konsultacija sa stručnim licem je najstrože zabranjeno i moguće je da napravite više štete nego koristi.Upala srednjeg uha nije neka bezazlena stvar ,već zahteva disciplinu i pravilan pristup u lečenju.Homeopatija se takođe uspešno nosi sa ovim problemom uz mnogobrojne homeopatske lekove i pripravke ,dok se za akupunkturu  zna da može gotovo trenutno da ukloni nesnosne bolove u ušima..

ČUVARKUĆA ZA UPALU UHA

Svež sok od  čuvarkuće se od pamtiveka koristi kao lek protiv upale uha i nagluvosti, naročito ako su oni posledica nakupljanja cerumena – žutog i čvrstog sekreta. Sok od čuvarkuće ga rastvara, što automatski dovodi do popuštanja pritiska u ušima. Ako vas ili vaše dete muče jaki bolovi u ušima, uzmite ga ali vrlo kratko, to će biti dovoljno da bolovi popuste, a zatim i potpuno isčeznu. Nekoliko listova čuvarkuće, prepolovite  i iscedite u uho ,ali samo par kapi soka.Tečnost u usnoj šupljini treba da stoji veoma malo,ali to će biti dovoljno da bol popusti, a vremenom će upala srednjeg uha potpuno da se zaleči..

ČAJ OD KAMILICE 

Ova biljka je provereno blagotvorna kod pomenutih tegoba ali i kod svih drugih upala kože,sluzokože pa tako i uha i oka.Uši se sapiraju sa blagim čajem a koriste se i oblozi.

PASULJ PROTIV BOLOVA U UŠIMA

Upala srednjeg uha se može lečiti i sa pola kilograma skuvanog pasulja.Sve što treba da uradite je da kad se pasulj dobro skuva ,skinete šerpu sa vatre,stavite levak ili kakvu cev na uho i inhalirate ga sa parom od pasulja.Zvuči malo šašavao priznaćete,ali ovo je proveren narodni recept .Najbolje je prekriti glavu i lonac sa povećim peškirom,da što više pare ostane unutra…

BELI LUK I MASLINOVO ULJE PROTIV BOLOVA U UŠIMA

Par kapi soka iz belog luka nakapajte na malo mlakog maslinovog ulja ,pa dobro promešajte .Pažljivo nakapajte koju kap u uši – nemojte preterati .Možete uzeti i parče gaze,nakapati u mešavinu  pa ga staviti u uši..Pored ovih prirodnih lekova kao veoma delotvoran se pokazao i čaj od hajdučke trave,topli oblozi od lista kupusa i kelja kao i mnogi drugi pripravci na bazi lekovitog bilja.

Sponzorisani linkovi:

One Response to upala srednjeg uha simptomi kod odraslih i dece

  1. Vladan каже:

    Za koliko dana prestaje ovaj nepodnošljivi bol ?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Nastavljajući koristiti stranice, pristajete na korišćenje kolačića Više informacija

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zatvori