Feature post image

Podizanje kapaka prirodnim putem bez operacije

Podizanje kapaka na prirodan način 

Ranije ste imali lep, vedar i mladalački pogled, a to se sad izgubilo jer su vam se pojavilu spušteni kapci. Izgledate kao da ste konstantno umorni ili bolesni. Sam pogled osobe mnogo govori o njenom zdravlju i psihičkom stanju, a svakako ne želite odati loš utisak. Srećom postoje prirodni načini za podizanje kapaka koji su izuzetno efektni i jeftini. Ako oni ne uspeju tu razni kozmetički tretmani.

Nastavite sa čitanjem i pružićemo vam sve opcije koje se tiču podizanja kapaka i njihovog prikrivanja šminkom. Pružićemo vam i iskustva žena koje su ovaj problem uspešno otklonile.

Spušteni kapci i glavni uzroci njihovog nastanka

Spušteni kapci se podjednako javljaju među muškarcima i ženama. To je istovremeno čest zdravstveni i estetski problem. Tako se na još jedan način dokazuje kako su lepota i zdravlje povezani. Ako ste dobrog zdravlja to će se svakako odraziti na vaš izgled i lepotu vašeg lica. U suprotnom slučaju izgledaćete umorno, nenaspavano i bolesno.

Kada se kapci spuste to bez rezerve pokazuje kako je i vaše zdravlje zapostavljeno. Uzrok tome su obično manji i lako rešivi problemi. Sa druge strane poluzatvorene oči ukazuju na ozbiljnije zdravstvene probleme koje ne možete rešiti bez pomoći stručnog lica.

Tako postoji više faktora koji utiču na spuštanje kapaka.

Prvi i osnovni je svakako starenje, koje ide ruku pod ruku sa gravitacijom. Prosto, godinama koža prirodno luči sve manje kolagena. A koža na kapcima je više puta tanja nego na čelu ili obrazima, pa će se prvi znaci starenja pojaviti upravo oko očiju. Koža kapaka se više ne obnavlja nego se opušta i počinje da teži na dole usled delovanja gravitacije. Ovo je ujedno i najčešći razlog zbog kog dolazi do ovog estetskog problema.

Još jedan razlog na koji vi ne možete preterano uticati jeste genetika. Ako vaši roditelji imaju prirodno spuštene kapke veća je mogućnost kako ćete i vi to naslediti. Genetski nasleđeni spušteni kapci se lako prepoznaju. Naime, imate ih od kad znate za sebe i nikakva prirodna sredstva vam tada ne mogu pomoći za podizanje kapaka.

Još neki razlozi zašto se kapci spuštaju

Možete imati ovaj problem sa kapcima i ukoliko ste mladi, a na to mogu uticati sledeći uzroci.

  • Neispavanost –  pokušajte spavati bar 7 sati, kako biste se odmorili, a ako ste u mogućnosti i više od toga. Kada je umor u pitanju spušteni kapci dolaze u kombinaciji sa ružnim podočnjacima.
  • Loša ishrana, kao i nezdrav životni stil, što podrazumeva pušenje i česta konzumacija alkohola mogu dovesti do opuštanja kože kapaka. Takođe, kolagen se ubrzano gubi i prilikom preteranog izlaganja suncu. Stoga poštedite vašu kožu lica kada je Sunce jako.
  • Razlog se može kriti i u ozbiljnijim zdravstvenim stanjima kao što je poremećen rad štitaste žlezde. Dakle, spušteni kapci mogu biti i simptom, ali kod ove bolesti oni nikad ne dolaze sami. Ako je uzrok štitna žlezda, primetićete oticanje u predelu vrata, naglo gubljenje ili dobijanje težine. Ako primetite bilo koji od pomenutih simptoma, javite se endokrinologu.

neoperativno podizanje kapaka

Kako podići kapke bez odlaska kod hirurga?

Na svu sreću postoje razni prirodni načini koji vam mogu pomoći u podizanju kapaka, a koji su jednako efektni kao bolne operacije.

Unapred napominjemo kako ovi prirodni načini ne pomažu u 100 odsto slučajeva. Naime, oni daju poboljšanja ako je uzrok spuštenih kapaka privremen i popravljiv, kao što je neispavanost ili manjak kolagena u koži. Ako se kapci spuštaju zbog težih bolesti, oni se neće povući dok god ne dobijete tačnu terapiju.

Miran san za dobro zdravlje

Mnogi nisu dovoljno naspavani zbog previše obaveza. Loš san se odmah primeti na licu, a njegovi dugoročni negativni efekti su spušteni kapci na očima. Izgled celog lica se poremeti kada niste dobro spavali, i zato je ovo i estetski problem.

Čoveku je obično potrebno oko osam sati sna da bi bio odmoran i potrudite se da to ispoštujete i planirajte obaveze u skladu sa tim. Nećete mnogo toga kvalitetnog uraditi ako ste malo spavali, a uz to nećete ni biti u svom najboljem izdanju.

Belanca za spuštene kapke

Recept:

Uzmite štapiće za uši. Jedan umočite u vodu i blagim trljanjem očistite predeo kapaka. Zatim razbijte jedno jaje, odvojite belance od žumanca. Nakon toga drugu stranu štapića stavite u žumance, dobro ga natopite i ona nanesite na kapak. Isto blago masirajte. Sačekajte dok se belance ne osuši i onda ga isperite toplom vodom.

Ponavljajte ovaj proces jednom dnevno, najbolje je neka to bude ujutro ili uveče. Videćete poboljšanje kroz par dana. Razlog za ovo prirodno i vrlo efikasno podizanje kapaka  je u tome što belance ima hranljive supstance. One će stimulisati lučenje kolagena u koži, što će kožu kapaka učiniti elastičnijom.

Čaj od kamilice za mladalački izgled

Ovaj čaj je izuzetno lekovit i poznat po tome što smanjuje oticanje u predelu kapaka.

Stavite kesice u vrelu vodu, a zatim na 15 minuta u zamrzivaču kako bi se aktiviriali sastojci. Prislonite kesice na oči i držite tako petnaestak minuta.

I ovu proceduru je potrebno ponavljati svakog dana kako bi imala efekta. Saznajte za šta je još dobar čaj od kamilice.

Kolutići krastavca otklanjaju umor sa očiju

Krastavci će otkloniti i podočnjake i pomoći će kad je u pitanju podizanje kapaka prirodnim putem. Verovatno ste već bar na filmovima videli kako žene stavljaju krastavce na oči, a možda sete i sami isprobali. Krastavac hidrira, ublažava iritacije i čini kožu kapaka ponovo elastičnom i mladom.

Priprema recepta:

Isecite krastavac na dva kolutića, a zatim ih dobro operite i prislonite na oči. Držite ih na očima između 10 i 15 minuta. Odmah ćete primetiti osveženje, a podizanje kapaka će doći kroz nekoliko dana.

Kesice zelenog čaja za prirodno zatezanje kapaka

Zeleni čaj je jedan od najboljih antioksidansa, koji su od pomoći za sveopšte zdravlje kao i za mladolikost. Oni mogu veoma brzo smanjiti otečenost kapka.

Sve što treba učiniti jeste da:

Kesice zelenog čaja ostavite u vreloj vodi dva minuta, a zatim ih prebacite u zamrzivač na 10 minuta. Prislonite kesice na oči i držite tako desetak minuta.

Isto tako možete tufere umočiti u topao čaj i prisloniti na kapke. Isto držite oko deset minuta. Samo pazite kako vam ne bi sam čaj upao u oči.

Led kao jednostavno rešenje za podizanje kapaka

Ako je uzrok za oticanje gornjih očnih kapaka i lica neispavanost i umor, to ćete lako rešiti.  Sve što trebate uraditi jeste da kockice leda prislonite na kapke. Naravno, nemojte led direktno stavljati na kožu, već ga umotajte u krpu.

Led efikasno smanjuje otoke i pomaže u regulisanju cirkulacije, a uz to je najjeftinije i najjednostavnije rešenje za problem sa kapcima.

Vežbe za podizanje kapaka

Spušteni kapci mogu imati brojne uzročnike, a najčešći je svakako starenje. Tada se oni ne mogu tako jednostavno odstraniti i za to će vam verovatno biti neophodna pomoć vežbi.

Postoje određene vežbe za podizanje kapaka koje možete raditi svakodnevno po par minuta i koje zaista pomažu u zatezanju kože lica.

Među prvima tu je svakako zogan masaža. Ona neće samo uticati na zatezanje očnih kapaka već će učiniti celo lice vidno mlađim. Razlog zašto je ona toliko delotvorna leži u tome što pokreti ove masaže podstiču protok limfe kroz lice. Ovo stimuliše lučenje kolagena što za rezultat ima podizanje kapaka bez operacije.

Prva vežba

Vežba koju možete praktikovati svakog dana a koja će sigurno pomoći zatezanju kože kapaka je sledeća: Podignite obrve najviše što možete i širom otvorite oči. Držite tako odvorene oči trideset sekundi. Ponovite postupak pet puta.

Druga vežba

Stavite jagodicu kažiprsta ispod obrva, pored oka, ka slepoočnici. Vršite blagi pritisak na to mesto. Zatežite kožu kapaka pokretima na gore i dole. Kada vučete na dole zažmurite i stegnite kapke što više možete. Raditi vežbu pet minuta.

Treća vežba

Ceo kažiprst stavite tačno ispod obrva i lagano vucite ka gore. Ponoviti postupak od 10 do 20 puta. Cilj svih ovih vežbi jeste razgibavanje kože kapaka. To će joj povratiti elastičnost i uticati na njihovo podizanje.

Koja je krema za podizanje očnih kapaka najdelotvornija?

Od krema za podizanje kapaka biće efikasne one koje se inače koriste za zatezanje bora na licu. One u svom sastavu imaju hijaluron koji se već prirodno nalazi u organizmu, ali koga starenjem organizam sve manje luči.

Savet plus: Kada kupujete kreme za kapke samo pazite na to da budu što blaže.

Koža kapaka je dosta tanja nego bilo gde drugde, te ne želite da je tretirate i bombardujete sa teškim hemikalijama. Stoga, najpre se raspitajte kod dermatologa ili kozmetičara koje su najblaže kreme za bore. Utrljavajte ih svake večeri u kožu kapaka. Tako će ona biti hidrirana i brže će se podići.

Nažalost na našem tržištu ne postoje kreme koje se prave specifično za podizanje kapaka, pa vam ne možemo preporučiti konkretan proizvod. Ipak, kreme za bore koje sadrže hijaluron i te kako mogu pomoći.

Trakice za podizanje kapaka od silikona

Jedno od najjednostavnijih rešenja za uklanjanje umornog izgleda sa lica jesu silikonske trakice za podizanje kapaka. One funkcionišu tako što se zalepe na kapke i time ih trenutno podižu i daju utisak otvorenog oka.

Prave se na bazi silikona, izuzetno su tanke i ne vide se kada se zalepe. Zato preko se preko njih možete slobodno šminkati. Dobro lepe i prijanjaju uz kožu te ne postoji mogućnost njihovog odlepljivanja.

Trenutno ne postoji jednostavnije kratkotrajno rešenje za problem sa spuštenim kapcima od ovog. Čim zalepite trakice oči će istog trenutka izgledati otvorenije i lepše. Neće biti ni traga od onog umornog izgleda.

Trakice se menjaju svekog dana, u nekim slučajevima i više puta dnevno ako nanesete drugačiju šminku ujutro i uveče. Neophodno je pre stavljanja traka očistiti kapke tonikom za lice ili micelarnom vodom. Možete ih slobodno koristiti svakog dana.

Trake za podizanje kapaka dolaze u pakovanju. U jednoj kutiji obično ima 64 trakica. U različitim su veličinama ponajviše u zavisnosti od veličine vašeg oka.

  • S je za male oči i blago spuštene kapke,
  • M srednje (koje će odgovarati većini žena).
  • L veličina trakica je idealna za muško oko ili veliko žensko bademasto.

Kod nas su slabo dostupne na tržištu i možete ih naći na internetu. Prodaju se na sajtu hilife po ceni od 2250 dinara. Za mnogo manje novce ove trakice se mogu naći i na Ali expresu, gde koštaju svega par dolara. Jedina mana je što ćete čekati bar mesec dana na dostavu paketa.

Loša stvar u vezi sa ovim trakicama jeste što one ne otklanjaju uzrok problema, već su privremeno rešenje. One neće pomoći u prirodnom podizanju kapaka, već stvaraju iluziju otvorenog oka.

Najbolja šminka za spuštene kapke

Kada su vam spušteni kapci baš lako uočljivi, tada vam može pomoći određena šminka. Naime vi možete šminkom postići takav vizuelni efekat koji će umanjiti vidljivost ovog stanja.

Najpre je potrebno da vas obavestimo kako se za podizanje kapaka šminkom ne bi ste trebale koristiti preterano jake boje. Takođe nije poželjno mnogo eksperimentisati sa svim ovim.

Nanošenje senke na oči 

Pre senke stavite prajmer koji će zadržati šminku na koži. Nakon toga, na donjem delu kapka, kod trepavica se nanosi svetla senka. Može biti bela, roze, ili najsvetlija nijansa bilo koje boje. Na prelazu kod preklapanja kapka nanesite srednje jaku boju. A tek na vrhu, ka obrvama uokvirite tamnijom bojom. Neka zadnji sloj bude što tamniji. Ujednačite sve boje kako se ne bi primetili nagli prelazi.

Kako našminkati sitne oči sa spuštenim kapcima?

Nipošto ne koristite ajlajner. On dodatno ističe prirodnu liniju oka, čime će vaš supšteni kapak još više doći u fokus. Zato izbegavajte stavljanje alajnera.

Kako se stavlja ajlajner na spuštene kapke?

Ako se, pak, osmelite da ga nanesete, stavljajte ga od sredine oka ka spoljašnjem kraju. Unutrašnji kraj oka, kod nosa, nemojte dirati. Ovakav efekat izdužuje oko i skreće pogled sa spuštenog kapka.

Maskara – što više to bolje

Maskara je vaš pravi saveznik kada je u pitanju podizanje kapaka šminkom. Izdužene trepavice će zaseniti vašu manu, zato nanesite što više maskare. Smokey eyes i maskara na trepavicama su idealna kombinacija za prikrivanje spuštenog kapka.

Koji je estetski tretman za korekciju kapaka najefektniji?

Danas mnoge žene žele izbeći operaciju i podići kapke bez bola i rezova. Jedna od takvih sve popularnijih metoda jeste neoperativna dinamička blefaroplastika gornjih kapaka. Ovaj postupak se radi pod lokalnom anestezijom. Cela procedura traje mnogo kraće nego tipična operacija i oporavak je znatno brži.

Blefaroplastika funkcioniše tako što se po višku kože prelazi elektrocidom. Jonizovani gas vrši pritisak na vlakna u koži i skraćuje ih. Tokom godina se vlakna u koži šire i opuštaju, a ovim postupkom se prekidaju čime se koža trenutno zateže.

Nakon tretmana imaćete sitne krastice ispod očiju, koje će zarasti za manje od nedelju dana. Posle toga se ni nakoj način neće videti da ste radili ovu intervenciju, a izgledaćete znatno bolje.

Mezoterapija je veoma efikasna kada je u pitanju zatezanje kože lica. Jednako dobro deluje i na podizanje kapaka. Samo se u taj predeo kože stavi nešto manje supstance, jer je tu koža jako tanka. Biće vam potrebno nekoliko tretmana kako bi ste videli prve rezultate.

Mezoterapija je jedan od sigurnih načina za podizanje kapaka bez operacije, s tim što ga morate ponavljati jednom godišnje jer će se brzo opustiti.

Sličan proces je i kod podizanje kapaka hijaluronom, koji veoma brzo zateže kožu.

Botoks možda jeste efikasno rešenje problema, ali i nije baš funkcionalan. Naime, za njega je poznato kako ukoči mišić u koji se ubrizga. Naime, kapak mora biti izuzetno pokretan kako biste bili u mogućnosti da zažmurite ne bismo vam baš preporučili podizanje kapaka botoksom. I pored toga, ovo se smatra jednim od brzih rešenja.

Kada je operacija spuštenih kapaka ipak neophodna

Kada je u pitanju podizanje kapaka operacija se treba izvršiti samo ako ne možete podići kapke na prirodan način. Prirodne metode mogu biti neuspešne ako je koža previše opuštena. Tada se radi takozvana blefaroplastika, hirurški zahvat.

Pravi se raz tamo gde je koža opuštena i ona se zateže, a zatim se ušiva. Ovo je prilično prost medicinski zahvat. Jedini problem može biti oporavak, jer se mogu javiti masnice ispod oka, infekcije, i otežano treptanje tokom zarastanja.

Koliko traje oporavak nakon operacije kapaka?

Potpuni oporavak traje oko 3 meseca. Za to vreme ćete sami čistiti ranu od operacije i kapati veštačke suze u oko. One će vam tokom oporavka biti neophodne jer će se oko prilično lako sušiti. Biće prilično nezgodno to što u početku nećete moći zatvoriti kapak do kraja.

Neprijatno je i samo spavanje sa operisanim kapcima. Preporučujemo vam nošenje noćne maske kako biste zaštitili oči.

Mere opreza kod podizanja kapaka

Iako će operacija rešiti vaš problem na duže staze mi je ipak ne preporučujemo, baš zbog mukotrpnog procesa kroz koj morate proći. Osim toga nije ni sigurno hoćete li biti zadovoljni rezultatima same operacije za podizanje kapka.

Naime, kada se napravi rez, može doći do poremećaja prirodne linije oka. Kada rana zaraste oblik vašeg kapka može biti drugačiji nego kao što ste navikli ili želeli. Razlog je taj što se običnim rezom ne može kontrolisati celokupan ishod operacije. Koža kapaka je užasno tanka, osetljiva i to je čini nepredvidljivom.

Dakle, osim što je bolna operacija kapka vam može napraviti više štete nego koristi. Zato vam preporučujemo neke druge metode zatezanje kože kapka, kao što su neoperativna dinamička bleferoplastika, mezoterapija ili vežbe za kapke koje nisu tako invazivne.

Korekcija kapaka iskustva korisnica

Ja sama ne bih verovala da mi je neko rekao kako se podizanje kapaka može vršiti uz pomoć belanca. Naišla sam na internetu recept i iskustva su mi odlična. Utrljam belance štapićem za uši domalim prstom i posle isperem mlakom vodom.

Pristalica sam prirodne kozmetike i nisam htela stavljati hemijske preparate na kožu lica. Zato sam i tražila rešenja u alternativnoj medicini. Meni je uspelo, ali morala sam biti uporna, trebalo je oko mesec i po dana da vidim primetne rezultate.

Mirjana 35

Zbog posla i drugih obaveza ostajala sam večito neispavana, što je uzrokovalo prerano starenje. Već u četrdesetima sam izgledala kao starica. Koža se spustila, pojavile su se bore, a to se desilo i sa mojim kapcima. To me je baš pogodilo jer su lepe krupne oči bile moj najveći adut, a sad nisam ih mogla ni skroz otvoriti.

Skupljala sam novce i probala tretman sa jonizovanim gasom, preporučila mi ga je prijateljica koja je to probala. Njena iskustva su bila dobra. A posle dva tretmana i moje oči su izgledale mlado, kapci su se podigli. Sada čekam još da uštedim kako bih otišla i na mezoterapiju, cilj mi je potpuno podmlađivanje.

Zorica 44

Cene usluge podizanja kapaka u Srbiji

Kod podizanja kapaka cena može jako varirati. Od par stotina dinara za prirodne preparate do više hiljada evra, sve zavisi od načina na koji se odlučite.

Laserka operacija kapaka definitivno nije jeftina. Kada je u pitanju ovaj zahvat nemojte štedeti, jer se u ceni ogleda kvalitet. Alt Esetic nudi ovu uslugu po ceni od 600 do 2000 evra, sve zavisi kakvi su vam tretmani potrebni.

Korekcija kapaka gornjih ili donjih u zavisnosti od spuštanja kože se kreće između 600 i 1500 evra. Dok je za samu operaciju potrebno izdvojiti oko 2000 evra.

Botox košta oko 250 evra, a mezoterapija za lice je oko 90 evra po tretmanu (a trebaće vam od 4 do 8 tretmana).

Ako koristite blage kreme za zatezanje kože, one koštaju od 1000 do 5000 dinara.

Prirodni načini podizanja kapaka su znatno jeftiniji, ali morate biti dosta uporni i redovni kako biste uspeli. Kozmetički saloni i klinike imaju znatno efektnija i brža rešenja koja koštaju mnogo više. Na vama je odluka koji vam način podizanja kapaka najviše odgovara.

Sponzorisani linkovi:
f