Feature post image

Preuranjeni pubertet kod devojčica i dečaka prvi simptomi

Kako prepoznati preuranjeni pubertet kod devojčica i dečaka

Na prerani ulazak u svet odraslih ukazuje nekoliko znakova karakterističnih za pubertet kod devojčica, koji se javljaju čak pre osme godine, dok se kod dečaka umeju javiti određene manifestacije nešto pre devetog rođendana.Ukoliko žensko dete dobije menstruaciju kada joj još vreme nije, ili se jave uvećani testisi kod malih dečaka, to može ukazivati na preuranjeni pubertet.

Ako ste i sami roditelj, te imate u kući malog školarca pomenutog uzrasta, svakako vam preporučujemo da se zadržite na ovom tekstu, jer će vam umogome koristiti i pomoći.

Koji su simptomi preranog polnog sazrevanja dece

Znakovi i simptomi preranog sazrevanja jesu identični sa manifestacijom pravog fiziološkog puberteta, ali sa značajnom razlikom jer preuranjeni pubertet kod devojčica nastaje mnogo ranije nego što je to uobičajeno, čak pre osme godine, dok se kod dečaka može javiti pre devete.

Pojava prve menstruacije pre devete godine predstavlja značajan kriterijum za dijagnozu preranog polnog sazrevanja. Ipak, da bi se definisao preuranjeni pubertet, jedna činjenica itekako otežava celu stvar, A ona nas upozorava da i kod zdrave dece postoje veoma velike razlike kada je reč o uzrastu u kom nastaje pubertet,što je posledica nedovoljno poznatih genetskih činilaca, kao i uticaja sredine.

Kod 95 procenata zdravih devojčica pubertet počinje između 8,5 i 13 godina – porastom dojki, pojavom stidnih dlačica, kao i malja ispod pazuha. One se mogu pojaviti pre, istovremeno ili posle porasta dojki, dok prva menstruacija (menarha) nastupa u proseku dve godine kasnije, između 12,5 i 14,5 godina.

S druge strane, pubertet kod dečaka najčešće počinje između 9,5 i 13,5 godina – uvećanjem testisa. Rast penisa, skrotuma i pojava stidne kosmatosti najčešće se uočava godinu dana kasnije.

Treba reći i to da je preuranjeni pubertet od devojčica značajno češći nego kod dečaka (odnos je 23:1).

Kako se postavlja dijagnoza preranog seksualnog sazrevanja?

Svakom detetu kod kog postoji sumnja da je nastupio preuranjeni pubertet, neophodno je precizno izmeriti telesnu visinu, proceniti stadijum pubertetskog razvoja, uraditi radiografiju leve šake i područja u cilju određivanja koštane zrelosti, kao i nivo hormona, odnosno FSH (folikulostimulišu hormon) i LH (luteinizujući hormon) i nivo estradiola kod devojčica, a kod dečaka nivo testosterona. Osim toga, neophodno je da se uradi ultrazvučni pregled abdomena, a kod devojčica i ultrazvučni pregled unutrašnjih genitalija.

preuranjeni pubertet kod devojčica

Prerano polno sazrevanje se može klasifikovati u dve osnovne kategorije a to su: lažni i pravi preuranjeni pubertet.

Lažno prerano sazrevanje odlikuje se razvojem sekundarnih polnih odlika usled lučenja polnih hormona iz gonada (jajnika ili testisa), ili usled lučenja polnih hormona iz nadbubrežnih žlezda. Najčešći uzrok lažnog preranog
puberteta devojčica jeste funkcionalna cista ovarijuma. Mehanizam nastanka nije poznat. Najčešće se spontano povlači, a ponekad je potrebno i hirurško lečenje.

Lažni preuranjeni pubertet kod devojčica može nastati i usled zadesne ingestije estrogena (kontraceptivna pilula), ili upotrebe nekih kozmetičkih preparata sa snažnim estrogenim dejstvom. (razne kreme za depilaciju i sl.)

Pravi oblik je potpuno drugačiji i prouzrokovan je aktivacijom hipotalamo-hipofizno-gonadne osovine, dok su u slučaju lažnog simptomi u stvari posledica nekih drugih zdravstvenih stanja, poput neretko i ciste na jajniku.

Koji su najčeći uzroci nastanka ranog puberteta

Kod 90 procenata devojčica s pravom preuranjenim sazrevanjem uzrok je nepoznat, reč je o takozvanom idiopatskom preranom puberetu. Kod više od 70 procenata dečaka uzrok je tumor CNS-a (centralnog nervnog sistema).

Za razliku od dečaka, kod devojčica se intrakranijalni tumor (tumor u lobanjskoj jami) opisuje kao uzrok preranog puberteta u manje od deset odsto slučajeva. Kod male dece sa pomenutim znacima češće se otkrivaju tumori CNS-a nego kod onih starijeg uzrasta.

Razlike u početku fiziološkog puberteta postoje između pojedine dece iste porodice, dece istog etničkog porekla, a posebno su izražene između pripadnika različitih etničkih grupa.

Kada govorimo o  poremećaju kakav je preuranjeni pubertet, pretpostavlja se da genetski činioci mogu imati uticaj na njegov nastanak, ali oni još uvek nisu dovoljno istraženi do današnjih dana.

Koliki je uticaj nezdrave ishrane 

Uticaji faktora spoljašnje sredine ogledaju se na svima nama, pa je svakako u tom smislu nesumnjiv i uticaj savremenog načina ishrane. Međutim, koliko taj faktor utiče na preuranjeni pubertet kod dece još uvek je nedovoljno ispitano.

Koji su još zdravstveni rizici od preranog puberteta

Bez obzira na etiologiju, to jest uzroke ovog poremećaja, kod dece oba pola ubrzani su linearni rast i koštano sazrevanje, ukoliko se dijagnostikuje preuranjeni pubertet. Ubrzano koštano sazrevanje kao posledicu ima prerani prestanak rasta i stoga veoma nizak rast u odraslom dobu.

Za razliku od uznapredovalog telesnog rasta, mentalni razvoj je u skladu s hronološkim uzrastom, lako prerani razvoj dojki, maljavost u području pazuha i stidnice, kao i pojava menstruacije kod devojčica, odnosno porast libida kod dečaka, mogu biti uzrok emocionalne nestabilnosti, ozbiljniji psihički problemi vrlo su retki u tom uzrastu.

S druge strane, nažalost, devojčice u preranom pubertetu mogu biti žrtve seksualnog zlostavljanja veoma rano, a pri tome ne treba zanemariti ni rizik od polno prenosivih bolesti i trudnoće, o kojima same ne znaju puno, već neophodnu edukaciju dobijaju tek koju godinu kasnije u školama.

Takođe, preuranjeni pubertet kod dečaka, se ponekad manifestuje agresivnom ponašanjem prema svojim vršnjacima, ali i mlađoj deci, i odraslima – usled visokog nivoa testosterona.

Kakva se terapija medikamentima preduzima za lečenje

Ciljevi lečenja jesu na prvom mestu identifikacija i lečenje intrakranijalnih lezija, zaustavljanje daljeg polnog sazrevanja, pružanje adekvatne psihološke podrške i sprečavanje potencijalnog seksualnog zlostavljanja na vreme, pa samim tim i neželjene trudnoće.

Danas najveći značaj u medikamentoznom lečenju pravog preranog puberteta imaju sintetski GnRh agonisti, lekovi koji suzbijaju pomenute simptome i koji se primenjuju svakih 28 dana u obliku intramuskularnih injekcija.

Naravno, i psihološka podrška je veoma važna ukoliko se rani pubertet kod vašeg deteta javi, uz obavezno stručno objašnjenje prirode poremećaja, jer je ono od ključnog značaja i za decu i roditelje koji zajednički prolaze kroz ovaj buran period. Njega karakteriše poprilično agresivno ponašanje, tako da povedete računa o svemu.

Ukoliko je preuranjeni pubertet kod devojčica i dečaka samo parcijalnog oblika, tada nije potrebno nikakvo lečenje. Najčešće je reč je o tkz. izolovanoj preranoj telarhi (rast grudi kod devojčica) i izolovanoj preranoj pubarhi (stidna dlakavost).

Kod telarhe uočava se samo porast žlezdanog tkiva dojki, bez drugih znakova puberteta. Viđa se kod devojčica tokom prve dve godine života i najčešće se spontano povlači do treće godine.

Izolovana prerana pubarha označava pojavu stidnih dlačica kod devojčica pre osme, odnosno kod dečaka pre devete godine, bez drugih znakova puberteta.

Važna napomena: Brazilska depilacija prepona, pa i same vagine (koja je postala svojevrsni modni trend), kao i svaka druga u ovako ranom periodu života nikako nije preporučljiva. Ovo će vam potvrditi brojni kozmetičari i dermatolozi, stoga ukoliko je kod vaše devojčice nastupio preuranjeni pubertet, obavezno je odgovorite od toga.

Sponzorisani linkovi:
f