Feature post image

Bolest spavanja narkolepsija simptomi i terapija

Šta je narkolepsija i kako se leči

Narkolepsija je poremećaj centralnog nervnog sistema koji umnogome narušava kvalitet života, lako je ova bolest spavanja neizlečiva, neke biljke mogu ublažiti simptome. Među njih se svakako ubraja kao najpoznatija kava-kava, o kojoj će biti nešto više reči u nastavku članka.

Hronični poremećaj koji se manifestuje neodoljivom potrebom za snom naziva se narkolepsija i javlja se tokom dana u različitim intervalima, a neizostavno završava višeminutnim spavanjem gde god da se osoba zatekne. Neretko je praćena trenutnim gubitkom mišićnog tonusa, što uzrokuje ispadanje predmeta iz ruku, klecanje kolena pa čak i padanje, dok se ponekad prilikom buđenja javljaju halucinacije.

Koji su najčešći simptomi narkolepsije

Prve znake i simptome oboljenja treba shvatiti vrlo ozbiljno i odmah potražili lekarsku pomoć kako bi se što ranije započelo adekvatno lečenje. Pošto se dešava da bolesnik dnevno ima i po šest napada spavanja koji ponekad traju i do 20 minuta, kvalitet života i radna sposobnost obolelog od narkolepsije drastično opadaju.

Osim toga, narkoleptičar se može vrlo često naći u situacijama koje mu ugrožavaju život, naročito prilikom upravljanja motornim vozilima, koje predstavljaju velik rizik.

Napadi spavanja javljaju se pri hodanju, vožnji, konzumiranju hrane, tokom posla, razgovora i svih drugih dnevnih aktivnosti.  Osoba se u takvim situacijama vrlo lako može probuditi.

Šta karakteriše bolest spavanja

Mišićna slabost (katapleksija) – najčešće je uzrokovana jakom emocijom poput smeha, ljutnje, iznenađenja, pa čak i orgazma. Može biti generalizovana, ali i lokalizovana na licu ili u nogama, potpuna ili blaga. oboleli je obično svestan za vreme napada.

Hipnagogne halucinacije – bolest narkolepsija je karakteristična po njima, a reč je o živopisnim, često zastrašujućim doživljajima nalik snu koji se najčešće pojavljuju kada bolesnik tone u san ili prilikom buđenja.

Hipnagogna paraliza – napad nepokretnosti koji se javlja paralelno sa halucinacijama. Paraliza u snu privremena je nemogućnost govora ili pokreta pri buđenju ili, rede, kada bolesnik tone u san. Može potrajati od nekoliko sekundi do nekoliko minuta. Iako je iskustvo često uznemirujuće, ovo stanje nije opasno.

Kada se javlja nekontrolisana potreba za spavanjem

Bolest narkolepsija obično nastaje u dvadesetim godinama života i reč je o genetskom poremećaju uzrokovanom gubitkom ćelija koje sadrže protein hipokretin – (oreksin), a nalaze se u hipotalamusu. Procenjuje se da u svetu čak tri miliona ljudi boluje od ovog oboljenja, dok je u Srbiji registrovano oko 5.000 bolesnika.

Stručnjaci upozoravaju na činjenicu da se narkoleptičari često suočavaju sa nerazumevanjem porodice i okruženja, da ostaju bez posla, da bivaju izolovani od društva. Zbog slabe informisanosti o ovoj bolesti, od pre nekoliko godina obeležava se Evropski dan borbe protiv narkolepsije.

koji su prvi narkolepsija simptomi

Narkolepsija je poremećaj centralnog nervnog sistema čiji mehanizam nastanka još uvek nije precizno razjašnjen. Prema najnovijim otkrićima, reč je o abnormalnoj strukturi i funkcionisanju određene grupe nervnih ćelija (hypocretin neuroni) u delu mozga – hipotalamusu, koje lučeći određene hemikalije prenose poruke drugim ćelijama.

Naučnici smatraju da narkolepsiju uzrokuje poremećaj u sastavu tih hemikalija, a on može biti i genetskog porekla. Smatra se da srodnici narkoleptičara mogu imati više sklonosti za razvoj bolesti ili povezanih abnormalnosti spavanja, kao što su povećana dnevna pospanost, ubrzavanje REM faze spavanja…

Novija istraživanja, sprovedena u Kini, upućuju na delovanje infekcije virusom influence, prvenstveno H1N1, kao okidača za razvoj bolesti kakva je narkolepsija.

Kako se pravilno postavlja dijagnoza 

Multiple Sleep LatencyTest (MSLT) i procena prema Epvortovoj skali pospanosti, standardni su testovi za dijagnostikovanje poremećaja kao što je narkolepsija, ali i drugih oboljenja. Prilikom testiranja oboleli vrlo brzo zaspu, rano ulaze u REM fazu sna i bude se tokom noći.

Pomoću polisomnografije mogu se otkriti i ostali poremećaji spavanja koji uzrokuju preteranu pospanost tokom dana. Registruje se vreme potrebno da se dostignu različiti nivoi sna, kao i brzina nastupanja REM faze.

Epvortova lestvica pospanosti kratki je upitnik kojim se detektuju poremećaji spavanja, u kojem svakako prednjači narkolepsija.

Bolest spavanja može se eliminisati i ishranom

Neka istraživanja pokazala su da belančevine itekako utiču na stepen naše budnosti. Prema rezultatima ovih studija, nivo energije koji nas drži budnim, zavisi od oreksinskih ćelija zaduženih za lučnje supstance koja stimulativno deluje na mozak a čiji nepravilan rad uzrokuje poremećaje spavanja kao što je narkolepsija, ali i povećanje telesne težine.

Nakon obimnih analiza, naučnici su zaključili da amino-kiseline koje nastaju razlaganjem belančevina dodatno stimulišu oreksinske ćelije i to mnogo više nod bilo kojeg drugog nutrijenta, uključujući i šećer.

Stoga treba jesti i biljne i životinjske belančevine, a prednost dati nemasnom mesu, mladom siru i jogurtu, jajima, pasulju, soji, sočivu i koštunjavim plodovima.

Iz ishrane je neophodno izbaciti slaninu, šunku, viršle, kobasice, pavlaku, masne sireve, mast, prženu i pohovanu hranu, žumanca, slane grickalice, torte i kolače…

Lagana fizička aktivnost na otvorenom je obavezna

Osobe koje boluju od oboljenja kakvo je narkolepsija, moraju da usvoje određeni način života, da redovno spavaju po podne, da izbegavaju monotone radnje i poslove, pretople prostorije i utopljavanje uopšte, te da svakodnevno vežbaju jer to podstiče budnost i podiže energiju.

Svež vazduh takođe razbuđuje, pa je fizička aktivnost na otvorenom odličan stimulans za sve koji se suočavaju sa narkolepsijom.

Kako se razbuditi za učenje prirodnim putem

Narkolepsija je poremećaj spavanja, koji itekako utiče na koncentraciju i pažnju, kako najčešće pogađa osobe u dvadesetim godinama. Upravo zbog toga studenti spadaju u jednu od najugroženijih kategorija, ako ste se prepoznali u ovome – ne sekirajte se, jer fitoterapija ima rešenje za ovaj problem. Pripremili smo vam nekoliko odličnih recepata i korisnih saveta, koji su potpuno prirodni, pa krenimo redom…

Napravite čaj od ruzmarina ako vam se stalno spava

  • Ovaj topli napitak odlično razbuđuje, a u kombinaciji sa kupkom od ružmarina efekat je još bolji. I čaj i kupku treba koristiti u jutarnjim satima ili tokom dana, a nikako noću jer mogu izazvati nesanicu.

Biljka koja smiruje a ne uspavljuje

Idealan izbor je biljka kava-kava koja može da se koristi i tokom dana jer održava budnost, ali i noću pošto deluje umirujuće i obezbeđuje kvalitetan san, što je neophodno upravo osobama koje boluju od narkolepsije.

Od korena kava-kave priprema se čaj, ali može se žvakati ili uzimati u obliku kapsula. Ova biljka ne sme da se koristi bez konsultacije sa stručnim licem, jer se ne savetuje osobama koje boluju od depresije i onima koje uzimaju antidepresive, antipsihotike i barbuturate.

Popularna guarana za brzo razbuđivanje

Sadrži kofein i druge alkaloide – teobromin i teofilin, pa se koristi za stimulaciju centralnog nervnog sistema, ubrzava metabolizam i deluje kao diuretik. Dakle, guarana ima sposobnost da razbudi, ali je treba umereno koristiti i to u obliku prirodnih napitaka. Nije preporučljivo konzumirati je kasno po podne kako ne bi poremetila noćni san.

Jedite začinjenu hranu

Konzumiranjem začinjene hrane podićićete telesnu temperaturu i smanjiti ukupan broj sati koje provodite spavajući, potvrdile su brojne studije. Dokazano je da ovakva hrana trenutno razbuđuje i ukoliko vam je dijagnostikovana narkolepsija ili vam se samo stalno spava, svakako je češće koristite.

Sponzorisani linkovi:
f