Feature post image

Prirodni lek za promuklost grla (disfonija)

Promuklost grla ili disfonija, predstavlja neprijatnu ogrubelost, smanjenje jačine, a ponekad i gubitak glasa (afonija). Prilikom govora, glasne žice se približavaju jedna ka drugoj.  Tada vazduh koji pri tom izlazi iz pluća izaziva njihovo vibriranje, što proizvodi zvuk koji čujemo.

Ako je iz nekog razloga onemogućeno potpuno približavanje naših glasnica, dolazi do promene glasa. Koji su uzroci promuklosti i kako ovaj problem lečiti prirodnim putem saznajte u nastavku članka..

Ovo je najbolji sirup protiv kašlja, trebaće vam samo 3 sastojka (VIDEO)

PROMUKLOST GRLA UZROCI 

Za ovaj poremećaj odgovorni su brojni uzročnici kao što su grip i prehlada, akutni laringitis (upala grla) i faringitis (upala grkljana). Konzumiranje hladnih i gaziranih napitaka, pevanje, glasan govor, čest boravak u zadimljenim i prašnjavim prostorijama.

Promuklost grla se u većini slučajeva lako leči i prolazi za nekoliko dana. U terapiju obavezno treba uključiti čajeve i obloge.

Ukoliko ova tegoba potraje duže od nekoliko nedelja to je razlog za zabrinutost. Ako su česte situacije da se na trenutke gubi glas,te se javljaju bolovi i grebanje u grlu i to pri uobičajenom govoru ili postoje poteškoće sa gutanjem pljuvačke, obavezno se trebate javiti ORL specijalisti.

Hronična promuklost kod dece i odraslih, može biti uzrokovana i zbog oslabljenih glasnica, kao i njihovim čestim upalama. Iako retko, za promuklost kod odraslih,uzročnik može biti i tumor glasnih žica i grkljana. Ove bolesti su veoma teške i kompleksne.

Kod starijih osoba promukao glas može biti uzrokovan i zbog želučanog refluksa. Tada se putem jednjaka vraća želučana kiselina koja dodatno iritira naše glasnice.

PROMUKLOST GRLA LEČENJE

Za promuklost grla je veoma važno da nam sluzokoža bude konstantno vlažna. Ne smemo nikako dozvoliti da se grlo sasuši. To se postiže konzumiranjem tečnosti u većim količinama (najmanje 6 čaša bezalkoholnih i negaziranih napitaka dnevno) i vlaženjem vazduha.

Potrebno je „odmarati“ glas, izbegavati nagle promene temperature, pušenje cigareta i boravak u jako zadimljenim prostorijama.

Čim primetite promukao glas, prestanite sa pevanjem, dovikivanjem i glasnim pričanjem. Tako ćete samo dodatno pogoršati vaš problem.

Savetuje se unos namirnica bogatih folnom kiselinom, vitaminima A, B, C, D i E, flavonoidima, gvožđem, magnezijumom i cinkom. Izbegavanje ljutih i jako začinjenih jela, kafe, alkohola i rafinisanih ugljenih hidrata, koji su naročito štetni.

Preporučljivo je da bar jednom dnevno pojedete čen od belog luka.

Ukoliko promuklost grla traje duže od dve nedelje ili ako nastupi potpuni gubitak glasa, tada vam je svakako neophodan i odlazak kod stručnog lica – otorinolaringologa. Postoji mogućnost da se radi o težem oboljenju grla, kada se trebaju napraviti detaljne medicinske pretrage.

PRIRODNI LEK ZA PROMUKLOST GRLA 

Kao izvanredan prirodni lek protiv promuklosti i pravi rudnik vitamina preporučuje se crna ribizla.Ona sadrži velike količine vitamina C, snažnog i izuzetnog antioksidansa koji sprečava nastanak velikog broja infekcija, ali i mnogih drugih oboljenja. Bogata je sa vitaminima B1, PP i karotenom, kao i gvožđem,kalijumom,limunskom,jabukovom i drugim organskim kiselinama, pektinom, taninom i voćnim šećerom (do 16%). Fitoncidi iz crne ribizle odlično deluju na stafilokoke, dok se kod vodene tinktura od crne ribizle čak za deset puta uvećava antibakterijske aktivnost tetraciklina, biomicina ,penicilina, i drugih antibiotika.promuklost grla lecenje

Čaj od crne ribizle recept :

  • Izgnječite kašiku suvih bobica od ribizli, prelijte sa 3 decilitra hladne vode, kratko prokuvajte i odmah sklonite sa šporeta. Ostavite poklopljeno do desetak minuta, zatim tečnost dobro procedite i zasladite sa kafenom kašičicom domaćeg meda.Ribizlin čaj se pije dok je još topao, dva do četiri puta tokom dana.

Ova kiselo-slatka bobica izuzetna je multivitaminska pilula i energetska bomba, koja će smiriti upale,ojačati imunitet i nerve, a ublažiće i sve nastale probleme sa glasnim žicama među kojima prednjači promuklost grla .

KAKO IZLEČITI PROMUKLOST GRLA LEKOVITIM ČAJEVIMA 

Napici koje treba da konzumirate da biste ublažili promukao glas , trebali bi i da umiruju kašalj, jer prisustvo sekreta u grlu, takođe može izazvati promuklost pa čak i gubitak glasa na duži period .

  • Čaj od crnog luka protiv promuklosti : Presecite na četiri dela veću glavicu od crnog luka (obavezno sa ljuskom) i ostavite da odstoji u provreloj vodi oko deset minuta. Nakon toga čaj od crnog luka procedite i popijte dok je još topao.
  • Čaj od crnog sleza: Dve kafene kašičice usitnjenog suvog korena od crnog sleza preljte sa 2,5 decilitra proključale vode, ostavite ga poklopljeno desetak minuta da stoji , pa zasladite domaćim medom. Ovaj napitak je najbolje piti dva do tri puta u toku dana,ne više od toga.
  • Čaj od semenki lana protiv promuklosti : Dve kašičice lanenih semenki prelijte sa hladnom vodom,poklopite i pustite da odstoji najmanje pola sata uz povremeno lagano mešanje. Čaj od lanenih semenki procedite, lagano zagrejte i nakon toga popiijte toplo. Uzimajte od dve do pet šolja ovog čaja tokom dana i značajno ćete ublažiti promuklost grla .

Preporučujemo članak : kako ojačati imunitet kod kuće.

Sponzorisani linkovi:
f