Feature post image

Rak prostate simptomi ishrana i lečenje

Rak prostate najčešće se javlja u poznijoj životnoj dobi, veoma retko pre četrdeset pete godine života,a smatra se da su nepravilna ishrana i genetske predispozicije glavni faktori rizika za nastanak bolesti. Spada u drugo najčešće maligno oboljenje,koja pogađa mušku populaciju, a ako se otkrije na vreme karcinom prostate je potpuno izlečiv.

Zato su redovne kontrole nakon pedesete godine života i zdrava ishrana najbolja preventiva.Pored zvanične terapije od pomoći svakako mogu biti i pripravci od lekovitog bilja,o kojima će biti reči u ovom članku..

Otkrijte kako se pravi najmoćniji prirodni lek za prostatu od samo 3 sastojka (VIDEO)

RAK PROSTATE SIMPTOMI

U ranom stadijumu, simptomi raka prostate se gotovo nikad ne javljaju. To važi podjednako i za benigni i maligni oblik oboljenja. Prvi znaci bolesti javljaju se tek nakon što se tumor značajno poveća i počinje da vrši pritisak preko mokraćnog kanala na prostatu. Tada se kod obolelog javlja učestalo mokrenje i to naročito noćno mokrenje, zatim bolovi prilikom uriniranja,česta je i pojava krvi u mokraći, bolna ejakulacija, impotencija, bolovi u donjem delu leđa, kostobolja, bol u penisu i groznica.

Rak prostate u većini slučajeva formira se u spoljašnjem delu muške polne žlezde, a pretpostavlja se da mu prethode bakterijski prostatitis i neke virusne infekcije (virus herpesa, humani papiloma virus, citomegalovirus).

U slučaju pojave ovih simptoma i znakova bolesti,obavezno se obratite urologu, kako bi na vreme obavio sve neophodne pretrage, laboratoriju i snimanja te vam na vreme postavio dijagnozu i krenuo sa adekvatnom terapijom. Od velikog je značaja za ishod izlečenja upravo ovo o čemu pišemo.

Naime, na Balkanu je sa ovim stvarima i dalje situacija dosta loša, prvenstveno zbog mentaliteta muške populacije, koji se lekaru u većini slučajeva javljaju  tek onda, kada su simptomi žestoki, bolovi jaki i kada je bolest uzela maha. Ovo nije slučaj samo kod karcinoma prostate, već je takva situacija manje-više u svemu. Krajnje je vreme da se svest o ličnom zdravlju,zdravoj ishrani i preventivi promeni.

KARCINOM PROSTATE LEČENJE I TERAPIJA

Terapija za rak prostate najviše zavisi od stadijuma oboljenja i životne dobi obolelog.Jedan od postupaka koji se primenjuje je radikalna prostatektomija pri kojem se odstranjuje hirurškim putem cela žlezda i deo mokraćne cevi(uretre),a nakon nje se nastavlja radioterapija (zračenje) i hormonska terapija (koja je i standardna procedura).

Karcinom prostate spada u maligne tumore koji je drugi po učestalosti kod muške populacije.Ako se simptomi raka prostate otkriju na vreme ,tj. u  ranijim stadijumima oboljenja,uspešnost izlečenja je veoma visoka čak do 98 odsto. Stoga je najvažnija preventiva i redovne kotrole kod urologa,nakon pedesete godine života.Pod „redovno“ smatra se da je potrebno najmanje jedanput godišnje uraditi digitorektalni pregled prostate ,pri čemu se određuju vrednosti PSA(prostata spec.antigena) u krvi.Na ovaj način se svaki problem puno efikasnije rešava – uvećana prostata,prostatitis pa i maligni tumor.rak prostate simptomi

Rak prostate metastaze na kostima – u odmaklim stadijumima bolesti,koštane metastaze su najčešće i to u predelu karlice i pršljenova,nekad su metastazama zahvaćene i jetra i pluća,a kod najtežih komplikacija zahvataju i centralni nervni sistem.Analiza vrednosti i PSA nalaz, zasad jedini test za utvrđivanje kancera prostate, ima prilično krupne nedostatke:povišene vrednosti mogu, ali i ne moraju, ukazivati na rak prostate, ukoliko postoji, nije sigurno da će se tumor razvijati i širiti, a dalje ispitivanje biopsijom može i ne mora uzrokovati komplikacije.

Najnovija neinvazivna metoda – PSI indeks zdravlja prostate – trebalo bi da zameni PSA test ili da se primeni nakon njega (ako su rezultati problematični). PSI testom se proveravaju proteinski markeri u krvi, koji omogućavaju precizniju dijagnozu i smanjuju potrebu za izvođenjem biopsije za 31%.

ISHRANA KOD RAKA PROSTATE

Nutricionisti svim osobama koje imaju određenih problema sa prostatom svetuju da maksimalno izbegavaju masna mesa,mlečne proizvode sa visokim procentima masnoća i naročito sva pržena jela.Ovo nije dobra preventiva samo za rak prostate,već i za sva druga oboljenja bila ona maligna,hronična ili kakva god.Pridružimo ovoj grupi namirnica i svu industrijsku hranu i učinili ste velik korak za vaše zdravlje. Takođe važno je ograničiti dnevne količine mesa(piletine ili ribe) na porcije od najviše 100 grama po obroku.  Obavezno mesa pripremati na pari.

Glavna smernica za ishranu je što raznovrsnije povrće kao i sveže ceđeni sokovi od povrća.Ovaj velik zaokret u ishrani -prelazak na zdravu biljnu hranu ,u početku može da dovede do opadanja hormona u organizmu i do smanjenog opterećenja bubrega. Stoga je i objašnjivo da se karcinom prostate ređe javlja u regijama u kojima se konzumira više namirnica biljnog porekla,što kod nas baš nije slučaj.

Stručnjaci naglašavaju i važnost unošenja prirodnog cinka kroz ishranu jer je otkriveno da kod muškaraca s obolelom prostatom postoji deficit ovog minerala. Stoga se savetuje što češće konzumiranje sirovih semenki bundeve,proklijale pšenice, graška i oraha. Uz to, neophodno je ograničiti količinu slane i ljute hrane i alkohol po mogućnosti potpuno izbaciti..

RAK PROSTATE ALTERNATIVNO LEČENJE

Blagotvorna glina kao lek za prostatu 

Glina sadrži optimalnu proporciju mineralnih soli i mikroelemenata koji su potrebni ljudskom telu, pri tome ona upija štetna jedinjenja i podstiče izbacivanje istih, pri čemu stimuliše i izlučivanje uzročnika bolesti, čisteći organizam na svim nivoima. U slučaju prostatitisa pomešati glinu (može da se kupi u svakoj apoteci ili prodavnici zdrave hrane) s toplom vodom da bi se dobila kaša koja se u debljem sloju izručuje na platnenu krpu, privija na bolno mesto i pričvršćuje zavojem.

Oblog se drži sve dok se glina ne osuši i postane topla, a po potrebi se menja novim slojem. U slučaju da je u pitanju hronični prostatitis, uz spoljašnju primenu gline, obolelima se preporučuje i da piju rastvor gline tokom tri sedmice (21 dan). Napitak se priprema tako što se kašika gline rastvori u čaši vode i pije jednom dnevno nedelju dana. Druge nedelje dozu gline smanjiti na pola kašike, a treće uzimati po kašičicu.

Mlečika – najbolji prirodni lek za rak prostate

Ovo je odličan prirodni lek protiv svih oboljenja prostate, čak i za rak prostate. Ublažava peckanje i ubrzava
oporavak nakon operacije.Kašičicu mlečike preliti šoljom ključale vode i ostaviti da odstoji 5 minuta. Čaj od mlečike
se pije dva puta dnevno, ujutru na prazan stomak i uveče pola sata pre večere.

Semenke bundeve protiv karcinoma

Zahvaljujući karotenoidima,omega-3 masnim kiselinama i cinku, semenke bundeve pokazale
su se kao odlična terapija za obolelu prostatu pa čak i za rak prostate.

Pola kilograma očišćenog semena bundeve (neprženog) sa zelenom opnom samleti u mašini za meso i pomešati sa 200 grama meda(ne sme se grejati). Od smese napraviti okruglice- loptice koje su prečnika od 1 do 1,5 cm. Desetak loptica staviti u teglicu i čuvati pri sobnoj temperaturi, a ostale držati na hladnom mestu,najbolje frižideru. Način primene: jednom dnevno, natašte, 30 minuta pre jela, posisati jednu lopticu. Ovo sredstvo je veoma jako, pa se kura ne preporučuje češće od jednom godišnje.

Takođe, jesti natašte po 30 očišćenih semenki bundeve, sve dok ne nastupi poboljšanje.Ekstrakt od istucanog (samlevenog)bundevinog semena: preliti 10-20 grama semena čašom ključale vode, ostaviti da odstoji 30-40 minuta i piti po jednu trećinu do polovine čaše 3-5 puta dnevno pre jela.

RAK PROSTATE PROGNOZA

Danas je u potpunosti moguć život sa rakom prostate,ukoliko karcinom nije metastazirao i zahvatio druge organe .Terapija koju preporučuje zvanična medicina,hirurška intervencija –radikalna prostatektomija donosi dobre rezultate u praksi,kada se kombinuje sa hormonalnom terapijom ,a ukoliko je ona nedovoljna primenjuje se i hemoterapija.

Preživljavanje kod karcinoma prostate je visoko,sem u slučajevima da su metastazama zahvaćeni limfni čvorovi i drugi organi.Ukoliko je malignitet vrlo visok (Gleasone Score iznad vrednosti 8 ) tada su šanse za izlečenje i oporavak  vrlo slabe.

Napomena:svi pripravci na bazi lekovitog bilja mogu da pomognu,ali ne i da izleče rak prostate. Pre bilo kakve konzumacije čajeva i drugih pripravaka,neophodno je dobro se informisati i obavestiti lekara. Kombinacija zdrave i pravilne ishrane,lekovitih trava i bilja,redovni pregledi kod urologa su najbolja zaštita i preventiva kod bolesti prostate.

Preporuka: kako pobediti rak.

 

Sponzorisani linkovi:
Comments are closed.
f