Feature post image

O koristi i šteti zlatne make za organizam

Maka je koren biljke iz porodice kupusa, krstonosnog povrća poput kelja, karfiola ili brokolija. Maka raste u peruanskim Andima i opstaje na visinama od preko 4
hiljade metara nadmorske visine.

Tradicionalno, narodi i plemena koja su usko vezani za Ande maku su koristili kao izvor prehrane, ali i za lečenje respiratornih i reumatskih tegoba.

Nekoliko poslednjih godina proizvodi na bazi peruanske make zabeležili su enorman porast popularnosti, pre svega zbog svog blagotvornog dejstva na libido i plodnost, kako kod muškaraca tako i kod žena.

Iako su Andi mesto gde maka prirodno raste, sve više se pokušava sa njenim uzgojem u drugim delovima sveta, pa tako i Kinezi u svojoj provinciji Junan uspevaju u svojoj nameri.

Zlatna maka poseduje mnogo korisnih i lekovitih svojstava, ali i pored pozitivnih efekata treba voditi računa o negativnim posledicama i potencijalnim  nuspojavama.

Navedimo za početak pozitivne efekte koje maka može imati na naš organizam.

Vraćanje seksualne funkcije, jačanje libida i plodnosti

Kao što je u uvodnom delu pomenuto, maka može imati višestruke koristi za naš seksualni život. Pored povećanog libida, maka pozitvno deluje i na plodnost žena i muškaraca.

Uticaj make na seksualnu funkciju kod muškaraca

Kada je reč o uticaju make na seksualnu funkciju treba istaći da nisu sve naučne studije još uvek testirane na ljudima. Neke su međutim otkrile i potvrdile određene benefiti po mušku seksualnu funkciju.

Konzumacijom dva grama make dnevno tokom 12 nedelja poboljšava se i povećava koncentracija spermatozoida navodi se u istraživanju Nacionalne medicinske biblioteke u okviru Nacionalnog centra za biotehnološke informacije Sjedinjenih Država.

Rezultati su bili vidljivi i drugačiji u odnosu na one koje je pokazala placebo grupa, dok se u slučaju pokretljivosti spermatozoida rezultati nisu bitnije razlikovali između tretirane i placebo grupe.

Uticaj make na seksualnu funkciju kod žena

Iskustva žena sa korišćenjem make su i više nego pozitivna. Iako je neophodno izvršiti mnogo više naučnih istraživanja i provera, jedna studija iz 2015. godine pokazala je da maka i te kako deluje kada je reč o popravljanju seksualne funkcije kod žena.

Prema ovoj studiji, kod žena sa seksualnom disfunkcijom koja je izazvana antidepresivima, doza od 3.000 miligrama make dnevno, tokom 12 nedelja, značajno povećava libido i seksualnu želju i funkciju, što je dokazano na osnovu tretirane i placebo grupe.

Maka pomaže za ublažavanje posledica menopauze

Menopauza je prirodan proces. Kraj jednog i početak drugog životnog ciklusa. Maka pomaže ženama koje prolaze kroz proces menopauze ublažavajući im neugodne simptome poput toplotnih talasa, nekontrolisanog znojenja ili isprekidanog sna.

I pored određenih studija koja potvrđuju ovakva stanovišta, važno je istaći da su dalja istraživanja neophodna kako bi se precizno utvrdilo kakve sve benefite mogu imati žene koje konzumiraju maku tokom menopauze.

Maka podiže energiju i raspoloženje

Razne studije rađene su kako bi se dokazala dejstva koja maka može imati na nivo energije i raspoloženja kod osoba koje ih konzumiraju. Mnoge od tih studija rađene su na miševima, ali istraživanje iz 2022. godine uspešno je dokazalo da maka pomaže u otklanjanju umora kod mlađih žena.

Sa druge strane, studija iz 2016. godine je pokazala da je grupa koja je uzimala 3 grama make dnevno tokom 12 nedelja imala osetna poboljšanja. Naročito je primetno kod raspoloženja i energetskog nivoa u poređenju sa rezultatima koje je imala placebo grupa. Kao i kod drugih benefita, neophodno je još dokaza da bi nauka definitivno i neupitno priznala sva pozitivna dejstva koja se mogu dobiti iz korena make.

Nuspojave i negativne posledice konzumacije make

Maka je prilično bezbedna za konzumiranje, s obzirom da je reč o članu porodice kupusa. Međutim, preterivanje ni u ovom slučaju se nikako ne preporučuje. Naime, ukoliko maku uzimate kao dodatak ishrani, preporuka je da to činite u količini do 3 grama dnevno, ali ne duže od 4 meseca u kontinuitetu.

Bilo je govora o slučaju jedne žene kojoj su u krvi našli veću koncentraciju olova, pa su istraživači pokušavali da pronađu vezu između tih rezultata i njene konzumacije make.

Takođe, nije poznato da li je maka bezbedna za konzumiranje tokom trudnoće ili dojenja.

Nažalost, ne zna se dovoljno o posledicama i rizicima kratkoročne ili dugotrajne upotrebe make.

Ovo su neki od simptoma koji o kojima se može govoriti na osnovu prijavljenih iskustava:
– Glavobolja
– Gastro problemi
– Izmenjen menstrualni ciklus
– Grčevi
– Nesanica

Efekat make na nivo hormona još uvek nije u potpunosti shvaćen. Pojedine studije nisu dokazale nikakav uticaj make na polne hormone. Ipak, kod drugih studija uočeno je povećanje nivoa testosterona ili progesterona.

Ukoliko imate neko teže oboljenje, ne preporučuje se uzimanje make pre konsultacija sa lekarom.

Na kraju, pre nego što krenete sa korišćenjem make, a imate sumnje iz bilo kog razloga, preporuka je uvek ista – preventivni razgovor sa svojim izabranim lekarom.

Sponzorisani linkovi:

3 mišljenja na temu „Ateroskleroza simptomi i prirodno lečenje“

f