Feature post image

Ravna stopala kod dece i kako ih ispraviti

Kako korigovati ravna stopala kod dece i odraslih

Primećujete kako vaše dete ne hoda sasvim prirodno i prilično je trapavo u kretanju? Još veći je problem ukoliko krivi stopala ka unutra. Osim toga bolovi u tabanima ujutru ga često prate. Sve ovo su simptomi za ravna stopala kod dece.

Ovaj deformitet se može rešiti u potpunosti ukoliko se na vreme obratite pedijatru ili dečjem ortopedu. Nema razloga za brigu problem nije nerešiv, ali je potrebno oko njega se potruditi.

Nastavite sa čitanjem i u ovom članku ćete saznati šta su tačno ravni tabani, kako ih prepoznati, putem kojih simptoma. Osim toga pružićemo vami par vežbica i pouzdanih načina koji će pomoći detetu u podizanju stopala i njegovom pravilnom razvoju.

Šta je zapravo spušteno stopalo?

Pre savremenog doba ravni tabani nisu bili toliko čest problem ni kod dece ni kod odraslih. On je u bitnom porastu tek u našem dobu. Postoji veći broj razloga zašto je situacija takva. Naime, danas su deca mnogo manje fizički aktivna. Roditelji često preterano štite decu, te ih nose u rukama ili voze u kolicima čak i duže nego što je to potrebno.

Osim toga, zadnjih decenija se desio nagli porast u gojaznosti kod dece. Prevelika težina utiče na formiranje njihovih stopala. Deca se ne žele kretati i igrati, postaju troma što bitno oblikuje dalji razvoj njihovog organizma.

Spušten svod stopala predstavlja deformitet njegovom formiranju. Obično se može izlečiti još u detinjstvu, ali ukoliko se ništa ne uradi po tom pitanju nastaju razni problemi.

Takvi slučajevi se najćešće sreću u zrelijem dobu, gde se može primetiti nepravilan hod i konstantno habanje obuće na istom mestu. Međutim, ravna stopala kod odraslih se ne mogu otkloniti, već se samo može zaustaviti njihov dalji razvoj sa anatomskim ulošcima.

Ravno stopalo može biti stečeno i urođeno

Urođena ravna stopala spadaju u najčešće anomalije kod novorođančadi. Ona se odmah primećuju još u porodilištu, i vrlo često je korekcija hirurška. No, stečen spušten svod se takođe neretka pojava. U narednim pasusima ćemo vam objasniti na koj način ih možete prepoznati kod vašeg deteta.

Kako prepoznati ravno stopalo?

Roditelji moraju biti veoma pažljivi i često vršiti preglede tabana svojih mališana baš kako bi uočili deformitete na vreme. Bebe i manja deca imaju prirodno ravna stopala, zato njihov hod može izgledati prilično trapavo.

Kriva stopala su normalna obično do treće godine uzrasta. Stoga, ukoliko primećujete da vaše malo dete ima spuštene svodove nemate razloga za brigu.

Tek od treće godine primećuju se ravni tabani kod dece. Ako primetite neke od ovih znaka obavezno obiđite dečjeg ortopeda kako bi se problem rešio što pre. Što duže dete bude sa ovim doformitetom, to će se on teže rešiti.

ravna stopala i bolovi u nogama

Ovo su prosti načini kako možete ustnoviti ima li vaše dete spušten svod. Najpre obratite pažnju kako vaše dete stoji. Jesu li njegova stopala sasvim prilepljena za ravnu površinu sa svih strana?

Kada posmatrate dete sa bočne strane obratite pažnju na to koji je položaj peta. Kod normalnog tabana peta ide ka unutra, a unutrašnji deo stopala je blago odvojen od površine.

Pored toga, ako se ahilova tetiva uspravi kada je dete na prstima, to je znak da je moguće poboljšati deformitet. Stopala nikad ne smeju biti sasvim prilepljena za površinu. To ćete najlakše testirati tako što ćete pokvasiti stopalo mališana i staviti ga na karton. Ukoliko je otisak zapravo celokupna njegova slika, to znači kako je svod spušten.

Pravilno formirano stopalo ima blago podignut unutrašnji deo. No, ne valja ni ukoliko se na kartonu ne vidi većina tabana, to znači kako je svod preterano povišen.

Koliko su česta ravna stopala kod dece predškolskog uzrasta?

Samo u stopalima imamo 30 zglobova, 26 kostiju, a još veći je broj ligamenata koji sva ta tkiva povezuju. Dečije kosti srastaju, ona ih pri rođenju imaju dosta više nego odrasli. Zato nipošto nije dobro dete prerano terati da prohoda. Njihovi mišići nisu još dovoljno jaki za teret celog tela.

Dakle, formiranje stopala je najizraženije kada su deca već u stanju za samostalan hod. Upravo hodanje i pomaže u oblikovanju tabana. Tada su deca najaktivnija i imaju najviše energije, neprestano trče i igraju se. Ceo taj predškolski uzrast bi trebao biti prepun različitih fizičkih aktivnosti. Njihov nedostatak jeste glavni uzročnik za kriva stopala kod dece.

Danas je sve veći broj mališana u predškolskom i školskom uzrastu koji su gojazni. Glavi razlog tome je što ona unose dosta slatkiša i nezdrave brze hrane, a ne kreću se dovoljno. Premalo šetnje i trčanja čini mišiće njihovih nogu slabim, te se ona ne mogu pravilno razviti. Tako nastaju ravna stopala kod dece, umesto da se svod postepeno i blago podiže.

Još jedan razlog zašto je ovo veliki problem među mališanima jeste taj što se oni ne kreću dovoljno po neravnim površinama. To se naročito odnosi na gradsku decu, koja retko hodaju bosa. Njihove cipele su neodgovarajuće i neudobne, a hodaju najviše po asfaltu.

Sa druge strane kod njihovih vršnjaka sa sela ovaj problem je mnogo ređi. Ona slobodno trče po travi, zemlji i pesku bosonoga. Sve to pozitivno utiče na razvoj njihovih stopala, te su ravni tabani kod male dece prava retkost.

Sport i ravni tabani?

Ukoliko je ustanovljeno da vaše dete ima ravna stopala sport za njega može biti optimalno rešenje. Ortopedi i fizioterapeuti će mu preporučiti određene vežbe o kojima ćemo tek pričati. Te vežbe za tabane i bavljenje sportom predstavljaju aktivno podizanje svoda stopala. Pasivni deo terapije su ortopedstka pomagala: u koje spadaju anatomske papuče, cipele i ulošci.

Dakle, sport će za ravna stopala kod dece sigurno pomoći, baš zato što on podrazumeva dosta kretanja. Čak i kod odraslih ravni tabani nisu nikakva smetnja da biste se bavili trčanjem, čak štaviše lagani džoging je više nego poželjan.

No, nije svaki sport jednako efektivan i učinkovit po ovom pitanju. Stopala će se najpre aktivrati i oblikovati u baletu. Tu deca hodaju konstantno na prstićima.

Baletanke se prave po otisku njihovog stopala, što znači kako im savršeno odgovaraju i kako su izuzetno udobne.

Hodanje na vrhovima prstiju je uvek preporučljiva vežba i u kineziterapiji. Zato odabir ove aktivnosti zasigurno neće biti promašaj za vaše dete. Osim toga ono će razviti monotoriku, ravnotežu i postaće fleksibilnije, brže, snažnije i izdržljivije. Sve ove prednosti baleta se svakako ne smeju zaboraviti.

Kad su ravni tabani problem sport je pravo rešenje. Ovo je činjenica pre svega zato što su deca uvek bosa tokom treninga. Vežba se na strunjači, a strunjače nisu čvrste kao asfalt, te predstavljaju još jednu neravnu površinu. Čak i ako dete provodi po par sati nedeljno boso na ovoj podlozi, ovo će imati izuzetno pozitivne efekte i ubrzaće terapiju.

Pored toga, borilačke veštine su osim za ravna stopala, odlične i za razvijanje samopouzdanja kod deteta. Ono će postati brzo, spretno, snažno i steći će kondiciju. Upisivanje na bilo koj sport će dete oblikovati u fizički i psihički zdravu ličnost, zato nikad nemojte odlagati ovu aktivnost.

Najefikasnije vežbe za ravna stopala kod dece

Ako doktor smatra da su detetu potrebne korektivne vežbe za ravna stopala on će ga uputiti u centre za korektivnu gimnastiku i fizioterapiju. Tamo će vaš mališan raditi pažljivo osmišljene vežbe sa stručnjacima u svojoj struci. Oni će paziti i posmatrati kako dete radi i vršiće ispravke ukoliko su neki pokreti nepravilni.

Vežbi ima poprilično i obično se svaka ponavlja bar deset puta. A pre celog programa vežbi sledi zagrevanje klasičnim i kardio vežbama. Kada prođe period terapije preporučljivo je sa njim obavljati naučene vežbe za ravne tabane kod kuće.

Sasvim sigurno će one uticati na spuštena stopala kod dece.

Verovatno se pitate kako ispraviti ravna stopala kod dece predškolskog uzrasta? Dajemo vam neke od mnogobrojnih vežbi koji se rade u terapeutskim centrima.

Nekoliko vežbi se radi iz sledećeg početnog početnog položaja: dete sedi na strunjači sa ispruženim nogama.

  • Vežba 1: Jedna se noga u kolenu savija preko druge, kriva stopala se zatežu i opuštaju. Potrebno je uraditi deset ponavljanja, pa se onda noge smenjuju.
  • Vežba za ravne tabane broj 2: Iz početnog položaja se prsti savijaju i ispravljaju. Stopalo je potrebno saviti što je to više moguće, ali ne treba ići do granice bola.
  • Vežba 3: I ova vežba se radi iz početnog položaja. Stopalo jedne noge se stavlja na koleno druge noge koje ostaje opruženo na strunjači. Ovaj pokret uraditi deset puta pa zameniti noge.
  • Vežba 4: Dete stoji uspravno. Hoda najpre na prstima deset koraka. Nakon toga hoda na petama, dok su prsti zgrčeni. Ova vežba za ravna stopala se ponavlja nekoliko puta.
  • Vežba 5: Dete hoda po naređanim jež poluloptama. Prvo hoda pravilno, a onda sa strane. Ova vežba je ujedno i masaža stopala.
  • Vežba 6: Dete nožnim prstima pokušava uhvatiti klikere ili čarape.

ravni tabani vežbe

Kada je potrebno nositi ortopedske uloške?

Ortopedska pomagala su često nezaobilazan deo terapije ispravljanja stopala. Ona se pripisuju deci starijoj od 3 godine. Ulošci za ravne tabane se prave po otisku stopala deteta te samo njemu odgovaraju. Njih doktori preporučuju kada deformitet nije preterano ozbiljan.

Spušten svod ne moraju imati samo manja deca, ona su čest problem i kod tinejdžera i odraslih. U pubertetskom dobu kriva stopala mogu prebrzo izrasti, a njihov razvoj nije pravilan. Tada se neretko u cipele ubacuju ortopedski ulošci koji će usmeriti put kojim će tabani rasti.

Kod mališana čija su se stopala tek počela razvijati postoji mnogo veća mogućnost da nešto krene naopako. Zato njima ortopedi pripisuju ortopedske cipele za decu. One idu preko članaka jer oni nisu još dovoljno jaki za nošenje ove teške obuće. Te se time sprečava nastanak novog deformiteta.

Nikada nemojte kupovati polovna ortopedska pomagala. Ono što je odgovralo drugom detetu, ne mora značiti kako će odgovarati i vašem. Prosto, svako stopalo ima zasebnu anatomiju. Tim činom nećete poboljšati, već ćete pogoršati čitav deformitet.

Nije ništa strašno ako doktor odluči kako vaše dete treba nositi cipelice ili uloške. Mnogi mališani koji imaju ravna stopala se sreću sa ovim problemom. Osim toga, cipele se ne nose zauvek, već od par meseci do par godina. Uz to kupuju se konstantno nove cipelice kako noga deteta raste.

Cipelice i ulošci su definitivno najbolji način za trajno rešavanje problema ravnih stopala.

U kojim situacijama je operacija krivih stopala neophodna?

Operacija krivih stopala predstavlja krajnje rešenje kada godine terapije pasivne i aktivne nisu imale učinka. Njoj doktori poslednjoj pribegavaju. Ipak nakon operacije dete više neće imati nikakvih problema sa bolovima, a stopalo ćemu se pravilno razviti.

Kada su u pitanju ravna stopala operacija najčešće podrazumeva ugradnju implanta. On ni na kakav način ne ometa njegov rast i oblikovanje, već ga, naprotiv, usmerava. Hirurški zahvat je minimalno invazivan, pravi se mali rez i kroz njega se implant ubacuje. Ovaj proces obično ne traje dugo i ne dolazi do komplikacija.

Implant se uvek ugrađuje nakon što dete napuni 10 godina. Sv problemi koje je ono imalo sa bolovima tada prestaju. Ujedno nema više potrebe za nošenjem ortopedskih uložaka i cipelica.

Takođe, oporavak ne traje dugo, bol postoji ali zbog rasecanja tkiva i ubacivanja stranog tela. Organizam se na ovo brzo privikne. Već drugi dan nakon operacije dete je u stanju stati na noge i hodati. Implanti su bezopasni i nisu podložni pucanju, te se ova operacija vrši samo jednom u životu.

Niko vam ne može obećati kako vaše dete kad odraste neće uopšte imati problema sa nogama. Naročito ukoliko njegov posao bude zahtevao dugo stajanje. Ipak, operacija ravnih stopala je svakako mnogo bolje rešenje od ignorisanja stanja u kom se vaš mališan nalazi.

Kako sam ispravio spuštena stopala?

Primetila sam kako moja devojčica dosta trapavije hoda u odnosu na njene vršnjake. Utvrdila sam i sama da ima kriva stopala na unutra, a ortoped je to potvrdio. Od tad je počela nositi ortopedske cipele i raditi vežbice. Isto od tad praktikujemo dugačke šetnje po gradskoj plaži tokom letnjih meseci, gde ona hoda bosa.

Sada ima trinaest godina i vše nema problema nikakvih sa stopalima. Drago mi je da smo sve to rešile na vreme.

Karolina 39

Milošu nisu pomogle nikakve spravice, vežbe i cipele, te su za ravna stopala iskustva su prilično negativna. A i on je sam bio lenj da ih radi koliko god ja insistirala na tome. Zato je i došlo do operacije. On se tada dosta uplašio ali prešli smo preko toga.

Već mesec dana posle operacije je mogao normlno hodati, pa i potrčati. Sad sa ga upisala na košarku, a u patike mu stavljam anatomske uloške, čisto kako bi mu odeća bila udobnija. Budite uporni i nemojte popuštati detetu ukoliko ga mrzi raditi vežbe, to vam je moj savet.

Nina 35

Koje su posledice po zdravlje ako se kriva stopala ne leče?

Ako se ovi problemi ne rešavaju u detinjstvu dete odrasta i ravni tabani postaju još veća muka.

Ravna stopala kod odraslih mogu uzrokovati veliki broj problema. Ona započinju još od malih nogu, ali su značajno veći što osoba ima veći broj godina.

Morate razumeti kako su stopala predviđena za držanje čitavog tela na sebi. Zato, ako nešto nije u redu sa njima, to će se odraziti na čitav organizam. Dakle, ravni tabani su uzroci jakih bolova u nogama tokom celog života. Dalje, karlica se nepravlno razvija, što znači da će osoba imati bolove i pri sedenju.

Neravna stopala utiču i na kičmeni stub, te deca koja pate od ovog deformiteta mogu imati i skoliozu ili kifozu. Kriva kičma u bilo kom obliku podrazumeva loše držanje deteta, može imati grbu na leđima, a kod kifoze kukovi su nejednaki. Ukoliko se ni ovo stanje ne leči korektivnim vežbama dete će početi nositi mider, ili imati operaciju.

Osim toga, osobe sa ravnim stopalima mnogo češće imaju čukljeve, jer je obuća za njih preuska. Takođe, pravi se pritisak na palčeve, što uzrokuje ovo stanje.

Cene ortopedskih cipela i drugih pomagala

Najpre važan savet: nemojte nikada naručivati ortopedske uloške ili cipele preko interneta. Postoje specijalizovane radnje koje izrađuju posebnu obuću. Svaka cipela odgovara samo jednom detetu. Dakle, svi ti rekviziti, kao i obuća za ravna stopala nisu univerzalni. Ona je kvalitetna, udobna i delotvorna. Samim tim nije ni jeftina. Defitintivno je malo skupllja od onog koliko biste inače odvojili za dečje cipelice.

Ukoliko želite kupiti ortopedske cipele cene su u proseku od 7000 dinara pa naviše. Anatomski ulošci za ravna stopala su nešto jeftiniji i koštaju obično oko 1000 dinara ako se kupuju u apoteci. No, ukoliko se uložak pravi baš prema otisku deteta to će vas više koštati. Te cena bude minimalno 2000 dinara.

Ortomedical, Grubin, Ekovel 05, Bata ortopedija su najkonkurentnije takve specijalizovane radnje na našem tržištu. U njima možete kupiti i cipelice i napraviti uloške.

Kao što se može videti ravna stopala kod dece su čest problem, ali ne i nerešiv. Potrebno je uložiti samo nešto truda i vaš mališan će izrasti u zdravo i srećno dete.

Sponzorisani linkovi:
f