Feature post image

Ginko čaj poboljšava pamćenje i koncentraciju

Ginko čaj za koncentraciju i pamćenje

Ginko čaj predstavlja zaostavštinu davnih vremena. Dobija se od biljke koja predstavlja ono najbolje što nam je priroda ostavila. Ovo drvo je, zapravo, staro preko 300 miliona godina i uspelo je opstati do danas. Ima status zaštićene vrste, a poreklo vodi iz Kine gde se mogu naći primerci stari preko dva milenijuma.

Ginko biloba pravi je primer „živog“ fosila.  To je zapravo jedina preživela vrsta iz porodice drveća koja datira iz perioda od pre oko dvesta miliona godina.

Ono što svakoga posebno interesuje jeste zašto je biljka toliko cenjena u istočnjačkim kulturama i tradicionalnoj medicini. Sa druge strane čaj se smatra za je jedan od najboljih prirodnih afrodizijaka. Iako mnogi pokušavaju osporiti ovo njegovo dejstvo, ne uspevaju baš u tome.

Sve ovo je samo delić onoga po čemu je ovaj prirodni lek poznat i čuven. U nastavku ćemo vas bliže upoznati sa njim, pa ostanite sa nama i saznajte o tome šta je ginko čaj ? Kakve su njegove prednosti po zdravlje, kako se pravi i gde možete nabaviti proizvode na njegovoj bazi.

Ginko biloba sastav i lekovita svojstva

Kao što smo rekli, ova biljka je jedna od retkih koja je uspela preživeti tako dug vremenski period. Ono što je karakteristično za ginko drvo jeste što svoje poreklo vodi još iz mezozoika. U pitanju je listopadna vrsta veoma otporna na udare vetra, a odlično se nosi sa snegom i niskim temperaturama. Ovo je verovatno glavni razlog što je uspela preživeti toliko dugo.

Njegovi listovi su u obliku lepeze i unikatan je po toj osobini. Kada je u pitanju rast, ginko biloba drvo može dosegnuti prosečnu visinu, čitavih 25 m. U njegovoj postojbini mogu se naći primerci od čak 50 metara! Ono u Kini i Japanu uživa status svetog stabla i ovi narodi ga rado uzgajaju dvorištima kuća i hramova. A, kako i ne bi, kada je prava sreća imati ga u neposrednoj blizini.

Ono što opravdava taj stav jeste što se svi delovi ovog drveta mogu koristiti u lečenju različitih bolesti. Listovi, semenke, plodovi, pa čak i kora mogu biti veoma korisni za zdravlje. Zbog toga se vekovima pije ginko čaj koji je sve popularniji i u današnje vreme.

Kakav je sastav ginka

Ginko biloba obiluje esencijalnim masnim kiselinama, linolnom i oleinskom. Zahvaljujući njima poboljšava memoriju i moždane funkcije, naročito u periodima intenzivnih intelektualnih napora. Koristi se i kao prevencija Alchajmerove bolesti i demencije.

Svi delovi ove biljke sadrže preko 40 različitih korisnih supstanci, ali su samo dve se najčešče upotrebljavaju. U pitanju su flavonoidi i terpenoidi i koriste se u svrhu lečenja. Poznato je kako oni prvi pozitivno utiču na ceo organizam, eliminišu toksine i ublažavaju delovanje slobodnih radikala.

Sprečavaju stvaranje ugrušaka i začepljenje arterija, ali i druge komponente koji podstiču cirkulaciju. Zbog toga se može koristiti za tretman većine tegoba koje nastaju kao posledica loše prokrvljenosti. Ginko biloba je efikasan i u slučaju drugih zdravstvenih poremećaja.

Osim toga, čaj od ginka je koristan za zaštitu kardiovaskularnog sistema, mišića i nerava. Sa druge strane, terpenoidi su preko potrebni za krvne sudove, jer omogućavaju dobru prokrvljenost u celom telu.

Zašto treba piti ginko čaj

Pre svega, korisno je piti čaj od ginka za cirkulaciju, naročito ako je ona usporena. Preporučljivo je popiti dve šolje dnevno, ujutru i uveče na prazan stomak kako bi se postigli najbolji efekti. Ovaj napitak će vam pomoći kod trnjenja ruku i nogu, a ujedno ćete rešiti i problem sa koalgulacijom krvi.

Kod nekih ljudi se tokom starenja mogu javiti određena oštećenja mozga i nervnih ćelija u njemu. Iako se često govori kako je to normalna pojava sa kojom se moramo pomiriti, to nikako ne mora biti slučaj. Ukoliko želite izbeći Alchajmerovu bolest, učinite dobru stvar za sebe i pijte ovaj napitak.

Koliko je koristan ginko čaj za srce govori i sama činjenica što on sadrži terpenoide. Oni su veoma značajni za zdravlje ovog vitalnog organa. Naime, pozitivno će uticati na prokrvljenost arterija i vena, pri tom uklanjajući sva eventualna začepljenja. Pored toga, sprečiće i njihovu ponovnu pojavu, pa ćete time smanjiti rizike za srčani, ali i moždani udar.

ginko čaj recept

Kako napraviti ginko biloba čaj 

Kada je u pitanju ginko čaj priprema je krajnje jednostavna i brza.

Uberite pet svežih listova sa ovog drveta, odnosno 2 kašičice osušenih ukoliko ne možete pronaći ovu biljku. Dodajte ih u šolju i samo prelijte sa 2 dl ključale vode, pa ostavite neka odstoji oko 10 minuta.

Čaj od ginka je potrebno procediti, a smete ga zasladiti isključivo domaćim medom. Ono što je posebno zanimljivo jeste što ga uvek možete kombinovati i sa nekim drugim lekovitim biljkama. Njegov ukus je jako prijatan i doneće vam preko potrebno osveženje i dozu lekovitih materija i minerala.

Moćan afrodizijak i prirodni antidepresiv

Postoje i dokazi o tome kako je ginko čaj za potenciju neprikosnoven. Naime, po mnogima nema boljeg prirodnog napitka za ovu namenu. Pošto popravlja zdravlje krvnih sudova, on samim tim pozitivno deluje i na reproduktivne organe, ubrzavajući cirkulaciju u njima. Zato se kaže kako je on prirodni lek protiv impotencije i sve veći broj muškaraca. Žene ga takođe rado piju, čuvajući na taj način svoju polnu moć.

Ginko čaj je pravo rešenje ako ste često neraspoloženi i pod stresom. Neće izazvati zavisnost, za razliku od brojnih skupih medikamenata. Ovo je, naime, prirodan antidepresiv, koji će vas u potpunosti opustiti i lišiti osećaja napetosti. Pored toga, lakše ćete utonuti u san, pa popijte po jednu šolju pre spavanja.

Verovatno ste primetili kako žene u Kini, Koreji i Japanu, i u petoj deceniji života imaju mladalački izgled kože. Tajna azijatkinja je što one piju čaj od ginka protiv starenja, koji je bogat vitaminima A, B i C. On  uspešno regeneriše ćelije kože, oslobađajući ih od prisustva toksina i nepovoljnih slobodnih radikala.

Ublažava glavobolju i smanjuje broj migrenoznih napada

Ginko biloba deluje kao prirodni vazodilatator, tj. proširuje krvne sudove. Stoga se biljka pokazala delotvornom i kada je reč o tretmanu glavobolja koje se javljaju kao posledica loše moždane cirkulacije.

Pomaže kod erektilne disfunkcije

Ginko čaj se može koristiti i za tretman ove muške boljke. Rešava problem sa erekcijom s obzirom na to da podstiče proizvodnju azotoksida, koji pak poboljšava provkrvljenost penisa.

Osim, toga, može i pojačati lučenje testosterona. To naročito pogoduje muškarcima kod kojih je nizak nivo tog hormona uzrokovan depresijom, gojaznošću ili nesanicom.

Ublažava PMS simptome

Rezultati šestomesečne studije objavljene u Žurnalu komplementarne medicine pokazali su da ginko čaj može pomoći u slučaju premenstrualnog sindroma. U istraživanju je učestvovala grupa žena koja je tri puta dnevno uzimala ginko tabltete od 40 mg.

Nakon izvesnog vremena pokazalo se kako  intenzitet bolova i neprijatnih tegoba ublažio. Karakteristični PMS simptomi su  pojačana osetljivost grudi, umor, promena raspoloženja, anksioznost i glavobolje…

Stišava zujanje u ušima

Tinitus ili zujanje u ušima pogađa oko 10 posto ukupne svetske populacije. Za ovo stanje ne postoji lek, jer može biti izazvano različitim uzrocima, te jedan pristup ne bi bio delotvoran u slučaju svih pacijenata. Ipak, gingko biloba svakako može pomoći, naročito onim osobama kod kojih je zujanje uzrokovano lošom cirkulacijom.

Osim toga, zahvaljujući svom antioksidativnom dejstvu, biljka ginko može popraviti i sitna oštećenja na nervnim ćelijama. Zaštitiće vas mozak od štetnih efekata hipoksije, tj. manjka kiseonika.

Ginko uspešno tretira astmu

Veruje se kako čaj od ginka ublažava tegobe s astmom i bronhitisom.

Ginko tablete i čaj smiruju upale plućnog tkiva i zidova disajnih puteva, a deluje i kao bronhodilatator. Otvara sužene disajne puteve i na taj način sprečava pogoršanje astmatičnih napada. Osim toga, ublažava i bronhijalnu hiperaktivnost.

Širi vidno polje

Ginko čaj podstiče i protok krvi do optičkog nerva, te može pomoći i u slučaju određenih očnih tegoba poput glaukoma. Istraživanja pokazuju kako upotreba ginka ne poboljšava vrednosti očnog pritiska. Ipak, on može proširiti vidno polje koje se usled bolesti sužava.

Kako poboljšati pamćenje pomoću ginka

Već smo napomenuli da listovi ove biljke imaju lepezast oblik, ali to nije ono po čemu su oni poznati. Naime, Kinezi smatraju kako se njihov izgled može poistovetiti sa ljudskim mozgom.  Zbog toga su oni rado koristili i danas upotrebljavaju ginko čaj za pamćenje.

Ljudska memorija može početi slabiti u bilo kom dobu života, ali tome je najpodložnija nakon 50. godine. Rizik je naročito velik ukoliko mozak ne dobija dovoljnu količinu kiseonika, što dovodi do cerebralne insuficijencije. Zbog toga je korisno uzimati ginko za koncentraciju i pamćenje, bilo kao čaj, tablete ili ekstrakt.

Posebno je efikasan ginko čaj kod mladih osoba koje moraju savladati teška i obimna gradiva. Osim što će pomoći u fokusiranju, biće vam lakše i zapamtiti pročitano. Koristiće za opuštanje, i lakše ćete se rešiti stresa.

Preporučena dnevna doza jeste jedna do najviše tri šolje. Čaj od ginka za pamćenje pijte ujutru na prazan stomak, kao zamenu za kafu.

Ginko tablete poboljšavaju raspoloženje bolje od antidepresiva

Ginko sadrži komponentu kempferol koji blokira dejstvo enzima oksidaze. Njegova je funkcija da razlaže serotonin i dopamin, neurotransmitere koji doprinose dobrom raspoloženju.

Mnogi antidepresivi deluju na sličan način, ali nisu bez nuspojava, pa ih je preporučljivo zameniti prirodnom alternativom poput ginka.
Za bolje efekte, ova biljka može se kombinovati i sa drugim sličnog dejstva, ali uvek uz prethodnu konsultaciju sa stručnim licem.

Kako se koristi ginko za kosu

Ne samo što čaj možete piti, već ga je moguće iskoristiti i za lokalnu (topikalnu) primenu. Za vas smo pripremili jedan zanimljiv recept kako napraviti ginko čaj za kosu koji deluje regenerativno na koren i samu vlas.

Način pravljenja je prilično jednostavan:

Potrebno je pronaći kremu koja je neutralna i bazirana na vodi. U jednoj šerpi prokuvajte litar čaja od ginka tako što ubacite 10 semenki ove biljke i isto toliko listova. Neka odstoje u tečnosti još nekih pet minuta, a potom procedite i odložite lonac u frižider. Semenke sameljite u blenderu sve dok ne dobijete finu smesu.

U njega dodajte malo napitka koji ste skuvali ukoliko želite ređu smesu. Na kraju trebate dobiti oko 60 ml. Potom dodajte 40 mililitara kreme koja je neutralna i sve dobro pomešajte (možete ručno ili u aparatu). Sipajte je u odgovarajuću posudu i držite zatvorenu na tamnom i hladnom mestu.

Dva puta dnevno nanesite kremu na glavu i dobro utrljajte prstima u koren. Ostavite nek odstoji dvadesetak minuta, nakon čega je dovoljno isprati je običnim šamponom. Nakon nedelju dana prekinite ovaj tretman, pa posle tri dana ponovo nastavite i tako sve dok ne potrošite. Posle dva meseca primetićete kako je ginko čaj za kosu počeo uveliko delovati. Nove vlasi će rasti, a postojeće su jače, čvršće u korenu i sjajnije.

Ginko biloba čaj nuspojave i neželjena dejstva

Kada je u pitanju ginko nuspojave su moguće samo u slučajevima kada se uzima preko preporučene mere. U tom slučaju, najčešće se javljaju neželjeni efekti poput bolova u stomaku, glavobolje i vrtoglavice. Ponekad dolazi i do opstipacije, ubrzanog rada srca ili pojave prolaznog osipa na koži.

Ginko biloba čaj se ne preporučuje osobama koje pate od poremećaja koagulacije (zgrušavanja) krvi. Hemofiličari ga trebaju izbegavati, kao i osobe koje uzimaju medikamente za sprečavaje nastanaka tromba. U oba slučaja može se javiti krvarenje, pa se posavetujte sa lekarom pre nego što počnete piti ovaj napitak.

Oprez je potreban i kod onih koji piju terapiju protiv dijabetesa i epilepsije. Ginko čaj može pojačati njihovo dejstvo. Osim toga, nemojte ga konzumirati ukoliko uzimate pilule koje sadrže salicilnu kiselinu, u šta spada i aspirin. Već smo rekli kako je ovo prirodan afrodizijak, pa nije dobro kombinovati ga sa sredstvima koja jačaju erekciju.

Ukoliko želite piti ginko čaj, doziranje je veoma važno. U proseku, dozvoljeno je uzimati jednu do dve šolje ovog napitka na dan.

Naposletku, potrebno je znati kako ginko u trudnoći nije preporučljivo konzumirati.  Ovo važi za čaj, tablete i ostale preparate na njegovoj bazi.

Gde nabaviti preparate od ginka i cena

Ako ste se zainteresovali za fenomenalni ginko čaj, cena na tržištu mu dosta varira. Kreće se oko 500 dinara za pakovanje (200 grama) pa na više. To zavisi  ponajiše od samih proizvođača. Mi vam preporučujemo preparate iz apoteka ili iz bolje snabdevenih prodavnica zdrave hrane. Dostupan je u vidu osušenih listova, a moguće je nabaviti i filter kesice, kao i ekstrakt. Ipak, savetujemo vam ovu prvu varijantu, jer jedino tako znate šta kupujete.

Isto pravilo primenite i ukoliko planirate online kupovinu. Dobro se raspitajte o preparatu pre poručivanje i tada ne možete pogrešiti. Čitajte preporuke drugih korisnika, a i sami pitajte ako vam šta treba.

Ovaj napitak je veoma koristan za sve one koji žele voditi zdrav način života. Zbog toga je čaj od ginka najbolja zamena za kafu. Svako jutro započnite dan sa njim i uživajte u njegovom besprekornom ukusu. Pomaže i doprinosi boljem pamćenju i koncentraciji, što će se sigurno pozitivno odraziti na efektnost na poslu.

Ako ste u potrazi za najboljom hranom za mozak i pamćenje, preporučujemo vam i taj naš članak.

Sponzorisani linkovi:
f