Feature post image

Tableta za dan posle kako se pravilno koristi

Tableta za dan posle koliko je sigurna zaštita od trudnoće

Jeste li već pokušali sa metodom prekinutog snošaja, a da vam nije sve proteklo po planu? Možda ste se ipak odlučili zaštititi ali vas je kondom izneverio i pukao? Šta ako ste zaboravili popiti pilulu za kontracepciju? Ne brinite, ništa od ovog ne mora označavati trudnoću. Postoji kratak vremenski period posle rizičnog seksualnog odnosa gde još možete sprečiti oplodnju jajašca. Tu je najbolje rešenja tableta za dan posle.

Iako ima neke negativne posledice ova moćna pilula je prilično sigurna i pouzdana kod sprečavanja oplodnje i neželjene trudnoće. U ovom tekstu ćemo vam govoriti kako ona funkcioniše, te kako je pravilno trebate koristiti.

Osim toga, biće i reči o nuspojavama, iskustvima korisnica i u kojim slučajevima se tableta za prekid trudnoće ne sme piti. Nastavite sa čitanjem i otklonićemo vam sve nedoumice koje možete imati oko pilula za dan posle..

Šta je zapravo pilula za dan posle?

Najpre treba objasniti koja je razlika između tableta za dan posle i kontraceptivnih pilula. Naime ljudi se često zbune i ne znaju ih razlikovati.

Pilula za kontracepciju je kontraceptivno sredstvo koje se ispija svaki dan, reguliše hormone i sprečava ovulaciju. Dakle, ona predstavlja kontracepciju koja se redovno koristi i koja otklanja mogućnost trudnoće pre nego što do odnosa i dođe. U tom smislu ova tableta predstavlja prevenciju.

Sa druge strane, pilula za dan posle, o kojoj ćemo u ovom tekstu govoriti ima drugačiju ulogu. Ona se ne ispija svaki dan, već samo posle nezaštićenog odnosa. I ona sprečava trudnoću, ali se koristi naknadno, kada rizik već postoji.

U nezaštićen odnos spada prekidanje odnosa, kondom koji je pukao, preskočena pilula za kontracepciju, kao i nepravilno korišćenje spermicida. Ova tableta se koristi samo u slučajevima kada je sperma neometano dospela u vaginu. Pritom, primenjuje se ako žena nije bila zaštićena ni jednim kontraceptivnim sredstvom,

Zato se ova vrsta kontracepcije naziva urgentnomkontracepcijom  ili postkoitalnom tabletom. Njena uloga je sprečavanje već potencijalne trudnoće. Kako bi se sprečila trudnoća zdrave žene potrebno je uzdrmati organizam izuzetno jakom dozom hormona. Baš zbog toga se nipošto ne sme često piti pilula za dan posle. Naprotiv, doktori preporučuju njeno korišćenje jednom ili dva puta godišnje.

tableta za dan posle bez recepta
Kako se pije tableta za dan posle

Kako tableta za dan posle utiče na menstruaciju?

Za razliku od kontraceptivnih pilula koje regulišu menstrualni ciklus malim dozama hormona, tableta za dan posle uzrokuje krvarenje i tako ga može poremetiti.

Naprosto, ova pilula je hormonska bomba kojoj je namena hitno sprečavanje ovulacije. Zato se ponekad dešava tačkasto krvarenje dok traju njeni efekti. Osim toga, nekim ženama je potrebno i po nekoliko meseci kako bi im se menstrualni ciklus vratio u normalu.

Svaki organizam drugačije funkcioniše, te pilula za dan posle uopšte ne mora uticati na vaš ciklus. Ako jednom nije, ne mora značiti kako ga neće poremetiti ni drugi put. Morate znati da je poremećaj redovnog ciklusa jedan od češćih negativnih efekata urgentne kontracepcije.

Tableta za dan posle može odložiti menstruaciju, nekad i do tri nedelje. Ukoliko vam se tako nešto desi najbolje je uraditi test za trudnoću kako biste bili sigurni jeste li zatrudneli. U nekim slučajevima se umesto mestruacije pojavljuje specifično tačkasto krvarenje.

Neke žene su prijavile i kako im je menstruacija bila obilnija prvih par meseci nakon konzumacije ove vrste kontraceptiva. Šta god se dogodilo sa vašim menstrualnim ciklusom nakon korišćenja pilule, ništa od toga ne predstavlja razlog za paniku. Neredovna menstruacija je samo odgovor organizama na supstance koje se u piluli nalaze. Posle nekog vremena sve dođe u red i nikakve posledive više nećete osećati.

Kako tableta sprečava trudnoću?

Tableta za dan posle sprečava trudnoću na više načina. Ona ne dozvoljava oslobađanje jajne ćelije, te na ovaj način ni ne dolazi do ovulacije. Kada žena nije u ovulaciji, tj. kada jajašce nije u materici, mogućnost za trudnoću je ekstremno niska. Dakle, plodni dani su prvi i neophodan preduslov za začeće.

Dalje, nekad može biti prekasno i ovulacija može već početi te je jajašce već sišlo u matericu. U tom slučaju ova pilula ne dozvoljava spermatozoidima da do jajašca stignu. Tako se na drugi način sprečava proces oplodnje. Ona pravi barijeru spermi i time onemogućava njeno spajanje sa jajašcem.

U poslednjem slučaju možda je spermatozoid već došao do jajašca, ono je oplođeno i kreće stvaranje zigota. Dobra stvar je što ni tada nije prekasno, ako požurite. Naime, još jedna namena pilule za dan posle jeste sprečavanje pričvršćivanja oplođenog jajašca za zid materice. Tada jajašce nema povoljno mesto za dalje množenje ćelija i razvijanja zigota. Trudnoća se tako prekida u samom početku.

Ipak ne može se predugo čekati sa ovim, već se tableta za dan posle mora popoiti čim pre. Stoga, ako tražite rešenje kako prekinuti trudnoću bez abortusa, pilula je odlično rešenje.

Kada i kako se pravilno koriste pilule?

Jedna od najčešćih zamki u koje devojke upadaju jeste baš što bukvalno shvate naziv „tableta za dan posle“. Zato je mnoge uzimaju samo dan nakon odnosa misleći kako drugačije nema efekta. Stvar je u tome što ova pilula ima efekta i odmah nakon nezaštićenog seksa. Zato je najbolje popiti je odmah ukoliko ste u mogućnosti, a ne čekati baš sledeće jutro kako biste to učinili.

Što pre popijete pilulu to je ona efektnija. Kao što smo već objasnili ovo kontraceptivno sredstvo na tri načina sprečava trudnoću. Zato ono može biti efektno i odmah i nakon 72h. Ovo je odlično kada ste imali rizične seksualne odnose, a trenutno niste u mogućnosti otići do apoteke i kupiti tabletu.

Neki proizvođači su toliko razvili tabletu, te pojedine marke mogu sprečiti trudnoću i posle pet dana od seksa. No uzmite u obzir, što duže čekate rizik je sve veći. Zato će vam ginekoloozi i savetodavci za planiranje porodice preporučiti da uvek za svaki slučaj u fijoci imate ovu tabletu.

Escapelle pilula najtraženija u našem regionu

U Srbiji je najpopularnija tableta za dan posle Escapelle. Treba je čuvati kod sebe kao plan B, i iskoristiti kada je to zaista neophodno. Tada ćete se osetiti znatno sigurnije jer ćete moći popiti pilulu ukoliko budete morali.

No nemojte se na nju oslanjati i sa namerom imati nezaštićen seksualni odnos jer znate kako će pilula sprečiti trudnoću. Ovakvo razmišljanje je rizično na više nivoa. Ova vrsta kontraceptiva je urgentna i nikad se ne sme koristiti bez preke potrebe. Zapravo, ni jedan ginekolog vam je ne bi preporučio kao prvu meru zaštite od trudnoće, već upravo kao poslednju, kada vas je sve drugo izdalo.

Uz to, iako je naziv ove tablete u jednini, u zavisnosti od proizvođača pakovanje može sadržati više tableta. Postoje pakovanja od jedne, dve ili četiri tablete Escapelle. Ukoliko pijete dve one se piju vremenskom razmaku od 12 časova, a četiri se konzumiraju 2×2, takođe na 12 sati.

Glavni sastojak pilula za dan posle je levonorgestrel. U pakovanju sa jednom tabletom ima 1,5 grama ove supstance. Ista ukupna količina se nalazi i u pakovanju od dve tablete. Nešto su drugačije kutije sa četiri tablete koje u sebi sadrže 0,25mg levonorgestrela i 50 mikrograma etinil estradiola.

Koliko je sigurna tableta protiv neželjene trudnoće?

Pored toga što može biti hormonski šok za telo, tableta za dan posle nije ni najsigurniji način zaštite od trudnoće. Naime, najbolji način jeste spirala i kontraceptivne pilule. Oba načina zaštite imaju do 99 posto sigurnosti. Njihova mana jeste što ne štite od polno prenosivih bolesti, to čini samo kondom. On je siguran i do 95 procenata..

Sa druge strane, pilula za dan posle ima učinak od svega 85 odsto. Dakle 15 od 100 žena može ostati u drugom stanju i posle ispijanja tablete. Podrazumeva se pod uslovom da su baš u trenutku snošaja bile u ovulaciji. Svakako, mogućnost trudnoće je dosta veća.

Stoga, opet moramo naglasiti, koristite ovu urgentnu kontracepciju samo u najnužnijim slučajevima. Ona vas ne može zaštititi od polnih bolesti, a postaje druga mnogo bolja kontraceptivna sredstva koja vam mogu pomoći. O trudnoći treba razmišljati i pre samog čina seksa, zato je najbolje osigurati se takvim vidom zaštite.

Nažalost, kontracepcija se ne koristi dovoljno često u našoj državi. Parovi pribegavaju metodi prekinutog snošaja. Uspešnost ove metode je oko 75 procenata. Međutim, nemojte se zavaravati kako je ova metoda sigurna. Ukoliko ste i vi i vaš partner dobrog reproduktivnog zdravlja, sa metodom prekinutog snošaja će vam biti potrebno šest meseci redovnog seksa kako biste zatrudneli.

Tu ni pilula za dan posle neće mnogo pomoći jer se ne sme piti više od dva puta godišnje. Iz tog razloga je potrebno koristiti kontraceptivna sredstva sve dok niste spremni za rađanje deteta. A na urgentno kontraceptivno sredstvo gledajte kao na poslednju pomoć kada vas uobičajna kontraceptivna sredstva izdaju.

Šta ako do trudnoće dođe, da li i tad tableta pomaže?

Već smo napomenuli kako pilula sprečava trudnoću na tri načina. Ako se oplođeno jajašce već zakačilo na zid materice, tad vam tableta za dan posle više neće biti ni od kakve koristi. Dakle, ona nije sto posto delotvorna, ne može vas sasvim zaštititi od trudnoće.

Tačkasto krvarenje vas nekad može preći kako ćete dobiti menstruaciju. Ali ukoliko ciklus izostaje duže od par nedelja obavezno uradite test za trudnoću.

Ukoliko jeste trudni nemojte piti tabletu za dan posle, ona ne može oštetiti plod, a vama će doneti disbalans u hormonima.

Ako ste sigurni kako ne želite dete, postoji tableta koja može sprečiti trudnoću. U pitanju je pilula za abortus. Ovo je sasvim drugačiji medikament od pilule za dan posle ili pilule za kontracepciju.

Naime, pilula za abortus se sastoji iz dve vrste tableta. Sastav jedne je antiprogesteron i mifepriston, a druge prostaglandin i misoprostol. Kombincija ovih tableta izaziva pobačaj. Ovo je najčešći oblik abortusa u Evropi.

Pomenute tablete se ne mogu kupiti u apotekama i ne nalaze se u slobodnoj prodaji, dostupne su samo u klinikama. Stručno osoblje vam pripisuje ovaj medikament.

Kako se koriste?

Najpre se prva tableta popije, a druga se daje vaginalno. U roku od pet sati kreće proces abortiranja kroz krvarenje. Ono može trajati i po par nedelja, a postoji mogućnosti i od infekcije ili narušavanja reproduktivnog zdravlja. I pored toga ova pilula se smatra prilično bezbednom. Ali morate često ići kod ginekologa nakon abortusa, kako bi ste se uverili je li je sve u redu.

Napomena: tableta za abortus se pripisuje samo do drugog meseca trudnoće. Ako se čeka duže od toga, on se mora obaviti hirurškim putem.

Sme li se uzimati pilula za vreme dojenja?

Mnoge žene misle kako dok doje ne mogu zatrudneti. Iako se zbog povećanog lučenja prolaktina mogućnosti značajno smanjuju, opet i tada možete ostati u drugom stanju.  Zato, pilula za dan posle i dojenje nisu uopšte loša ideja za sprečavanje nove trudnoće.

Ukoliko ste seksualno aktivni i tokom ove životne faze, a ne želite odmah zatrudneti, vi svakako možete uzeti pilulu. Isto tako, koristite i druga kontraceptivna sredstva poput kondoma.

Kolika je štetnost tablete po bebu?

Supstance iz tablete mogu dospeti u vaše mleko, ali nije dokazana njena štetnost prema bebi. Ukoliko ne biste da rizikujete, podojte najpre bebu, pa onda popijte tabletu. Na ovaj način će biti mnogo manje prisutnih supstanci u mleku, jer će određeno vreme proći od poslednjeg podoja.

U svakom slučaju nema razloga za brigu, tableta za dan posle ne štedi bebi, a ni vama, ako se pije jednom u šest meseci. Slobodno nastavite sa dojenjem i ako ste je popili.

Pilula za dan posle iskustva korisnica

Kad sam koristila pilule za dan posle nisam imala baš prijatno iskustvo. Javljalo mi se krvarenje neposredno posle popijene tablete i nije prestajalo deset dana. Otišla sam kod ginekologa koji mi je objasnio kako mi je sad organizam u haosu. Izgledalo je kao da su mi jajnici policistični. Lice mi se napunilo sa bubuljicama, a inače imam čistu kožu. Osim toga sam bila izuzetno neraspoložena i mrgudna.

Iako je sve to prošlo i vratilo se u normalu, ne bih nikako preporučila pilulu ženama. A čujem od apotekarke kako ih baš dosta žena koristi. Bolje se pazite nego da ubacujete svakakve hormone u organizam.

Ljubica 28

Ja sam pila 3 puta tablete za dan posle bez ikakve nuspojave. Doduše, to je bilo u razmaku od po dve tri godine. I to samo u hitnim slučajevima. Dva puta mi je pukao kondom, pa mi se dobro našla. Treći put sam zaboravila popiti pilulu za kontracepciju kada sam išla na more. Preskočila sam je, jer sam zaboravila na promenu vremenske zone. U svakom slučaju nisam htela rizikovati pa sam uzela tabletu, sreća pa sam je ponela na put.

Nipošto ne bih preporučila kljukanje tabletama, to je i finansijski teško, ali dobro dođe kad zagusti. Sada sam napokon spremna za bebu i zatrudnela sam bez problema posle 3 meseca pokušavanja. U osmom sam mesecu.

Anđela 30

Tableta za dan posle, loša iskusva, držite se dalje od njih. Popila sam jednom i nikad više. Šest meseci nisam imala pojma kad ću dobiti ciklus. A kada bi menstruacija krenula bila bi ili preobilna, ili je skoro nije ni bilo. Uz to mi se i PMS pogoršao, bilo mi je jako muka i imala sam konstantne bolove. Sve se vratilo u normalu sad, a ja tabletu više nikad neću piti.

Marija 24

Da li su česte posledice i koje su nuspojave?

Već smo spominjali koje su osnovne nuspojave tableta za dan posle – remećenje menstrualnog ciklusa. Mensturacija može doći nekad pre ili kasnije nego što ste očekivali. Takođe, par sati nakon ispijanja tablete javiće vam se tačkasto krvarenje. Ono prestaje nakon par sati, a kod nekih žena i posle par dana.

Glavobolja je relativno česta pojava, koju dobija 20 odsto korisnica. Ona takođe nestaje nakon par dana i nije razlog za uzbunu. 10 posto žena koje su je konzumirale osetiće nuspojave pilula za dan posle u vidu mučnine. Ona nekada prestaje sama od sebe posle par sati. Mada u retkim slučajevima dolazi i do povraćanja.

Šta učiniti ukoliko se tableta povrati?

Tableta za dan posle u tom slučaju više nema efekta i morate popiti drugu što je to pre moguće. Samo na ovaj način ćete se moći zaštititi od neželjene trudnoće.

Neke žene su primetile i poremećaje u raspoloženju ili promene na licu. Sve to je privremeno i nastaje kao posledica unošenja tolikog broja hormona u organizam.

Takođe, pojedine žene osećaju svrab na koži i pojave im se osipi. Ovo je već vid alergijeske reakcije. Ona se javlja u 1  prema 10000 slučajeva. Dakle ovakvo dejstvo tableta je prilično retko.

Kada ne treba piti pilule za dan posle?

Ova kontracepcija loše reaguje u kombinaciji sa pojedinim lekovima i bolestima. Stoga, tableta za dan posle se ne sme piti ukoliko imate Kronovu bolest i bolesti jetre. Trebate je izbegavati i ako ste nekada u životu imali vanmateričnu trudnoću ili upalu jajovoda (salpingitis). Tada je njena štetnost nepovratna.

Tabletu ne treba konzumirati sa lekovima za epilepsiju, tuberkulozu, HIV, gljivične infekcije. Loše reaguje i sa lekom ciklosporinom. Izuzetno je važno ne konzumirati ništa što u sebi može sadžati kantarion kada bar neko vreme od ispijanja pilule.

pilula za dan posle delotvorna i nakon 72h

 

Tablete za dan posle cena u 2018 godini

Na našem tržištu postoje 3 najpoznatije vrste pilula. To su Escapelle, Ellaone i Postinor.  Mogu se čak dobiti tablete za dan posle bez recepta u našim apotekama. Ipak u nekim slučajevima je on neophodan.

Cena tableta za dan posle 2018. godine varira od 600 do 1200 dinara, u zavisnosti od proizvođača. Svakako se preporučuje njeno kupovanje lično u apoteci. Drugi izbor je da je kupite online na internetu preko web sajtova farmaceutskih ustanova. No, kako je pilula za prekid trudnoće efektnija što se brže popije, više ćete čekati dok stigne pošiljka.

Koliko god bile dobra ili pouzdana zaštita od trudnoće nemojte se previše oslanjati na ove tablete. One vam trebaju biti poslednje rešenje kome nećete često pribegavati. Zato se zovu i plan B tableta. Ipak, ako baš morate, konzumirajte ovu pilulu, i budite spremni na kratkotrajne posledice.

Mnogi ginekolozi ženama koje bi često pile ove tablete preporučuju pilulu za kontracepciju. Ona je mnogo manje rizična, a zaštitiće vas 98,9 posto od trudnoće. Ukoliko vas zanima ovaj vid zaštite, pročitajte naš članak o kontracepcijskim pilulama.

Sponzorisani linkovi:
f