Feature post image

Abs dijeta za ravan stomak – recepti i vežbe

Abs dijeta za mršavljenje je prvi put objavljenja u poznatom muškom časopisu „Men s Health“. Njen idejni tvorac je David Zinčenko glavni i odgovorni urednik cenjenog magazina.

Autor je i sam tražio način kako skinuti stomak bez restrikcija i gladovanja i osmislio je ovaj jedinstven koncept. Ova dijeta za mršavljenje nije toliko popularna kao neke, ali svakako zaslužuje našu pažnju….

U nastavku saznajte više o Abs dijeti…

Šta je ABS dijeta? 

Osnovni koncept dijete je da ona podrazumeva 6 manjih obroka po danu koji su pravilno raspoređeni. Dakle ABS dijeta zastupa stav da je za zdravo mršavljenje neophodno da jedemo češće, ali količinski dosta manje.

Dakle jelovnik ABS dijete podrazumeva 3 glavna i 3 međuobroka (užine).

Koliko traje dijeta ABS?

Drži se 6 nedelja i autori tvrde da je u tom periodu moguće skinuti i preko 10 kg. Naravno morate se strogo pridržavati jelovnika i praktikovati propisane vežbe i to svaki dan…

Dijeta ABS dozvoljene i nedozvoljene namirnice

Obavezne su makar dve namirnice sa ove liste za glavni obrok i  jedna namirnica za užinu – međuobrok.

Šta treba jesti za vreme dijete (lista od 12 obaveznih namirnica)

 1. Jezgrasto voće – orašasti plodovi (orasi, bademi, pistaći…)
 2. Mahunarke – naročito se preporučuje pasulj (priprema se bez mesa).
 3. Zdravo zeleno povrće (brokoli, blitva, spanać, prokelj, kelj, keleraba).
 4. Mleko, jogurt, kefir i drugi mlečni proizvodi sa niskim procentom masnoća.
 5. Ovsena kaša bez dodatog šećera (nikako gotova kupovna).
 6. Jaja
 7. Pileća prsa, ćuretina i riba, kao i ostalo nemasno meso.
 8. Puter od kikirikija
 9. Maslinovo ulje
 10. Bobičasto voće
 11. Surutka (obiluje proteinima)
 12. Integralni hleb i žitarice sa celim zrnom.

Ostale namirnice koje se mogu konzumirati ali ne svakodnevno su:

 • breskve,
 • dinje,
 • jabuke,
 • paradajz,
 • slatki krompir,
 • kokice,
 • grašak,
 • ulje od sezama,
 • školjke,
 • riža….

Ne trebate brojati kalorije 

Zinčenko je takođe izbacio brojanje kalorija za razliku od ostalih dijeta za skidanje kilograma. On je umesto toga uveo pravilnu kontrolu porcija tokom dana.

Metoda je krajnje jednostavna! Potrudite se da vam ni jedna porcija ne prelazi 1 pun tanjir. Autor je na pitanje zašto je izbacio brojanje kalorija iz ABS dijete jednostavno odgovorio.

To je frustrirajuće i ljudi zbog toga odustaju od dijete…

 

Abs dijeta za 6 nedelja i do 10 kg manje
Foto: Pixabay

ABS dijeta vežbe za ravan stomak

Kad započnete ABS dijetu ne morate odmah iste sedmice krenuti sa vežbama. Važno je da na početku usaglasite jelovnik. Dakle rasporedite 6 oborka tokom dana po priloženom uputstvu.  Nemojte izostavljati namirnice sa liste…

Kad se vaš organizam privikne na novonastalu situaciju lagano se počinje sa vežbama. Odmah da napomenemo raspored vežbi nije nimalo lak. Naporne su i potrebna je jaka volja i disciplina da biste sve to realizovali.

Slobodno krenite i krajem druge nedelje dijete sa vežbama. Ali zapamtite ovo – kada krenete sa njima nema stajanja i odustajanja.

Raspored vežbi za 7 dana

 • 3 puta nedeljno radite vežbe snage sa fokusom na trbušnim mišićima,
 • Sve ostale dane primenjujte aerobne vežbe.

Najbolje je da obe grupe vežbi rasporedite svaki drugi dan. Aerobik se može kombinovati sa vožnjom bicikla, brzim hodanjem u prirodi i laganim trčanjem.

Osnovna pravila kojih se morate pridržavati kod vežbanja

 • Dobro se zagrejte pred početak svakog treninga. Istegnite se i razmrdajte svaki mišić. Ovo pravilo nije izmislila abs dijeta, ono vam važi za bilo koji sport. Čak iako imate plan da samo lagano džogirate na traci bez tegova, morate se zagrejati najmanje 5 minuta. Tek kad aktivirate sve grupe mišića vežbe mogu da počnu.
 • Vežbe snage tj. vežbanje sa tegovima se ne sme primenjivati u razmaku manjem od 48 sati. Ovog se strogo pridržavajte, svako forisiranje i pojačavanje je kontraproduktivno.
 • Obavezan je jedan dan odmora tokom sedmice. Taj dan ne trebate raditi nikakve vežbe. To će pomoći vašem telu da se odmori od napornih treninga i oporavi od eventualnih povreda i istegnuća.
 • Potrebno je menjati vežbe tj. trening tokom držanja dijete. Dakle, ako posećujete teretanu ili vežbate sami povedite računa o tome. Morate uključiti sve grupe mišića i nikako ne smete raditi jednolične i uvek iste vežbe. U suprotnom telo će vam se navići na određene grupe vežbi, a tada su efekti puno manji.

Kakva su iskustva sa ABS dijetom

D. Zinčenko navodi da je sa ABS dijetom moguće skinuti 10 do 12 kilograma za 6 sedmica. Ali da bi se ovakvi rezultati postigli strogo se morate pridržavati jelovnika i plana vežbanja.

U ovoj dijeti nema mesta za čipseve, pomfrite, kečape i ostalu junk hranu. Na to zaboravite. Jednom sedmično vi možete imati obrok po želji (nešto vam obaveznih 12 namirnica). Ipak to ne podrazumeva prženo i masno, prerađevine, industrijsku hranu punu trans masti itd….

Ostale preporuke i saveti 

 • Abs dijeta preporučuje unos multivitaminskih napitaka, naročito Vitamina C.
 • Takođe preporuka je unos od najmanje 8 čaša vode po danu. Tako će vaš organizam biti hidriran i lakše ćete se očistiti od toksina. U danima kad je vežbanje intenzivnije, više se znojite, te stoga unosite i više tečnosti od preporučene.
 • Osim vode, pijte i zeleni čaj. On pospešuje brže mršavljenje i dodatno će vam ubrzati metabolizam. Konzumira se naravno nezaslađen.
 • Gazirane sokove, a naročito alkohol izbegavajte jer onemogućuju vašem organizmu sagorevanje masti i masnih naslaga.
Sponzorisani linkovi:
Comments are closed.
Milinka Vodnik
17/09/2013 22:58

Slažem se treba probat i to odma

Calivita
18/09/2013 11:07

Tekst je odličan, a sve ovo treba odraditi. I ovdje možete pronaći dodatke prehrani.

Veronika Horvat
05/01/2014 20:59

Ovo sve je dobro ali mora da radis jos nesto, naprimer ja idem brzim korakom dnevno 4-5 km. Ali i vidise za 3meseca sam oslabila 5kg

f