Feature post image

Biljka aloja vera sok i gel kao lek

ALOJA VERA SOK KAO LEK

Aloja vera sok i gel osim što deluju blagotvorno na našu kožu, sadrže u svom sastavu sastojke koji pomažu u čišćenju organizma i optimalno usklađuju sve naše imunološke mehanizme. Iako još nije do kraja priznat tačan način delovanja svih sastojaka od aloje, savremeni naučnici se slažu da se oni sinergijski dopunjuju da bi poduprli mnoge korisne efekte na ljudsko zdravlje u celosti.

Reč je o jednoj od najkorisnijih biljaka na našoj planeti, koja se koristi još od pamtiveka. U nastavku saznajte kako se to sok od aloje koristio nekad, za lečenje različitih tegoba i problema, te  kako se njeni proizvodi koriste danas? Pripremili smo i više izvanrednih  domaćih, ali i ruskih narodnih recepata..

KAKO SE UPOTREBLJAVAO ALOJA VERA SOK KROZ ISTORIJU

Pradomovina aloje vere jesu suptropska i tropska područja Afrike, odakle se kasnije proširila po celom Sredozemlju i Indiji. Njenu efikasnost su tokom milenijuma zabeležile brojne stare civilizacije. Recepture za pripremu lekovitih napitaka pronađene su još na glinenim pločicama drevnih Sumeraca (2.200 godina p.n.e.) i egipatskom papirusu napisanom negde između 1545. i 1550. godine p.n.e.

Kod starih Egipćana aloja vera biljka je bila simbol ženske lepote i mladalačkog duha, pa je legende spominju kao jednu od najvažnijih biljaka zaslužnih za raskošnu lepotu i neiscrpnu energiju slavne Kleopatre.

Danas znamo da je aloja vera sok korišćen od davnina, a sama biljka je simbolizovala lepotu, strpljenje, zdravlje i sreću kod starih Grka. Tako Hipokrat ističe da biljka aloe vera stimuliše rad kose, leči tumor, probleme sa crevima i želucem,a spominje se i među preparatima iz starog Rima – između ostalih primenjivali su je Galen i Celzijus.

Upotreba aloje u Kini prvi put je opisana u 6. veku  .Često se spominje i u arapskim zemljama, dok su je u Ameriku doneli u 16.veku španski misionari i konkistadori. Mnogi velikani su verovali u lekovita dejstva koja ima aloja vera sok.

Među njenim najvećim poklonicima bili su Nefertititi, Aleksandar Veliki,Neron i Kristofor Kolumbo koji je o aloji napisao sledeće: Postoje samo četiri biljke koje su neophodne za čoveka – pšenica, grožđe,maslina i aloe vera. Prva nas hrani,druga pruža radost našem srcu, treća obezbeđuje harmoniju organizma, a četvrta čini čoveka jedrim i zdravim.

Tokom istorije su na visokoj ceni bila mnoga njena lekovita svojstva,pa je verovanje u širinu i snagu njenog lekovitog dejstva od aloje stvorilo mit o „panaceji“ životnom eliksiru, tj.biljci čudotvornog delovanja i magičnom leku iz prirode za sve tegobe.

Iako su preterivanja obeležja svih mitova, pa tako i onih čiji je glavni akter ova biljka, nesporna je činjenica da je ona zaista efikasna pomoć u olakšanju mnogih tegoba i dragocena podrška u nezi kože i očuvanju lepog izgleda. Čuveni travar Sebastijan Knajp piše kao o sredstvu u kome je neka sitnica delotvorna pa je “ u aloji našao lek“.

Osim njega i čuveni Mahatma Gandi propagirao je snažno dejstvo ove biljke naročito ako se koristi aloja vera za jačanje imuniteta i detoksikaciju organizma. Jednom prilikom rekao je “ Pitajte me za tajnu moje snage tokom dugih postova: to su moja nesalomiva vera u Boga, jednostavan način života i biljka aloja vera “ .

ALOE BARBADENSIS IZ PORODICE LJILJANA

Ekstrakt aloe vere dobijen iz lišća od različitih vrsta ove biljke, kroz istoriju se koristio najčešće u lečenju povreda i kod smetnji pri varenju hrane. Međutim ,u poslednje vreme oni se upotreblljavaju za proizvodnju jako velikog broja komercijalnih proizvoda.

Biljka aloja vera je tako postala dodatak koji se može naći u velikom broju kozmetičkih proizvoda,u hrani i raznim biljnim dodacima ishrani i kao čist aloja vera sok i gel za spoljašnju i unutrašnju upotrebu. Danas ova biljka raste u mnogim toplim krajevima sveta, a najpoznatije i najveće plantaže nalaze se u SAD i to u dolini Rio Grande u Teksasu, zatim na Floridi i u sunčanoj Kaliforniji.

Među dvestotinjak poznatih vrsta aloje samo neke se odlikuju izuzetnim lekovitim svojstvima, među njima je svakako najcenjenija i komercijalno najzastupljenija aloja iz porodice ljiljana (Aloe barbedensis).To je rozetasta dvogodišnja biljka koja je bez stabla.

Karakterišu je veoma mesnati debeli listovi, koji imaju prosečnu dužinu od 40 do 50 cm. Ivice su im dosta bodljikave, tako da ova aloja vera dosta sliči kaktusu. Cvetovi su narandžaste boje i rastu u obliku grozdova.

ALOJA VERA GEL ISKUSTVA 

Aloja vera gel je sasvim drugačijeg hemijskog sastava i fiziološkog delovanja od soka. Oduvek se upotrebljavao u kozmetici kako za negu kože, tako i za zaceljivanje rana.

Pojedina istraživanja koja su novijeg datuma utvrdila su da ovaj gel od aloje, koji se oralno unosi u organizam, značajno podiže i jača imunitet, poboljšava naše opšte stanje, olakšava brojne tegobe i pomaže u bržem oporavku od bolesti.

Sastav ovog gela nije još sasvim jasan, čak ni u pogledu svog sastava kao i zbog broja dominantnih polisaharida. Među ostalim sastojcima koje sadrži aloja vera gel navode se steroidi, enzimi, organske kiseline, materije sa antibiotskim dejstvom, minerali, saponini i aminokiseline.

Kako deluje sok od aloje? 

Lekovito delovanje aloje u medicini i farmaciji često se pripisuje upravo njenom dragocenom i lekovitom soku. Pri tom se veruje da je aloin jedan od najzaslužnijih sastojaka za ostvarivanje farmakoloških učinaka, pa je baš zbog toga ujedno i najistraženiji sastojak koji nam nudi aloja vera sok.

Kruti sok je snažan purgativ, koji deluje veoma brzo, prvenstveno u našem debelom crevu. Aloin dodatno pojačava izlučivanje elektrolita iz vode iz debelog creva, zbog čega se i menja pritisak u crevima, povećava njihov volumen i stimuliše peristaltika. Uz aloin, kao glavni sastojci koji sadrži sok od aloje navode se i aloesin i aleoeresin. Opisane su i druge slične materije, poput alkaloida, glikoproteina, saponina, eteričnih ulja i enzima.

BILJKA ALOJA VERA U ISHRANI 

Aloja vera se danas dosta često primenjuje kao dragocen dodatak ishrani, prvenstveno kao fina aroma bezalkoholnim i alkoholnim pićima i bombonama kojima daje prepoznatljivu i pikantnu – gorku notu. Međutim, aloe vera sok se osim zbog aromatizovanja, sve više dodaje namirnicama zbog fiziološkog delovanja.

Tako je i gel od aloje postao sve češći sastojak kod tkz.“prirodnih dodataka ishrani“, te se on  pod tim nazivom i prodaje, ili se dodaje brojnim bezalkoholnim pićima zbog njihovog obogaćivanja. U svrhu zaštite potrošača od brojnih proizvoda koji im svojom deklaracijom daju pogrešnu informaciju o udelu koji ima dodati aloja vera sok ili gel u pojednim proizvodima, početkom osamdesetih godina prošlog veka rođen je IASC.

Ono što treba znati u vezi sa tim,je da su proizvodi koji imaju ovaj logo na svojoj deklaraciji  potpuno su odobreni. Upravo taj logo garantuje potrošačima istinitost i neospornost navedene količine aloje, kvalitet u skladu sa standardima i njeno odgovarajuće poreklo i uzgoj u strogo kontrolisanim uslovima.Tako da je i naša preporuka da se ponašate u skladu sa tim kada uzimate neki preparat od ove izuzetne biljke..

ALOJA VERA PROIZVODI U KOZMETICI – UPOTREBA

Aloja vera gel za lice je izuzetno zastupljen u kozmetici, ali ne samo on. Biljka je poznata po različitim nazivima, zavisno od oblika u kom se koristi ili dela biljke iz koga se dobija ekstrakt, ali najčeće nosi naziv kao aloja vera, dok  delotvornost preparata direktno zavisi od njegove čistoće, načina na koji se proizvodi i konzerviše.

Na osnovu mnogobrojnih biohemijskih i farmaceutskih istraživanja, kao i brojnim iskustvima iz prakse, prepoznata su sledeća dermatološka svojstva aloje :

 • štiti i zateže kožu,
 • čini je gipkom, elastičnom i mekanom ,
 • aloja vera sok održava cirkulaciju vlage,
 • poboljšava i bolje iskorištava hranljive materije,
 • uklanja brojne toksine iz ćelija kože,
 • poboljšava krvotok,
 • dezodoriše i čisti kožu,
 • aloja vera sok pomaže i pri masaži i nezi kože,
 • jača i neguje vlasište kose,
 • sprečava cvetanje i pucanje vrhova kose,
 • pomaže kod rozacee i crvenila lica,
 • nadraženosti kože i akni ,
 • deluje adstrigentno,
 • koži daje neophodnu vlagu,
 • sprečava i ublažava opekotine od sunca,
 • aloja vera sok i gel podmlađuju  i učestvuju u obnavljanju ćelija kože,
 • oporavlja kožu od različitih oštećenja.aloja vera sok recepti

ALOJA VERA SOK NEŽELJENA DEJSTVA I NUSPOJAVE

Kao i svaka druga lekovita biljka i aloe vera može u pojedinim slučajeva da izazove štetne posledice. U tom pogledu aloja vera sok ima nešto izraženije dejstvo od gela.

Ekstremno gorki laksativni preparati kakav je i sok od aloje ponekad mogu da izazovu grčeve i snažnu iritaciju creva. Kao posledica prekoračenja dnevne doze, mogu se javiti snažni bolovi u trbušnoj duplji, česte i intenzivne prolivaste stolice, pa i ozbiljni hemoragični gastritis.

Upravo se zbog toga preporučuju i određene mere opreza. Ovde naročito treba povesti računa kod oralne primene preparata koji u sebi sadrže aloja vera sok i to kod onih osoba kojima je utvrđeno da imju  čir na želucu, kao i kod problema sa crevima, ali i kod osoba koje boluju od nelagodnih hemoroida.

Takvi pacijenti se svakako moraju konsultovati sa stručnim licem(lekarom) pre uputrebe bilo kog alojinog preparata. Sok od aloje u trudnoći se ne sme davati nipošto kao sredstvo za čišćenje,a naročito ga trebaju izbegavati manja deca.

Plućni bolesnici, naročito oni koji obolevaju od bronhitisa, astme i imaju česte upale pluća, takođe treba da ga izbegavaju, jer može izazvati krvarenje i mnoge druge ozbiljne poremećaje.

ALOJA VERA I MED KAO LEK PROTIV RAKA –  RUSKA RECEPTURA

Ovaj recept se priprema mešanjem listova od aloje sa crnim vinom, kafom, medom i čistim alkoholom.

 • Sa biljke koja je stara od jedne do pet godina uzeti do 300 g listova ,najbolja je mesnata zrela aloja.Dobro samleti listove(najbolje je u mašini za meso), pomešati ih sa litrom čistog crnog vina (kvalitetnog), pola kilograma dobre kafe,dve velike supene kašike što kvalitetnijeg meda domaće proizvodnje i pola litre apotekarskog (čistog alkohola). Sve zajedno staviti u tamnu staklenu flašu i ostaviti da odstoji pet dana na suvom, mračnom i tamnijem mestu. Poželjno je i da flašu obmotate celu sa alu folijom.

Dobijeni sirup od aloje pije se na sledeći način:

U prvih pet dana uzimajte po malu kafenu kašičicu dva sata pre svih glavnih obroka (ovo važi i za doručak), dakle tri puta dnevno..

Narednih pet dana aloja vera sok se uzima sat vremena pre obroka ali u nešto većoj dozi (po veliku supenu kašiku). Ovo važi za period od najmanje 3 sedmice, dok je opšta preporuka da se ovaj lekoviti sirup konzumira barem dva meseca..

Napomena: Potrebno je ocediti tečnost svaki peti dan, da se ne bi pokvarila. Kura lečenja treba ukupno da traje dva meseca. Navodno je recept nastao 1968 godine u Moskvi na Onkološkom Institutu i njega je prva isprobala Marija Sadulukova, koja je pijući ga, navodno izlečila rak materice.

Sirup i aloja vera sok se preporučuje obolelima od tuberkuloze, čira na želucu ,kod učestalih migrena i jakih glavobolja,bolesti creva, astme i kod visokog pritiska.

ALOJA VERA RECEPTI ZA PRIRODNO LEČENJE

Da je aloja vera sok primenljiv kod velikog broja različitih oboljenja ,govore nam mnogobrojni zapisi iz narodne medicine. Evo kako je možemo upotrebiti:

 1. Listove od kojih pritiskanjem ili ceđenjem dobijamo svež aloja vera sok, možemo brati tokom cele godine. Tako dobijeni sok od aloje treba razrediti u alkoholu u srazmeri 80 grama soka i 20 grama alohola. Ovaj narodni lek je primenljiv na gotovo sve ranije nabrojane zdravstvene tegobe.
 2. Aloe vera za unutrašnju primenu:  za čišćenje creva sasvim je dovoljno uzeti od 0,2 do max. 0,6 grama. Doza od 0,8 g može i da usmrti čoveka. Sok od aloje se ne sme uzimati duže vreme.
 3. Za omekšavanje stolice mogu se uzimati tablete ali i sok  i to je najbolje činiti  u prepodnevnim satima. Stolica neće biti preterano retka, već će postati kašasta i volumizirana, te će lakše prolaziti kroz debelo crevo.
 4. Upotreba aloje u lekovite svrhe zavisi od koncentracije soka u raznim napicima. Ako koristimo aloja vera sok koji je jako razređen i to kao kapi, tada je on izuzetno delotvoran za naš želudac, a u većim koncentracijama deluje na čišćenje creva, celog organizma a podstiče i  bolje izlučivanje žuči .
 5. Knajpove tablete od aloje deluju i kod zatvorenog debelog creva,ali samo ako nisu začepljeni žučni kanali.
 6. Aloja vera sok treba da  koristimo prema uputstvima stručnjaka, nikako samoinicijativno. Može se upotrebiti i za lečenje očnih bolesti (kod pale spojnice oka) rana i čireva. Emulzija koju koristimo za lečenje mokrog epidemitisa, opekotina drugog i trećeg stepena (od rendgenskog zračenja) dobija se kada sok od aloje pomešamo sa ricinusovim i eukaliptusovim uljem.
 7. Prašak aloje koristimo za posipanje rana i čireva ili za pripremu uvarka kod unutrašnjih bolesti (želudac,creva,jetra) i spoljašnjih ( ispiranje rana i raznih kožnih nečistoća).
 8. Sveže odsečen list koristimo za ublažavanje bola izazvanog opekotinama, a ujedno i podstičemo zaceljivanje. Aloja vera sok provereno jača odbrambene snage organizma i ne dozvoljava pad imuniteta.
 9. Aloe vera protiv hemoroida, navale krvi u glavu, srce i pluća, ali i kod zakasnele menstruacije Pomeša se prašak aloje (koliko stane na vrh noža) sa po jednom kašičicom od kantariona i hajdučice,rastapa se u vodi i pomeša sa kvalitetnim medom domaće proizvodnje. Kako se radi o praškovima od samlevenih biljaka, ovaj prirodni lek od aloje se može uzimati dva dana, a kasnije još po 4 do 5 puta ali tek sveki treći dan.
 10. Ako se aloja vera prašak stavi na vrh noža te se popari sa 2 decilitra provrele vode i malo prokuva (tek da baci ključ) pa se skloni sa vatre i pusti da se prohladi. Dobićete odličan lek za oči, sa kojim trebate ispirati upaljene i mutne oči. Doći će do ozdravljenja, a dobar znak je kada posle ispiranja oči počnu da peku i svrbe.
 11. Stare gnojne rane i čirevi čiste se i brzo zaceljuju ako se jedan put dnevno pospu debelim slojem praška od aloje i isperu uvarkom od jedne male kafene kašičice praška kuvanog u pola litre vod , 5 minuta.

Nadamo ste da ste sada saznali koliko je koristan aloja vera sok, gel i prašak, te da ćete naše recepte podeliti putem popularnih društvenih mreža..Preporučujemo članak: upotreba jabukovog sirćeta za negu lica..

Sponzorisani linkovi:
f