Feature post image

Islandski lišaj sirup protiv kašlja

ISLANDSKI LIŠAJ SIRUP I ČAJ KOJI UMIRUJU KAŠALJ

Islandski lišaj je jedan od od najpoznatijih i najpopularnijih biljnih preparata za lečenje kašlja i brojnih upalnih stanja ždrela. Ovaj fenomenalni melem za nadraženo grlo obavezno uvrstite u vašu kućnu apoteku,bilo da uzimate lekoviti čaj ,gotove pastile ili  ćete pripremiti sirup islandskog lišaja ,čiji recept rado delimo ovom prilikom. Ovaj prirodni lek za kašalj nije samo to,već je puno više: podići će vaš imunitet,okrepiće iscrpljen i iznuren organizam i to naročito posle bolesti. Preporučuje se podjednako odraslim osobama i deci ,ali uz mere opreza kako ne bi došlo do neželjenih posledica usled predoziranja. Stoga povedite računa o tome..

ISLANDSKI LIŠAJ POREKLO I STANIŠTE

Ovaj lišaj na latinskom nosi naziv – Lichen Islandicus. Mnoge od nas na osnovu svog naziva navodi da je reč o biljci koja raste isključivo na Islandu ,a to je opet potpuno pogrešan zaključak. On je taj svoj naziv dobio po tome što je tamo prvi put zabeleženo da je upotrebljen kao lekovita biljka. Istina je da islandski lišaj u stvari raste na gotovo čitavoj severnoj polulopti, među mahovinama i vreskom na udaljenom severu, gde služi kao hrana skromnim severnim jelenima . Na tim dalekim područjima služi i čoveku kao hrana  i to kao glavna zamena za žitarice,jer se od smrvljenog i osušenog lišaja na vatri priprema hranljiva,zdrava i lekovita kaša. Na našim prostorima ovaj lišaj se često javlja u velikom mnoštvu u planinskim područjima, ponajviše u svetijim šumama (smrekovim) , kao i na visinskim pašnjacima, može se naći i među kamenjem i to naročito na velikim otvorenim prostorima,koja su često pod uticajem jačeg i snažnijeg  vetra. Za razliku od drugih lišajeva ,ova vrsta raste na tlu. On nije raščlanjen na listove,stabljiku i koren ,jer spada posebnu vrstu biljnih organizama ,čiji je talus (vegetativno telo) sastavljen od gljiva i algi. Talus tog lišaja je tvorevina slična listu visoka oko deset centimetara,koja se kratkim končastim organima učvršćuje za površinu zemlje .Ubraja se u lišaje grmaše ,jer mu je talus uspravnog rasta i prilično je nepravilno razgranat,poput manjeg grma .Ova biljka se često naziva i islandska mahovina,što dovodi do pogrešnog shvatanja da se radi o mahovini .To ime potiče još iz vremena kada se botanički nije pravila razlika između mahovina i lišaja.Po današnjem shvatanju ,biljka je lišaj ,pa je stoga i njeno pravo ime islandski lišaj. Strana lišaja koja je okrenuta ka suncu je od maslinaste do smeđe-zelene boje,dok je donja strana je svetlije sive boje sa karakterističnim belim mrljama. Ogranci su kod ovog lišaja žljebasti,na vrhu nešto prošireni i nepravilno su trepavičasti. Donji delovi talusa su crvenkaste boje. Dok je svež ovaj lišaj je kožasto-žilav ,a u suvom stanju je izrazito lomljiv i krt,te je daleko svetlije boje. Biljka ima slab miris ,a ukus joj je bljutav,gorak i sluzav.

SIRUP ZA KAŠALJ KOJI RASTVARA SLUZ 

Uvek se bere  kao ceo lišaj,isključivo kad je vreme skroz suvo i povljno  ,bez obzira na doba godine kada se i skuplja (kada vremenske prilike dozvoljavaju). Islandski lišaj treba da se dobro pročisti od svih primesa zemlje, iglica od četinara ,mahovine ,pa se zatim stavlja u hlad na sušenje.Ova dragocena i lekovita biljka sadrži više od 50 odsto sluzi u svom sastavu,zatim vitamin B12,lišajev skrob,lišajevu gorku kiselinu,cetrarin -gorku materiju,lihenin,gumu ,šećere i još neke izuzetne antibiotske materije,koje do današnjih dana nisu u potpunosti istražene. Nauka smatra da ovaj lišaj sadrži najveće količine joda u odnosu na sve druge kopnene biljke.Od mineralnih materija potvrđeno je prisustvo uglavnom kremične kiseline i nešto eteričnog ulja.B12 vitamin ubraja se u najefikasnija sredstva protiv anemije i malokrvnosti. Ipak najpoznatiji je islandski lišaj sirup protiv kašlja jer izuzetno efikasno rastvara sluz i danas je dosta zastupljen na tržištu.Vrlo dobri rezultati mogu se postiči kod lečenja bolesti kao što su :bronhijalni katar,kašalj,veliki kašalj,prehlada praćena prekomernim lučenjem sluzi,kod svih oboljenja pluća,kao i kod slabih pluća,sklonosti ka prehladama pri najneznatnijim vremenskim promenama koje uzrokuju klimatske promene  i slično. Kristof Vilhelm Hufenland , poznat kao najistaknutiji lekar praktičar početkom devetnaestog veka u Nemačkoj i autor brojnih radova ,izuzetno je cenio islandski lišaj kao lek i preporučivao ga i kod izuzetno teških plućnih oboljenja,a naročito kod ozbiljne plućne tuberkuloze,ne samo zato što se teško obolela pluća potpuno oslobađaju od žilave i vrlo teško rastvorljive sluzi ,već i zbog toga što snažno podstiče celokupni respiratorni trakt (analeptik) i zadržava gubitak snage,koji se u toj bolesti najčešće javlja. Već kod razređenja čajnog uvarka islandskog lišaja u odnosu jedan prema hiljadu (1:1000) koči se dalji razvitak tuberkuloznih bakterija.Ovaj  lišaj ima svojstvo da krepi i jača oslabljen organizam,što je od velikog značaja kod stanja iscrpljenosti svake vrste ,recimo za vreme ili nakon teških bolesti ,kod većih gubitaka krvi nakon operacija ili nesrećnih slučajeva,nakon boginja,teških infekcija,bolesti želuca,creva i slično.

DA LI SE SME PITI ISLANDSKI LIŠAJ U TRUDNOĆI

islandski lišaj sirupOva biljka povoljno utiče na sekreciju mleka kod dojilja,ali ne sme se primenjivati ako postoji upala dojki ili bradavica. Smeju ga koristiti i trudnice,ali umerene količine uz obavezne konsultacije sa doktorom.Dalja područja primene su oboljenja creva i želuca :česti akutni ili hronični prolivi,odnosno zatvori stolice ,smetnje i tegobe pri varenju hrane,katar creva i želuca,otklanjanja nenormalne procesa prilikom varenja hrane i normalizuje izlučivanje žuči. Dobro je poznato a i dokazano da islandski lišaj uspostavlja savršenu ravnotežu želudačne kiseline ,bilo da je ima premalo ili više nego što je potrebno. Kod anemije se takođe preporučuje ,jer lekovita materija cetrarin aktivira stvaranje belih i crvenih krvnih zrnaca u pravilnom balansu i srazmeri. Ako se pri tom spomene da sirup islandskog lišaja dovodi do ozdravljenja čak i kod Brajtove bolesti (upala bubrega) i pod određenim uslovima može znatno da doprinese poboljšanju opšteg stanja dijabetičara,ovoj lekovitoj biljci mora se posvetiti veća pažnja ,uprkos njenoj pomalo neuglednoj pojavi. Ta svestrana i dragocena lekovitost koju poseduju  sirup i čaj od islandskog lišaja ,u poslednje vreme su ponovo naučno dokazana brojnim kliničkim ispitivanjima. On poseduje neverovatna antibiotička dejstva koji se donekle može uporediti i sa penicilinom i njegovim delovanjem. Kulturom bakterija na agar-agaru ,želatinastoj podlozi iz crvenih algi ,može se u svako doba to i naučno dokazati. Svakako treba naglasiti da nerazumna i preterana primena tako dragocene biljke može da izazove i vrlo neugodne posledice,prevelike doze i dugotrajna upotreba može dovesti do nadražaja u organima za varenje hrane i do smetnji u u radu naše jetre. Količinu i trajanje primene najbolje će odrediti lekar na osnovu pažljivih posmatranja.

KAKO SE PRAVI ČAJ OD ISLANDSKOG LIŠAJA

Za pripremu čaja islandski lišaj se po pravilu kuva i to jedna puna kafena kašičica sa osušenom biljkom se prokuva u šolji (2 dl) vode i pusti se da odstoji nekih desetak minuta. Čaj od islandskog lišaja se treba piti isključivo nezaslađen ,  to u nešto manjim gutljajima ,do tri šolje dnevno. Kao čaj protiv kašlja  ga možete upotrebiti dva puta. Evo kako da to uradite: Suvi islandski lišaj se potapa tokom noći u što hladniju vodu ,pa se izjutra dobro procedi i malo se podgreje.Posle toga se tako proceđen ponovo potopi u hladniju vodu ,ostavi se da stoji ceo dan,a naveče se stavi da samo jednom kratko provri ,ocedi se i ponovo ga možete piti u manjim gutljajima,topao,mlak ili rashlađen -kako vama najviše prija.Važno je da zapamtite da se nikada ne sme dugo kuvati-iako se to ponekad pogrešno preporučuje -s dodatkom sode bikarbone,zbog oslobađanja od gorke cetrarne kiseline . To se ne radi jer je upravo ona jedna od najlekovitijih supstanci koju sadrži islandski lišaj. Malo rashlađen čaj od islandskog lišaja ,po mišljenju većine stručnjaka narodne medicine ,može se primeniti kao hladna obloga tokom noći kod bolova u grlu . Po receptu islandske narodne medicine,lekoviti napitak posle preležane bolesti ,za jačanje rekonvalecenata i ponovno postizanje telesne snage,priprema se na sledeći način:kao dnevna količina uzme se oko 20 grama suve biljke i potopi se u hladnu vodu najmanje pet do šest sati. Zatim se ta voda lagano odlije ,omekšana biljka se izgnječi i od tog ostatka čaja pripremi se čajni oparak,kome se dodaje oko pola kafene kašičice anisa,a nakon što se procedi i ohladi ,zaslađuje se kvalitetnim domaćim medom prema potrebi. I u tradicionalnoj švajcarskoj narodnoj medicini mnogo se upotrebljava sušeni i u prah usitnjeni islandski lišaj,kao lekoviti prašak za posipanje rana.U Švajcarskoj je veoma cenjen kao svestran lek za prirodno lečenje.

ISLANDSKI LIŠAJ ZA ZDRAVLJE LJUDI I ŽIVOTINJA 

Sirup islandskog lišaja  je izvanredno sredstvo koje će vas itekako dobro osvežiti i okrepiti nakon preležane bolesti. Priprema se potapanjem lišaja preko noći u što hladnijoj vodi ,posle čega se samo kratko popari i konačno procedi. Da bi se napitak od islandskog lišaja poboljšao u svom ukusu možete mu prirodati i malo sitno narendane kvalitetne čokolade. Ovaj sok sem što gasi žeđ i odlično osvežava,može se upotebiti svakodnevno a naročito se preporučuje kod dehidratacije usled bolesti. Ako ste dijabetičar možete ga takođe napraviti ali umesto redovne ,narendajte čokoladu za dijabetičare. Još jedan odličan predlog dijabetičarima je da probaju i hleb pripremljen od suvog islandskog lišaja,koji je veoma zdrav i hranljiv. Islandski lišaj nosi epitet kao najbolji sirup protiv kašlja za decu i odrasle , ali ga nikad ne upotrebljavljajte samoinicijativno,bez dogovora sa stručnjakom. Osim za ljude ovaj lišaj je višestruko koristan i za životinje,tako se npr. čaj od islandskog lišaja daje i domaćim životinjama,kao lekoviti napitak kod gubitka volje životinja za uzimanjem hrane,kod brojnih crevnih oboljenja,snažnih kolika,kao i kod kašlja i svih plućnih bolesti,uključujući i tuberkulozu pluća .

Kod gubitka krvi zbog jakih povreda,islandski lišaj delovaće povoljno,a i kao prašak za posipanje rana ,nalazi mnogostruku primenu u veterinarstvu.

Sponzorisani linkovi:

3 mišljenja na temu „Ateroskleroza simptomi i prirodno lečenje“

f