Feature post image

Pms simptomi i predmenstrualni sindrom

PMS SIMPTOMI KADA SE JAVLJAJU 

Pms simptomi pogađaju mnogo žena, po najnovim statistikama čak njih oko 70 odsto, neke u manjoj ili većoj meri, i zaista mogu biti  vrlo neprijatni i nelagodni .“Onih dana“ kako to volimo reći, nije vam ni do čega osim do hrane, i to često one nezdrave – kupovne. Za sve vas koji mučite ovu muku i dobro znate kako neprijatan ume biti predmenstrulani sindrom pms, napravili smo ovaj detaljan vodič,koji je baziran isključivo na zdravim namirnicama,lekovitom bilju i receptima koje možete spremiti u sopstvenoj režiji kod vaše kuće. Ako tražite odgovor kako ublažiti pms i negodne simptome,verujte nam na reč da ste na pravom ste mestu..

PMS SIMPTOMI TRAJANJE

Snažne intenzivne glavobolje,tegobe i bolovi u stomaku, nepredvidive promene raspoloženja, mučnina i nelagoda u želucu, povraćanje, pojačan apetit tokom dana , bolovi u grudnom košu, pojava većeg broja bubuljica na licu,samo su neki od čak 150 mogućih poznatih simptoma predmenstrualnog sindroma, a namirnice koje tih dana nekontrolisano unosimo ,samo nam još dodatno otežavaju i pogoršavaju celokupnu situaciju. Ovi, nimalo prijatni pms simptomi javljaju se sedam do deset dana pre očekivane menstruacije, posledica su brojnih hormonskih promena ,koje se dešavaju u ženinom telu u ovoj fazi ciklusa. Ma koliko da su vam izražene pomenute predmenstrualne tegobe, možete slobodno odahnuti, jer kako su savremeni naučnici dokazali, ukoliko zaboravite na pojedine nezdrave namirnice i uvedete neke druge u redovnu ishranu – predmenstrualni sindrom možete poslati u zaborav. Da biste lakše prebrodili pms umor i ovaj neprijatan period, trebalo bi svakako da se što više krećete kako bi i pms simptomi bili pod kontolom. Najbolji učinak se postiže svakodnevnom fizičkom aktivnošću u trajanju od najmanje tridesetak sata (brzo hodanje, lagana vožnja biciklom, plivanje, pilates), jer kretanje pozitivno deluje na neurotransmitere koji utiču na naše raspoloženje i osetljivost na bol.

BOLNE GRUDI PMS 

Zašto se kod nekih žena javljaju intenzivni pms simptomi još uvek nije do kraja jasno,niti su njihovi uzročnici do kraja identifikovani, ali se smatra da ključnu ulogu u tome imaju promene u nivou moždanih hormona. Osećaj nadutosti u stomaku, pojačana osetjivost i bolne grudi, konstipacija ili dijareja, snažna želja za određenom nezdravom hranom, jaka glavobolja, smanjena tolerancija na svetlost i buku, zaboravnost, lošija koncentracija i memorija, napetost,pospanost u toku dana, preosetljivost, anksioznost,izražena agresivnost, nagle i nepredvidive promene raspoloženja,insomnija – najčešći su predmenstrualni simptomi . Prvi korak u lečenju sastoji se u zdravom načinu života. Za većinu žena ove promene su dovoljne da bi se pms simptomi držali pod kontrolom. Konzumiranje dovoljnih količina tečnosti (voda na prvom mestu), manji ali češći obroci,balansirana dijeta za ublažavanje pms -a , sa dosta voća i povrća, ograničen unos soli i šećera u organizam, zdrave aerobne vežbe i dovoljno sna – tu su od primarnog značaja. Od lekova, ukoliko su neophodni (samo ako su prisutni snažni predmenstrualni bolovi ), najčešće se koriste nesteroidni antiinflamatorni analgetici,kao i brojna hormonska kontraceptivna sredstva, a u težim slučajevima i određeni antidepresivi.

KAKO UBLAŽITI PMS UMOR ?

Ako želite da se pms simptomi u vašem slučaju zauvek povuku, potreban vam je jak i snažan karakter, spreman da se odrekne naučenog načina života i usvoji neke nove – zdrave navike. Neki zagovornici alternativne medicine ističu da pojava i intenzitet simptoma u velikoj meri zavise od „čistoće“ ženinog tela, tj. od toga koliko je celokupan organizam intoksiciran zbog dugoročno loše ishrane. Samim tim, trajne promene u načinu ishrane mogu vam pomoći da detoksikujete i očistite organizam – vaše bubrege,jetru,creva, kao i  limfni sistem, što će umnogome uticati i na promene u radu ostalih organa, uključujući ženski reproduktivni sistem. Odricanje od nezdrave kupovne industrijske hrane – suhomesnatih i konzerviranih proizvoda, nezdravih slatkiša, gaziranih napitaka, belog brašna, alkohola i slično. samo je prvi korak u promenama vaših ustaljenih prehrambenih navika.Osim toga, trebate svakodnevno jesti što više zdrave biljne hrane – svežeg voća i sezonskog povrća, klica, integralnih žitarica, lanenih semenki, susama i bundeve, dragocenog jezgrastog voća,lekovitih biljnih čajeva i ceđenih sokova. Verovali ili ne, i dobro varenje znatno utiče na to i u kolikoj meri će biti izraženi pms simptomi. Neredovno pražnjenje creva i konstantna tvrda stolica su takođe znak intoksikacije organizma, pa treba što pre regulisati varenje i omogućiti našim crevima da se svakodnevno prazne, a pravilna ishrana namirnicama koje ubrzavaju metabolizam su najefikasniji način da to i postignete.

PMS DIJETA UBLAŽAVA PREDMENSTRUALNE TEGOBE

Ukoliko niste spremni da promenite vaše ustaljene prehrambene navike na duže staze,možete posegnuti za kratkoročnom dijetom, desetak dana pre očekivane menstruacije. Budući da su pms simptomi slični sa simptomima kod hipoglikemije,pridržavanje  režima ishrane koji podrazumeva dosta skroba i malo masti, a pomaže ljudima što pate od hipoglikemije – može pomoći u slučaju predmenstrualnih tegoba, dokazali su savremeni naučnici. Pms dijeta podrazumeva konzumiranje zdravih kaša od integralnih žitarica, sa obaveznim konzumiranjem voća, povrća i krompira više puta dnevno. Takode,neophodno je iz ishrane eliminisati štetni beli šećer, crnu kafu, alkoholna pića i dodatke poput veštačkih zaslađivača , te smanjiti upotrebu namirnica tipično životinjskog porekla, naročito onih koje obiluju sa nezdravim zasićenim masnoćama (puter,crveno meso, rafinisana ulja, jaja, pržena hrana, punomasni mlečni proizvodi…). Veoma je  važno da u ovom periodu obuzdate apetit i pobedite želju za brojnim slatkišima, jer će vam se to kasnije višestruko isplatiti. Ako izdržite pet do sedam dana bez konzumiranja slatkiša, verujte da ćete nakon toga imati daleko manju želju za ovim štetnim namirnicama. Za vreme ove dijete preporučljivo je svakodnevno raditi i nezaobilazne aerobne vežbe, koje će pozitivno uticati i na vas i vaše raspoloženje a ublažiće se i pms simptomi.

NAMIRNICE KOJE SMANJUJU PREDMENSTRUALNE TEGOBE

Za predmenstrualni sindrom kao najbolje su se pokazale sledeće namirnice:

Losos, orasi,i  laneno seme…

 • Iako se masna hrana ne savetuje u drugoj polovini menstrualnog ciklusa, to se ne odnosi na one zdrave- poput omega-3 masnoća. Namirnice koje su daleko najbolji izvor ovih dragocenih masti jesu skuše,lososi, avokado, laneno seme i ulje, kao i ulje žutog noćurka i orasi. Uvrstite ih  svakako u redovnu ishranu i biće vam lakše da se preguraju neprijatni pms simptomi.

Banane

 • Visok nivo kalijuma u ovom izvanrednom voću otklanja višak vode iz našeg tela, koja se često javlja u sklopu predmenstrualnog sindroma . Zahvaljujući njima ,sada se nivoi šećera u krvi stabilizuju i dovode u red, a povećava se proizvodnja hormona sreće (seratonina), te se i značajno popravlja naše raspoloženje tokom problematičnih dana kada su prisutni predmenstrualni simptomi. Takode, banana vam može biti odlična zamena za nezdrave slatkiše

Sočivo i pms simptomi 

 • Sadrži dosta biljnih vlakana i prirodnih ugljenih hidrata, što nam omogućuje dobro varenje i probavu, obezbeduje neophodnu hormonsku ravnotežu i vraća osmeh i odlično raspoloženje. Takode je poželjno jesti i druge izuzetne mahunarke, poput pasulja, graška i soje.

Spanać i brokoli

 • Prema poslednjim istraživanjima,predmenstrualni sindrom se može ublažiti uz pomoć gvožda, kojim obiluju spanać, brokoli, cvekla, kakao i mnoge druge zdrave namirnice. Pms simptomi koji se lece pomoću ovog minerala jesu učestale glavobolje, nervoza i neraspoloženje ,koje je veoma često upravo „onih dana“…

Jogurt

 • Ovo je izuzetna namirnica koja uspešno podiže nivoe kalcijuma u našem organizmu, jer je on  znatno niži u pomenutim predmenstrualnim danima. Visoki nivoi kalcijuma svakako obezbeduju naše dobro raspoloženje. Da ne zaboravimo ,u odlične izvore ovog minerala ubrajam i  susamove semenke, koje treba jesti isključivo u mlevenom oblika.

Lekoviti bademi i pms simptomi 

 • Sadrže visoke procente E vitamina , koji su odličan izbor za problematičnu kožu, osetljive i bolne  grudi, bol i razdražljiva stanja,rekli bismo tipični pms simptomi koje gotovo uvek prate nadolazeći menstrualni ciklus.

pms simptomi trajanje

KAKO SE LEČE PMS SIMPTOMI LEKOVITIM BILJEM 

Biljka konopljika utiče na hormone

Ako se pms simptomi manifestuju nadutošću u stomaku, oteklim delovima tela ili bolom u grudima, razlog najčešće leži u neravnoteži estrogena i progesterona.Viši nivo estrogena od nivoa progesterona uglavnom je posledica uzimanja loše izbalansirane kontraceptivne pilule.Biljka konopljika pospešuje balansiranje ovih dvaju hormona, podiže nivo progesterona, a smanjuje značajno količinu estrogena. Najnovija testiranja su pokazala da dnevne doze između 4 i 20 miligrama konopljike znatno umanjuju nelagodnost posle samo tri menstrualna ciklusa. Dejstvo biljke konopljike je veoma blagotvorno u slučaju predmenstrualnih tegoba,a njih je priznala i Svetska zdravstvena organizacija. Kako se koristi konopljika ? Biljka se primenjuje u vidu standardizovanog ekstrakta (fitoprevent, 1 kašika dnevno) ili u kapsulama (oko 10 mg dnevno). Preporučuje se da se uzima 10,15 ili 20 dana pre ciklusa, tokom najmanje tri meseca. Nisu zabeležene nikakve kontraindikacije.

Magnezijum i vitamin B6 protiv promena raspoloženja

Kod žena čiji se pms simptomi manifestuju razdražljivošću i anksioznošću zabeležen je nizak nivo magnezijuma i kalcijuma u organizmu, naročito kod onih koje uzimaju kontraceptivne pilule. Magnezijum i vitamin B6 neophodni su našem organizmu zbog sinteze neurotransmitera (dopamina, serotonina…), koji ublažavaju predmenstrualne tegobe.
Magnezijum i vitamin B6 uzimaju se u kapsulama ili ampulama, dve do četiri dnevno (od 300 do 400 mg). Birajte one koje sadrže glukonat, glkerofosfat, magnezijum-hlorid ili citrat, zbog bolje digestivne tolerancije. Uzimaju se uz obrok, od jednog do tri meseca. Idealno bi bilo istovremeno povećati doze kalcijuma – konzumiranjem mlečnih proizvoda, badema, sardina i mineralne vode.

Ulje noćurka i boražine za predmenstrualne tegobe

Ako se predmenstrualni pms simptomi manifestuju izraženom otečenošću pojedinih delova tea,
zadržavanjem vode i osećajem težine u donjem delu stomaka.Ulja noćurka i boražine, bogata masnim kiselinama omega-6, s jakim protivupalnim dejstvom, smiruju bolove i umanjuju osećaj kongestije (navale krvi). Na tržištu postoje kapsule s uljima ovih dveju biljaka, a uzima se jedna do dve od 500 mg dnevno, tokom narednih 10,15 ili 20 dana pre menstrualnog ciklusa, ili u kontinuitetu, zavisno od jačine simptoma. Pazite da ne preterate s dozom, jer je u tom slučaju moguće i manje povećnje telesne težine.

Hajdučka trava za umirenje menstrualnih bolova

Uzima se protiv bolova u donjem delu stomaka i osećaja težine pred menstruaciju ili prvih dana ciklusa.Kako pomaže stolisnik ? Podiže nivoe progesterona u krvi, koji, ope sa druge stranbe potpomaže oticanje nagomilane krvi iz naše karlične regije i ublažava bolne grčeve. Uzima se u kapsulama od po 150 miligrama, po dve kapsule ujutru i uveče, tokom dva do pet dana pre početka ciklusa, po potrebi duže. Može se primenjivati u kombinaciji s drugim biljkama koje blagotvorno deluju na grčeve, poput anđelike ili bele vrbe, u kapsulama, ili kao lekoviti čaj: tri velike supene kašike mešavine trava u jednakim delovima prelije se sa 50 dl proključale vode. Kod osoba osetljivih na glavočike (margareta, kamilica…) ove biljke mogu izazvati i neke alergijske reakcije.

NAJBOLJI RECEPTI PROTIV PMS TEGOBA

Lekovita čorba od sočiva recept

 • Šolju sočiva očistite, operite i stavite da se kuva sa jednom glavicom crnog luka, šargarepom, komadom celera, jednim krompirom, čenom od belog luka i paštrnakom. Čorbu zasolite, pobiberite po ukusu i dodajte joj lovorov list. Sada kuvajte ovu čorbu dobrih 45 minuta, a potom trebate sočivo sa povrćem lagano da procedite (odstranite lovorov list) i izblendirajte, a onda vratite nazad u vodu i kuvajte još nekoliko minuta. Na kraju dodajte iseckan peršunov list.Uz ovu lekovitu čorbu pms simptomi se podnose puno lakše .

Sendvič sa semenkama i tofu sirom

 • Dve kašike majoneza od soje pomešajte s kašičicom mlevenih semenki lana, susama i bundeve. Sirovi tofu sir isecite na kriške, pospite karijem i posolite, a potom ispecite na odgovarajućem gril-tiganju. Integralnu kiflu rasecite po dužini na pola, premažite je sa mešavinom majoneza i semenki pa dodajte kriške tofu sira i listove zelene salate, ili pak salatu od rendanog kupusa,šargarepe i krastavca.

Banana s kakaoom i bademima

 • Bananu ogulite i stavite na tanjir. Prelijte je mešavinom napravljenom od kašičice domaćeg meda, kašičice kakao praha i nekoliko kapi mleka ili vode. Na kraju je pospite sve mlevenim bademima. Ovo jelo možete jesti i pripremiti kao fin zdrav doručak, ukusnu večeru ili kao super poslasticu, umesto kupovnih nezdravih slatkiša. Od istih ovih sastojaka  možete napraviti i ukusan i zdrav šejk, ali u tom slučaju treba dodati više mleka,bilobiljnog ili kravljeg – u obe varijante pms simptomi se ublažavaju..

Ćufte od pasulja recept

 • Pola kilograma kvalitetnog pasulja skuvajte i izblendirajte. Na vrlo malo ulja prodinstajte smesu od pola kilograma crnog luka i praziluka i tri čena od belog luka. Kad se sve  dobro izdinsta, skinite ih s vatre i dodajte po želji alevu papriku,so i biber . Sve to sada dobro sjedinite sa pasuljem i dodajte onoliko prezli koliko je potrebno da  se masa poveže. Na kraju umešajte i peršunov list, oblikujte ćufte, poredajte na već unapred podmazan pleh i pecite oko tridesetak minuta, sve dok fino ne porumene.

Mleko od badema recept

 • Uveče potopite 250 grama sirovih, neslanih badema u vodu i ostavite ih tako da prenoće. Ujutru ih izblendirajte u litru vode i dodajte kvalitetan domaći med, ukoliko planirate da dobijete slatko mleko. Blendirajte dok se masa ne zgusne homogenizuje. Mleko procedite kroz gustu gazu i sipajte u staklene flaše. Ovako dobijeno zdravo bademovo mleko može da se drži u frižideru narednih sedam dana .

Nadamo se da je tekst bio koristan i da ćete isprobati neki naš recept,ukoliko se pms simptomi i dalje ne povlače,svakako se obratite vašem izabranom lekaru.

Sponzorisani linkovi:

3 mišljenja na temu „Ateroskleroza simptomi i prirodno lečenje“

f