Feature post image

Bela imela čaj iskustva

BELA IMELA KAO LEK ZA GOTOVO SVAKU BOLEST

Bela imela ima latinski naziv Viscum album, a njeni drugi narodni nazivi su: imela, mela,visće, visk ,melina, lepak, melje, omela. Danas su izuzetno cenjeni preparati od ove lekovite biljke i to čaj od bele imele koji postiže izuzetne rezultate kod obaranja visokog pritiska, uspešno zaustavlja krvarenje iz nosa i dr. Takođe, veoma je cenjena tinktura od imele, koja se može napraviti u sopstvenoj režiji ili kupiti u biljnim apotekama. Osim nje dobar je i svež sok kao i mast od ove biljke..

KAKO IZGLEDA BILJKA BELA IMELA

Ona raste kao parazit u obliku kuglica. Zimzeleni listovi su joj žućkasto-zelene boje i kožnati su. Bobice imele su belkaste, pomalo staklaste, iznuta sluzave i lepljive. Ptice raznose lepljivo seme, tako što ga kljunom ukljucaju u granu ili nesvareno izluče preko izmeta. Samo tako se biljka širi, jer se pokazalo da seme ne proklija ni u zemlji,niti u vodi. Koji su lekoviti delovi biljke? Sakupljamo listove i grančice, koje za sušenje sitno naseckamo, i to samo od početka oktobra do sredine decembra, i u martu i aprilu.U ostalim mesecima, biljka bela imela je bez lekovite snage. Najlekovitija je ona ubrana sa s hrasta ili topole, a lekovita je i ona sa jele, bora i voćaka. Još jedan savet za sakupljane: u martu i aprilu bela imela ima vrlo malo bobica, dok ih zimi obično ptice pojedu.Upravo zbog toga imamo dosta manje posla sa sečenjem grančica i lišća, jer otpada branje lepljivih bobica, koje su od oktobra pa sve do decembra meseca još na biljci.

Bela imela se od davnina smatrala za tajanstvenu biljku. Druidi, keltski sveštenici, smatrali su je svetom biljkom, lekovitim sredstvom koje može da ukloni sve zdravstvane tegobe, naročito se cenio čaj od bele imele, ali i drugi lekoviti pripravci. Sveštenici su je na svečanim ceremonijama sekli zlatnim noževima i kosama.Stari travari su je koristili i preporučivali kao odlično sredstvo za lečenje epilepsije.

BELA IMELA ZA VISOK PRITISAK I DRUGE TEGOBE

Još od V veka pre nove ere, koristi se bela imela kao lek. Zvanična medicina je takođe priznala njenu lekovitost. Recimo i to da se u poslednje vreme ispituje dejstvo imele kao leka u slučaju veoma teških bolesti poput side i karcinoma. Dokazano je da ova biljka sadrži čitav niz lekovitih materija. Izaziva pojačan rad žlezda želudačno-crevnog trakta i podstiče razmenu materija u organizmu.

bela imela čajAko patite od hroničnog zatvora, od velike pomoći će vam biti upravo biljka bela imela. Poret toga, normalizuje izlučivanje žuči i uklanja uzroke nastanka šećerne bolesti – dijabetesa. Međutim najviše pažnje privlači njeno delovanje na nizak i visok pritisak izazvan smetnjama u krvotoku. Lekovite materije u ovoj biljci uticaće da se protok krvi kroz organizam normalizuje, i time ojačati najjači mišić – srce. Pošto dolazi do potpune ravnoteže kardiovaskularnog sistema,visokog i niskog pritiska biti, kao i vrtoglavica, jakih glavobolja i migrena, zujanja u ušima, navale krvi u glavu i dr.

Normalizovan protok krvi će takođe vrlo povoljno delovati kod žena prilikom bolnih menstruacija, kao i kod krvarenja iz pluća kada se krv iskašljava i povraća. Čaj od bele imele se koristi kao pomoćno sredstvo kod lečenja karcinoma. Sama biljka sadrži lekovitu materiju lecitin, iz koje se dobija lecitinol, koji već u malim količinama može da uništi ćelije karcinoma i povrati oslabljen imunitet. Pomaže u oporavku, ublažava mučninu,povraćanje, opadanje kose, rešava nesanicu i gubitak apetita.

ČAJ OD IMELE PRIPREMA

Pripremamo ga isključivo kao hladan preparat. Evo i kako glasi recept za čaj od bele imele:

  • Do vrha punu kašičicu imele ostavljamo da odstoji tokom noći u 2,5 decilitara vode. Ujutru malo zagrejemo i procedimo. Ako nam je u toku dana potrebna veća količina ovog čaja onda je najbolje da ga čuvamo u termos-boci koju smo prethodno dobro isprali sa vrućom vodom ili ga svaki put zagrevamo u toploj vodi. Čaj se pije u manjim gutljajima i u njega nemojte dodavati šećer niti veštačke zaslađivače.

Lekoviti čaj od imele je veoma delotvoran kao sredstvo protiv krvarenja iz nosa, pluća i creva. Potrebno je hladan čaj ušmrkati kroz nozdrve kada se krvarenje u nosu jave,ukoliko ga progutamo korisno će uticati na sva unutrašnja krvarenja ali i kod bolesti poput dizenterije i tifusa. Pijenje imelinog čaja balansiraće i normalizovati krvni pritisak – obariće visoki, a niski će blago podići. Čaj od bele imele izuzetno pomaže ženama koje imaju izražene pms simptome i bolove u stomaku. Odlično je pomoćno lekovito sredstvo za žene u menopauzi, svakodnevne tegobe poput nepredvidivih valunga – (iznenadnih naleta vrućine) drži pod kontrolom.

Kako se pravi mast od bele imele?

  • Potrebno je bobice imele pomešati sa svinjskom mašću da se dobije kompaknta smesa. Ova mast se odlično pokazala za lečenje promrzlina.

Recept za lekoviti sok od imele

Svež sok od imele se pravi od listova i svežih grančica koje se dobro operu i još dok su vlaže iscede se u sokovniku. Kao lek protiv neplodnosti se odlično pokazao sledeći recept:

  • Iz sokovnika istisnite tačno 25 kapi soka i promešajte sa malo vode. Popijte odmah izjutra dok niste jeli – na prazan stomak i terapiju ponovite i naveče pre odlaska u krevet.

Bela imela gde kupiti?

Kapi bele imele se danas mogu lako nabaviti i kupiti u bolje opremljenim biljnim apotekama, isto važi i za gotov čaj od bele imele. Cena za čaj je od 160 -180 rsd za pakovanje od 80 grama, dok tinktura od imele za bolju cirkulaciju ima cenu od 280-320 dinara. Predlažemo vam da se još dodatno raspitate oko cena i proizvođača – napomena: uvek kupujte proverene sertifikovane proizvode, ovo pravilo podjednako važi i za online naručivanje.

VAŽNO UPOZORENJE: bobice imele su otrovne i nemojte ih nikako jesti sveže! Prevelike doze biljke mogu izazvati i jako povraćanje. Čaj od bele imele i ostali pripravci se ne bi smeli koristiti u trudnoći niti ukoliko dojite. Bela imela se ne sme primenjivati zajedno sa lekovima za srce..

Sponzorisani linkovi:
f