Feature post image

Borna kiselina za lice i negovanu kožu

Borna kiselina upotreba za zdravlje  

Mnogi ne znaju da je borna kiselina višestruko korisna za ljudsko zdravlje. Njen drugi naziv je acidi borici i svrstava se u slabe neorganske kiseline. Koristi se u medicinske svrhe, kao i farmaceutskoj industriji. Može se primeniti za ublažavanje simptoma kod nekih oboljenja.

Našla je svoju primenu u kozmetici, jer čisti kožu i leči iritacije, pa doprinosi njenom svežem i besprekornom izgledu. Dok je njena so (boraks) sastojak raznih deterdženata, sredstava za dezinfekciju, ali i insekticida.

U nastavku saznajte kako se sve može upotrebiti borna kiselina u prahu, kao i njen rastvor. Učinite više za vašu lepotu i zdravlje. Upoznajte praktične strane boraksa koje možete iskoristiti i u svom domu.

Šta je zapravo acidi borici

Boraks je prirodni mineral, pronađen pre nekoliko vekova u Kini. Glavna komponenta mu je hemijski element bor. Može se naći u zemljištu, morskoj vodi i stenama.  Glavna nalazišta ovog minerala su u isušenim koritima reka i jezera u Turskoj i Kaliforniji. Njegovo drugo ime je sasolit, izgleda kao bezbojni kristal ili beli prah. Rastvorljiv je u alkoholu, vodi i etru.

Borrnu kiselinu nalazimo u prirodi, ona zapravo nastaje ispiranjem ili taloženjem boraksa u reakciji sa kiselinama. Troprocentni rastvor zapravo nastaje usled njegovog rastvaranja u vodi.

Borna kiselina u prahu koristi se u homeopatskim terapijama. Ima osobinu uništavanja patogenih organizama, pa pomaže ako imate herpes ili afte.

U kozmetici acidi borici ulazi u sastav krema, losiona, šampona, gelova i soli za kupanje. Javlja se i u proizvodima za kućnu hemiju, pa čak i u pirotehimci ima svoje mesto.

Sigurno niste znali kako se u nekim zemljama boraks upotrebljava čak i kao dodatak hrani. U prehrambenoj industriji se javlja, a njegova oznaka je E285. Nalazi se u nekim vrstama kavijara, u kineskoj hrani poput rezanaca ili rižinih kuglica. Svoje mesto u pripremi hrane ima u tradicionalnim indonezjskim receptima.

borna kiselina za čišćenje lica

Šta sve leči boraks?

Lečenje boraksom pomaže kod različitih tegoba. Dobar je u slučaju bolesti srca i krvnih sudova, lupusa, gihta, bolova u mišićima i ukočenosti. Svoje pozitivne efekte iskazuje još za probleme sa pamćenjem, hroničnog fizičkog i psihičkog umora i poremećaja ravnoteže.

Borna kiselina ublažava simptome i bol uzrokovanu zbog proširenih (varikoznih) vena. Dajemo Vam recept za obloge koji će pomoći ukoliko imate ovakve problem.

U troprocentnu bornu kiselinu trebate potopiti listove kiselog kupusa, pa ih držati tako tri sata. Nakon toga ocedite kupus, a tečnost se koristiti za obloge. One će umiriti otok i deluju smirujuće.

Koža se usled upale zateže zbog otoka, a troprocentna borna kiselina omekšava i opušta zategnutu kožu i smiruje otok. Može dati rezultate i u tretmanu za ublažavanje ožiljaka.

Veoma je učinkovit u tretmanu kondiloma

Koristi se troprocentni rastvor za obloge.

Trebate natopiti čistu pamučnu krpu rastvorom, pa staviti na obolelo mesto i držati 15 minuta.

Povezano: lečenje kondiloma prirodnim putem

Ugledni biohemičar Walter Last, uz to još toksikolog i istraživač, veliki je zagovornik lečenja boraksom. Tvrdi da je upola manje štetan od kuhinjske soli, naravno ukoliko se ne koristi u velikim količinama. Najvažnije je pravilno pripremiti rastvor i pravilno ga upotrebljavati.

Potrebno je 5-6g, odnosno jedna kašičica borne kiseline u prahu koje se ubaci u litar vode. Dobro pomešati dok se ne rastopi. 1-2 puta dnevno se dodaje u čašu vode po 5ml (kašičica) ovog rastvora. Pije se tokom obroka.

Sprečava iritacije i infekcije očiju i ušiju

Acidi borici za oči zvuči malo zastrašujuće, međutim upravo ona se koristi u medicini za ovu namenu. Iako je to zapravo kiselina, veoma je efikasna u lečenju različitih infekcija očiju, između ostalog i konjiktivitisa.

Evo recepta kako se pravi borna kiselina za oči, ona će ublažiti iritacije i sprečiće nastanak upala.

U pola šolje fiziološkog rastvora ili slane vode, dodati jednu kašičicu borne kiseline u prahu. Dobro razmutite i lagano ispirajte oči.

Kako se koristi za lečenje ušiju

Acidi borici za uho takođe deluje kod nekakvih infekcija, naročito gljivičnih. Njih možete lako zaraditi leti na kupanju i boravkom pod vodiom.

Dakle kod upale ušiju koristi se troprocentni rastvor, a ispira se dva puta na dan.

Isto možete učiniti i ako primetite da vaš kućni ljubimac ima slične tegobe. Potpuno je bezbedna za upotrebu i za životinje.

Ublažava neprijatne mirise 

Borna kiselina protiv znojenja pokazala se kao odlično rešenje u slučaju neprijatnog mirisa stopala. Preporučuje se osobama sa dijagnostikovanim atletskim stopalom ili pak drugim gljivičnim infekcijama.

Acidi borici rastvor treba naneti na bolno mesto, a kad se osuši ne treba ga ispirati. Ako je na tom delu koža jako suva, nanesite gel ili ulje.

Zbog antiseptičkog delovanja možete ga koristiti kao sprej za rane, pomaže lečenje manjih rana, posekotina, opekotina.

Rastvor za ovu svrhu se pravi tako što šolju borne kiseline razblažite sa 4l destilovane vode. Stavite u bočicu sa prskalicom i možete ga koristiti.

Borna kiselina za lice bez akni i bubuljica

Acidi borici za lice je koristan jer čisti kožu od nečistoća i upala uzrokovanih mikroorzanizmima. Dobar je protiv bubuljica i akni.

Redovnom upotrebom troprocentnog rastvora, tako što prebrišete lice dobićete zadivljujuće rezultate. Kožu ostavlja čistom, izgleda zdravije i svežije.

Donosimo Vam recept za pravljenje maske za lice koja dezinfikuje i neguje kožu.

Pravi se od gline u obliku praha i troprocentnog rastvora borne kiseline. Možete je nanositi na lice i vrat 2-3 puta nedeljno, ona otklanja, a ujedno i leči akne i bubuljice.

Acidi borici poseduje moćna antiseptička svojstva, te uništava viruse, bakterije i gljivice u ovoj regiji. Zbog toga ima znatnu ulogu u farmakologiji.

Borna kiselina za čišćenje lica i tela koristi se u dermatologiji. Pomaže u lečenju i prevenciju brojnih oboljenja. Provereno deluje kod psorijaze i dermatitisa, uz to cenjena je u tretmanu većeg broja gljivičnih infekcija. U svojstvu keratoplastika upotrebljava se u obliku praška kao 10 procentna smeša sa talkom.

Nedostatak bora u organizmu uzrokuje brojne tegobe

U slučaju osteoporoze i krtih kostiju sklonih lomovima, borna kiselina i te kako može biti od pomoći. Osim toga pomaže i kod tegoba uzrokovanim artritisom, reumom i drugih problema sa zglobovima.

Bor kao element iz borne kiseline reguliše rad paratiroidne žlezde. Potpomaže apsorpciju minerala kalcijuma, magnezijuma i fosfora.

Boraks utiče na proces vraćanja kalcijuma iz organa u kosti celokupnog skeleta, te tako postaju ponovo čvršće i jače. Samim tim se smanjuje skolonost lomovima koji su karakteristični kod uznapredovale osteoporoze.

Naučno je dokazano da do slabljenja kostiju dolazi usled smanjenja količine ugrađenog kalcijuma. A sve to je jednim delom uzorkovano upravo zbog manjka bora u telu. Isto tako dokazano je, zglobovi koji su zahvaćeni artritisom, neretko pokazuju manjak bora.

Narodna medicina za lečenje reume i artritisa preporučuje blagotvotnu koprivu, a upravo ona obiluje borom. Uz to nedostatak bora u organizmu, dokazano može biti jedan od faktora razvoja tumora. Tako po nekim istraživanjima borna kiselina može doprineti lečenju različitih vrsta kancera, kao i drugih teških bolesti.

Acidi borici protiv žohara i bubašvaba

Jeste li ste znali da borna kiselina protiv žohara deluje kao insekticid?  Uz to što tera insekte, čisti i buđ sa zidova. Možete protiv buba i grinja naprašiti nameštaj, pod ili ispod tepiha boraksom u prahu.

Popriskajte problematična mesta po kući, za nas ni malo štetnim rastvorom koji ćete napraviti u svojoj kuhinji!

Pomešajte bornu kiselinu sa običnim šećerom u razmeri 1:10 i dodajte veću količinu vode. Efikasan je protiv buva, mrava, bubašvaba, ali i drugih insekata.

Takođe, možete napraviti kuglice koje ćete rasporediti po kući. One će eliminisati i oterati bubašvabe zauvek iz vašeg domaćinstva.

Postavite kuglice bubama na vidna mesta u kuhinji i kupatilu pogotovo, na police kuhinjskih elemenata, regale, plakare. Vrlo su praktične, a što je najvažnije bezopasne su za ljude i kućne ljubimce.

Potrebno je od jednog žumanceta i 30-50g borne kiseline u prahu napraviti gustu smesu pa praviti kuglice do 2cm prečnika. Sačekajte oko sat vremena dok se osuše.

Borna kiselina protiv bubašvaba ima izvanredan učinak. Ako nemate prah, u 100 ml rastvora se dodaje brašno i šećer u prahu.

Bubašvabe su radoznale prirode pa im prilaze i diraju ih, čak se međusobni mogu zaraziti od ovih loptica. Vremenom nastaje jak svrab i uginu nakom 3-4 nedelje.

Ostala primena borne kiseline u domaćinstvu

Uz sve gore navedeno, borna kiselina kao sredstvo za čišćenje kuće je podjednako delotvorna i efikasna.

  • Za mrlje na odeći u deterdžent je potrebno dodati pola šolje borne kiseline.
  • Pomešajte četvrtinu šolje sa dve šolje vode, pa ćete dobti izvrsno sredstvo za izbeljivanje odeće.
  • Možete naprskajti dno kante za smeće protiv loših mirisa u kuhinji.
  • Za dezinfekciju WC šolje je takođe pogodna. Polijte je sa pola šolje borne kiseline, pa nakon pola sata treba izribati WC četkom. Možete čak tokom cele noći ostaviti da odstoji pre ribanja.
  • Industrijska upotreba mu je raznolika. Pored toga što je sastavni deo kozmetike i deterdženata, koristi se u proizvodnji nameštaja, dušeka, izolacije. Za stakla koja su otporna na hemikalije i visoke temperature i suđe za mikrotalasnu. Zatim u prizvodnji laboratorijskog stakla, halogenih sijalica i slično.

 Štetnost i neželjena dejstva boraksa

Borna kiselina se uopšte ne koristi u proizvodima za decu u šamponima, sapunima, kupkama ili pastama za zube. Jer je utvrđeno kako boraks ima toksičan efekat na mališane. Ukoliko se koristi nerazređena u prahu potreban je dodatni oprez. Takav preparat nikako ne bi smeo doći u kontakt sa očima, te dodir sa ranama od posekotina i opekotina.

Po nekim tvrdnjama postoji mogućnost da acidi borici ima kancerogeni efekat. Stoga je u nekim zemljama zabranjen u potpunosti. Dok drugi smatraju kako uopšte nije štetan, ali je svakako bitno u kojim se količinama upotrebljava.

Svakako acidi borici u trudnoći nije poželjno upotrebljavati nikako, kao ni za vreme dojenja.

Nakon otvaranja pakovanja može se koristiti 28 dana. Nakon toga trebate je baciti jer sadrži supstance koje postaju otrovne nakon dužeg stajanja posle kontakta sa vazduhom.

Gde kupiti bornu kiselinu i cena u Srbiji

Borna kiselina u 3 postotnom rastvoru za kožu, može se kupiti  u pakovanjima od 100, 200 i 300 ml. Ovakvi preparati koriste se za dezinfekciju. Stavljaju se na obolela mesta 2 do 3 puta dnevno u vidu obloga.

Danas su dostupne i acidi borici kapi za oči. Upotrebljavaju se za lečenje blagih infekcija, smiruju upalne procese. Pronaćićete ih u apotekama u pakovanjima od 10ml, ali postoji i mast za oči u ambalaži od 5 g.

Mesta gde je možete nabaviti kao rastvor ali i u prahu su apoteke. U njima troprocentni rastvor od 100 ml košta u proseku oko 65 dinara. Za bocu od 1000 ml trebate izdvojiti  između 260 i 380 rsd.

Borna kiselina za lice može se pronaći i u drogerijama gde imaju veliku ponudu kozmetičkih proizvoda, poput Lilly-a. Svakako su ovi preparati dostupni i na internetu. Za pakovanje od 100 grama praha trebaćete izdvojiti  oko 260 dinara.

Iskustva korisnika sa preparatom

Godinu dana koristim umesto tonika acidi borici od 3 posto za čišćenje lica. Koža mi je u toj regiji veoma osetljiva. Jednostavno samo natopim vatu i prebrišem lice sa njom ujutru i uveče. Obilazim predeo oko očiju i usta. Umiruje moju iritiranu kožu, što je najbolje uopšte me ne peče i savršeno mi odgovara. Moji problemi sa licem su rešeni!

Marija, Vršac

Imala sam nedavno alergijski konjuktivitis. Preporučeno mi je ispiranje očiju rastvorom borne kiseline. Na početku me bio pomalo strah, srećom oftamolog me podržao u tome. Kupila sam kapi u apoteci i stavljala ih 4 puta na dan. Posle tri dana ni traga od infekcije i crvenila. Moja preporuka.

Daliborka, Beograd

Borna kiselina za lice, kožu i oči višestruko je korisna. Preporučujemo vam još jedan koristan tekst – za šta je sve dobar rastvor pantenola.

Sponzorisani linkovi:
f