lupus bolest simptomi | lečenje | prognoza

sistemski eritemski lupus bolest simptomi

sistemski eritemski lupus

SISTEMSKI LUPUS BOLEST IMUNOG SISTEMA

Lupus bolest karakterišu bolovi u zglobovima i mišićima, anemija, otok limfnih zlezda, mučnina i povraćanje .Ovo su samo neki najčešći lupus simptomi za čije lečenje obavezno treba uključiti i  biljne preparate.Kako lek za lupus još uvek nije pronađen ,terapija se usmerava na ublažavanje svih postojećih upala kao i na smanjenje rizika od komplikacija koje izaziva ova autoimuna bolest.U nastavku teksta pročitajte više o tome…

ŠTA JE LUPUS BOLEST ?

Sistemski eritemski lupus bolest je vezivnog tkiva, koja može zahvatiti razne delove našeg tela, uključujući i nervni sistem. Međutim, ugroženi su prevashodno zglobovi, bubrezi, krv i koža na kojoj se promene najčešće očituju kao karakteristično crvenilo na obrazima u obliku leptira (otuda i potiče latinski naziv bolesti – Lupus Erythematodes). Kao i u slučaju drugih autoimunih oboljenja, tačan uzrok sistemskog lupusa nije poznat. Ipak, naučnici ističu da lupus bolest nastaje usled udruživanja više spoljašnjih i unutrašnjih faktora kao što su nasleđe, hormonska nestabilnost u pubertetu,neke virusne i bakterijske infekcije, određeni lekovi, preterano izlaganje suncu.Suština je u tome da dolazi do stvaranja antitela koja greškom napadaju zdrave organe i tkiva. Iako ova autoimuna bolest najčešće pogađa osobe stare između 15 i 45 godina ,može se javiti čak i ranom detinjstvu, ali i poznijem dobu. S obzirom na to da se češće javljaju lupus simptomi kod žena nego kod muškaraca, (i to do neverovatnih 9 puta češće) smatra se da hormoni igraju veliku ulogu u nastanku ovog oboljenja.

LUPUS SIMPTOMI BOLESTI 

Sistemski lupus bolest je sa veoma širokom simptomatologijom ,ali su u početku znaci oboljenja vrlo diskretni i neodređeni.Prvi lupus simptomi najčešće su bolovi u zglobovima i mišićima, povišena temperatura, malaksalost, anemija, otok limfnih žlezda, mučnina i povraćanje, glavobolja, nadimanje stomaka.Ovo su samo su neke od prvih manifestacija ovog veoma ozbiljnog oboljenja. U početku lupus bolest zahvata samo jedan organ, a kasnije može da pređe i na druge delove tela,otud i naziv sistemski.Ponekad su primetne promene na mišićima i zglobovima u vidu  bola, otoka i crvenila zglobova šaka i stopala,i to stanje može trajati mesecima, pa čak i godinama, pre nego što se ispolje drugi simptomi.Najčešće posledice ovog oboljenja su oštećenje kostiju i osteoporoza.Crvenilo na nosu i jagodicama u obliku leptira, karakteristični su simptomi lupusa. Promene mogu biti sa plikovima ili bez njih, i najčešće se javljaju kada je koža izložena suncu. Fleke su blede ili tamne, a u potkožnom tkivu mogu se pojavti i čvorići iznad kojih je koža crvena i upaljena. Nakon izvesnog vremena čvorići na koži nestaju, a na njihovom mestu ostaje udubljenje.

SISTEMSKI LUPUS SLIKE

lupus bolest simptomi

 

SISTEMSKI LUPUS SIMPTOMI

Jedan od najranijih znakova sistemskog lupusa je opadanje kose (alopecija) . Kao komplikacija javlja se i  zapaljenje srčane maramice i, posledično, bol u grudima, ujedno to su i najčešći znaci da je napadnut i kardiovaskularni sistem. Promene su vidljive i na EKG-u, mada u pojedinim slučajevima lupus simptomi potpuno izostaju. Ređe dolazi do zapaljenja srčanog mišića,a tahikardija takođe ukazuje na ovo stanje. Hipertenzija je veoma čest pratilac sistemskog lupusa, takođe i venska tromboza.Karakteristični simptomi lupusa jesu bolovi pri disanju koji se pojačavaju kada se napravi pokret, dok su grudni mišići bolni na dodir. U akutnoj fazi lupus bolest može dovesti i  do upale pluća ili plućne maramice, nakon čijeg izlečenja ostaju priraslice. Mučnina, gađenje, podrigivanje, povraćanje ili otežano gutanje javljaju se često, a posledica su ili same bolesti, ili dejstva određenih lekova. Moguća je pojava čira na želucu i zapaljenja pankreasa, a neretko se otkriva i uvećanje jetre.Nekad se javlja i bubrežna slabost,ona se otkriva analizom mokraće, a manifestuje se povećanjem krvnog pritiska,pojavom krvi u mokraći, oticanjem nogu, stopala i očnih kapaka. Insuficijencija bubrega (otkazivanje rada ovih organa) sreće se mnogo ređe – samo u težim slučajevima.

LEČENJE LUPUSA 

Za sada još uvek ne postoji lek za lupus,a terapija je prevashodno usmerena na ublažavanje upala i smanjenje rizika od komplikacija. Neposredno nakon otkrivanja, lupus bolest je vrlo aktivna i iziskuje terapiju visokim dozama lekova, kako bi se sprečilo oštećenje organa. Bolesnicima se savetuju psihofizička relaksacija i izbegavanje sunca. Pravilna ishrana ima vrlo važnu ulogu, kako u prevenciji, tako i za kontrolisanje lupusa. Obolelima od ove bolesti se savetuje umereno konzumiranje soli i šećera, kao i svih drugih namirnica koje podstiču upalne procese, kao što su one životinjskog porekla (meso, jaja, mlečni proizvodi). Iz ishrane je potrebno eliminisati i industrijski proizvedenu hranu jer je prepuna trans masti . Postoje podaci da presne namirnice i sveži sokovi od voća i povrća utiču na to da se lupus simptomi povlače, a dokazano je i da morska riba i omega-3 masne kiseline smanjuju upalne procese, pa se savetuje njihova upotreba što ćešće, preporuka je mediteranska ishrana.

LUPUS BOLEST LEČENJE BILJEM I ČAJEVIMA

Autoimuna bolest lupus  je veoma komplikovana za lečenje.Zvanična medicina se bazira na tretmanima već zahvaćenih žarišta da bi se smanjile eventualne posledice i komplikacije.Ovakav način lečenja nije dobro prihvaćen ,ne donosi najbolje rezultate i postoje mnoga druga alternativna rešenja.Osporavan je na mnogim portalima alternativne medicine i svakodnevno se vode vrlo žučne rasprave o svemu.Naime ajurvedska medicina,kao i homeopatija imaju potpuno drugačiji stav o lupusu ,kao i o lečenju  u celini.Više o njima pročitajte na našoj stranici.Ovom prilikom daćemo vam više prirodnih recepata koje preporučuju fitoterapeuti …

BOL U ZGLOBOVIMA RECEPTI

Kako je sistemski lupus bolest koja gotovo uvek zahvata zglobove,ovom prilikom dajemo vam nekoliko odličnih prirodnih recepata za tu namenu :

 • Pomešati jednake količine meda, brašna, jabukovog sirćeta i šljivovice ili komovice. Umesiti od ovih sastojaka testo, a po potrebi dodati malo brašna. Razviti testo u obliku pogače i priviti na bolni zglob. Preko staviti celofan i učvrstiti zavojem ili maramom. Ujutru oblog baciti, a bolno mesto isprati mlakom vodom. Ponavljati najmanje 5 dana.
 • Oljuštiti dva limuna i sameleti ih na mašini za meso, a potom dodati jedno umućeno belance i nekoliko kašika gline kako bi se dobila smesa gustine pavlake. Mešavinu u debljem sloju naneti na gazu il pamučnu krpu i priviti na bolno mesto. Preko staviti celofan i učvrstiti zavojem. Ostaviti da deluje preko noći, a ujutru isprati mlakom vodom i zglob izmasirati uljem.
 • Sipati 1/3 kašičice timijana u 2 dl ključalog belog vina i kuvati 2-3 minuta. Kada se prohladi, koristiti za masažu bolnih zglobova, više puta u toku dana.

SISTEMSKI ERITEMSKI LUPUS UZROKUJE ANEMIJU

Lupus bolest je često povezana sa anemijom i malokrvnošću,stoga vam dajemo par odličnih receptura za popravljenje krvne slike:

 • U staklenu teglu sipati litar domaćeg crnog vina i 100 g sušenog lista koprive,dobro promešati i zatvoriti, pa ostaviti da odstoji 24 sata. Procediti i piti po decilitar ujutru pre jela i u veće pre spavanja.
 • Izblendati po 100 g šargarepe, cvekle i rotkve, pa sipati u teglu i držati u frižideru. Uzimati po kašiku tri puta dnevno pre jela. Terapija za lupus bolest traje tri meseca.
 • Oljuštiti i izrendati 3 kg cvekle i 2 kg kiselih jabuka, pa dodati sok od pola kilograma limuna i 2 kg domaćeg meda. Dobro izmešati drvenom ili plastičnom kašikom i čuvati u zatvorenoj tegli u frižideru. Tri puta dnevno jesti po kašiku ove smeše.
 • Pomešati dve kašike sitno iseckanog korena vodopije i po kašiku lista koprive, lista i cveta dimnjače, lista kupine, lista i cveta kičice i lista žalfije, pa sve preliti sa 1,4 I ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji 120 minuta. Procediti i piti po šolju čaja(2 dl) pre i posle svih glavnih obroka. Terapija se drži narednih 10 dana.

OTEŽANO MOKRENJE I LUČENJE MOKRAĆE

Lupus bolest ume stvarno da zagorča život,jedna od tegoba je i otežano lučenje mokraće,evo šta nam preporučuju fitoterapeuti za tu namenu:

 • Pomešati po kašiku lista peršuna, lista celera, lista mirodije i lista breze, pa sve preliti sa 7 dl ključale vodei ostaviti poklopljeno da odstoji 2 sata. Procediti i piti po 2 dl čaja, tri puta dnevno, pre jela.Piti 10 dana.
 • Pomešati po kašiku lista koprive, lista žalfije, lista rastavića i cveta i lista hajdučice, pa sve preliti sa 7 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji 2 sata. Procediti i piti po 2 dl čaja, tri puta dnevno, pre jela. Piti 5 dana.
 • Pomešati po 2 kašike lista ili korena peršuna, korena šargarepe, korena celera i lista ili korena mirodije, pa sve preliti litrom ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji jedan sat. Procediti i piti u toku dana. Piti 10 dana.
 • Pomešati po kašiku lista i cveta hajdučice, lista i cveta kičice, nadzemnog dela troskota, lista breze, peteljki višnje i lista peršuna, pa sve preliti litrom ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji dva sata. Procediti i piti u toku dana. Piti 10 dana.

SMANJEN BROJ LEUKOCITA I LUPUS BOLEST

Da je lupus bolest koja obara velik broj belih krvnih zrnaca i značajno doprinosi padu imuniteta odavno se zna.Evo nekoliko receptura ,koje će pomoći  za podizanje imuniteta i stvaranje leukocita..

 • Preliti 3 kašike cveta kamilice sa 7 dl vruće vode i ostaviti poklopljeno da odstoji 90 minuta. Procediti i zasladiti domaćim medom. Piti po šolju čaja pre svih glavnih obroka.
 • Pomešati 3 kašike lista i cveta hajdučice i kašiku cveta kičice, pa sve preliti sa 7 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno da
 • odstoji 90 minuta. Procedite i pijte po šolju (2 dl )pre svih glavnih obroka
 • Pomešati po 2 kašike lista žalfije, cveta kamilice, cveta zove i bobica kleke, pa sve preliti sa 1,41 ključale vode i ostaviti poklopljeno 90 minuta. Procediti i piti po 2 decilitra pre i posle glavnih obroka.

LUPUS PROGNOZA

Donedavno se lupus bolest smatrala gotovo stoprocentno smrtonosnom, već nakon nekoliko godina od postavjanja dijagnoze,danas se to više ne smatra tako.Od 50 -tih godina prošlog veka pa na ovamo ,stvari su se drastično promenile na bolje i prognoze su puno optimističnije.Kod srednje teških oblika ovog hroničnog sistemskog oboljenja ,zabeležena su i spontana povlačenja,naravno bolest se može dobro kontrolisati kada je u remisiji,naročito ako se rano otkriju prvi simptomi lupusa,kada još nisu zahvaćeni vitalni organi .U slučaju da je sistemski eritemski lupus  naglo zahvatio bubrege,pluća(naročito sa krvarenjem),centralni nervni sistem i da su se aktivirale i druge sekundarne infekcije,tada prognoza nije tako dobra i najčešće završava sa smrtnim ishodom.Najsavremenijim analizama ustanovljeno je da 90 odsto obolelih od lupusa ,danas u proseku preživi oko 10 godina.Važno je znati da se lupus bolest može i spontano povući,ali je izuzetno važno da ga nikako ne smemo zanemariti zaboraviti na njega,jer uvek može ponovo da bukne i da se naše zdravlje pogorša..

LUPUS BOLEST

Sponzorisani linkovi:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Nastavljajući koristiti stranice, pristajete na korišćenje kolačića Više informacija

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zatvori