Feature post image

Cinkova pasta za bubuljice, akne i ožiljke

Cinkova pasta za lice bez akni i bubuljica

Cinkova pasta je veoma koristan proizvod, koji može mnogo da vam pomogne u borbi protiv neželjenih pojava na vašem licu, ali i kad je u pitanju sprečavanje i uklanjanje raznih iritacija, posekotina i ogrebotina.

Međutim, osim što je mineral cink dobar za zdravlje, izuzetno je koristan i za lepotu, naročito kad je u pitanju uklanjanje akni i bubuljica.  Danas se na tržištu nalazi pregršt proizvoda ovog tipa, a u nastavku teksta ćemo vam detaljnije objasniti za šta je dobra cinkova pasta, kako se upotrebljava kao i gde možete da je nabavite.

Zbog čega nam je cink u ishrani potreban

Cink je jedan od najbitnijih metala koji je važan za pravilno funkcionisanje organizma gotovo svih živih bića na svetu. Za čoveka, on predstavlja veoma bitan osnov za održavanje i jačanje imunološkog sistema, kao i za unapređivanje celokupnog zdravstvenog stanja.

Njegov unos u naš organizam preporučuje se i radi sprečavanja obolevanja od sezonskih bolesti kao što su kijavice, prehlade, grip i brojne viroze koje se javljaju tokom jeseni i zime. Cink u ishrani predstavlja bitan element jačanja imuniteta, pa se trebate truditi da birate namirnice koje su bogate ovim mineralom.

Važna osobina ovog minerala kao elementa u prirodi jeste ta što se veoma uspešno bori sa virusima i infekcijama, deluje kao antioksidans i uklanja slobodne radikale. Veoma je važno da ga unosite svakodnevno kako biste izbegli opadanje kose, smanjenje plodnosti, probleme sa vidom ali i kožna oboljenja, dok vam sa druge strane cinkova pasta protiv bubuljica itekako donosi rezultat.

Ukoliko želite da obogatite svoju ishranu ovim mineralom, a svoj organizam da zaštitite i ojačate, možete da jedete namirnice poput ostriga, govedine, svinjskog karea, jastoga, kikirikija, oraha i tamne čokolade.

Povezano: namirnice bogate cinkom

Kako se koristi cink u obliku paste

Kada je lokalna upotreba u pitanju, proizvod baziran na ovom mineralu – cinkova pasta, predstavlja idealan lek za brojna kožna oboljenja i rešavanje dermatoloških problema. Na prvom mestu, tu je borba protiv akni, bubuljica i ostalih pojava uzrokovanih iritacijom kože lica usled nagomilanih nečistoća i sebuma. Ove iritantne i neprijatne izrasline mogu da budu frustrirajuće, a sam problem možete još više da produbite ukoliko ne reagujete na vreme ili, još gore, ako ne koristite odgovarajući proizvod.

Cinkova pasta protiv akni je efikasno sredstvo za njihovo uklanjanje, jer ne deluje samo površinski i kratkoročno, već dubinski čisti pore i uklanja sve mrtve ćelije, prljavštinu i višak loja. Najvažnije svojstvo ove kreme jeste da nakon toga pospešuje regeneraciju kože na samom području koje se tretira, tako da uklanja svaku mogućnost od pojave ožiljaka.cinkova pasta za lice

Sve bakterije koje su uzrokovale ovaj problem bivaju eliminisane i, što je najbitnije, neće razviti otpornost prema ovom leku. Cinkova pasta protiv bubuuljica će smanjiti i normalizovati lučenje sebuma pa se neće pojaviti prekomerno mašćenje kože lica.

Osim što ima značajnu ulogu u eliminisanju akni, bubuljica, crvenila i mitesera, cinkova pasta se pokazala efikasnom i kada je lečenje herpesa u pitanju. Poznato je da se oni javljaju kao znak pada imunološkog sistema, a najčešće nakon što prođu svi primarni simptomi bolesti od koje ste se izlečili.

Iako je ovaj problem više estetske prirode, ipak nije toliko bezazlen, pa je potrebno da reagujete čim primetite njegovo formiranje na usnama ili na regiji oko njih. Cinkova pasta herpes uklanja brzo i efikasno, a još bolje efekte lečenja ovog problema postići ćete ukoliko budete konzumiralineke od namirnica koje smo vam već predložili.

Sama upotreba cinkove paste je prilično jednostavna, a nju možete koristiti nekoliko puta dnevno što zavisi od simptoma sa kojima ste se suočili. Mesta koja su iritirana blagim crvenilom se tretiraju kremom koja sadrži koncentraciju od 15% cinka, dok za jače iritacije i osipe se koristi proizvod sa 40% koncentracije cinka.

Kako se pravilno upotrebljava cinkova mast

Pre svake upotrebe ove kreme, potrebno je da se detaljno upoznate sa uputstvom koje se nalazi u sklopu pakovanja samog proizvoda. Da biste znali kako se pravilno upotrebljava cinkova mast, potrebno je da se pridržavate sledećih saveta:

  1. Pre svake upotrebe dobro operite ruke sapunom. Potom, područje kože koje želite da namažete kremom takođe operite i detaljno osušite čistim peškirom.
  2. Cinkova pasta je predviđena isključivo samo za spoljnu upotrebu. Obratite pažnju da krema ne dolazi u dodir sa očima, nosom ili ustima, a ukoliko se to desi dobro isperite toplom vodom.
  3. Preporučuje se da je koristite čim primetite prve simptome osipa, ojeda, crvenila i iritacije, naročito kod beba i male dece.
  4. Nanošenje cinkove masti pre oblačenja pelena je obavezno, ukoliko želite da budete sigurni da vaše dete neće dobiti osip.
  5. Kod odraslih osoba je upotreba cinkove paste dozvoljena u neograničenim količinama, sve dok ne dođe do potpunog nestanka svih simptoma ili kožnih oboljenja koji se leče.
  6. Bezbedno je koristiti cinkovu kremu za lečenje ogrebotina i opekotina tako što ćete naneti tanak sloj i po potrebi zaviti zavojem kako bi bolje delovala.
  7.  Nakon svake upotrebe potrebno je da ponovo operete ruke.

Kako se pravi pasta od cinka – Recept

Ovu kremu je jednostavno napraviti i u kućnim uslovima, a za 100 grama ovog proizvoda potrebno vam je:

25 g cink oksida,
25 g pšeničnog skroba,
50 g beli vazelin.

Pomešajte cink i pšenični skrob u jednoj posudi i istresite ga na metalnu tacnu tako da se formira tanak sloj. Potom je odložite na toplo mesto i ostavite da odstoji oko 3 do 4 sata. U međuvremenu uzmite beli vazelin i rastopite ga, pa potom pomešajte zajedno sa sastojcima sa tacne tako da dobijete kremastu smesu. Uzmite jednu plastičnu posudu sa poklopcem koja odgovara količini koju ste pripremili,  te je prebacit u nju.

Cinkova pasta se treba držati u dobro zatvorenom na sobnoj temperaturi i na tamnom mestu.

Kakva su iskustva korisnika sa ovim proizvodom

Prenosimo vam nekoliko komentara u celosti:

  • Cinkovu pastu sam kupila kada sam počela da primećujem pojavu akni na svom licu. Dermatolog mi je preporučio da je koristim svako veče pre spavanja kada je detaljno utrljam i ostavim da deluje. Nakon dvadesetak dana sam primetila da su se akne u potpunosti povukle, lice mi je ponovo glatko, a koža mekana na dodir. – Željka, 25
  • Herpes na usni mi je prava noćna mora, jer se pojavi uvek kad se prehladim ili dobijem grip. Imam jako slab imunitet pa se on prosto pojavi kao nužna posledica, što me veoma iritira jer utiče i na izgled i moje raspoloženje. Pre sam se služila raznim metodama, a jedino mi je cinkova pasta herpes zalečila za svega dva dana. Čak mi se povuklo i crvenilo, a najvažnije da ne ostavlja nikakve ožiljke na licu. – Dragana, 36
  • U pubertetu sam imao velike probleme sa promenama na koži lica, a najviše su mi smetale vidljive bubuljice. Probao sam razne proizvode od kojih su se one povlačile, ali su se iznova pojavljivale na drugim mestima neretko ostavljajući i ožiljke. Kako su ti preparati bili jako skupi i neefikasni, rođaka mi je rekla da je dobra cinkova mast protiv bubuljica. Bio sam skeptičan pre svega zbog cene koja je veoma niska, ali sam ipak probao na kraju. Nisam pogrešio jer sam nakon tri nedelje primetio postepeno povlačenje, a posle dva meseca bubuljica više nije bilo niti su se vraćale. – Petar, 20

Koliko košta cinkova krema u apotekama – cena

Kao što smo već naveli, danas možete pronaći širok dijapazon krema koje u sebi sadrže cink, kao i one koje u sebi imaju dodatak raznih vitamina i drugih minerala. Ono što je bitno jeste da su ovi proizvodi veoma bitni, pa kada je u pitanju cinkova pasta cena se kreće oko 150 dinara pa na više.

U pitanju su kreme koje su domaće proizvodnje i dostupne su u svim apotekama, tako da se pre kupovine možete posavetovati sa farmaceutom u vezi toga kako da je upotrebljavate i koliko često.

Izaziva li nuspojave i koje su mere opreza

Bitno je da znate da cinkova pasta nuspojave najčešće može da izazove onda kada dođe u kontakt sa ustima, odnosno kad njena određena količina dospe u organizam oralnom upotrebom. Tada mogu da nastupe simptomi trovanja poput vrtoglavice, mučnine i povraćanja, pa je potrebno da se javite lekaru.

Ukoliko ste alergični na bilo koji od sastava ovog proizvoda, nemojte ga upotrebljavati, već se raspitajte kod svog farmaceuta za odgovarajuću zamenu.

Cinkova pasta u trudnoći i dojenju može da se koristi bezbedno, čak i u prvom trimestru. Ukoliko je u pitanju lečenje teže infekcije, potrebno je da se konsultujete sa svojim lekarom koji će vam prepisati tačnu dozu koju trebate da koristite.

Novopečenim roditeljima će se sigurno svideti činjenica da je cinkova pasta veoma blagotvorna za bebe i njihovu nežnu kožu, naročito kad je u pitanju uklanjanje osipa uzrokovanih od nošenja pelena.

Sponzorisani linkovi:
f