Feature post image

Mušmula voće kao lek za dobro zdravlje

Kako se koristi mušmula kao lek 

Mušmula, voće zanimljivog naziva koje je poznato još kao i divlja kruščica, uzgaja se širom Evrope više od 3000 godina. Iako je u pitanju biljka čiji su plodovi ukusni, ali i ujedno i lekoviti, a koja je svoje mesto našla čak i u Šekspirovom najpoznatijem romanu o Romeu i Juliji,u poslednje vreme se stiče utisak kao da su ljudi zaboravili na nju. Razlog tome je što moderni način života nesumnjivo nameće nove standarde u pogledu ishrane, kao i samog lečenja korišćenjem sintetičkih proizvoda i preparata.

Sa druge strane, mušmulu možete da koristite i kao lek ali i kao deo svakodnevne ishrane. Kako je u pitanju biljka koja uspeva i na našim prostorima, sigurno ćete biti zainteresovani i za njeno uzgajanje pa će pronaći mesto i u vašem dvorištu. U nastavku ovog teksta predstavićemo vam ovu voćku, dati smernice za njeno sađenje i održavanje, kao i koja su lekovita svojstva mušmule i nekoliko recepata koji će vas dodatno zainteresovati za ovu neobičnu biljku.

Uzgoj, sadnja i rasprostranjenost divlje kruščice

Kada su u pitanju mušmule latinski naziv Mespilus germanica, one u našim krajevima mogu da se uzgajaju kao ukrasno drveće koje početkom leta daju plodove braon boje koji po izgledu podsećaju na šipak. Ova biljka uspeva na zemljištu koje se redovno đubri i navodnjava, a što se temperaturnih uslova tiče najviše joj pogoduje topao vazduh uz umerenu izloženost sunčevim zracima. Pošto su joj lišće i cvetovi prilično osetljivi na udare vetra, najbolje je da mušmulu uzgajate na mestima koja su prirodno zaklonjena.

Stablo može da poraste oko 2 metra u visinu, mada često se dešava da nekontrolisano izraste i do 7 metara. Zbog toga ih uzgajivači redovno održavaju pa ove stabljike mogu da podsećaju na žbunove. Sadnja mušmule može da se vrši od novembra do marta meseca, a ako se odlučite da posadite više od jedne sadnice, trebalo bi da razmak između svake bude barem 5 do 6 metara kako bi mogle normalno da razviju svoje krošnje. Ukoliko želite da vetar ne ošteti vaše mlade stabljike, uz svaku od njih možete da zabodete kočić i blago ga privežete konopcem kako bi imalo stabilnost i čvrstinu.

mušmula kao lek

Tokom marta meseca potrebno je da se obavi đubrenje zemljišta, a možete koristiti i humus ili kompost. Održavanje adekvatne vlažnosti je od suštinskog značaja da bi mušmula pravilno rasla, napredovala i davala dobar plod. Zbog toga je neophodno da tokom letnjih meseci, kada su česte pojave sušnih perioda, redovno zalivate i navodnjavate vaš voćnjak. Ovaj postupak ponavljajte prve četiri godine, a nakon toga možete da prestanete jer tada svako stablo ima dobro razvijen koren koji seže duboko u zemlju i na taj način crpi vodu iz zemljišta.

Plodove možete da berete krajem oktobra ili početkom novembra, odnosno sve dok se počnu da se javljaju jutarnji mrazevi. Berba mušmula stoga treba da se obavlja dok je još suv period, a sam plod može da se konzumira kao svež, kao kuvan u vidu džema ili kao liker.

Lekovita svojstva i zdravstvene prednosti mušmule

Mušmula biljka ne sadrži previše hranljivih materija kao drugo voće, ali njihova koncentracija je više nego dovoljna da se to povoljno odrazi na naše zdravlje. Tako, na primer, obiluje kombinacijom vitamina A, C i kompleksom vitamina B1 i B2.

Kada su u pitanju ostala lekovita svojstva mušmule, ona sadrži dosta proteina, tanina, pektina, prirodnih organskih kiselina uz nizak nivo ugljenih hidrata. Što se minerala tiče, bogata je kalijumom, kalcijumom, magnezijumom i gvožđem, tako da sa sigurnošću možemo reći da ćete svakodnevnom konzumacijom ovog voća vašem telu dati neophodnu dozu materija koje će vam obezbediti vitalnost i ojačati vaš imunitet.

Imajući u vidu sve lekovite prednosti, potrebno je da znate da je ona svojevrstan medikament koji se sve više koristi u alternativnoj medicini. Još u doba Starog Rima je bilo poznato da ovaj sladak plod smiruje stomak i uklanja sve tegobe u samom želucu. Danas se mušmula kao lek koristi i protiv problema sa varenjem, pa može da se smatra prirodnim diuretikom i laksativom i kao takvu je možete jesti kako biste regulisali rad creva.

Osobama koje imaju problema sa jetrom i  bubrezima savetuje se da redovno konzumiraju ovo voće. Naime, mušmula zdravlje ovih organa unapređuje tako što obezbeđuje bolju hidrataciju, kao i detoksikaciju celog tela. Time omogućava da se kroz urin eliminišu svi otrovi iz organizma, ujedno se smanjuje nivo holesterola u krvi što veoma povoljno utiče na celokupno zdravstveno stanje.

Čaj od mušmule je dobar za muškarce

Čaj od mušmule je koristan i preporučuje se da ga dva puta dnevno piju oni žele da reše problem kao što je vrtoglavica, infekcija usne duplje i grla, a veoma je efikasan i za lečenje impotencije kod muškaraca.

Nevolje koje uzrokuje krvarenje desni lako mogu da budu izbegnute ukoliko nekoliko puta dnevno budete ispirali usta ovim napitkom, a na isti način ćete sebi na prirodan način obezbediti svež i prijatan dah.

Pošto mušmula biljka sadrži kalorije u zanemarljivo malim količinama, sasvim je bezbedna za konzumaciju ukoliko se pridržavate neke od dijeta. Osim toga, zbog svojih lekovitih svojstava i niske koncentracije ugljenih hidrata, veoma je pogodna za dijabetičare, pa im se često i preporučuje.

Kako pripremiti lekoviti čaj

Za pripremu ovog lekovitog napitka potrebno vam je nekoliko sitno iseckanih svežih mušmula. Njih prelijte sa 2 dl vruće vode, poklopite i ostavite da odstoji oko sat vremena. Nakon toga ga procedite, a kao takvog ga možete piti dva do tri puta dnevno, jer će čaj od mušmule izuzetno blagotvorno deluje na vaš organizam.

Najbolji recepti sa mušmulom

Ovo voće je veoma ukusno i kao takvo može da se konzumira sveže, a neretko se može pronaći i u vidu soka, čaja, ali i marmelade i likera. U bilo kom obliku da je jedete i unosite u organizam, bićete sigurni da ste svom telu obezbedili kvalitetan izvor lekovitih materija i minerala. U nastavku ćemo vam dati nekoliko predloga kako da u kućnoj radinosti pripremite ove domaće i zdrave proizvode.

Napravite fenomenalni džem 

Za početak, sigurno ste zainteresovani za to kako se pravi džem od mušmula koji je nekad bio sastavni deo starinskih domaćinstava. Za pripremu ove domaće poslastice potrebno vam je:

1 kg mušmula
1 kg meda
0,7 l vode

Vodu prokuvajte u šerpi i dodajte u nju med. Mešajte dok se ne sjedini, a očišćene mušmule potom ubacite u lonac i kuvajte 50 minuta do sat vremena, uz neprestano mešanje. Nakon toga, prespite vruć džem od mušmula u staklene tegle i dobro ih zatvorite i odložite na hladno mesto. Već sutradan možete da jedete ovaj ukusan i zdrav domaći pekmez.

Liker od mušmula recept

Za pripremu ovog domaćeg likera, potrebno vam je:

250 gr mušmula
2 dl vode
130 gr žutog šećera
5 dl 40% vinjaka

Mušmule operite i potom im odsecite peteljke, a nakon toga ih cele ubacite u staklenu bocu koja ima široko grlo. U loncu prokuvajte vodu i šećer i ostavite da se malo ohladi. Posle toga, sipajte smesu u flašu preko voćki i potom dodajte i vinjak. Potom zatvorite bocu i ceo sadržaj dobro promućkajte.

Ovako pripremljen liker od mušmula potrebno je da protresete svakog dana i da ga ostavite da odstoji oko dve nedelje na sobnoj temperaturi. Nakon toga procedite ga kroz tanku gazu i prespite u drugu bocu.

Sponzorisani linkovi:
f