Feature post image

Dijeta sa bebi hranom – baby food dijeta iskustva

Dijeta sa bebi hranom je napravila pravi bum širom sveta. Tačnije, to se desilo onog trenutka kad je ustanovljeno da veličina porcije hrane za bebe savršeno odgovara osobama na dijeti. Bebi hrana sadrži sve neophodne nutrijente i hranljive sastojke za naš organizam. To znači da osoba na dijeti unosi dovoljnu dnevnu količinu kalorija, pojede zdrav obrok i  na neki način zavarava glad.

U nastavku saznajte kako se držu baby food dijeta i na koji način ona pomaže mršavljenje.

Dijeta sa hranom za bebe gde i kako je nastala?

Dijeta sa bebi hranom je nastala, a gde drugde nego u Holivudu. U opštoj frci i trci za slavom, prosto je nedopustivo imati koji kilogram viška. Ne moramo ni napominjati da je velik broj popularnih dijeta za mršavljenje osmišljen upravo tu.

Zapadna obala, Kalifornija tačno vapi za novim hit dijetama, nutricionistima i ceo taj koncept dolazi odatle. Potrošački mentalitet, ogrmona želja za slavom i moći dodatno svemu tome doprinose. Ovu dijetu osmislila je Tracy Anderson, instruktorka fitnesa.

Evo još jedne anegdote. Onog trenutka kad je baby food dijeta postala popularna, bilo je izuzetno teško doći do hrane za bebe u teglicama. Nastao je pravi haos , frka i strka za bebi hranom.

Znale su se teglice sa bebi hranom naći i u torbicama mnogih filmskih diva, čak je postalo IN kad se čuje zveckanje. Snimane su posebne emisije, u kojima su popularne gošće iznosile svoje impresije i komentare.

Većina je bila prezadovolja rezultatima, mada bilo je i onih kojima dijeta sa hranom za bebe nije odgovarala.

Bilo kako bilo, dijeta sa bebi hranom postala je globalni fenomen koji se neprestano širi na sve kontinente.

Da je to direktan produkt konzumerizma, to svakako jeste. Opet i pored svega toga, ljudima se sviđa baby food dijeta i primenjuju je, čak i u našem regionu.

Dijeta sa bebi hranom kako se primenjuje (koncept)

Ceo koncept koji primenjuje dijeta sa hranom za bebe svodi se na 2 važna pravila:

 • Drži se 6 nedelja i trebate se strogo držati jelovnika.
 • Za vreme dijete morate biti konstantno fizički aktivni.

dijeta sa bebi hranom

Očekivani rezultat: skida do 10 kilograma.

Trejsi Anderson je predstavila svetu baby food dijetu pre više od 14 godina. Ona je prihvatljiva i dan danas iako ima i negativnih ocena.

Po njoj dečija hrana iz teglica je izuzetno dobro balansirana. Ovo je naročito važno kad je u pitanju unos sećera, soli i ostalih veštačkih aditiva kojih gotovo i nema.

Jedna porcija iz teglice najčešće sadrži do 150 kalorija i manje.

Jennifer Aniston jelovnik za vreme dijete

Glumica Dženifer Aniston takođe je jela hranu iz teglica za bebe. Nesumnjivo je da je čuvena Rejčel iz Prijatelja dodatno doprinela popuarizaciji ove dijete.

Njen jelovnik je bio krajnje specifičan. Svaki dan je jela 14 malih baby obroka iz teglica. Uz to imala je jedan redovan, laganiji obrok baziran na mediteranskoj kuhinji.

Njena preporuka je riba sa zelenim povrćem.

Ne moramo napominjati da je Dženifer veoma strastvena u sportu. To joj je puno više od hobija, stoga i ne čudi da ova 50-godišnjakinja izgleda barem 20 godina mlađe.

 

Kako funcioniše baby food dijeta ?

Ima nekoliko varijanti, mnogi počinju sa 3 do 4 teglice između obroka. Normalni obroci se jedu 3 puta dnevno. Dečija hrana sadži malo kalorija i ne obezbeđuje odrasloj osobi dovoljno energije.

Druga varijanta je da nekoliko teglica bebi hrane umesto obroka, najčešće je to ručak.

Primer jedna tegla bebi ručka za decu koja su tek prohodala, ima u sebi šargerepu, slatki krompir, sadrži i do max 200 kalorija. Malo kalorija a decu čini sitom.

Ipak za odrasle ove količine nisu dovoljne, pa je potrebno da se dijeta sa bebi hranom modifikuje. Poput Dženifer Aniston koja je čak 14 teglica uključila u svoj jelovnik. S

Ne trebamo ni napominjati da baby food dijeta nije za svačiji džep.

Dijeta sa bebi hranom iskustva korisnika

Najpre ćemo navesti dobre i loše strane baby food dijete…

Prednosti:

 • Teglice su veoma praktične, ne moraju se strogo držati u frižideru.
 • Lako se nose u torbi i velik je izbor najrazličitijih ukusa.
 • Hrana je kuvana, dobro upakovana, bez konzervansa sadrži vitamine i minirale.
 • Sa dečijom hranom moguće je imati potpunu kontrolu dnevnog kalorijskog unosa.
 • Hrana u teglicama namenjena deci koja su tek prohodala, može da suzbije glad u većini slučajeva i kod odraslih osoba.
 • Kalorije su niske, taman ih je onoliko koliko treba za ceo dan.
 • Kod osoba koju praktikuju hranu bez glutena tj bezgluteinsku ishranu,takođe postoji veliki izbor bebi hrane.

Nedostaci dijete

 • Nije urađeno detaljno istraživanje vezano za dečiju hranu i odrasle osobe od strane stručnjaka. Ne postoji ni medicinsko uputsvo o pravilnoj konzumaciji. Tako da postoji problem da se odredi tačna mera teglica dok smo na dijeti.
 • Dečija hrana je potpuno kašasta i ne zahteva žvakanje. To nikako nije dobro za odrasle osobe kojima je žvakanje neophodno za pravilno varenje hrane.
 • Takođe namenjena je maloj deci i ne sadrži uopšte začine. U njoj nema soli i nema dodataka šećera i aditiva na šta odrasli nisu navikli.

Dijeta sa bebi hranom komentari

Oduvek mi se sviđao ukus hrane za bebe, i rado sam ih davala svojoj deci. Nedavno sam gledala na youtube kako odrasle osobe drže dijetu i postižu dobre rezultate. Na čuđenje mnogih kupila sam par teglica i krenula sa dijetom.

Jela sam 4 teglice dnevno, ali nisam izbacila glavni obrok. On se sastojao od supe, povrća, posnog mesa i salate. Rezultati koje sam postigla su za mene veoma dobri. Skinula sam 6,5 kilograma za 6 nedelja. Da kažem po kilogram nedeljno. Za mene je to jako dobro i skroz sam zadovoljna…

Nije zanemarljiv novac koji sam potrošila na stotine teglica, ali opet je jeftinije nego neki diet program. Inače, protivnik sam brzog mršavljenja i te hemije. Dijeta sa bebi hranom je bila odlična za mene.

Tijana (31)

Da rezimiramo:

Ova hrana iz teglica nikako ne može da zadovolji sve nutritivne potrebe odrasle osobe i zato zahteva oprez. Namenjena je najmlađoj i najosetljivijoj populacij i ne sadrži štetne dodatke, već je veoma zdrava i hranljiva.

Naša preporuka je kombinovanje dečije hrane sa jednim normalnim obrokom.  Na taj način može biti veoma efikasna za skidanje kilograma i zdravo mršavljenje.

Reference:

https://www.verywellfit.com/baby-food-diet-fad-or-fab-2506636

https://www.webmd.com/diet/a-z/baby-food-diet

Sponzorisani linkovi:
f