Feature post image

Indijski orah kalorije i dnevna doza

Indijski orah čiji je latinski naziv Anacardium occidentale je zapravo zimzeleno drvo manjih dimenzija. Stablo mu naraste do 12m u visinu.

Ovo drvo ne vodi poreklo iz Indije kako mnogi misle, već iz južne amerike, preciznije iz severoistočnog dela Brazila. Na područje Indije su ga preneli Portugalci i danas je upravo ova zemlja, jedan od najvećih svetskih proizvođača.

Indijski oraščić je veoma zdrava grickalica dostupna u gotovo svakom bolje opremljenom supermarketu.

Za sirovi indijski orah cena po kilogramu prelazi i 1500 dinara, opet zavisno od proizvođača. Uvek birajte proveren organski proizvod i njme zamenite industrijske grickalice i nezdrave čipsove.

U nastavku saznajte više o zdravstvenim benefitima indijskog oraha, a pripremili smo vam i dobre recepte…

Gde i kako se uzgaja indijski orah?

U mnogim tropskim krajevima (Kenija, Tanzanija) indijski orah se uzgaja zbog svog semena i ploda. Njegov plod se zove keši – jabuka cashew. Veoma je popularan u rodnom Brazilu kao i na nekim Karipskim ostrvima.  Tamo se smatra pravom poslasticom – delikatesom.

Cashew jabuka je kruškastog oblika, dužine od 7 do 15 cm. Ima crvenu ili žutu ljusku koja prekriva sočnu pulpu. Od nje se pravi ukusan sok bogat Vitaminom C (ima ga čak 5 puta više nego u pomorandži).

Nama u ovom delu Evrope puno je poznatije seme od ovog ploda. Popularni indijski oraščić koji je pored izuzetno aromatičnog ukusa i veoma koristan za naše zdravlje.

Ovo ukusno jezgrasto voće izgledom najviše podseća na malu boksersku rukavicu i veličine je oko 3 cm. Dostupan je i lako nabavljiv tokom cele godine i u našim trgovinama..

Kakav je sastav indijskog oraščića

Indijski orah je prepun esencijalnih minerala poput:

 • kalcijuma,
 • magnezijuma,
 • gvožđa,
 • kalijuma,
 • cinka,
 • fosfora.

U malim količinama sadrži i natrijum.

Izuzetno je hranljiv i bogat sa proteinima. Pored vitamina C za koji smo već rekli da ga ima gotovo pet puta više nego u pomorandži, indijski orasi su bogati:

 • riboflavinom(vitamin B2),
 • tiaminom (B1),
 • niacinom (B3),
 • vitaminom B6
 • kao i sa folnom kiselinom.

Sadrži vitamin K i E ,a odličan je izvor oleinske kiseline. Našem telu obezbeđuje odlične količine monozasćenih masti, dok polinezaćineh ima vrlo malo.

Ono što smo na dijetamesecevemene napominjali i pre polizasićene masnoće su veoma štetne. One nagomilavaju ldl holesterol.

Indijski orah je odličan izbor za naše zdravlje ako se konzumira na pravi način. Dnevna doza se mora korigovati na pravilan način. Kad sve uradite kako treba regulisaćete dobar i loš holesterol u krvi. Samim tim ovaj oraščič je odlična prevencija kod srčanih tegoba, ateroskleroze i dr.

Indijski orah kalorije i nutritivna vrednost

U pitanju su prosečne nutritivne vrednosti koje se uzete za količinu od 100 grama svežih indijskih oraščića:

indijski orah kalorije

Kao što se iz tabele da zaključiti indijski orah jeste kaloričan, stoga ne preterujte u njegovoj konzumaciji. Dnevna doza se treba ograničiti, pogotovo ako vodite računa o liniji i planirate dijetu.

Doziranje je umereno do 10 tak orašćiča dnevno, ili jedna puna šaka.

Ako ste svakodnevno fizički aktivni, vozite biciklo, idete redovno u šetnje ne trebate previše da se brinete i ako ih jedete više. Ipak u umerenosti je ključ kako u jelu tako i u svemu drugom.

Ono što isto verovatno primećujete u tablici je to da indijski oraščić sadrži visoke količine magnezijuma u samo 100 grama. To nam je veoma značajno jer Mg ima važnu ulogu za naš metabolizam, naročito za kosti, mišiće, zgrušavanje krvi.

Redovnim unosom magnezijuma, zaštitićete organizam od brojnih bolesti i komplikacija. A to su: visok pritisak, glavobolje, hronični umor i grčevi u nogama i mišićima..

OTKRIJTE: Ovo su simptomi i znaci da vašem telu nedostaje magnezijum!

Dnevna doza – šaka oraha da pucate od zdavlja

Verujemo da ste u dosadašnjem delu teksta saznali da je indijski orah puno više od ukusne namirnice. Za zdravlje donosi izuzetne dobrobiti i benefite, te ga treba uvrstiti u svakodnevni jelovnik. Ali pod jednim uslovom da ne jedete više od jedne pune šake tokom dana.

Svi mi koji se pokušavamo odupreti ovom hirovitom, užurbanom načinu života treba da jedemo indijski orašćić. Zdrava hrana i pravilno kombinovanje namirnica imaju nemerljive koristi po zdravlje. Pod tim se misli i na naše opšte psihofizičko stanje.

Instant, brza i nezdrava hrana, treba da postane stvar prošlosti.  Naročito čipsevi, viršle, pržena hrana, pekarski „slatkiši“, veštački sokovi puni aditiva. To je nešto što već danas trebate izbaciti iz ishrane.

Uz namirnice kakav je i indijski orah dobićete puno više nego što i očekujete. Samo pazite, ukusni su, dnevna doza se lako premaši, dakle šaka dnevno i to je to.

Indijski orasi za zdravlje srca i prevenciju dijabetesa

Indijski orah je odličan izbor za prevenciju kardiovaskularnih bolesti, jer sadrži velik broj nezasićenih masnih kiselina. Najveću zaslugu svakako ima oleinska kiselina koja je u prisutna (čak 75 posto) u pomenutim nezaćenim mastima.

Oleinsku kiselinom obiluje i  maslinovo ulje, koje se isto tako preporučuje srčanim bolesnicima. Ista kiselina je odlična za prevenciju šećerne bolesti, te se svakako preporučuje i dijabetičarima. Ona pomaže kod snižavanja triglicerida u krvi. Na taj način nas štiti od komplikacija do koje nas mogu dovesti visoki nivoi šećera i holesterola.

Indijski orašćić smanjuje rizike za nastanak dijabetesa tipa 2..

Indijski oraščić je moćan prirodni antioksidans

U čovekovom organizmu antioksidansi imaju veoma važnu ulogu za zdravlje jer nas štite od štetnih delovanja slobodnih radikala.

Indijski orah svakako je odličan izvor korisnih antioksidanasa i stoga nam pruža dobru zaštitu.

Štiti nas od:

 • bolesti krvnih sudova,
 • kancera,
 • bolesti zglobova,
 • sive mrene (katarakte),
 • kao i drugih zdravstvenih tegoba koje su danas sve prisutnije.

Tablicu sa spiskom najmoćnijih prirodnih antioksidanasa imate u članku godzi bobice. Preporučujemo da pročitate…

Sprečava nastanak kamena u žuči

Ako se indijski orah redovno konzumira, smanjuje se mogućnost za nastanak neugodnog žučnog kamenca.

Ovo nije puko nagađanje već je rezultat opsežnog istraživanja. Njemu je bilo podvrgnuto čak 80.000 žena. Njihov zadatak je bio da svakodnevno jedu indijski oraščić i ostale orašaste plodove. Praćeno je zdravstveno stanje svake „pacijentkinje“

Rezultati studije su bili više nego pozitivni. Zaključak je da indijski orah pozitivno deluje na žuč, naročito je dobar za osobe sklone stvaranju kamenaca.

Preporučujemo vam da pročitate tekst kamen u žuči – prirodno lečenje..

Indijski orah za zdravlje zuba i desni

 

Upala desni, paradentoza, gingivitis su samo od nekih bolesti usta koje sve više pogađaju savremenog čoveka. Probleme sa oralnim zdravljem imaju mnogi ljudi a najčešće je uzrok nezdrava industrijska hrana. Svakako to je i loša higijena, ali i stres.

Indijski orah čuva zdravlje desni i zuba, jer uspešno uništava bakterije u ustima. One su najzaslužnije za nastanak pomenutih tegoba i uspešno nas štiti od nastanka karijesa.

Takođe ima preventivni učinak na infekcije gornjih disajnih puteva, sprečava uporni kašalj i prehlade..

Da li indijski orah goji?

Odgovor je svakako DA ako se jede iznad preporučene dnevne doze. Kao što smo već rekli kalorije u indijskom orahu su značajne. Međutim, ovi orasi mogu imati i kontra efekte ako ih jedete kako bi trebalo.

Dakle, moguće je koristiti indijski orah za mršavljenje, verovali vi u to ili ne. Preporučuju ga mnoge zdrave dijete, koje nisu restriktivne niti je brojanje kalorija neophodno.  Često ćete ovaj zdravi oraščić naći u njihovim jelovnicima.

On jeste kaloričan i zahteva umerenost u doziranju, ali ima dve velike prednosti za skidanje kilograma.

Indijski orah ne sadrži holesterol i obiluje vlaknima.

Upravo biljna vlakna u orasima doprinose ubrzavanju metabolizma. Poboljšavaju probavu i varenje. Dakle, ta šaka oraha dnevno obezbediće vam redovno pražnjenje creva.

Ne zaboravite:Vlaknasta hrana pogoduje osobama sa zatvorom, tvrdom stolicom i hemoroidima.

Komentari su pozitivni čak i na najpoznatijim svetskim forumima o zdravlju. Doduše uvek ima onih koji indijski orah hvale i koji ga kude. Za neke je spasonosna namirnica i koriste ga u dijetama jer daje osećaj sitosti i zadovoljstva. Pomoću njega želja za slatkišima slabi, kao i sam apetit.

Sve je to jako bitno za motivaciju kod osoba  koje se bore sa viškom kilograma. Ne valja ni sa druge strane da mu se pripisuju čudotvorne i gotovo magijske moći jer to takođe ne vodi ničemu…

Indijski orak afrodizijak i prirodni lek za potenciju

U kombinaciji sa medom i crnim vinom, indijski orah postaje moćan afrodizijak. Deluje vrlo stimulativno na bolje raspoloženje kod oba partnera.

Poboljšava protok krvi kroz ceo organizam. Rešava problem sa erekcijom kod muškarca i pojačava seksualnu želju. Popravlja raspoloženje, sprečava depresiju i tera tmurne i negativne misli iz glave. Inspiriše partnere na ljubav i oslobađa od stresa.

U mnogim plemenima u latinskoj americi indijski oraščić se primenjivao za jačanje potencije, te se koristi i dan danas.

Ako vam treba dobar afrodizijak, ali onaj prirodni bez hemije, pročitajte naš tekst najbolji čajevi za potenciju.

Kako se koristi indijski orah u ishrani

Već smo napominjali koliko se dnevno sme jesti, možda vam to zazvuči malo, ali u praksi nije tako.

Oraščić možete dodavati gotovo svim jelima. Svojom aromom doprineće boljem ukusu svakog obroka. Bilo da su u pitanju salate od povrća, razne kaše koje pripremate za doručak ili nešto drugo.

Slobodno jeditite indijski orah kao slatkiš umesto grickalica.

Bukvalno, sve to zavisi od vaše mašte,kreativnosti i volje. Na vama je kako ćete sve upotrebiti orašćić u ishrani .

Napominjemo da je indijski orah ipak i alergen pa je potrebna dodatna opreznost. Ako ste alergični na koštinjave plodove, nemojte da jedete, u slučaju alergijske reakcije odmah idite lekaru.

Maslac od indijskog oraha – recept

Potrebni sastojci:

 • 2 šoljice indijskih oraščića (neslanih i prepečenih)
 • 2 do 3 kašike ulja
 • Četvtt čajne kašičice soli (najbolje himalajske)
 • kašičica šećera (po izboru, ako već mora onda birajte braon šećer)

Priprema masac :

Dobro sameljite sve sastojke u blenderu, barem 30 sekundi. Ovo naravno zavisi i od kvaliteta samog blendera. Ako vam je smesa isuviše gusta, slobodno dodajte još kašiku-dve ulja. Nakon toga ponovo uključite blender dok ne dobijete homogenu smesu.

Maslac od oraščića koristite kao namaz, slatkiš ili kao deo nekih drugih jela…

Indijski oraščić u trudnoći da ili ipak ne?

Za trudnice je uvek nezahvalno davati bilo kakav opšti savet kada je u pitanju ishrana. Svako od nas ponaosob je različit i neke opšte smernice ne postoje. Ne reagujemo svi isto na svaku namirnicu.

Svakako, indijski orah jeste alergen i trudnice moraju obratiti pažnju. Ono što je dosad nauka potvrdila kroz brojne studije, ipak mu ide u prilog.

Tako je recimo i istraživanje Lidzi Frejzer doktorice iz Bostona. Njena studija je potvrdila da su majke koje su konzumirale indijski orašćić, pistaće i bademe rađale decu daleko otporniju na alergije. Tako je doktorka došla do zaključka da ovi orašasti plodovi štite od budućih alergija.

Druga korist je što su se trudnice daleko kvalitetnije hranile i stekle su bolje i zdravije navike u ishrani.

Naravno njeno istraživanje naučna zajednica baš i nje oberučke prihvatila. Čak i dan danas postoji dosta kontradiktornosti oko svega. Neki zaključak je da indijski orah u trudnoći  ne treba ni preporučivati ali ni potpuno izbegavati..

Ako volite zdrave grickalice preporučujemo vam i tekst o pistaćima.

Reference:

https://academic.oup.com/jn/article/148/1/63/4823695

https://www.uky.edu/hort/commercial/fruitandnutpubs.htm

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8153790-cashew-nut-dermatitis/

 

Sponzorisani linkovi:

3 mišljenja na temu „Ateroskleroza simptomi i prirodno lečenje“

f